Šta je novo?

iPhone 16

Red je da promene izgled poleđine i deo sa kamerama. Drže taj dizajn od 11ice, a po meni bez imalo kreativnosti. Napravili kvadrat u uglu telefona i samo menjaju raspored kamera...
...povecavajuci taj kvadrat. Vanila 16 izgleda lepse bas zbog toga.

prvi put uzimam iphone, koja je fora sa appstore-om kod nas da se prijavim na US/GB ili to nema veze vise
Nema toliko veze. Mozes srpski ili US store. Mozda bolje srpski. Pre neki dan nisam mogao da instaliram DM aplikaciju jer je nema na US store-u. Jako retka situacija, ali desava se. Sa druge strane, do skoro nije bilo nekih Google aplikacija na srpskom store-u, ali mislim da je sada to reseno.

Ma nije,nema jos brdo Google aplikacija. Ne zna se ko nas vise postuje, Google ili Apple.

prvi put uzimam iphone, koja je fora sa appstore-om kod nas da se prijavim na US/GB ili to nema veze vise
Napravi US i naš nalog pa menjaj. Mnoge Gugl aplikacije nemaju na našem nalogu, a na US nemaš Lidl i DM npr.

nikad manje uzbudjen nisam bio, porucih u preorderu kod saradnika i iz yetela, posto ide preko firme, ali se razmiljam da ponistim. jedino sto me kopka je ta bolja baterija u odnosu na 16 pro max, makar boju neku kul da su stavili, onako ona gold izgleda kao gold iphone 6. meh

Ne znam da li me je zviznuo buyer's remorse, ali evo jos par nekih opservacija o 16 Pro:
  • desert titanium boja je bas bezveze. Lajsne su lepe i brusenje je bolje nego na 15 Pro, medjutim ledja imaju bezveze boju i ne izgledaju lepo ni na jednom tipu svetla - toplo, hladno, prirodno, vestacko.
  • tokom prebacivanja sa 15P na 16P i sa 14P (Gospodjin stari) na 15P, evidetno je da su ovo sve maltene identicni telefoni. Jedina ozbiljnija razlika je 5x zoom na 16P
  • 14P je i dalje savrseno dobar telefon
  • zoom preko Camera control je nekako cudan - po meni je trebalo da osetljivost bude tako da kada jedno predjem preko celog tastera zum predje od jednog objektiva do drugog (uvek koristim samo opticki zum). Npr. jedan prelaz tastera skok od 1x na 2x, sledeci od 2x do 5x.
  • cesto mi se i dalje desava da podjem da slikam sliku a da zbog pogresne jacine pritiska ispadne klipic
  • obrada metala oko Camera control dugmeta je takva da sam siguran da ce se skupljati prljavstina tu

Pošto smo utihnuli svi (verujem čekajući svoje telefone 😎), da podelim malo muku sa vama:
16 Pro stigao u subotu, ali zbog nemogućnosti Globaltela da izda eSIM već evo druga nedelja, samo se gledamo trenutno, verovatno do sledećeg utorka. 🤷‍♂️

Evo jos jedan detalj nakon prvih par dana koriscenja - camera control - onaj polu pritisak je jako zeznuto pogoditi, a jos je teze uraditi ga dva puta kako bi se otvorila podesavanja.

Generalno cela funkcionalnost dugmeta je na "android nivou"... nedopravljena, neprecizna i nimalo jednostavna za navikavanje. Do sada sam se na svaku novotariju ovakvog tipa navikavao instant...

^ to su izbacili čisto da bi se 16pm razlikovao od 15pm. Jednostavno su proizvođači telefona udarili u plafon.

I vidim da se i placeni tuberi posle par klipova, u fazonu dugme je ok, ali je useless kada vec imamo ekran gde je daleko lakse podesiti sve.
Oni koji nisu, rekli su to odmah u prvim testovima.

Imao sam to na Sony Ericssonu pre 15 godina, i tad je bilo ok jer nisi imao drugaciji nacin da okines sliku, a i telefon je bio kao dve kutije sibica.

Plafon je dostignut sa 11-com. Od tada samo recikliran telefon svake godine. Ova 16ca je 13SSS telefon. :D

^ to su izbacili čisto da bi se 16pm razlikovao od 15pm. Jednostavno su proizvođači telefona udarili u plafon.
To dugme je deo veceg plana da se ljudi stimulisu da snimaju klipove i fotografije koje ce se moci koristiti na Vision sistemima.

Vision Pro mu dodje kao developers kit. Veliki push ka obicnim korisnicima ce uslediti sa nekim od narednih modela. U tom trenutku oni zele da gomila njihovih korisnika ima uredjaje koji su na najbolji nacin opremljeni za pravljenje sadrzaja. Zato je i pomerena kamera na iPhone 16.

Ja se nadam da ce i pomeriti razmišljanje ljudi da je snimanje videa horizontalno kako Bog zapoveda, a ne vertikalno.

Koliko god i meni bilo jezivo vertikalno snimanje, nazalost, samo ce ga biti jos vise jer to guraju instagram i tt... cak i ljudi koji ne koriste mreze su poceli pod uticajem drugih da snimaju vertikalno....

Kaze mi drugar da su na ios beta 18.1 build 5 popravili nepreciznost tog dugmeta, nije jos idealno ali kapiram dok stigne do publike bice ok... Provericu cim stigne gospodji koja, naravno, nije odolela... ja se jos drzim :)

To dugme je deo veceg plana da se ljudi stimulisu da snimaju klipove i fotografije koje ce se moci koristiti na Vision sistemima.

Vision Pro mu dodje kao developers kit. Veliki push ka obicnim korisnicima ce uslediti sa nekim od narednih modela. U tom trenutku oni zele da gomila njihovih korisnika ima uredjaje koji su na najbolji nacin opremljeni za pravljenje sadrzaja. Zato je i pomerena kamera na iPhone 16.
Ako hoće da stimulišu korisnike radi vision pro onda moraju da spuste cenu na normalu a ne da traže 3500€. A što kolege kažu mnogi snimaju vertikalno zbog društveni mreža.

@akki ja sam na 18.1 publich beta... iskreno ne znam koja je po redu.

@Lemaja evo napisacu jos jednom, ovaj Vision Pro je vise developers kit, nego mass consumer proizvod, zato je i cena takva. Kapiram da ce proizvod za mase kostati ispod 2000.

@Lemaja evo napisacu jos jednom, ovaj Vision Pro je vise developers kit, nego mass consumer proizvod, zato je i cena takva. Kapiram da ce proizvod za mase kostati ispod 2000.
Mislim da grešiš ali vidi ćemo vremenom kad budu izlazili noviji modeli.

Šta znam, pre će biti kao dodatni gimmick u vidu razlike od prošlogodišnjeg modela, pa i malo konkurencije.

Nekako mi nema logike da im to bude ciljni plan, jer onaj ko kupi iP16 od 850$, sigurno neće odvojiti 3500$ za Vision Pro. A dok se ta igračka spusti na razumnu cenu, uveliko će doći iP 20. I ko zna, možda do tada bude zaboravljena kao 3D televizori.

Evo jos jedan detalj nakon prvih par dana koriscenja - camera control - onaj polu pritisak je jako zeznuto pogoditi, a jos je teze uraditi ga dva puta kako bi se otvorila podesavanja.

Generalno cela funkcionalnost dugmeta je na "android nivou"... nedopravljena, neprecizna i nimalo jednostavna za navikavanje. Do sada sam se na svaku novotariju ovakvog tipa navikavao instant...
Totalno nepotrebna stvar koju niko nije trazio ali u nedostatku inovacija morali da je ubace tek da ima nesto novo.

Da ti ispravim ovo samo 😁
No offense, uzimao sam svaki od X na ovamo osim 12, a porucio sam i 16, samo i ja primecujem istu stvari vec godinama.
Ja od februara sam prešao u tabor Jabuke i toliko sam oduševljen 13Pro Max.
Krivo mi što je grafit siva a ne ona šmekerski siera blue. Verovatno najlepši iPhone ikada uz 5S.

Danas u Knezu ispred MTS-a decko mase sa tablom i reklamom za kupovinu novih ajfona-jos samo 3 dana.
Ne znam je li im predprodaja ide tako lose,ili su jednostavni samo pukli s mozgom 🫣

Teško da će krenuti prodaja bar dok stvarno ne krene AI. A i tada je pitanje. Jednostavno su zadnje tri generacije suviše slične ako pričamo o ‘pro’.

Totalno nepotrebna stvar koju niko nije trazio
dugme kao dugme je predobro, pogotovo ako služi kao fokus plus okidač i šteta je što više proizvođača nije stavilo ranije.

ali te fore sa zumiranjem, promenom ekspozicije, menjanjem stilova je skroz i totalno nepotrebno i dodatno zakomplikovano kad sve to može da se uradi na ekranu, mnogo brže, preciznije i sigurnije.

dugme kao shutter - odlično
implementacija dodatnih stvari na dugmetu - nepotrebna

Danas u Knezu ispred MTS-a decko mase sa tablom i reklamom za kupovinu novih ajfona-jos samo 3 dana.
Ne znam je li im predprodaja ide tako lose,ili su jednostavni samo pukli s mozgom 🫣
Ko zna.. pre neki dan sam im po sajtu kliktala u fazonu narucicu.. i samo zatvorim stranicu. Juce me zena zove, pita jel hocete da vam rezervisemo, videli smo da ste stali na pola porudzbine. Ma reko ne treba, mogu ali necu. Koji osecaj. 😂

Razmisljajte dublje :) obzirom na promene, i pominjanje vracanja stare slave obicnom IP, plan je da skoci prodaja 16ice, i da se utaba teren da pokida prodaju 17 Light ili kako god da se zove. Godinama je Pro odnosio deo kolaca, izbacuju "light" o kojem se prica jos od izlaska 15, naravno da moraju da ukoce prodaju i kad dodje vreme 17 light predstave kao epohalno otkrice :)

Ko zna.. pre neki dan sam im po sajtu kliktala u fazonu narucicu.. i samo zatvorim stranicu. Juce me zena zove, pita jel hocete da vam rezervisemo, videli smo da ste stali na pola porudzbine. Ma reko ne treba, mogu ali necu. Koji osecaj. 😂
Oooo,da ista se situacija dogodila i meni.
To plus ovaj koji mlatara sa tablom ispred poslovnice su najbolji znak da narucivanje ne ide po planu. I pored toga opet ce biti nestasice i cekace se na porucene modele nenormalno (doduse za to ne mogu kriviti njih,oni dobiju malu kolicinu uredjaja koja im sleduje i to je to).

Nisam ispratila za predhodne modele, a zanima me da li se cene menjaju posle ovog preordera? Razmišljam se da li da rezervisem sad ili da sačekam neko vreme

Cene u radnjama i zvanicnim kanalima se ne menjaju.

Naravno na oglasima ce cene vremenom drasticno pasti.

Najbolja kupovina januar. Tu cena dođe na neku "normalnu” I narednih nekoliko meseci ide dole ali po malo

Idealno u maju,tako ja. :D Doduse ,prosla dva, sam kupio u zlo vreme pa ne znam da li ja to preferiram maj ili samo prdim,bez veze.:ROFLMAO:

Vrh Dno