Šta je novo?

iPhone 3G u Srbiji?

Bio sam u Trstu u petak i usao prodavnicu TIM-a kod njih je 3G iphone od 8G 499e bez ugovora otkljucan. Garantovao mi je da za Italijanske mreze sve radi za Srbiju nije mogao da garantuje da ce da radi :)

Hm, mozda si mogao da ubacis srpsku karticu, ako radi tamo sa njom to bi trebalo da je ok. Hajde sledeci put kada odes probaj :)

Zar neko nije pomenuo da ima u Grčkoj jeftino? Ja nisam video, gledao sam, ali nisam video...

Imam ja jedno pitanje posto planiram da uzmem ili ovaj stari ili da cekam novi. Koliko je trebalo vremena da se probije prvi I Phone posto nisam tada pratio? Vidim da je ovde:
http://www.engadget.com/2007/08/24/iphone-unlocked-atandt-loses-iphone-exclusivity-august-24-2007/
objavljeno kada, da li je to tacno bilo tada?
Posto vidim da ce i verzija 2.0 da donese starom neke nove stvari u softwareu, da li je moguce da novi I phone ima slican software i samim tim i zastitu? Ako da, onda ce hackovanje biti dosta brzo jer ljudi sad znaju kako da ga otkljucaju.

Najnoviji Iphone je otkljucajn 24h posle njegovog zvanicnog pojavljivanja i nece biti nikakav problem... vredi ga cekati i sticice vrlo brzo kod nas.

Vidim da ljude uglavnom interesuje cena, ali ja bih ipak nesto o telefonu i decijim bolestima 2.0 firmware-a, da ne bude posle da Srba ostane gologuz skupljajuci pare za mobilni kojim na kraju nece biti zadovoljan.

Dakle, juce sam updateovao moj iPhone 16GB prethodne generacije (dakle ne najnoviji 3G) i izgubio citav dan u instaliranju, testiranju i citanju blogova. Prva stvar koja me je iznervirala je uzasno dugacak sync koji je trajao oko 45 minuta. Sama sync imenika, kalendara, muzike itd. traje 10 sekundi, ali pre nego sto dodje do toga iTunes prvo napravi image backup file svega sto ima na telefonu koji moze da se upotrebi u slucaju da nesto pukne i da telefon mora da se restore. Prilikom pravljenja image-a podaci teku uzasno sporo (nekoliko kb/s) i u direktnoj je vezi sa brojem instaliranih aplikacija. Sve je OK dok je instalirano 10-ak aplikacija, ali ja imam oko 30 i morao sam da cekam skoro sat vremena da ovaj to napravi. Backup moze da se preskoci pritiskom na x sa desne strane statusne linije, ali rezultat je onda i nepotpuni image koji je neupotrebljiv za backup. Problem je izgleda u iTunes 7.7 koji iz nekog razloga ne propusta podatke dovoljno brzo. Bag je poznat Apple-u, zvanicno zaveden i ocekuje se ispravka ovog baga u sledecoj verziji iTunes-a.

Druga stvar koja je veoma problematicna je pucanje aplikacija bez ikakvog razloga. Nisu u pitanju neke crackovane divche, vec regularno kupljene aplikacije u AppStore. Problem se privremeno resava brisanjem i reinstalacijom aplikacije, ali kasnije ista aplikacija ponovo pocne sa pucanjem. Neke cak uspeju da restartuju iPhone.

Treci problem je uzasan lag prilikom davanja komandi koje strasno kasne sa izvrsenjem. Sve je to poznato Apple-u i danas su, vidim, izbacili najnoviji firmware 2.0.1 koji bi trebalo da resi ove bagove. Ostaje nam da vidimo kako ce telefon da se ponasa sa novim firmware-om, a ja mogu da se slikam sa mojim unlockingom i jailbreakingom jer cu morati sve da radim ponovo za 2.0.1. Nista, bar sam nesto naucio juce.

Ja takvih problema uopste nemam od kada sam uzeo ovaj drugi 3G jos uvek sam na 2.0 mada cu ovih dana da uradim ovaj pwn malo customizacije nece da skodi.
Slazem se za backup predugacko je i na 8GB a ne na 16gb.
Zameram jedino sto kad updejtujes aplikacije onda zna da zabaguje pa moras da ga bocnes u iTunes da bi zavrsio to sve lepo inace nekad ostane onako do pola.
Kazu da ce dosta tih stvarcica ispraviti sa 2.0.1.

Evo samo da javim da su stigle i prve prijave da je nestao lag u radu sa imenikom i da iPhone ponovo radi savrseno brzo kao na verziji 1.1.4.

Jel iphone 3g kupljen u Grckoj moze bez problema da se koristi u Srbiji?

iPhone 3G jos uvek nije otkljucan, postoji samo jailbreak. Medjutim, unlock se ocekuje brzo, verovatno je samo pitanje dana, eventualno nedelje dok ne izadje soft unlock. Postoje i xSIM kartice koje navodno otkljucavaju 3G (neke metode su potvrdjene od strane korisnika, ali nisam siguran da li te kartice rade kod nas), ali ja bih ti preporucio da svakako cekas neko soft unlock resenje i ne bacas pare na xSIM kartice.

Inace, kako stoje stvari sa kupovinom iPhone-a u Grckoj? Moze li bez ugovora, koje su cene?

jollymarcus je napisao(la):
...

Treci problem je uzasan lag prilikom davanja komandi koje strasno kasne sa izvrsenjem. Sve je to poznato Apple-u i danas su, vidim, izbacili najnoviji firmware 2.0.1 koji bi trebalo da resi ove bagove. Ostaje nam da vidimo kako ce telefon da se ponasa sa novim firmware-om, a ja mogu da se slikam sa mojim unlockingom i jailbreakingom jer cu morati sve da radim ponovo za 2.0.1. Nista, bar sam nesto naucio juce.

Ja takodje imam iPhone 2G 16GB, ali ga jos uvek drzim na 2.0 dok Dev-Team ne izbaci provereno resenje (u roku od 24h bi trebalo da izbace PwnageTool, a uskoro i WinPwn). Takodje imam problem sa usporenim listanjem i pretragom kontakata, i generalno imam utisak da je sistem malo nestabilniji. Ne puno, ali moze da se primeti. Takodje mi se cini da baterija duze drzi. Sto se unlock-a tice, ne bi trebalo da brinemo, jer 2.0 2G iPhone-i ostaju otkljucani posle update-a na 2.0.1, samo se gubi jailbreak tj. Cydia i aplikacije instalirane preko nje.

P.S. Sada sam upravo procitao na Dev-Team blogu da ce novi WinPwn/PwnageTool ipak dolaziti zajedno sa Installer-om 4, konacno...
http://blog.iphone-dev.org/

Installer 4 je beta verzija. Ako bude postojala opcija da se instalacija iste iskljuci, to cu i da uradim. Malo sam skeptican sto se tice skorijeg otkljucavanja 3G telefona. U pitanju je telefon sa novim hardware-om. Siguran sam da je Apple, poucen iskustvom otkljucavanja 2G telefona zacementirao rupe koje su hakeri iskoristili da bi otkljucali 2G iPhone. Cak postoji bojazan da 3G iPhone nije moguce otkljucati, vec samo jailbreak-ovati. Ako citate komentare ljudi iz dev-team-a videcete da se oni konstantno ogradjuju od uopste mogucnosti da se 3G otkljuca. Mozda su samo oprezni u svojim najavama, a mozda i iskazuju cinjenicno stanje... ne znam. Uglavnom, ako hocete da koristite iPhone u Srbiji, drzite se 2G telefona - do daljnjeg.

PS. Zivim u UK i ovde su najavili da ce 3G iPhone biti dostupan na pay-as-you-go (prepaid) oko Bozica. Valjda ce ga neko do tada otkljucati.

Poslednja izmena:
Vrh Dno