Šta je novo?

iPhone 17

Ja ne znam kako ljudi prodaju uopste nesto po tim ludackim cenama. Tipa covek trazi oko 750e za iPhone 15 Pro 128gb. Ili recimo 14 pro max 128gb za 800e.
Kako prodaju za te pare sad nije mi jasno...
Ja cu verovatno prodavati 14pro 256gb 450-500, mislim da je to ok. Bateriju necu menjati jedino iz razloga da se ne objasnjavam i ubedjujem sa sledecim vlasnikom da je original, pa neka zameni za original ili kopiju po zelji.

Inace, dobio je neko preko operatera u drugoj turi 17pro / promax ili jos nista?

Možda koristan info. Od druge radnje u CH gde sam preorder 17pm.
"Unser Lieferant hat den Liefertermin aktualisiert
Bisher: 19.9.2025
Neu: 7.10.2025 - 30.10.2025"
U prevodu krenuće sa novim isporukama od druge nedelje oktobra. Kontam to obuhvata sve na području evrope (pa i nas u srb).

• Like
Reagovanja: sh_
Ja cu verovatno prodavati 14pro 256gb 450-500, mislim da je to ok. Bateriju necu menjati jedino iz razloga da se ne objasnjavam i ubedjujem sa sledecim vlasnikom da je original, pa neka zameni za original ili kopiju po zelji.

Inace, dobio je neko preko operatera u drugoj turi 17pro / promax ili jos nista?
Ja se isto razmišljam za 12 pro Max, ko ga kupi neka menja sam i molim lepo. Spusitm cenu malo samo.

Ja sam pitoa u iStyle šta se dešava, kaže da imaju dosta porudžbina ali da apple valjda kontrolisano pušta tako da očeku sredinom oktobra još jedan kontigent a da će tek krajem oktobra da se stabiliše tržište da ih ima.

Navodno 300+ 17pro su poručili u prvoj turi im je valjda samo po 30ak stiglo.

Kontam isto je i za operatere

• Like
Reagovanja: sh_
Kasno se uključujem, ja sam poručila preko A1 17 pro u predprodaji i to tipa u sredu. U petak je počela predprodaja meni je stigao telefon u pola 10 ujutru, iako su najavili da će verovatno krajem naredne nedelje (oko 1 oktobra), a nisam vip osoba 😂
Elem, prešla sa z flip 6 i prezadovoljna sam. Kamera nije za porediti i komentarisati, jako lepo leži u ruci, plašila sam se da će ekran biti premali ali za mene je pro max prevelik definitivno.
Malo mi je bilo čudno dok sam navikla na težinu, jeste malo teži ali jako lepo leži u ruci.
Onaj tamno plavi sam uzela ali jedno 10 puta već sam se predomislila da je ipak trebalo možda sivi ili narandžasti, u zavisnosti od maske koju vidim 😂
Generalno sam imala utisak da je A1 imao neki target koliko treba da proda jer meni su dali i neki popust na telefon i na tarifu. Ja sam razmišljala dali da uzmem 16pro ili 17pro na kraju je dečko iz call centra sračunao da mi jeftinije izađe 17pro

Sto se MTS-a tice,mozda nekome bude znacila info. Drugarica porucila 17 pro prvog dana pretprodaje i to u jutarnjim casovima. Danas ih kontaktirala da vidi imaju li neku bar predstavu kada ocekuju sledecu turu uredjaja. Odgovor je 3-4 nedelje ce dobiti odredjenu kolicinu.
Pa eto za ove koji cekaju.

Sto se MTS-a tice,mozda nekome bude znacila info. Drugarica porucila 17 pro prvog dana pretprodaje i to u jutarnjim casovima. Danas ih kontaktirala da vidi imaju li neku bar predstavu kada ocekuju sledecu turu uredjaja. Odgovor je 3-4 nedelje ce dobiti odredjenu kolicinu.
Pa eto za ove koji cekaju.
Lepo, lepo. A ja poručio 28.9, valjda cu dobiti do nove godine. 🤣

Mada, ne verujem da ovi sa kol centra opste imaju pojma sta se desava.

Ja sam preko MTS izvršio pre-order nešto pre 15.09, da bi mi pozivom 16.09 kreirali porudžbenicu odnosno obnovu Ugovora. Odobreno za 1-2 dana, ali zato čekanje uređaja (iPhone 17 Pro Max - 512GB) još traje. Razgovarao u sredu prošle sedmice sa call centrom, meni su tada rekli da će im tokom ove sedmice stići određen kontigent, i da pratim u "Moj mts" aplikaciji status :ROFLMAO:

Trenutno sam na Xiaomi 14 Ultra, čije su kamere odlične, ali grejanje i baterija, blagi užas.

Poslednja izmena:
Uzeo sam iphone 17 pre jedno nedelju dana u istyle. Moj prethodni telefon je bio S21 FE a moj zadnji iphone je bio iphone 6s. Moja iskustva su sledeca:

Minusi:
  • Nedostatak aplikacija poput Google Photos (koji iz nekog razloga nije na Srpskom storu) je cudan, workaround je druga lokacija za app store
  • Nije moguce kucanje na 2 ili vise jezika, pretnodno sam to radio sa Swiftkey na android gde sam mogao da kucam i srpski i engleski i japanski jezik sve sa iste tastature, ovde autocorrect nema za srpski kao i kucanje na vise jezika
  • iCloud sync je smejurija, bukvalno sam morao u jednom trenutku da ugasim sync browsera na oba uredjaja i upalim posle par minuta kako bi uspeo da izbrise neki tab u browseru, kao i da popravi password sync
  • vestacka limitacija za koriscenje drugih uredjaja je takodje veliki minus, imam garmin fenix sa kojeg ne mogu da odgovaram na poruke sa predefinisanim odgovorima jer je apple rekao da ne moze - ali to se koliko vidim menja polako
  • manjak instant notifikacija za @gmail nalog u mailu je do googla, gde mora da se koristi gmail aplikacija kako bih dobio instant notifikacije za mail
  • USB 2.0 u 2025/2026 godini kako bi zastitili pro varijantu je ogroman minus, taj deo ne moze da kosta vise od 50 dinara na kolicinu telefona koje prave

ima i dobre pluseve:
  • camera control button je okej, mada je moglo biti bolje, daje da promenim kameru ali ne za zoomiram
  • telefon je okej, baterija je takodje okej, igrice ne igram tako da ne mogu da garantujem za preformanse, u svakodnevnom koriscenju je dobar.
  • Javljanje sa laptopa kao i odgovaranje na poruke sa laptopa
  • Sto napokon mogu da sideloadujem neke aplikacije, iako moram da ih osvezavam na svakih nedelju dana
  • deljenje stvari poput teksta (copy na kompu paste na telefonu), sajtova, itd je lep i koristan feature
  • Notifikacije na ulogovanim uredjajima je takodje lep plus
  • kvalitet telefona je mnogo lepsi (staklo > plastika)

Sve u svemu sam zadovoljan za sada, vecina stvari koja mi smeta se rese jedanput i to je to.
Ako se fokusiram na sam telefon - rekao bih da sam zadovoljan. Slazem se sa https://forum.benchmark.rs/threads/iphone-17.508226/page-31#post-7555841 postom koji ima slicna iskustva.

Takodje bih preporucio da ako ljudi planiraju da kupe iz nekog razloga da sacekaju mesec-dva da im padne cena, ja sam kupio jer sam hteo da kupim i ispostavilo se da se caletu pokvario njegov telefon - pa je dobio moj stari a ja novi.

Ja sam sa S23 ultra prešao na Iphone 17pro najviše što sam želeo manji telefon, a i radi promene malo,na androidu sam od HTC sensation. Sem kamere (a i to je po meni upitno) Samsung je superiorniji u svakom pogledu. Razumem i poštujem ljude koji vole apple, daleko od toga da je loš telefon, ali od onoga što pruža trebalo bi da je bar duplo jeftiniji nego S serija. Po meni jednostavno sakat telefon, bez gomile mogućnosti i sa nametnutim načinom korišćenja. Fanovi Iphona bi trebalo da koriste neko vreme novu S seriju samsunga da vide dokle je Android odmakao u odnosu na iOS. Ovo je moje mišljenje i ne bih ulazio u dalju raspravu na temu koji je telefon bolji. Svako neka koristi ono što mu odgovara. Pozdrav

Uzeo sam iphone 17 pre jedno nedelju dana u istyle. Moj prethodni telefon je bio S21 FE a moj zadnji iphone je bio iphone 6s. Moja iskustva su sledeca:

Minusi:
  • Nedostatak aplikacija poput Google Photos (koji iz nekog razloga nije na Srpskom storu) je cudan, workaround je druga lokacija za app store
  • Nije moguce kucanje na 2 ili vise jezika, pretnodno sam to radio sa Swiftkey na android gde sam mogao da kucam i srpski i engleski i japanski jezik sve sa iste tastature, ovde autocorrect nema za srpski kao i kucanje na vise jezika
  • iCloud sync je smejurija, bukvalno sam morao u jednom trenutku da ugasim sync browsera na oba uredjaja i upalim posle par minuta kako bi uspeo da izbrise neki tab u browseru, kao i da popravi password sync
  • vestacka limitacija za koriscenje drugih uredjaja je takodje veliki minus, imam garmin fenix sa kojeg ne mogu da odgovaram na poruke sa predefinisanim odgovorima jer je apple rekao da ne moze - ali to se koliko vidim menja polako
  • manjak instant notifikacija za @gmail nalog u mailu je do googla, gde mora da se koristi gmail aplikacija kako bih dobio instant notifikacije za mail
  • USB 2.0 u 2025/2026 godini kako bi zastitili pro varijantu je ogroman minus, taj deo ne moze da kosta vise od 50 dinara na kolicinu telefona koje prave

ima i dobre pluseve:
  • camera control button je okej, mada je moglo biti bolje, daje da promenim kameru ali ne za zoomiram
  • telefon je okej, baterija je takodje okej, igrice ne igram tako da ne mogu da garantujem za preformanse, u svakodnevnom koriscenju je dobar.
  • Javljanje sa laptopa kao i odgovaranje na poruke sa laptopa
  • Sto napokon mogu da sideloadujem neke aplikacije, iako moram da ih osvezavam na svakih nedelju dana
  • deljenje stvari poput teksta (copy na kompu paste na telefonu), sajtova, itd je lep i koristan feature
  • Notifikacije na ulogovanim uredjajima je takodje lep plus
  • kvalitet telefona je mnogo lepsi (staklo > plastika)

Sve u svemu sam zadovoljan za sada, vecina stvari koja mi smeta se rese jedanput i to je to.
Ako se fokusiram na sam telefon - rekao bih da sam zadovoljan. Slazem se sa https://forum.benchmark.rs/threads/iphone-17.508226/page-31#post-7555841 postom koji ima slicna iskustva.

Takodje bih preporucio da ako ljudi planiraju da kupe iz nekog razloga da sacekaju mesec-dva da im padne cena, ja sam kupio jer sam hteo da kupim i ispostavilo se da se caletu pokvario njegov telefon - pa je dobio moj stari a ja novi.
Swiftkey imas i na ios? Nije sa glumim sad đavoljeg advokata ali većina tih stvari se znala oduvek za apple ako ces software+slobodu (iako sad dosta ogranicenu) moras neki android device. Apple je oduvek bio "mi cemo vam pokazati kako mi zamisljamo da koristite vaš uređaj i nikako drugačije". a pros i cons je ukratko da ce ti svaki apple uređaj duže trajati jer ga neces unistiti pre vremena svojim izborom raznog a ponekad i dosta loseg softwera dok ces na androidu imati svu slobodu ovog sveta da probas da unistis telefon pre nego sto bi voleo 😅 + kod apple-a je vecina stvari inhouse prave shoj hw za svoj sw, tako da ako ti odgovara njihova zamisao telefona, tableta itd tu ne mozes mnogo da pogresis.
Btw i meni vise leži android (samsung) ali eto odlucih se za ios da probam malo da odmorim i manje visim na tel😁

Platis vise da bi koristio manje, I like it. :D
Jedina istina je da iPhone duze drzi cenu a telefon se ne unistava instaliranjem aplikacija, inace bi iPhone trajao 100 godina.

Bukvalno prva rečenica😅 dobro to je sto bi ameri rekli oversimplified da se "uništava" aplikacijam ali ako nesto intenzivnije koristis, instaliras razne varijacije softwara uz mogucnosti raznih instalacija preko SAI koje su modovane i nisu "offical" blago rečeno zbog pavila foruma logično je da takav telefon ne moze trajati duže od onog sa zatvorenim i rigoroznije kontrolisanim ekosistemom. Da ne pominjem period kad smo na S (6-9) serije ubacivali custom kernel-e, romove itd😅

camera control button je okej, mada je moglo biti bolje, daje da promenim kameru ali ne za zoomiram
Kako? Treba da imas sve funkcije na tom dugmetu, stilovi, kamere, zum.. Ili je to neka novina u odnosu na 16 seriju?

Kako? Treba da imas sve funkcije na tom dugmetu, stilovi, kamere, zum.. Ili je to neka novina u odnosu na 16 seriju?
Googlao sam malo, ipak moze i zoom i promena kamere na dugmencetu, mora dupli klik na camera control i da se aktivira camera control setting u opcijama, i onda moze da menja i digitalni zoom/exposure/itd

PWM je nešto poboljšan, ali i dalje neki korisnici mogu da imaju problema:

Generalno po ovoj recenziji solidan napredak u odnosu na prethodnika.

Vrh Dno