Šta je novo?

iPhone 15

• Začetnik teme Začetnik teme Aries
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
15pm na 26.3
Opasan battery drain
Krenem dan sa 90%, sad 44% sa 2:40..
Obicno mi trosi 10-12% na sat, dok je ovo 20%

Možeš li da vratiš na prethodnu verziju ili onu prvu koja je bila kada si kupio? Isto tako, da li može da se koristi iphone, a da se ne ažurira software na duže staze? Kada to kažem, mislim 2-3 godine kao android? Da li će raditi aplikacije, jer nisam u toku, a razmišljam se da pređem baš na 15 model, jer mi je on ok za moje potrebe? Hvala.

Ako misliš da vraćaš starije verzije iOS-a, zaboravi, ne možeš osim one koju Apple u tom trenytku potpisuje.
Da li može da se uvek drži ista verzija, može, ali to sve zavisi ko šta želi i bolje ne ulaziti u raspravu oko toga. Ako kupiš najnoviju verziju telefona, dobijaš i najnoviji iOS, a to znači da će navedeni period sigurno raditi sve aplikacije pošto ne ukidaju podršku za dve godine staru iOS verziju, ako na to misliš kad pričaš o aplikacijama.
Za navedeni model, kako god da misliš da možeš da ga nađeš sa izvornom iOS verzijom, niko ne može da ti garantuje do kad će developer neke aplikacije da drži podršku za taj sistem.

@iOS da, na to sam mislio. Gađao bih novi običan 15, pa svakako mi nije u cilju da ažuriram sistem, jer to ne radim ni na svim prethodnim telefonima. Iskustvo toga me dovelo da telefon radi uvek brzo i fluidno kao kada sam ga probao u radnju na polici. 🙂 Znam da jabuka posle nekog vremena prijavi u prodavnici da operativni sistem nije više kompatibilan sa tom verzijom aplikacije i onda ne možeš da instaliraš novu verziju aplikacije... Samo me zbog toga brinulo, jer na androidu više od 5 godina možeš da guraš većinu aplikacija ali i oni idu na to da se smanjuje rok, to jest svakih 7 dana nova verzija aplikacija... Ako jabuka dozvoljava isto to na 4-5 godina da budem miran, onda mi je ok. Bolje da proverim, nego da kupim i razočaram se. Ipak, prošlo je vreme kada se jabuka izbacivala svake druge godine, ovo sada dva puta godišnje, a samim tim i sistem ide u toku sa tim...

Kod Apple-a je poznato da drže dugo podršku, ali taj deo zavisi i od developera aplikacije, a ne od Apple-a.
Ne znam gde da nađeš nov 15, pošto, kako god okreneš, taj telefon je solidno stajao na zalihama, pričam za bateriju. PRoizvodnja običnih modela je bila do pre pola godine, koliko znam.
iOS glavne verzije su jednom, a ne dva puta godišnje.

Ima u oglasima i ovim prodavnicama što daju nove telefone bez fiskalnog računa uz njihovu garanciju od godinu dana. Iskreno, 15 mi se baš sviđa, jer ima sa strane ono dugme za mute, a i nemam AI nadogradnju, jer mi to i ne treba. Ako može da se ugasi na novijim modelima, onda možda ići i na novije modele.

Ja mislim da ti je povoljno sada nov za 82000 sa pravom garancijom od 2g.

Pa da,na akciji su vec mesec ,dva. Mislim da nema razmisljanja uzimati od svercera ako ih ne prodaju za 50000.

Ima u oglasima i ovim prodavnicama što daju nove telefone bez fiskalnog računa uz njihovu garanciju od godinu dana. Iskreno, 15 mi se baš sviđa, jer ima sa strane ono dugme za mute, a i nemam AI nadogradnju, jer mi to i ne treba. Ako može da se ugasi na novijim modelima, onda možda ići i na novije modele.

Niko te ne tera da koristiš AI, a dugme za mute podešavaš za šta hoćeš da ti služi, tako da možeš da kupiš i noviji model.
Takođe je bolje uztei noviji i proveriti kad mu se vodi day of purchase, ako misliš da uplaćuješ Apple care. Za to možeš da baciš pogleda na tu temu. PRodavnice sa njihovom jednogodišnjom garancijom nešto ne mirišem i nikad mi ne deluju pouzdanije od proverenijih prodavaca na KP, ali to je moje mišljenje i uglavnom se ne poklapa sa drugima.
Ovo što kaže @DGoran je u pravu 😃
Najlepši osećaj je kupiti u Apple Store u normalnoj zemlji gde imaju svoju prodavnicu 😃

Hvala svima na odgovorima i pomoći, znači dosta... Jednostavno mi se smučio Android i pretrpan je glupostima i procesima koji dave telefon bzv kao Windows. Odavno sam na Win zamenio Linux-om i preporodio se, pa planiram i da Android zamenim IOS, jer hoću stabilnost i da ne razmišljam da li neke aplikacije rade u pozadini ili ne... Mislim na to, da na Androidu gasim ručno kada ne koristim neku aplikaciju da ne vuče net u pozadini. 😀

Ja mislim da ti je povoljno sada nov za 82000 sa pravom garancijom od 2g.
Sad mi iskoči oglas, Gigatron 80.000, samo mora da se instalira gigamax aplikacija za tu cenu...
Lično bih išao na noviji model na KP za te pare, ali ko želi 2 godine sigurne garancije, ovo je ok kupovina.

@s4m3m4n Do istog zaključka smo došli - ako ostaneš na originalnoj verziji sistema, telefon radi najbolje. Ako je telefon stigao sa iOS 18, samo update do zadnje verzije iOS 18 i to je to.

Što se aplikacija tiče, sve će da radi dok bude radio telefon, a u krajnjoj liniji dokle god aplikacija bude imala podršku za rad od strane developera. Ovo je jako bitno zbog resursa koje aplikacija može da vuče od developera, pa ako developer kaže da prestaje podrška za tu i tu verziju aplikacije, onda si u problemu, jer aplikacija neće funkcionisati kako treba zbog toga. Update aplikacije ti onda ostaje kao jedino rješenje, ali samo na poslijednje dostupnu verziju u AppStore-u.

Aplikacije i sistem ne moraš da update-uješ uopšte ukoliko ne želiš. Ali… Problem nastaje onog trenutka kada te primoraju iz bilo kog razloga da uradiš update - npr. iz nekog razloga si odlučio da resetuješ uređaj, pa ćeš da uradiš restore iz backupa sa iCloud-a, onda on ne vraća aplikacije iz backup-a, već ih skida sa AppStore-a, a podatke aplikacija vraća iz backupa sa iCloud-a. Dakle - zadnja verzija aplikacije.

- - -
EDIT: Posebno mi je žao što Apple ne dozvoljava da instaliraš verziju sistema koju želis na iUređajima kao na Macu. Bilo bi ekstra da se može instalirati bilo kada bilo koja podržana verzija iOSa na podržane uređaje - npr za iPhone 12 od originalnog sistema sa kojim je došao do poslijednje podržane verzije, pa neka korisnik bira na čemu ċe mu uređaj raditi…
- - -

Ja sam sad sa 17icom odlučio da instaliram još iOS 27, da updatujem aplikacije dok bude moglo i to je to. Kada ne bude moglo više tako, onda ću da uzmem novi uređaj i idemo dalje. Tako ću imati dovoljno dugu podršku od strane sistema za aplikacije, a i zadržaću brzinu uređaja na pristojnom nivou. Nije da su to sad ne znam koliko drastične razlike, ali se definitivno primjete.

E, sad. Za nekih cca 900€ imaš 16PM da uzmeš skoro nov, što ti je bolja varijanta od 15ice, ali to samo znači da onda ima i 16P i 16 obična nova ili skoro nova sa garancijom operatera i ugovorom za manje love, a ipak je bolji telefon od 15ice. Za sličnu lovu za koju zvanično možeš da kupiš 15icu koja stoji pitajbogakoliko, možeš da uzmeš i novu 17icu sa ugovorom kod operatera, a definitivno je bolji telefon od 15ice. Ima tu mnogo posla za mozak, ali si samo ti upoznat sa time šta želiš i koliko da platiš. Moj glas uvijek ide za noviji uređaj za iste ili slične novce.

PS: ne znam kada je je nekome iUređaj crkao/pravio problem u prvih godinu dana, preko 90% problema je sa softverom ili sa očekivanjem korisnika, a prva godina garancije (pa makar to bila i ona osnovna jedna godina Apple garancije) je u svakom slučaju internacionalna (maltene globalna), pa si opet miran. Ako preživi prvu godinu, preko 90% šanse je da će dugo raditi sve kako treba. Ima ovdje i iskusnijih od mene po tom pitanju, pa neka i sami kažu, mada je jedini pravo relevantan po iskustvu iz prve ruke zapravo jedino @mikenziyu zbog rada u servisu. Da se ne razumijemo pogrešno, ne kažem da garancija nije bitna, ali si malo sigurniji kod Apple-a po tom pitanju, po meni…

Poslednja izmena:
@castor hvala na savetu i sve si mi lepo objasnio. Pogotovu ovo za vraćanje podataka i ažuriranje poslednjih verzija aplikacija, jer mi je to promaklo. Dvoumim se između 15 i 16 običnog, ali najverovatnije ću uzeti 16 zbog jačeg procesora. Kamera mi nije bitna, a najbitnije mi je da mogu da plaćam sa telefonom kada zaboravim novčanik. Pošto koristim Yettel banku još od 2014 godine, da li podržava Maestro kartice za plaćanje ili samo Visa i Master? Pitam, jer mi je kartica Maestro i nije mi jasno što ih Yettel uopšte uzima za razmatranje. Sve koje znam oko sebe imaju Visu i Master, pa kod njih radi. Hvala.

@s4m3m4n Po meni - idi na 17. Jeste neki dinar više, ali u toj situaciji nije za neko razmišljanje. A i ako ri ne čučne, kao što se dešava, lakše ćeš ga prodati.
Što se kartica tiče, permutovao si pretpostavljam, jer YB ima samo Master i Dinu koja je forsirana po zakonu, a možda i stvarno imaš Maestro karticu. Maestro se ne sjećam kada sam kod nekoga vidio u ponudi zadnji put, a evo i zašto:
Maestro
je brend debitnih kartica u vlasništvu kompanije Mastercard koji se postepeno povlači iz upotrebe od jula 2023. godine u korist modernijih Debit Mastercard kartica. Iako su se decenijama koristile za plaćanje u prodavnicama i podizanje gotovine, ove kartice imaju ograničenja u onlajn trgovini koja se rešavaju novim standardima.

Status Maestro kartica u bankama
Iako se nove Maestro kartice više ne izdaju u većini evropskih zemalja, postojeće kartice se i dalje mogu koristiti do određenih rokova.
  • Prestanak izdavanja: Od 1. jula 2023. godine, banke su prestale sa izdavanjem novih Maestro kartica.
  • Važenje postojećih kartica: Korisnici koji već poseduju Maestro karticu mogu je nesmetano koristiti do isteka roka važenja koji je naveden na samoj kartici, a najkasnije do kraja 2027. godine.
  • Zamena: Nakon isteka važnosti, vaša banka će vam automatski poslati novu karticu, najčešće Debit Mastercard ili u nekim slučajevima Visa Debit, koja će biti povezana sa istim tekućim računom.

Razlike između Maestro i Mastercard kartica
Glavna razlika je u funkcionalnosti i širini prihvaćenosti, naročito u digitalnom okruženju.
  • Debit Mastercard: Dizajnirana je za moderan svet i omogućava plaćanje na svim mestima gde se prihvata Mastercard, uključujući većinu onlajn prodavnica, pretplate (poput Netflix-a) i rezervacije hotela.
  • Maestro: Prvenstveno je namenjena fizičkim transakcijama na prodajnim mestima (POS terminalima) i bankomatima. Mnogi onlajn portali ne podržavaju Maestro broj kartice koji može imati do 19 cifara.
  • Sistem autorizacije: Maestro obično zahteva elektronsku autorizaciju u realnom vremenu i unos PIN koda za svaku transakciju, dok Mastercard nudi šire opcije verifikacije.

Upotreba u Srbiji i inostranstvu
Domaće banke su decenijama nudile Maestro kao osnovnu debitnu karticu uz tekući račun.
  • Banka Poštanska štedionica: I dalje navodi Maestro karticu u svojoj ponudi u skladu sa propisima Mastercard kompanije.
  • Banca Intesa i OTP banka: Primarno nude Mastercard Standard ili Masteratakartice koje omogućavaju plaćanje na rate i širu onlajn upotrebu.
  • Prihvaćenost u inostranstvu: Maestro je tradicionalno bio veoma popularan u Evropi (naročito u Holandiji i Nemačkoj), ali se i tamo mreža terminala prilagođava novim Mastercard i Visa debitnim standardima.

Dakle, ako imaš Maestro od YB - idi u banku i traži novu Master karticu i riješio si problem.

Meni piše Mobi Banka još uvek na kartici i ističe 2027, pa verovatno su stare. Hvala na savetima, a nisam znao to da može da se zameni kartica, pa ću ići kod njih da zamenim. Na obe kartice kreditna i debitna su mi 2027. 😀

@s4m3m4n Po meni - idi na 17. Jeste neki dinar više, ali u toj situaciji nije za neko razmišljanje. A i ako ri ne čučne, kao što se dešava, lakše ćeš ga prodati.
Što se kartica tiče, permutovao si pretpostavljam, jer YB ima samo Master i Dinu koja je forsirana po zakonu, a možda i stvarno imaš Maestro karticu. Maestro se ne sjećam kada sam kod nekoga vidio u ponudi zadnji put, a evo i zašto:

Dakle, ako imaš Maestro od YB - idi u banku i traži novu Master karticu i riješio si problem.
Takođe plus za 17, ima ih za 750e, a Apple garancija od godinu dana mislim da je dovoljna, mala je šansa da se u drugoj godini pokvari... 15 je ok telefon, ali vredi doplatiti za 17.

Nije mi bitna kamera, a gledam da ne trošim mnogo para zbog toga, tako da mi 16 završava posao kao i 15. Samo bih svakako išao na 16, jer ima jači procesor koji će sigurno u nekom vremenu kasnije kada bude i ako bude ažuriran sistem bolje raditi nego 15 sa slabijim procesorom, jer nisam tip koji menja telefone svake dve godine. Svaki mi traje minimum 5 godina i tada ga menjam, jer ga ispustim ili oštetim. 😀

Ona uzmi 17 pa ces taman toliko biti miran,racunajuci bateriju i update-e.

I ja bi isao na 17, ekran i kamera su korak napred u odnosu na sve prethodne modele

Najpametnije je da preskocis sve sto ti moze doci sa ios 26 jer to nije iskustvo vec razocarenje, a ako se poprave sa ios 27 tad uzeti 17icu, em ces imati sjajan uredjaj hardverski , a zaista se nadam i softverski. Sa ios 26 nazalost ti telefoni ne vrede nista, eto tako rade... Znam da je off ali je iskren savet.

@darkonda hvala za savet, ali kamera i ekran mi nisu toliko bitni. Iz tog razloga bih išao na niži model, to jest 16.
@Nikola mJet hvala za savet i mišljenje. Verujem da dosta problema ima sam IOS, ali je svakako bolji postao u poslednje vreme od androida. Na šta konkretno skrećeš pažnju da je loše na IOS 26?

@darkonda hvala za savet, ali kamera i ekran mi nisu toliko bitni. Iz tog razloga bih išao na niži model, to jest 16.
@Nikola mJet hvala za savet i mišljenje. Verujem da dosta problema ima sam IOS, ali je svakako bolji postao u poslednje vreme od androida. Na šta konkretno skrećeš pažnju da je loše na IOS 26?
Sve je lose, dizajn, citljivost, cudni oreoli oko ikonica koje ne mozes da ugasis a presijavaju se u odnosi na pomeranje telefone, ubija app u pozadini i na praznom telefonu, ja koristim mail, viber, poziv, browser, nema sanse da u toku dana bar 3-4x ne ubije app i cekas reload, ako brze koristis uredjaj i izlazis iz app u app cesto stuca, obara frejmove doduse na 60hz je to manje uocljivo, kamera app je toliko vestacki napucana hdr-om da slike izgledaju kriminalno, bukvalno su sjajne uredjaje unakazili iosom. Koristio isti ios i na 15pm i sad na 16pm, 17pm, isto radi na svakom. Godinama nosim apple ali sam bas blizu da ga se ratosiljam do ios27 ako i on bude ista vredeo..

Nijedan problem nemam. 😀

Opasno sam izanalizirao sve i na kraju poludeo ako mi verujete. Ne mogu da verujem da nema 2G odabir u podešavanju za mobilne podatke? Ukinut od neke verzije koliko sam mogao da čitam... Njega koristim svakodnevno za Telegram i Viber kada sam van kuće, a kada mi zatreba prebacim na 4G da odradim nešto zahtevnije. Baterija dosta duže traje i signal uvek pun, sagovornik se čuje odlično. Da li to nekako može da se vrati downgrade software-om ili ne? Čak svi noviji i skupi adnrodi telefoni imaju odabir 2G mreže još uvek. Ne mogu da verujem da su to ukinuli. Pa, često se dešavalo da kada putujem negde nema 4G signala i ako nemam 2G mogu da se slikam.

Ne možeš da radiš nikakav downgrade iOS verzija ako ih Apple više ne potpisuje.

Na iOS 18 i dalje postoji kao odabir.

01.jpg

Ja gledao na netu i vidim da veštačka inteligencija piše da nema. Hvala ti ali sada sam u zabludi. 😀

Ovo je slika od pre koji minut, tako da na iOS 18 MTS i dalje ima 😃
Zato recimo na A1 imaš jedino LTE i 5G.
Zavisi od mreže koju koristiš, to je njihova odluka šta možeš da biraš na telefonu.

iOS 26.3.1
MTS - ima 2G
Globaltel - ima 2G

Nazad
Vrh Dno