Vidim da ljude uglavnom interesuje cena, ali ja bih ipak nesto o telefonu i decijim bolestima 2.0 firmware-a, da ne bude posle da Srba ostane gologuz skupljajuci pare za mobilni kojim na kraju nece biti zadovoljan.
Dakle, juce sam updateovao moj iPhone 16GB prethodne generacije (dakle ne najnoviji 3G) i izgubio citav dan u instaliranju, testiranju i citanju blogova. Prva stvar koja me je iznervirala je uzasno dugacak sync koji je trajao oko 45 minuta. Sama sync imenika, kalendara, muzike itd. traje 10 sekundi, ali pre nego sto dodje do toga iTunes prvo napravi image backup file svega sto ima na telefonu koji moze da se upotrebi u slucaju da nesto pukne i da telefon mora da se restore. Prilikom pravljenja image-a podaci teku uzasno sporo (nekoliko kb/s) i u direktnoj je vezi sa brojem instaliranih aplikacija. Sve je OK dok je instalirano 10-ak aplikacija, ali ja imam oko 30 i morao sam da cekam skoro sat vremena da ovaj to napravi. Backup moze da se preskoci pritiskom na x sa desne strane statusne linije, ali rezultat je onda i nepotpuni image koji je neupotrebljiv za backup. Problem je izgleda u iTunes 7.7 koji iz nekog razloga ne propusta podatke dovoljno brzo. Bag je poznat Apple-u, zvanicno zaveden i ocekuje se ispravka ovog baga u sledecoj verziji iTunes-a.
Druga stvar koja je veoma problematicna je pucanje aplikacija bez ikakvog razloga. Nisu u pitanju neke crackovane divche, vec regularno kupljene aplikacije u AppStore. Problem se privremeno resava brisanjem i reinstalacijom aplikacije, ali kasnije ista aplikacija ponovo pocne sa pucanjem. Neke cak uspeju da restartuju iPhone.
Treci problem je uzasan lag prilikom davanja komandi koje strasno kasne sa izvrsenjem. Sve je to poznato Apple-u i danas su, vidim, izbacili najnoviji firmware 2.0.1 koji bi trebalo da resi ove bagove. Ostaje nam da vidimo kako ce telefon da se ponasa sa novim firmware-om, a ja mogu da se slikam sa mojim unlockingom i jailbreakingom jer cu morati sve da radim ponovo za 2.0.1. Nista, bar sam nesto naucio juce.