Šta je novo?

iPhone 17

Код мог оператора постављење цијени за три модела али недоступни 17PM 256/1TB и AIR 512, ставићу цијене за један модел, по упоредити
  • 17 PM 256 без уговор 1880,
  • уз постпејд пакете 1269 тел 25,90 пакет, 1159 тел 42,90 пакет 24 мјесеца оба
  • на рате 70,90/24 мјесеца или укупно 1701
  • на рате 141/12 мјесеци 1701
Регуларна цијена у ауторизованим радњама 1579, а у мањим радњама можда може се јефтније наћи али ако буде ту реду само она apple од годину гаранција важи.
Не узимам преко оперетера телефона , али ова болдована опција је и ок јер су пакети заиста одлични.
И очито да оператери добијају мање и касније и доста се чека.

Poslednja izmena:
Изгледа да је и у МТС стигао нови контигент телефона. На апликацији ми сада стоји да је пошиљка спремна за слање.

umesto da prave jedan telefon, sviraju k….

Pa kako Samsung moze, a mi ne mozemo i obrnuto. Mora da budu u koraku sa svojom dogovorenom konkurencijom.

Air je promašaj u startu, nemoguće da menadžment nije znao da će biti promašaj. Zbog čega su ga uopšte pustili u prodaju, nije mi jasno. Ako je neki koncept zbog toga što je tanak i zbog Apple modema, opet mi ne pije vodu, koncepti se mogu razvijati i samo unutar firme...
Možda su ga lansirali da ukinu Plus model, pa ko želi veliki telefon, mora da izdvoji maksimalnih 1450 evra (u Evropi) za Pro Max... Sad sa 120Hz Plus model bi sigurno bio prodavaniji nego ranije i definitivno prodavaniji nego Air.

Air je odlican telefon, prelep, interesantan, nesto drugacije... e sad drugo je sto je 17ica obicna konacno telefon za respect. Da su izbacili sakati 17 sa 60hz Air bi isao kao lud.

Ali ko bi uzeo sakati 17 koji je kopija 16ice... Air je trebao da bude neki fold ili flip. Evo po US trend da ljudi prelaze sa ip na flip/fold7.
A i kako ocekivati uspeh air-a sa onakvom baterijom kad su samo ovde ispisane stotine i stotine stranica o sot-u valjda je giga mega corp kao apple mogao da pretpostvi da ljudi zele veće baterije godinama😅

Air je odlican telefon, prelep, interesantan, nesto drugacije... e sad drugo je sto je 17ica obicna konacno telefon za respect. Da su izbacili sakati 17 sa 60hz Air bi isao kao lud.
"Interesantno i drugacije" nisu recept za komercijalni uspeh... Apple nikako ne uspeva da adekvatno popuni to mesto cetvrtog modela u seriji... I ja mislim da je mini najbolji pokusaj... Ovaj Air je totalni promasaj u eri kada je fotografja sve, a i autonomija...

Ne sekiram se ja za uspeh Apple-a uopste. Uspeli su tacno sta su i ciljali, a to cemo videti dogodine. Kao sto su i 60hz krckali na obicnom modelu godinama... Znaju oni 10god unapred sta ce i kako ce. Nase je samo da se ispruzimo i u mislima da smo uzeli najbolje od ponudjenog u datom momentu. Ne bi bili tu gde jesu da nisu magovi ove igrice.

Pa nisu oni dali ove godine više nego inače slučajno ili zato što mnogo vole korisnike pa su im oni prioritet :D
Jednostavno nemaju fold uređaje, a najveći razlog je što kaskaju na polju AI u odnosu na konkurenciju! Veštačka inteligencija se danas marketinški gura bukvalno u sve i svašta ;)
Ukratko njih zanima samo profit, akcije, berza...

Da je ovo gore drugačije gurali bi i ove godine 60Hz i poboljšanja na kašičicu :)

Poslednja izmena:
Air je jedini interesantan model ove godine. Da li su ljudi zaboravili koliko je Macbook Air bio pun kompromisa kad se pojavio? Trebale su generacije da se sve ispravi i tek sa M2 su popravili sve (baterija, ekran, tastatura, itd). To nije ugrozilo prodaju. Kao što sam rekao, Air je brend za sebe i sa time se Apple ne igra niti eksperimentiše. Air je tu da ostane. Po meni su pogrešili sa cenom, da je $100 jeftiniji išao bi kao alva. Ovako ćemo sačekati da se opamete i unaprede nedostatke u narednim generacijama kao što su radili sa MB Air.

Da ali mb air je bio odlicna kupovina i sa m1 (ja imam svoj i dan danas) bas na konto autonomije kojoj nije mogao da parira nijedan amd i intel win notebook u tom periodu + kvalitet izrade i stabilnost macOs. Ali npr air linija iPad-a i sad ovaj ip air su krajnje underwhelming proizvodi. Ip air bi se prodavao kao alva da kosta 700$ a da base dobije neki sufix i gimmick pa da poskoci na 900$. Air je uvek bila budget linija ne znam kako su zamislili 1000$ cenu a nudi samo vise kompromisa u odnosu na 200$ jeftiniji base i 100$ skuplji pro tj 200$ pro max. Jedino sto je air uradio je da ucini porast cene ovogodisnjeg pro max-a boljom kupovinom u ocima mnogih.
Za 200$ boost ekrana, kamera, autonomije

Air je jedini interesantan model ove godine. Da li su ljudi zaboravili koliko je Macbook Air bio pun kompromisa kad se pojavio? Trebale su generacije da se sve ispravi i tek sa M2 su popravili sve (baterija, ekran, tastatura, itd). To nije ugrozilo prodaju. Kao što sam rekao, Air je brend za sebe i sa time se Apple ne igra niti eksperimentiše. Air je tu da ostane. Po meni su pogrešili sa cenom, da je $100 jeftiniji išao bi kao alva. Ovako ćemo sačekati da se opamete i unaprede nedostatke u narednim generacijama kao što su radili sa MB Air.

Pa, ne znam da li se MacBook Air popravio tek sa M2... Ne bih rekao. MacBook Air je ipak na tržištu još od 2008. Za skoro 20 godina odavno se dokazao...

Kompromisa je bilo, ali ne nekih značajnih sa aspekta korisnika kome je namenjen. MBA je uvek imao odličnu autonomiju, dobar ekran, super dizajn i OK performanse. Zato je, za razliku od npr. MacBook-a, opstao 20 godina. To je sličan primer, MacBook su sahranili sa 12" ekranom.

iPhone Air sa druge strane takođe ne nudi upravo ono što je danas najbitnije za većinu korisnika: autonomiju i kameru.

Meni se dopada iPhone Air, ali neću da nosim okolo telefona sa jednom kamerom. To jednostavno ne izgleda dobro i nema šanse da pravi približno dobre slike kao npr. iPhone 16 Pro Max koji trenutno imam. Koristim Mac još od vremena PoweerBook-a G4, tako da te Apple marketing pričice kako jedna kamera ima mega/dual/giga piksele i slika bolje nego 5 kamera na Androidu ne prolaze.

Za Air sam napisao prvi dan predstavljanja da je promašaj, kao da su i pogodili sa orange bojom:
Air najveći promašaj, ljudi ne kupuju telefone sa jednom kamerom, baterija mnogo slabija od Pro i Max modela a ni to ljudi ne vole. Promašaj u najavi Air.
17 običan najveći pobednik.
Verujem da će narandžasta biti pogodak za dame, odlično ide uz Hermes torbu, tu su uboli boju top.
Sve u svemu kako sam očekivao još su i dobri modeli, za sada sam zadovoljan, čekamo testove iz prve ruke. Zašto samo tri boje i to me nervira, možda pred novaka predstave još jednu boju.

Misliš pink bojom? 😁 Ja ne znam ko je ciljna grupa ovog Air modela, osim možda nekoga ko već ima neki stariji ajfon pa da mu air bude drugi telefon, ali za previše para

Da ali mb air je bio odlicna kupovina i sa m1 (ja imam svoj i dan danas) bas na konto autonomije kojoj nije mogao da parira nijedan amd i intel win notebook u tom periodu + kvalitet izrade i stabilnost macOs. Ali npr air linija iPad-a i sad ovaj ip air su krajnje underwhelming proizvodi. Ip air bi se prodavao kao alva da kosta 700$ a da base dobije neki sufix i gimmick pa da poskoci na 900$. Air je uvek bila budget linija ne znam kako su zamislili 1000$ cenu a nudi samo vise kompromisa u odnosu na 200$ jeftiniji base i 100$ skuplji pro tj 200$ pro max. Jedino sto je air uradio je da ucini porast cene ovogodisnjeg pro max-a boljom kupovinom u ocima mnogih.
Za 200$ boost ekrana, kamera, autonomije
Da si ti živ i zdrav koliko je generacija MB Air izašlo pre M1, računaj od 2008-e do 2020-e kad se pojavio M1. Imaš i dalje na ytube-u snimke kad Steve Jobs na prezentaciji vadi prvi Air iz koverte. Taj prvi air je bio potpuni promašaj po svim kriterijumima na Bench forumu, nikakva baterija, slab procesor, low-res ekran. Evo ga i dan danas, živ i zdrav. Ipad Air je underwhelming? Ja sam za zadovoljstvom koristio prvi iPad Air nekih 6-7 godina, evo ga i dan danas kod moje supruge. Da nije prestala podrška za iOS pa polako aplikacije prestaju da rade, ne bi mu mnogo toga falilo.
Pa, ne znam da li se MacBook Air popravio tek sa M2... Ne bih rekao. MacBook Air je ipak na tržištu još od 2008. Za skoro 20 godina odavno se dokazao...

Kompromisa je bilo, ali ne nekih značajnih sa aspekta korisnika kome je namenjen. MBA je uvek imao odličnu autonomiju, dobar ekran, super dizajn i OK performanse.

Ne čitaš pažljivo šta sam napisao. Prvi MB Air je bio katastrofa po svim kriterjiumima koje si naveo, očajna autonomija, slab procesor i low-res ekran. Jedino što je imao je dizajn. Sve te mane je vukao sve do M1 2020-e kad su uspeli da srede problem sa autonomijom i procesorskom snagom, a sa kompletnim redizajnom M2 2022-e i sve ostale nedostatke. Izračunaj sam koliko je to godina.
iPhone Air sa druge strane takođe ne nudi upravo ono što je danas najbitnije za većinu korisnika: autonomiju i kameru.
Air je jedini premium iPhone danas. Svako ko je video telefone uživo video je da pro deluje kao plastična igračka (pogotovo sa izborom boja) u odnosu na Air. Cilja na tržište luksuzne robe, odatle i cena. Ako malo porade na marketingu naći će tržište, a to svakako nisu ljudi koji broje kamere i megapixele, mah-ove, niti obraćaju mnogo pažnje na cenu. Nije Benchmark forum tržište za Air, to je sigurno.

Ogromna je razlika izmedju M1(2,3,4,5) modela i modela sa intel procesorom. Imam 2015 MBP koji ako startujes zoom ili nesto ODMAH pali ventilatore, dok na M1 MBP nikad nisam cuo ventilatore.

macbook air (koji nema ventilatore) model 2019 i macbook air M1 model je takodje dan i noc razlika, iako oba nemaju ventilatore - M1 model na slepo mozes da vidis koji je po preformansama i po brzini kojom npr otvara aplikacije ili radi neke taskove.

Air nije budzet opcija, apple nema budzet opciju :LOL:

Pa Air nije za Bench forum, prosto nije za masovno trziste, i kao takav je mozda dostigao svoj maksimum vec. Pa ne moze bas ni kod Apple sve da bude uspesno ma.kakvi bogovi marketinga bili.

Da si ti živ i zdrav koliko je generacija MB Air izašlo pre M1, računaj od 2008-e do 2020-e kad se pojavio M1. Imaš i dalje na ytube-u snimke kad Steve Jobs na prezentaciji vadi prvi Air iz koverte. Taj prvi air je bio potpuni promašaj po svim kriterijumima na Bench forumu, nikakva baterija, slab procesor, low-res ekran. Evo ga i dan danas, živ i zdrav. Ipad Air je underwhelming? Ja sam za zadovoljstvom koristio prvi iPad Air nekih 6-7 godina, evo ga i dan danas kod moje supruge. Da nije prestala podrška za iOS pa polako aplikacije prestaju da rade, ne bi mu mnogo toga falilo.

Ne čitaš pažljivo šta sam napisao. Prvi MB Air je bio katastrofa po svim kriterjiumima koje si naveo, očajna autonomija, slab procesor i low-res ekran. Jedino što je imao je dizajn. Sve te mane je vukao sve do M1 2020-e kad su uspeli da srede problem sa autonomijom i procesorskom snagom, a sa kompletnim redizajnom M2 2022-e i sve ostale nedostatke. Izračunaj sam koliko je to godina.

Air je jedini premium iPhone danas. Svako ko je video telefone uživo video je da pro deluje kao plastična igračka (pogotovo sa izborom boja) u odnosu na Air. Cilja na tržište luksuzne robe, odatle i cena. Ako malo porade na marketingu naći će tržište, a to svakako nisu ljudi koji broje kamere i megapixele, mah-ove, niti obraćaju mnogo pažnje na cenu. Nije Benchmark forum tržište za Air, to je sigurno.
Pa to i jeste poenta dok god mb air nije pruzio ono sto korisnike zapravo interesuje a to je cena/kompaktnost/baterija bez nekih ociglednih kompromisa u radu do tad je bio ispod radara vecini. Naravno ja ne pisem ovde u cilju da te ubedim ili razuverim u nesto nego navodim razloge sta je vaskrslo air liniju a to je m1 koji je pruzio competitive proizvod koji je stiklirao sve kvacice prosecnih kupaca takve vrste uredjaja. Iphone koji je tanak a ima losiju bateriju i 1 kameru prosto vecini danasnjih korisnika nije primamljiva kupovina za 999$ sad dal se meni sam koncept svidja nije bas relevantno za los uspeh i smanjenu potraznju globalno

A i skuplja varijanta od Honor magic 7 lite, odlični za razbijanje oraha.

Pa Air nije za Bench forum, prosto nije za masovno trziste, i kao takav je mozda dostigao svoj maksimum vec. Pa ne moze bas ni kod Apple sve da bude uspesno ma.kakvi bogovi marketinga bili.
LOL, članovi Bench foruma su svetlosnu godinu od masovnog tržišta. 99% običnog sveta se ne zamara ciframa i ne ulazi u sitna crevca kao ljudi ovde. Većina ljudi gledaju šta im se dopada i da li mogu da to plate, ako ne mogu uzmu nešto drugo što mogu i to je to.

Pa to i jeste poenta dok god mb air nije pruzio ono sto korisnike zapravo interesuje a to je cena/kompaktnost/baterija bez nekih ociglednih kompromisa u radu do tad je bio ispod radara vecini. Naravno ja ne pisem ovde u cilju da te ubedim ili razuverim u nesto nego navodim razloge sta je vaskrslo air liniju a to je m1 koji je pruzio competitive proizvod koji je stiklirao sve kvacice prosecnih kupaca takve vrste uredjaja. Iphone koji je tanak a ima losiju bateriju i 1 kameru prosto vecini danasnjih korisnika nije primamljiva kupovina za 999$ sad dal se meni sam koncept svidja nije bas relevantno za los uspeh i smanjenu potraznju globalno
Nije MB Air nikad bio ispod radara, skoro uvek je izlazila update verzija kad i pro, prodavao se kao i svaki drugi macbook, sa manjim share-om nego pro, potpuno isto kao i sada iphone air. Moja poenta je da je sa takvim manjim share-om preživeo do dan danas, Apple-u nikad nije palo na pamet da ga ukida zato što se slabije prodavao. Druga poenta je, da je neko pitao članove Bench foruma tada, MB Air nikad ne bi preživeo sa performansama koje je imao, a u odnosu na pro imao je daleko veće nedostatke nego danas iPhone Air.

Moje mišljenje je da je Apple udario previsoku cenu za IP Air, a iskreno se nadam da će, kao što svi ovde navode, prodaja ići loše i da će Apple smanjiti cenu negde oko proleća iduće godine što ću ja rado iskoristiti. Za moj use-case je idealan telefon, nikad nisam voleo cigle, a iPhone 14 pro koji trenutno imam je realno cigletina.

Air je ubačen čisto da bi Plus bio izbačen.
Naravno da su znali da će Air biti fijasko i da će Cosmic Orange biti jako uspešan a da će osnovna 17 biti mega boom. Znaju oni sve.
Pitanje je da li bi 17 Plus ugrozio osnovnu 17-cu a da oba imaju 120 hercažu.
Ja mislim da bi 17 Plus ugrozio osnovnu 17-cu.
I te kako bi.

Air je ubačen čisto da bi Plus bio izbačen.
Naravno da su znali da će Air biti fijasko i da će Cosmic Orange biti jako uspešan a da će osnovna 17 biti mega boom. Znaju oni sve.
Pitanje je da li bi 17 Plus ugrozio osnovnu 17-cu a da oba imaju 120 hercažu.
Ja mislim da bi 17 Plus ugrozio osnovnu 17-cu.
I te kako bi.
17 Plus bi ugrozio i prodaju Pro Maxa, koliko ljudi bi pomislilo "zašto da dajem 400 evra više zbog telefoto kamere"... Prosečan kupac ne bi mnogo obraćao pažnju na ostale sitne prednosti Pro Max modela poput usb 3, boljeg hlađenja i slično. Ovako ko želi veliki iPhone, mora da ide na najskuplji Pro Max.

Bio danas do poslovnice, rekose mi da imaju jedan slobodan 17 u Mist Blue i da Lavanda nije ni stizala do sada, tako da sam otkazao to i uzeo plavi.

Utisci za sada manje vise as expected, kamera bolja izuzev zooma (ocigledno), selfie kamera druga dimenzija, baterija bas osetno bolja iako sam se nepuno popodne cimao s njim (ali ovo pripisujem 26-ici koja je naprosto demolirala 14 Pro, plus je on na 86% health), nesto veci i bolji /svetliji ekran, i subjektivno lepsi dizajn jer 2 ringle izgledaju lepse nego 3 (X/XS backside je za mene peak design). Plus bezele su nesto manje nego na 14P. Ali je za sada sistem bas agresivan sa auto brightness spustanjem sto iritira.

Stainless steel, ocekivano, deluje vise premium bez casea, ali je 17ka osetno laksa. Sa caseom nema razlike.

17ka ie nesto vise snappy u radu zbog novijeg procesora i vise rama, ali nije ovo prelaz sa hard diska na SSD. Najveca prednost je sto se aplikacije redje gase u pozadini zbog 2 gb vise rama.

E sad, jedna zamerka koju niko u recenzijama ne spominje je ZVUCNIK. Cini mi se da je malo glasniji od 14P, ali cak i ja koji nisam neki Mozzart osetim da je kvalitet zvuka LOSIJI. Na max glasnoci se oseti da “susti” i zvuk nije cist kao 14 Pro. Znaci da displeji mozda jesu identicni kao na Pro modelima, ali na zvucnicima su sekli krivine. Niie deal breaker za mene i i dalje je best buy za verovatno vecinu korisnika, ali valja napomenuti.

Sve u svemu zadovoljan sam i jedina “opipljiva” mana su zvucnici ali vec se navikavam posto audiofil nisam. I naravno cimanje kod prenosa stvari kod svih bankarskih aplikacija gde se mora svuda ulogovati ponovo i kod vecine moze da se koristi samo jedan aktivan uredjaj za autentikacije.

Ako nekog nesto specificno zanima, neka pita slobodno.

Case je Nilkin Nature Clear TPU.

Prilozi

• IMG_6126.jpeg
    IMG_6126.jpeg
    170.4 KB · Pregleda: 76
  • IMG_6127.jpeg
    IMG_6127.jpeg
    101.7 KB · Pregleda: 77
Nazad
Vrh Dno