Šta je novo?

iPhone 17

Fenomenalan je hajp koji Apple podigne oko novog modela, stvarno im svaka čast. Na običnom 17 koji je dignut u nebesa i pre nego što je izašao, jedini upgrade je realno ekran. A i to sam siguran da više od 50% korisnika neće videti razliku u odnosu na ranije ekrane na non pro modelima. Kad sam nešto upoređivao sa kolegama po kancelariji, malo ko je uočio razliku između mog 16 pro i njihovih non pro modela. Sve ostalo radi glatko i lepo, fotke su dosta dobre generalno uvek, jači procesor 17% stvarno niko neće primetiti. Ko kupuje novi telefon ili prelazi sa nekog baš starog ajfona pa i ima smisla, naravno ne po ovim cenama. Sve ostalo je po mom mišljenju bacanje para na marketing i hajp.
Рецимо, серија 13 већ важи за легендарну и најбољу како време одмиче.
13 Про Макс нема смисла мењати и "глава за главу" за ајфон 16. Ја макар не бих никада.
Прелазак са 13 Про Макс чак и на основни модел 17-це је већ озбиљан корак напред а да не причам о обичној 13-ици или 12 Про серији.
Ко има 120 херца и те како ће приметити мању херцажу. Од 90 на 90 херца нови фон то већ није проблем.
Сложићемо се да Ауди А7 није исто што и Ауди А3.
Маркетинг и хајп компаније Јабука... Нико не спори да су велемајстори у томе.

Fenomenalan je hajp koji Apple podigne oko novog modela, stvarno im svaka čast. Na običnom 17 koji je dignut u nebesa i pre nego što je izašao, jedini upgrade je realno ekran. A i to sam siguran da više od 50% korisnika neće videti razliku u odnosu na ranije ekrane na non pro modelima. Kad sam nešto upoređivao sa kolegama po kancelariji, malo ko je uočio razliku između mog 16 pro i njihovih non pro modela. Sve ostalo radi glatko i lepo, fotke su dosta dobre generalno uvek, jači procesor 17% stvarno niko neće primetiti. Ko kupuje novi telefon ili prelazi sa nekog baš starog ajfona pa i ima smisla, naravno ne po ovim cenama. Sve ostalo je po mom mišljenju bacanje para na marketing i hajp.
Mislim da su ovde svi složni u stavu da nema poente menjati pro modele stare 2-3 godine za nove pro a svakako ne za non pro (pa ni ovaj 17). Ali sto se tice non pro modela realno za razliku u ceni dobija se opravdan upgrade. 17 ce sigurno u skorije vreme biti dostupan za 900€ a posle ng i za ~850. a taj trend ce morati da prati i obični pro model jer pored razlike u dizajnu i telefoto regular joe nece videti mnogo razloga da doplacuje 300+ €. Nemoguće je probati 120hz i vratiti se na 60hz i reci sa se ta razlika ne primeti. Kao i svetliji ekran, selfi kamera, generalno fluidnije iskustvo. Ali se slazem da nema potrebe ni neke logike zaletati se sa npr 13pm na običan 17, bolje cekati bolju dostupnost 17p/pm. Iako je prosao voz za moj CH preorder stigao mi mail da mi je "termin dostave nepoznat". Znaci kao sto su mnogi pretpsotavili i ove godine nestasica pro serije. Ove cene na kp su blago rečeno smešne i nema razloga ko god je sa apple tel da se ne strpi do makar 850-900 za 17 i 1200/1400 za pro/pro max. To su neke realne cene uzimajuci u obzir npr De, Fr i ostatak west eu cena.

@adachi
Druže, posle Nove godine ide običan i na 800, a Pro Max na 1200🙂 Tako je bilo prošle "sezone", a već u februaru novo pojeftinjenje, kada je moj brat uzeo 16PM za 1150e.
Ko god može da se strpi, neka sačeka još 3 meseca do kupovine.

Moje projekcije su uvek pesimistične i konzervativne, bude mi lakse da se odvojim od novca😅 +je bio price bump pro modela a vidim da u nasim kp sverc zemljama su isto jake cene pro modela ~1290 pro i 1480 pro max. Svakako ako bude po tvojoj prognozi i meni odgovara jer planiram ici na 17pm😂

Mislim da su ovde svi složni u stavu da nema poente menjati pro modele stare 2-3 godine za nove pro a svakako ne za non pro (pa ni ovaj 17). Ali sto se tice non pro modela realno za razliku u ceni dobija se opravdan upgrade. 17 ce sigurno u skorije vreme biti dostupan za 900€ a posle ng i za ~850. a taj trend ce morati da prati i obični pro model jer pored razlike u dizajnu i telefoto regular joe nece videti mnogo razloga da doplacuje 300+ €. Nemoguće je probati 120hz i vratiti se na 60hz i reci sa se ta razlika ne primeti. Kao i svetliji ekran, selfi kamera, generalno fluidnije iskustvo. Ali se slazem da nema potrebe ni neke logike zaletati se sa npr 13pm na običan 17, bolje cekati bolju dostupnost 17p/pm. Iako je prosao voz za moj CH preorder stigao mi mail da mi je "termin dostave nepoznat". Znaci kao sto su mnogi pretpsotavili i ove godine nestasica pro serije. Ove cene na kp su blago rečeno smešne i nema razloga ko god je sa apple tel da se ne strpi do makar 850-900 za 17 i 1200/1400 za pro/pro max. To su neke realne cene uzimajuci u obzir npr De, Fr i ostatak west eu cena.
1759422553417.png
Gledam sad na https://www.eponuda.com/iphone-cene/apple-iphone-16-8-128gb-crni-black-mye73sx-a-cena-29484063

Koliko vidim opadala je cena oko novembra, dakle - ko moze da saceka bice jeftinije (osim ako nam ne uvezu jos neke sankcije :))

Tako je bilo prošle godine, ali nije bila ovakva situacija i nestašica, verujem da se niko ovom nije nadao, uveliko je bio pad cena proše godine na KP odmah posle prve nedelje. Sada su cene zakucane i čak skaču jer ih verovatno nema u nabavci ni po EU, čak 17 PM je teško uopšte kupiti. Evo ti primer ovde člana iz Švajcarske gde nema info koliko će čekati fon, misliš da je Srbija prioritet? Teško.

Kad sam nešto upoređivao sa kolegama po kancelariji, malo ko je uočio razliku između mog 16 pro i njihovih non pro modela.
Ne može tako na par min. videti razlika. Mora da se koristi ekran sa 120Hz par dana i posle toga uzme neki stariji model sa 60Hz tu se vidi, oko se navikne. Meni je drugi fon treutno sa 60Hz i sve vreme mi deluje da koči naspram 120Hz.

Ne može tako na par min. videti razlika. Mora da se koristi ekran sa 120Hz par dana i posle toga uzme neki stariji model sa 60Hz tu se vidi, oko se navikne. Meni je drugi fon treutno sa 60Hz i sve vreme mi deluje da koči naspram 120Hz.
Kako ne može? Ja vidim odmah razliku između 60 i 120 i bez da mi kažeš koji je na koliko. Ljudi, obični ne previše upućeni korisnici, masovno ne vide. To što ima nas ovde 20 na forumu koji te stvari znaju, obraćaju pažnju i vide je druga stvar

Ne vidim na brzinu tako jedan do drugog kada stoje i otvaranjem podešavanja ili poruka, nisam siguran na kolio to Hz radi, to mi sve deluje isto jedan do drugog 16 PM i 16 (veća je naravno razlika ako stavite 11 pored 16 PM, tu bi se mogla verovatno videti odmah razlika), ali dužim korišćenjem valjda mi se oko navikne na 120Hz i onda vidim kada uzmem nešto sa 60Hz. Veća je razlika između 11 i 16, 11 mi delujue da koči i pored 16, bar meni tako deluje kada poredim jedan do drugog pored 16 PM. Takvo je moje iskustvo.

Poslednja izmena:
Tako je bilo prošle godine, ali nije bila ovakva situacija i nestašica, verujem da se niko ovom nije nadao, uveliko je bio pad cena proše godine na KP odmah posle prve nedelje. Sada su cene zakucane i čak skaču jer ih verovatno nema u nabavci ni po EU, čak 17 PM je teško uopšte kupiti. Evo ti primer ovde člana iz Švajcarske gde nema info koliko će čekati fon, misliš da je Srbija prioritet? Teško.

Nema šta, ovi iz Apple su maheri u stvaranju masovne histerije kod potrošača u cilju zgrtanja kinte.

Narucio sam iz radoznalosti Crossbody Strap preko Temua, iskopirali ga momacki.
Nisam se nadao da ce kajsevi biti magnetni.
Utisak, onako :) .
Ako planirate da uzimate, mora da se pomirite sa tim da nosite one "uske" za vezivanje na maskici da landaraju kad nije vezan.
One vezice sto idu na maskicu, garan skidaju boju na coskovima telefona od trenja.
Kajs je prilicno tezak, nisam ocekivao mislio sam da je laksi.
Prvi put kad se namesta bas mora da se pazi, ja nisam jednu stranu prikljucka na vezicu lepo zatvorio i telefon nisam skroz vratio u maskicu.
Tako da je mogao da leti na asfalt telefon.

Oko vrata kad se stavi nije bas prakticno, da se javis, poruke.. .
Ako ide preko ramena, onda je bolja prica.

Ide zima, tako da nije nesto korisno, ali za leto je skroz ok.

Bruce Willis Wtf GIF

Narucio sam iz radoznalosti Crossbody Strap preko Temua, iskopirali ga momacki.
Nisam se nadao da ce kajsevi biti magnetni.
Utisak, onako :) .
Ako planirate da uzimate, mora da se pomirite sa tim da nosite one "uske" za vezivanje na maskici da landaraju kad nije vezan.
One vezice sto idu na maskicu, garan skidaju boju na coskovima telefona od trenja.
Kajs je prilicno tezak, nisam ocekivao mislio sam da je laksi.
Prvi put kad se namesta bas mora da se pazi, ja nisam jednu stranu prikljucka na vezicu lepo zatvorio i telefon nisam skroz vratio u maskicu.
Tako da je mogao da leti na asfalt telefon.

Oko vrata kad se stavi nije bas prakticno, da se javis, poruke.. .
Ako ide preko ramena, onda je bolja prica.

Ide zima, tako da nije nesto korisno, ali za leto je skroz ok.
Ja se iskreno nadam da ne planiraju da uzimaju 😅😅😭😭🤣🤣🤣

Onaj beats case pa i nekako jer sluzi kao stand al taj "strap-on" za muškarce nisam siguran šta mislim o tome a da ne popijem cenzuru ovde 😂

Još ja uzeo onu ljubičastu da mi se slaže uz maskicu. 🤕🫣
Ima deca da me se odreknu.
Ja sam samo u godinama i stvari mi ispadaju iz ruke. Ovo mi dobro dodaje. 🤣

Neko ko ima pro max ako bude koristio cio dan samo 5g bio bih zahvalan da ostavi utiske, kako se ponaša baterija i tako te stvari

Nazad
Vrh Dno