Šta je novo?

iPhone 16

Padnu svake godine, svako ko prati berzu zna to. I svake godine ista priča - mali napredak sa generacije na generaciju, ali valjda je svima jasno da je takav upgrade bacanje para. Čak i na dve godine, što sam ja radio (11 Pro>13 Pro>15 Pro), je upitno, slobodno može taj ciklus na 3 ili više godina da se prolongira

Ja sam presao na iph zbog ios na 120hz, u pocetku to definitivno nije bilo 120hz na 13pm, pa su kasnije ispeglali. Na 15pm sam presao zbog svetlijeg ekrana najvise, a i vremenom sam navikao na tezinu. Ne bih mogao sad nazad na tezi telefon. Mooozda predjem na 16pm ako je stvarno bolja baterija, Siri/AI mi ne znaci mnogo.

Sa 15 pro se tek isplati preci na 18 pro nista ranije ne treba niti ima potrebe.

Imas AAPL chart, pa da mi pokazes samo gde je taj pad akcija.
Okačio ispod tebe član, ako za to nisi znao i propustio šta je Bafet prodao onda akcije nisu za tebe. Sem Apple, evo ti info free, Bafet se rešio i 982 mil USD Bank od America. A to znači samo jedno...

Poslednja izmena:
Okačio ispod tebe član, ako za to nisi znao i propustio šta je Bafet prodao onda akcije nisu za tebe. Sem Apple, evo ti info free, Bafet se rešio i 982 mil USD Bank od America. A to znači samo jedno...

Zasto su se akcije odmah sutradan vratile na nivo pre predstavljanja?

Ne dolazim često na forum, a kada dođem uvek se divim ljudima koji žele da budu uvek u trendu sa najnovijim modelom. Sve u redu, svako troši novac po svojoj želji, ali smatram da Apple sada već pravi sprdnju sa kupcima, a najgore je što im sve prolazi. Ja dobijam od firme svake 2 godine službeni telefon. Dobio sam Huawei P30 pro, pa Iphone 13 pro i prošle Iphone 15 pro max.
Ono iskreno, najiskrenije da me je firma mogla preskočiti posle Huawei na Iphone 17. Na Huawei mi je privatni broj, njega i koristim dosta kod kuće, ljudi moji ja ne vidim velike razlike sa sadašnjim Iphone 15. Sve odrađuju i jedan i drugi potpuno isto. Znači sve što se tiče mog života, kako privatnog tako i poslovnog. Ne znam zaista, da li vas to vuče kao droga da se mora imati, šta li je već? Po meni korisnici IP13 što će da menjaju samo bateriju, najpametnija odluka. Lagano 3-4 generacije može da se preskače.

Tako ako gledaš, ništa ne vredi para koje si dao... Vrlo češ se slićno dovesti do, recimo Tivta, i u Dacia Sandero i u BMW X5, a razlika u ceni je ogromna, ali je svrha ispunjena....došao si do Tivta u maltene isto vreme ( ako poštuješ propise ). Svako od nas je različit i svako ima svoje "bubice " na koje voli da troši pare.. Moj prijatelj svaki dan popuši 1.000 dinara, ja za pet meseci njegovog pušenja mogu kupim Iphone. Da su svi naši potezi potpuno racionalni ovaj svet bi potpuno drugačije izgledao...I ne mislim da samo Apple pravi sprdnju sa njihovim kupcima, svi to rade....Citiraću nečiju pametnu rečenicu: Radiš posao koji ne voliš, da bi kupovao stvari koje ti ne trebaju....

Tako ako gledaš, ništa ne vredi para koje si dao... Vrlo češ se slićno dovesti do, recimo Tivta, i u Dacia Sandero i u BMW X5, a razlika u ceni je ogromna, ali je svrha ispunjena....došao si do Tivta u maltene isto vreme ( ako poštuješ propise ). Svako od nas je različit i svako ima svoje "bubice " na koje voli da troši pare.. Moj prijatelj svaki dan popuši 1.000 dinara, ja za pet meseci njegovog pušenja mogu kupim Iphone. Da su svi naši potezi potpuno racionalni ovaj svet bi potpuno drugačije izgledao...I ne mislim da samo Apple pravi sprdnju sa njihovim kupcima, svi to rade....Citiraću nečiju pametnu rečenicu: Radiš posao koji ne voliš, da bi kupovao stvari koje ti ne trebaju....
Mislim da nisi napravio dobro poređenje. Verujem da je BMW daleko udobnijji i prijatnije voziti od pomenute Dacie Sandero. Kod telefona nije tako. Zaista ti kažem da mi je svejedno koristio Huawei od pre 4 godine ili ovaj Iphone, oba mi završavaju sve isto, nije da se sa nekim patim više ili mi je neudobniji ili ne znam šta već.
A ovo da si u pravu za kupovinu stvari koje nam ne trebaju, to potpisujem.
Uglavnom priča je ta da možeš bez problema da preskočiš par generacija i da ne osetiš razliku (sem ako zaista nešto drastično ne promene, ali to teško).

Citiraću nečiju pametnu rečenicu: Radiš posao koji ne voliš, da bi kupovao stvari koje ti ne trebaju....
... da bi impresionirao ljude do kojih ti nije stalo."

Ali valjda je neka poenta u zivotu truditi se da ne upadnes u taj sablon? Ili samo konstatujes tako nesto, pomiris se sa tim i kud svi Turci...

... da bi impresionirao ljude do kojih ti nije stalo."

Ali valjda je neka poenta u zivotu truditi se da ne upadnes u taj sablon? Ili samo konstatujes tako nesto, pomiris se sa tim i kud svi Turci...
Moj osvrt je bio na izjavu " Apple pravi sprdnju sa kupcima ". Bilo bi odlično da to samo Apple radi, ali svi to rade... I svi mi negde, u nečemu pristajemo da budemo deo te sprdnje , ili " mali Mujo" i nalazimo sebi opravdanja za to... Da li je to " udobnija vožnja", " lepša i nepoderiva majica", "vazdušasti srednji tonovi"...svako će se negde pronaći... I svako donosi svoju odluku, koju ja podržavam, ako ne traži od mene pare ;) Evo ja ću recimo da kupim IP 16 pro i ako imam 15-cu... Ženi je telefon na izdisaju, ona hoće da uzme moj, plaćam preko firme ( odbija mi se PDV ) i sviđa mi se IP dizajn tj. lepše mi leži u ruci:), i udoban mi je za koriščenje....i nikoga ne želim da impresioniram:)...Znam, znam, mogao bih i da počnem da pušim, i potrošim te pare za pola godine..... ali mator sam za to:p

Mislim da nisi napravio dobro poređenje. Verujem da je BMW daleko udobnijji i prijatnije voziti od pomenute Dacie Sandero. Kod telefona nije tako. Zaista ti kažem da mi je svejedno koristio Huawei od pre 4 godine ili ovaj Iphone, oba mi završavaju sve isto, nije da se sa nekim patim više ili mi je neudobniji ili ne znam šta već.
A ovo da si u pravu za kupovinu stvari koje nam ne trebaju, to potpisujem.
Uglavnom priča je ta da možeš bez problema da preskočiš par generacija i da ne osetiš razliku (sem ako zaista nešto drastično ne promene, ali to teško).
Evo mojoj dragoj je posle 2 godine korišćenja iPhone-a i vraćanja privremeno na Samsung S23 FE počelo kukanje kad cu ja uzeti novi telefon da mogu njoj da dam moj 14 Pro. Bila je zakleta u Samsung i kako je iPhone djubre veliko i evo je sad kad je privremeno nema 2 meseca, ona ne može da izdrži.

Njoj je dobra i 12ka bila, nije htela novi, nego sam ja prodao za dobre pare 12ku, pa rekoh nek i ona predje.

Kad mi ona kaže i priča kako voli da šalje slike lakše (airdrop) i kako poruke imaju simpatične stvari (iMessage) i kako joj Instagram fotke i video mnogo bolje izgledaju nego na Samsungu. To je sve laicko zapažanje i to je ona udobnost korišćenja što je @DJmihailo pisao.

Opet se vraćamo na priču koliko ljudi ovde puši, pije, izlazi, bleji u kladionici?
🫸🫸🫸 licemerju!

Moramo prestati da se bavimo tudjim novcanikom, znam neke kojima nista ne znaci 200-300e i sigurno nece cekati januar kad cene padnu, kupuju odmah, stari poklanjaju i tako svake godine.

Sad je ne isplativ za uzeti. Najbolje je januar ili februar.

1726495757951.png

Telefoni su odaavno dostigli zenit i sad se samo budze brojevi koji realno nista ne znace za 99% kupaca. Ja kad sam uzeo 15 pro stavio sam pored njega drugarov 11 pro i malo krenuo u browsing, apsolutno identicno otvara sajtove na oba telefona. Pa za kameru toliko ne znaju sta vise da rade da stavljaju zum i to je maltene glavni adut prodaje. Na poslu koleginica do pre mesec dana imala iphone 7, a drugi kolega nosi 11 obican i sve radi normalno za prosecnog korisnika. Ja ovaj 15 pro ne planiram da menjam jos 3 godine jer sumnjam da ce biti realne potrebe za tim.

Zasto su se akcije odmah sutradan vratile na nivo pre predstavljanja?

Ne vraća se. Nije glup Bafet.

Realno, onaj ko nije menjao generaciju pa i dve može da menja fon, ovi sa 15 nema potrebe. Biće zanimljivo kada puste AI i videćemo da li će vrediti, ali i tada ovi sa serije 15 su mirni. ja ću verovatno kao i Lemaja, sačekati neku normalnu cenu. Više sam čekao ios 18 nego nov model kada sam video predstavljanje.

Ја бих чекао највјероватније неки од 17ца, и ако ми је са 15 plus upgrade (презадовљан са телефон ради као први дан) ugrade и на 16це, али опет можда узмем ко зна.
Чини ми се да је ова генерација неки прелаз, поготово када је тај AI у питању. И што каже колега више се чекао ios 18

Poslednja izmena:
Vrh Dno