Šta je novo?

iPhone 16

Apple je prvi poceo praksu sa funkcijama koje budu dostupne posle par meseci, Deep Fusion itd... Meni je to ok, nije da kriju kada ce biti dostupno a svakako ako planiras promenu telefona imas i to kao faktor u izboru...

Ne znam kako vam je AI nista posebno kada i osnovne stvari poboljsava znacajno, npr summarize za mail je meni toliko vremena ustedeo da bukvalno vise ni ne citam one vezane grupne mailove sa sto ucesnika gde se svako nadovezuje ( proveravao sam u pocetku da slucajno ne propustim nesto ali stvarno napravi lep pregled)... Takodje smart reply ( mada ne prepozna uvek)... Lepo radi i priority notifications u mailu... Vidim da ima summarize i u viber-u ali nisam siguran da je to viber ili apple ne koristim ga previse sem za grupe gde moram da budem ali sam probavao npr u grupi za basket gde se u sred prijava za termin uleti sa nekom slikom saljivom i ode diskusija u drugom smeru i duzinu...

Siri je sada mnogo pametnija i lakse kapira kontekst a verujem da ce biti jos bolja... Rewrite mi je isto top, izdiktiram sta hocu, Siri popise i onda rewrite to svede na jezik kakav mi odgovara za datu situaciju... Pretraga slika je sada mnogo bolja, to je svakome ko ima milion slika kao ja ogroman plus...

Clean up u photos je sada poprilicno dobar, odmah prepozna ljude cak i u pozadini i ponudi da ih izbrise a jos bolje radi kada se manuelno ide deo po deo... Mislim da ce uz jos malo ucenja biti vrhunski....

Summarize notifikacija mi isto znaci kad naleti milion poruka u grupi, cekam priority notifications da izbacim focus skroz ako bude radilo kako treba a verujem da hoce...

Jos kad se integrise Chat GPT i kad jos vise nauci AI bice jos bolje...

Ono sto je dobro je da ce posle ovako slabog update za Pro modele 17 Pro morati da ponudi poprilicno novog gde ocekujem da se izbaci notch i ostane punch hole za kameru, da se predje konacno na 256 za bazni model jer je sramotno da bude 128, poboljasaju dosta kamere i da i telephoto bude 48 mpx i da mozda bude 8k main sto bi dalo dosta prostora za 4K workflow i obradu posle ( mada iskreno 4K 120 fps u Dolby Vision je fantasticno i vidimd a su pobosljali stabilizaciju sto je fenomenalno) i da wide isto bude 100% pixel focus, bilo bi lepo da i TrueDepth kameru unaprede bar na 24mpx... uz naravno ostala poboljsanja...

I naravno, da dodaju bar neku boju uz ove dosadne koje goraju godinama...

Znači nisu spremni na vreme da izbace kada i novi model :censored:
Kupiš novi model i čekaš da dobiješ funkcije, ovo podseća na Samsnug i sređivanje kamere, večito izbace lošu kameru pa peglaju softverski, korisnici ko zamorčići a kupili nov fon.
Tako je bilo i prošle godine ako se ne sećaš... I godina pre toga...

Svi veruju u tu 17cu da ce da bude revolucija, a zadnjih 5 godina prezvakani proizvod, od revolucije ni R. Nadam se i ja, ali mislim da cemo dobiti isto ******, drugo pakovanje. Dosli su do vrhunca sto se tice dizajna i inovacija. Juce pricaju o aluminijumu unutar kucista kao da je za space satl, neki termini i izrazi, samo da se dopuni video prezentacija.

Glavna inovacija ce biti ako na obican 17 ubace 120hz, oled ekran, 256 gb, jos vecu bateriju i daleko bolju kameru, i snize cenu za 200$.
Jer su toliko android ekvivalentni, i jeftiniji sa istim/slicnim karakteristikama.

Ali malo je tesko da poverujem u to. Vratili su se na dizajn iz iPhone-a 11 i 12, kao sto rekoh, vrhunac dizajna je dostignut, ostaje samo da se krpe rupe, sitni nedostaci i ubace stvari kao inovacije, koje vec postoje x godina u drugom taboru.

Pa i nije tako los event. Vanila 16 je mnogo lepsi od Pro (svidja mi se camera bump), a i nije toliko osakacen (osim nesrecnog promotion-a). Airpods 4 ozbiljno unapredjenje, cak se razmisljam da predjem na njih zbog manjeg kucista i udobnosti. Airpods Max ozbiljan kiks. Mogli su barem da ubace H2 cip, ovo sa bojama je blamiranje. Apple watch veci, tanji, dopada mi se jet black.

LOL ne radi to RAM memorija. :D
Ocekivao sam ovo dugme za podesavanje kamere da ujedno bude i TouchID.
Ne radi samo RAM, ali pored neural engine-a, procesora je itekako bitan deo.Njega sam naveo zato što su najviše bili škrti za RAM i storage, a u interesu im je da ga povećaju za celu AI priču.

Skini Ollamu i svaki sledeći duplira potrebe za RAM-om:
  • 7b models generally require at least 8GB of RAM
  • 13b models generally require at least 16GB of RAM
  • 70b models generally require at least 64GB of RAM

Screen Shot 2024-09-10 at 12.14.43 PM.png

Apple je prvi poceo praksu sa funkcijama koje budu dostupne posle par meseci, Deep Fusion itd... Meni je to ok, nije da kriju kada ce biti dostupno a svakako ako planiras promenu telefona imas i to kao faktor u izboru...

Ne znam kako vam je AI nista posebno kada i osnovne stvari poboljsava znacajno, npr summarize za mail je meni toliko vremena ustedeo da bukvalno vise ni ne citam one vezane grupne mailove sa sto ucesnika gde se svako nadovezuje ( proveravao sam u pocetku da slucajno ne propustim nesto ali stvarno napravi lep pregled)... Takodje smart reply ( mada ne prepozna uvek)... Lepo radi i priority notifications u mailu... Vidim da ima summarize i u viber-u ali nisam siguran da je to viber ili apple ne koristim ga previse sem za grupe gde moram da budem ali sam probavao npr u grupi za basket gde se u sred prijava za termin uleti sa nekom slikom saljivom i ode diskusija u drugom smeru i duzinu...

Siri je sada mnogo pametnija i lakse kapira kontekst a verujem da ce biti jos bolja... Rewrite mi je isto top, izdiktiram sta hocu, Siri popise i onda rewrite to svede na jezik kakav mi odgovara za datu situaciju... Pretraga slika je sada mnogo bolja, to je svakome ko ima milion slika kao ja ogroman plus...

Clean up u photos je sada poprilicno dobar, odmah prepozna ljude cak i u pozadini i ponudi da ih izbrise a jos bolje radi kada se manuelno ide deo po deo... Mislim da ce uz jos malo ucenja biti vrhunski....

Summarize notifikacija mi isto znaci kad naleti milion poruka u grupi, cekam priority notifications da izbacim focus skroz ako bude radilo kako treba a verujem da hoce...

Jos kad se integrise Chat GPT i kad jos vise nauci AI bice jos bolje...

Ono sto je dobro je da ce posle ovako slabog update za Pro modele 17 Pro morati da ponudi poprilicno novog gde ocekujem da se izbaci notch i ostane punch hole za kameru, da se predje konacno na 256 za bazni model jer je sramotno da bude 128, poboljasaju dosta kamere i da i telephoto bude 48 mpx i da mozda bude 8k main sto bi dalo dosta prostora za 4K workflow i obradu posle ( mada iskreno 4K 120 fps u Dolby Vision je fantasticno i vidimd a su pobosljali stabilizaciju sto je fenomenalno) i da wide isto bude 100% pixel focus, bilo bi lepo da i TrueDepth kameru unaprede bar na 24mpx... uz naravno ostala poboljsanja...

I naravno, da dodaju bar neku boju uz ove dosadne koje goraju godinama...

Sve ovo ako ti je govorni/radni Eng jezik ima poente, na Srpskom Siri nema poente, otuda nema oduševnjenja.
Što se tiče kamere, stvari koje dodaju tipa ovo dugme nema oduševnjenja takođe, jer masa ljudi slika uspravno zbog Instagama (kad god mi žena dala fon da je slikam opominje da uspravim telefon, iako ja volim wide zbog prikaza na TV, mora uspravno a ne onako kako su zamislili, mislim da im to dugme neće biti baš hit, armija ljudi slika uspravno). Osim ako nije bio neki dil sa Insta, pa onda razvuku slike preko celog ekrana kao wide, al tu su i ostale mreže, korisnici su navikli da gledaju preko celog ekrana klip uspravno, ne videh skoro nekog da rotira ekran i tako gleda Tiktok.

Poslednja izmena:
Dugme je verovatno da bi se snimalo landscape za spatial video pa da onih 10ak ljudi na svetu koji imaju Apple VR naocare mogu da gledaju.

Najsmešnije mi je što najviše kritikuju "komplikovanu" kameru jer je iPhone bio pojam "point & shoot" uredjaj, opcije - to je za Android telefone, iPhone nema opcije - razmišlja i za korisnika i sad doda "Sony feature" u trenutku kada Kinezi razbijaju sa AI processing-om fotografija. Ne zna se ko je pogubljeniji, da li Apple ili Samsung, smeši im se Intel budućnost.

Bukvalno nikome nije jasno kako se koristi ono dugme za kameru, posebno jer 90% korisnika iPhonea slika u vertikalnom položaju, kaže Arun na onaj focus feature i slične "pa mi smo zaboravili da koristimo klasične kamere bas zbog iPhonea" i 100% je u pravu.

Od one teorije da iPhone nece imati nijedan taster, evo sad ni ne znamo koliko ih ima, 5?

Uglavnom, bilo bi ovo mlako i da se nije pojavio Huawei Mate XT, u poređenju sa njim iPhone deluje kao FK Crvena Zvezda u odnosu na Real Madrid. Sad jos i S25 da flopne (a hoće) (kao ovi poslednji Fold/Flip) i konačno da se stvari vrate na svoje mesto.

Huawei više nema ko da zaustavi.

Najsmešnije mi je što najviše kritikuju "komplikovanu" kameru jer je iPhone bio pojam "point & shoot" uredjaj, opcije - to je za Android telefone, iPhone nema opcije - razmišlja i za korisnika i sad doda "Sony feature" u trenutku kada Kinezi razbijaju sa AI processing-om fotografija. Ne zna se ko je pogubljeniji, da li Apple ili Samsung, smeši im se Intel budućnost.

Bukvalno nikome nije jasno kako se koristi ono dugme za kameru, posebno jer 90% korisnika iPhonea slika u vertikalnom položaju, kaže Arun na onaj focus feature i slične "pa mi smo zaboravili da koristimo klasične kamere bas zbog iPhonea" i 100% je u pravu.

Od one teorije da iPhone nece imati nijedan taster, evo sad ni ne znamo koliko ih ima, 5?

Uglavnom, bilo bi ovo mlako i da se nije pojavio Huawei Mate XT, u poređenju sa njim iPhone deluje kao FK Crvena Zvezda u odnosu na Real Madrid. Sad jos i S25 da flopne (a hoće) (kao ovi poslednji Fold/Flip) i konačno da se stvari vrate na svoje mesto.

Mate xt kao i više od pola foldable telefona su polu proizvod još uvek…..a za dugme snacice se onaj ko ga bude kupio….i deluje kao bas dobra stvar iz mog ugla…

Kiselo grožđe svake godine u isto vreme rodi...

Bukvalno nikome nije jasno kako se koristi ono dugme za kameru
Kome nije jasno? Pritisneš dugme - otvori se kamera. Pritisneš još jednom - slikaš. Povlačiš prst levo-desno - zum.
Ne videh da se ovde iko žalio na to.
i da se nije pojavio Huawei Mate XT
Nikad čuo. Nakon guglanja, fold telefon od 3 soma evra. OK, srećno im bilo :ROFLMAO:

Kome nije jasno? Pritisneš dugme - otvori se kamera. Pritisneš još jednom - slikaš. Povlačiš prst levo-desno - zum.
Ne videh da se ovde iko žalio na to.

Nikad čuo. Nakon guglanja, fold telefon od 3 soma evra. OK, srećno im bilo :ROFLMAO:
Ajde to uradi u instagram modu, drži telefon vertikalno.
Vi ko da niste nikada videli kako žene koriste iPhone, a mogu da se kladim da su 60% korisnika žene.

Cudno bi bilo da nesto ne smeta... sad imamo novu foru iPhone nije dugme :ROFLMAO:

Nego evo razmisljam sta je problem sa vertikalnim snimanjem kada dugme radi u obe orijentacije... Ako mislis da je polozaj problem deluje da je na idealnom mestu za palac ( doduse za desnjake) a u svakom slucaju i dalje postoji ekran da se slika preko njega... mnogo price ni oko cega... u svakom slucaju ja sam za sto vise dugmica koje ce moci da se prilagode da se brze stvari obavljaju....

Slazem se da dugme za kameru nije potrebno vecini korisnika. Ali ako se vodimo tom logikom kolikom broju korisnika je potrebna ta, sto rece kolega, harmonika od 3k evra?
Kome je potreban novi iPhone? Šta fali 15 ili 14?Ima Huawei i sat od 3K EUR, uostalom - Mate XT je vec naručen u 3 miliona komada.

Ne radi se o tome, već o tehnologiji. A tvrdim da kao sto Intel ne ume, tako ni Samsung i Apple ne mogu ovo. Ne zaboravi da iPhone 16 ima osvežavanje 60 Hz a bice i on tu oko 1000. U odnosu na njega, ova "harmonika" je džabe.

pomislio sam neko ozbiljno pisanije kad sam video wall of text a onda krajickom oka uhvatim da ‘huawei nema ko da zaustavi’ i shvatih da se radi o zaeban(iji😂

Nije dugme beskorisno svima, ali većini jeste. Ne vidim zašto bi se iko bunio što ima dodatno dugme na telefonu.
Evo meni lično je to dugme nepotrebno za slikanje, što ne znači da će nekome ko se ozbiljnije bavi slikanjem/snimanjem da vrši dobar posao.
E sad da su ubacili i touch id u njega verujem da bi se mnogi oduševili (ali hejtovali položaj naravno).

Huawei je zaustavljen,doduse po meni nazalost,i realno nema smisla van Kine.
Da je bio konkurentan,da je donosio dosta noviteta narocito na polju kamere-jeste.
Da li se kupuje igde van granica Kine-slabo. Da li vredi novca koji traze za svoje modele-nazalost ne.
Da li je novi iPhone doneo nesto veliko u igru-ne?
Da li ce se prodavati dobro,hoce,i to je cinjenicno stanje.

Meni je "simpatično" što nove Airpods sada dolaze bez kabla... 5 evra uštede za njih i 30 evra dodatnih troškova za one koji odluče da kupe originalni kabel... Kao da uređaji već nisu dovoljno skupi, čini se da je ovo nagoveštaj još jednog lošeg trenda koji će, verujem, i drugi uskoro prihvatiti...

Meni je "simpatično" što nove Airpods sada dolaze bez kabla... 5 evra uštede za njih i 30 evra dodatnih troškova za one koji odluče da kupe originalni kabel... Kao da uređaji već nisu dovoljno skupi, čini se da je ovo nagoveštaj još jednog lošeg trenda koji će, verujem, i drugi uskoro prihvatiti...

17 100% ide bez kabla na trzistima gde to bude dozvoljeno

Sta ce na kraju biti u Srbiji? Ista verzija telefona kao u Americi ili Evropi? Posto kazu da ce AI raditi samo u Americi, a EU ce imati neke opcije za third-party aplikacije i nece imati AI.

Dobro si me podsetio da u Airpods kutiji imam još jedan kablić, hvala :D

Vrh Dno