Šta je novo?

iPhone 17

Za tebe je Air idealan… iskren da budem bio sam poprilično skeptican kako ce da preživi Dzerija i njegov test lomljenja, mislio sam da će da se iskrivi lagano i neverovatno je šta su uspeli… realno odličan telefon😀

Edit:

Evo posle dana upotrebe da dam neke prve utiske…

Mnogo bolje lezi u ruci, ova zakrivljenost je bas super promena i neverovatno je kako je lepo izbalansiran telefon i pored toga sto je tezi stabilno stoji u ruci i deluje da je lakši, odnosno manje opterećuje ruku pogotovo kod fotografisanja jednom rukom…

Bezeli su neverovatno mali i još jednom ističem koliko mi je lepa ova narandžasta koja se vidi u okviru u naznakam…

Sto se tiče boje ona je stvar ukusa ali da privlači pažnju to je svakako, u restoranu juče uveče me je pitao konobar, vidi se ljudi gledaju, isto i na ulici, tako da ću ja možda morati masku ako se to ne smiri kad se umasovi jer ne volim pažnju uopšte…

Ekran je dosta svetliji, islikao sam jedno 300 slika na jakom suncu i nije izašlo ono upozorenje da je prevruće a telefon je bio mlak dok se na ekranu sve lepo videlo… ima ona fora za display pulse smoothing pwm da se isključi i zaista je smanjen flicker pri jako malo osvetljenju…

Kamera je dosta unapredjena, napravicu test 13 Pro, 15 Pro i 17 Pro kada uhvatim vremena… color science je sada dosta bolji… ko prebacuje stari telefon nek obavezno ode u podešavanja i podesi za nove rezolucije jer je meni ostalo po starom… i da live photo smanjuje slike na 24mpx… najveći update je selfi kamera koja je konačno potpuno upotrebljiva, šteta samo sto ne postoji opcija da se dobije full frame… Video je standardno top, šteta samo sto nema 8K, mislim da bi to bilo izvodljivo a dobro bi došlo za mogućnost cropa ( već vidim da će gomila ljudi koristiti kao b roll kameru)
Kada razmišljam o kameri tek sad vidim koliko tu suštinski ima mesta za unapredjenja u budućnosti sa nor varijabilnom aperaturom i global shutter koji su već patentirali…

Izluđuje me kad god pogledam donji deo telefona sto zvucnici i port nisu na sredini… bas bas ružno izgleda…

Baterija, iskren da budem ne znam sa koliko je stigao oko 40ak %, juče je podešen, prvi update i prebacivanje starog telefona i skidanje aplikacija uz konstantno cackanje došao je do 7% i brzo se napunio na mac punjaču u 18h ( malo je bio topliji dole levo) i evo sada posle bas dosta slikanja, videa, poziva i FaceTime uz ostalu upotrebu je na 58%… tako da mislim da će lagano biti za ceo dan uz jaku upotrebu a uz malo slabiju upotrebu dan i po možda čak i dva…

Poslednja izmena:
Kakav je premaz na ekranu,u smislu antirefleksije ekrana? Još bolje ako je neko imao prilike da uporedi sa S25u,pa napiše ovde?

Ja se isto lomim da li da menjam 15 Pro Max za Air jer je dizajn pokidao, telefon jednostavno izgleda brutalno i prvi put posle X godina deluje kao nešto što je zapravo novo. Otprilike kao iPhone 4 onomad ili kao iPhone X iz 2017. godine, kupovali su se kao ludi jer su ljudi bili željni nečeg novog. Pro Max serija već godinama ide inkrementalno i ove godine mi dizajn baš ne leži ni malo. Orange boja mi je interesantna ali mi previše bode oči, deep blue meni lično ima vrlo nesrećnu nijansu, niti je plava niti je crna, kao neka kriza identiteta, a bela varijanta mi izgleda kao prototip koji je uspeo da pobegne iz fabrike u Šenženu. Ovo je prvi Pro iPhone koji mi vizuelno baš ne leži ni najmanje.

S druge strane, Air ima dosta takšu kameru u odnosu na 15 Pro Max koji trenutno furam, ali takođe tu kameru koristim dosta ređe nego do pre par godina, ako baš hoću da opalim neku RAW fotku imam Halide za te stvari, USB 2 brzine mi takođe malo podižu obrvu, ali činjenica je da telefon sve ređe kačim na laptop kablom i koristim AirDrop za sve i kako sam investirao lepe pare u WiFi 6 mesh sistem, transfer fajlova je ekstremno brz. Ostaje mono zvučnik za koji ljudi kažu da je drastično lošiji, ali telefon mi je ionako non stop na mute i nisam nikad ni obraćao pažnju na kvalitet zvuka na zvučniku jer imam AirPods u ušima 90% vremena, praktično može i da uopšte nema zvučnik, jedva da bih i primetio da fali.

Baterija mi takođe nije neki problem, radim 100% full remote i za povremene ekskurzije napolju imam power bank ili bih dokupio battery pack, sve u svemu nije neka tragedija, a ekran od 3000 nita je nešto što bi mi baš lepo leglo pošto i ja provodim dosta vremena po sunčanim zemljama, a 15 Pro Max se greje kao blesav i preko leta je napolju neupotrebljiv.

Samo neke dileme i problemi u životu... 😂

Kakav je premaz na ekranu,u smislu antirefleksije ekrana? Još bolje ako je neko imao prilike da uporedi sa S25u,pa napiše ovde?
Dobro me podseti, hteo sam da napišem za to… premaz je odličan, dosta su smanjene refleksije, pogotovo na jakom suncu ( a i ekran je svetliji)… nisam poredio sa s25, videću kad bude neko sa njim pa da bas uporedimo…

Air u iStyle, baš baš loše. Isto se dešava i na plavom Pro.

Išao da vidim običan 17 za devojku, on je top, ove pogledao usput

Ovo bas katastrofa ,posle jednog dana.

Znači niko neće Air? :/
Ja ću uzeti, zašto - pa nešto drugačije. Da zamenim 16 pro za 17 ni ne bih primetio.
Telefon je - meni, nešto što se nosi, u stanu imam kompjuter i tablet. Treba da je što lakši.
Ovaj Air ima veći ekran od manjeg pro, max mi je prevelik i težak, pogotovo što uglavnom vreme provodim u toplim zemljama i 99% vremena nosim šorts za plažu.
Kamere mi nebitne, hobi mi je fotografija, imam mnogo bolje opcije, telefon mi služi da slikam neku cenu. šifru za wifi i tako..

Eto ubedio sam sebe :)
Ne da nisi pogresio nego air vraca u zivot "lako" koriscenje uredjaja, i nesto sto je nekada bila fascinacija. Taj telefon svakako ima sjajne kamere i nisi nesto wow uskracen, a lep je, mocan, privlacan

scratchgate hahahaha

Air u iStyle, baš baš loše. Isto se dešava i na plavom Pro.

Išao da vidim običan 17 za devojku, on je top, ove pogledao usput

Пријављују ли људи овакве проблеме и на другим бојама? Заинтересован сам за air и то баш за црни али ме ово помало забрињава

Едит: користим 15 про и он кида колико је издржљив, годину дана га имам и нема ниједну тачкице, пре неки дан ми је пао на ивицу бетонских степеница и изузев мале огреботине на маски, ништа му није. После гледања тестова стекао сам утисак да је и air такав

Poslednja izmena:
Znači niko neće Air? :/
Ja ću uzeti, zašto - pa nešto drugačije. Da zamenim 16 pro za 17 ni ne bih primetio.
Telefon je - meni, nešto što se nosi, u stanu imam kompjuter i tablet. Treba da je što lakši.
Ovaj Air ima veći ekran od manjeg pro, max mi je prevelik i težak, pogotovo što uglavnom vreme provodim u toplim zemljama i 99% vremena nosim šorts za plažu.
Kamere mi nebitne, hobi mi je fotografija, imam mnogo bolje opcije, telefon mi služi da slikam neku cenu. šifru za wifi i tako..

Eto ubedio sam sebe :)
Air je ergonomski odličan tel i jeste novina u ovogodišnjem lineup-u ali nekako za mene previše kompromisa. Nekako ne bih da telefonov izgled diktira tech rešenja nego obrnuto😅 al vrv ce i on naci svoje mesto. Realno sad kad se obicni priblizo pro modelu mogli bi i da ih fuzuju u jedan prozivod. Nekako im i gubi smisao iphone za sire mase sa cenom od 950€😲

Upravo sam se zezao malo sa Airom i 17PM, grebao ih pozadi noktima, ali ni ogrebotine. Isto izlozeni modeli nisu izgrebani, narandzasta i ljubicasta boja.

Air deluje uzivo daaaleko bolje nego na slikama, i stvarno je drugaciji od svega do sada, tako da je za drzanje na stolu u kafeu odlican :cool: . Uzivo deluje bas premium.

IMG_6670.jpeg

IMG_6671.jpeg

Fino poređenje, samo pixel fali.
Inače običan 17 ip je prvi apple koji mi se baš dopada posle xyz godina i ako budem opet pokušavao da se vratim na ios, verovatno će biti upravo on

Na običnom 17 imaš praktično sve kao na Pro, osim telefoto kamere, ostale sitnice većina ljudi neće primetiti (tipa nešto bolje hlađenje, usb3.2 i slično). Čak i obična kamera verujem da je pristojna do 4x zoom. U januaru kad bude 750-800e na KP što da se ne proba😅 Bar solidno drži cenu kao polovan, pa "proba" nije strašno skupa kao kod egzotičnih modela (pixeli, vivo itd).

znaci nemas prakticno nista kao na Pro :D

cak je i SoC drugaciji

hladjenje najbitnije, novi telefoni ce biti sve mocniji i mocniji. ili hladjenje ili limitacije hardvera, ali onda cemu upgrade?

Ne može se ni reći da se sličnosti ne naziru 😲 logično da pro ima više ali ovo je bitno phone-content kreatorima ne toliko za average Joe. Da sad pricamo o razlici u ceni <200€ pro bi vrv bio no brainer ali za ove nase eu cene - nemacka 930€ 17 vs 1300€ 17pro malo je suludo za te razlike i dizajn dati 300+ jura bar meni. Dok PM ima svoje selling points samo veci ekran i rekordna baterija su mnogima dovoljno da spucaju 1450€.. mislim ne znam ako ima nesto sto propustam javite 🤷😅

Prilozi

• Screenshot_20250920_162132_Chrome.jpg
    Screenshot_20250920_162132_Chrome.jpg
    94.9 KB · Pregleda: 74
znaci nemas prakticno nista kao na Pro :D

cak je i SoC drugaciji

hladjenje najbitnije, novi telefoni ce biti sve mocniji i mocniji. ili hladjenje ili limitacije hardvera, ali onda cemu upgrade?
Da, ima jedno GPU jezgro više, više RAM-a (a 8GB će biti dovoljno za ogromnu većinu korisnika i u naredne 2-3 godine. Običan 17 ima solidno hlađenje, sigurno se neće pregrevati od par minuta videa koliko većina ljudi snima, ili od kratkotrajne gejming sesije u kući... Naravno da je Pro bolji za neke ekstremne slučajeve, ali ja sam spomenuo za većinu korisnika, koji nisu geek-ovi i sl.🙂 Evo na primer poznajem osobu koja je nedavno prešla sa 13 pro na 16 pro, pa kaže da nije primetila razliku kad je prešla na novi (osim notch-a), dok bi neki geek primetio milion sitnih poboljšanja.

pa razlika u ceni je 200$ po Apple :)

Evo na primer poznajem osobu koja je nedavno prešla sa 13 pro na 16 pro, pa kaže da nije primetila razliku kad je prešla na novi (osim notch-a), dok bi neki geek primetio milion sitnih poboljšanja.
Kupio sinu 16e, ja imam 14 pro...malo se igrao sa njim i mogu da kažem da osim kamere nisam primetio ama baš ništa što bi mi nedostajalo kada bih sutra prešao sa 14 pro na 16e. A i objektivno bolja kamera mi ne bi nedostajala.

Sta je problem kod i17 i aluminijumskog rama?
Zar nisu do sada svi osnovni modeli bili od aluminijuma? Ne secam se da su se toliko gulili..ili je to sad akcenat na tome da pokazu vidi kako se lako grebe 17pro
A da su isto to pokusali na 13,14,15 isti rezultat bi bio

Tako je.
Kombinacija “farbani” aluminijum + ivice koje nisu u ravni, eto oguljotina.

Dok se ovde naveliko polemise kako je narandzastq uzasna, potraznja govori drugacije...

Imam jedan plavi PM viska koji je na oglasima i bukvalno me 10 ljudi zvalo da pita da li mozda imam narandzasti (koji sam resio da zadrzim za sebe).

Meni je najveci hit da su ljudi uvek govorili da pro ima “dosadne” boje,jer su oni skuplji,elegantni,profesionalni… bla bla bla…
Ali ova narandzasta je sve suprorno od toga,mislim da je najupadlhivija boja ikad.
Meni nije odvratna,ali prosto nije moj fazon. Ako bih morala da biram od ponudjena 3 plavi bi bio moj izbor.

Ko brine o guljenju farbe, najbolje je da kupi sivi, na njemu će se najmanje primetiti.🙂

Najvise i guljenju brinu ljudi koji prvog dana stave u maskicu...

Ja sam 16 Pro masakrirao... svoju drugu godinu zivota u nasoj porodici ce provesti u maskici.

I da naredni iP18 Pro all-new-black digne procente prodaje naredne godine.

Apple je ove godine usao all-in. Poboljsanja su sirom ponude primetna i veca nwgo inace.

Treba im dobra prodaja sada. Jako brzo cemo imati prve projke, ali mi deluje da je lager na lansiranju veci nego ikada i da idu kao alva.

Sto kaze, moguce da i u maskici ce da se vidi trag od pada. Steta bas

Nisam bas njihov fan kao sto se verovatno zna ali evo testa kamere ne škodi, ima i poredjenja… 3. Globalno…

I ceo test:

Vrh Dno