Šta je novo?

iPhone 15

Pogledajte prilog 405149
Haha 2400 evra za telefon :D 30% godišnje zarade onog ko ima 70 000 platu :)

Ko ima platu 70 000 rsd sigurno neće to kupiti, osim ako nije teški kompleksaš pa da 4 meseca živi na predsednikovom parizeru i špagetama :)

Nekome ko ima platu 70.000 bi pametnije bilo da ima telefon oko ~200€ ili otprilike 1/3 mesecnih primanja. Telefon nije nesto sto ce ti na bilo koji nacin popraviti kvalitet zivota

Ljudi daju za parfem 500e, a da ne daju za tel 1500. Farmerke bolje kostaju 200e pa na vise. Decija kolica koje furas god dana kostaju 1000+e, malo bolje gume za auto su 1000e. Kopaonih 5 nocenja u hotelu u januaru polupansion je od 9 do 12.000e, ima i za vise... Jedna masaza u tom hotelu je 15.000din . Limenka koka kole u hotelu je 700din, cips 900din. Kapaciteti su uveliko puni. Jel sad shvatate koliko je jeftin tel od 1500e? Stan od 56kvm u West 65 je 300.000+e. Opustite se, i ako Vam je preskup preskocite temu, ima jeftinijih, ima i starijih iphone, pa uzmite sta nije skupo.

Nekome ko ima platu 70.000 bi pametnije bilo da ima telefon oko ~200€ ili otprilike 1/3 mesecnih primanja. Telefon nije nesto sto ce ti na bilo koji nacin popraviti kvalitet zivota

A imidž?
Iphone opet postaje luksuz. Nije baš da svako danas može da ima 15 pro max. Iphone je prvo bio luksuz, pa onda pre ove inflacije je lagano mogao da se kupi, a sad već besne cene.
Običan možda ne, al pro max...

Nazalost, znam mnogo slucajeva oko mene koji imaju i manju platu od 70 000 pa kupuju ove telefone, ne samo iphone. Pojedinci dizu kredit, strasno u sta smo se pretvorili, pre neki dan kupijem u idea-a vidim neki zastoj ispred mene na kasi. Neka gospodja, na cekove kupuje cigarete, i umwsto da popuni cekove kuci uzela na kasi da popunjava, ajde sve to na stranu ali mi je zapao za oko stajling doticne, od najnovijeg iphona do odece sa "velikim brendiranim natpisima" da se jasno vidi da je to skupo 😄. Ja pored nje izgledam kao klosar u radnoj uniformi i mojim mi9t, ali mogu eto da kupim bar hranu bez cekova....

ne moze najprodavaniji telefon na planeti da se naziva luksuzom. luksuz je nesto sto je dostupno jako malom broju ljudi na planeti.

Ljudi daju za parfem 500e, a da ne daju za tel 1500. Farmerke bolje kostaju 200e pa na vise. Decija kolica koje furas god dana kostaju 1000+e, malo bolje gume za auto su 1000e. Kopaonih 5 nocenja u hotelu u januaru polupansion je od 9 do 12.000e, ima i za vise... Jedna masaza u tom hotelu je 15.000din . Limenka koka kole u hotelu je 700din, cips 900din. Kapaciteti su uveliko puni. Jel sad shvatate koliko je jeftin tel od 1500e? Stan od 56kvm u West 65 je 300.000+e. Opustite se, i ako Vam je preskup preskocite temu, ima jeftinijih, ima i starijih iphone, pa uzmite sta nije skupo.
Bukvalno, vrhunski telefon je jedna od retkih premijum stvari koja je realno priustiva...primera radi najskuplji auto, sat, torba, koštaju milione evra i to je rezervisano samo za ultra bigate...ne samo materijalne stvari vec i najegzoticnija putovanja, prisustvovanje najpopularnijim dogadjajima, uzivanje u raznoraznim hobijima je nedostizno...al najskuplji telefon može da nosi i mile portir što je uzeo na rate i sultan od bruneja

Napisah ja par strana unazad da treba da se dele upozorenja pa poeni za raspravu(kukanje kako je skupo, sto i jeste al ebiga) o ceni.

Bukvalno, vrhunski telefon je jedna od retkih premijum stvari koja je realno priustiva...primera radi najskuplji auto, sat, torba, koštaju milione evra i to je rezervisano samo za ultra bigate...ne samo materijalne stvari vec i najegzoticnija putovanja, prisustvovanje najpopularnijim dogadjajima, uzivanje u raznoraznim hobijima je nedostizno...al najskuplji telefon može da nosi i mile portir što je uzeo na rate i sultan od bruneja
Još ćeš da nas ubediš da je iphone sirotinjska premium stvar 😂

Skupo je relativna stvar, i šta je kome skupo. Ja sam sad uzeo običan 14 (700 e) i koleginica kaže uuu al si se otvorio. Njen muž skoro uzeo neki džip za 30 000 e. Toliko o tome. Treba uzeti u obzir da je iPhone samo po sirotinjskim zemljama statusni simbol. Bio sam skoro u Parizu, skoro svi telefoniraju ajfonom, niko ga ne vadi na sto da se vidi. Svakome ko želi 15 pro max i može da ga priušti, bez obzira kolika mu je plata, želim da ga u zdravlju nosi i piše ovde kakav je.

Opa

Prilozi

• IMG_5474.png
    IMG_5474.png
    205.7 KB · Pregleda: 178
Oni se hvale gejmingom kao da su im deca ciljna grupa. A verovatno 99% kupaca su odrasli, pogotovo pro max verzija.

Skupo je relativna stvar, i šta je kome skupo. Ja sam sad uzeo običan 14 (700 e) i koleginica kaže uuu al si se otvorio. Njen muž skoro uzeo neki džip za 30 000 e. Toliko o tome. Treba uzeti u obzir da je iPhone samo po sirotinjskim zemljama statusni simbol. Bio sam skoro u Parizu, skoro svi telefoniraju ajfonom, niko ga ne vadi na sto da se vidi. Svakome ko želi 15 pro max i može da ga priušti, bez obzira kolika mu je plata, želim da ga u zdravlju nosi i piše ovde kakav je.

Moram da se selim za taj Pariz. Meni ajfon košta ko cela mesečna ušteđevina, meni skupo da mesec dana radim samo da bih jeo, spavao i kupio telefon. Stalno slušam kako negde teče med i mleko, pa im ajfoni jeftini, al gde god sam bio, nigde takvog blagostanja ne videh.

Med i mleko teško, ali da je dosta bolji standard nego ovde jeste. Opet kažem zavisi šta je kome skupo. Pušači daju savaki dan po 300-400 dinara na cigare, znači stotinak evra mesečno samo na to, i za mene je to skupo. A da se jednom u nekoliko godina častim dobrim telefonom nije. Ionako sve ode na dete....

Pita me kolega, prijatelj mu dolazi iz USA za 10-ak dana, pa da uzme 15 PM, on je 1199$ koliko vidim? Ima li iz USA-a povrat poreza?

Nema povrat poreza a ta je cena ako kupis u nekoj drzavi gde nema poreza inace se na tu cenu dodaju porez...

Med i mleko teško, ali da je dosta bolji standard nego ovde jeste. Opet kažem zavisi šta je kome skupo. Pušači daju savaki dan po 300-400 dinara na cigare, znači stotinak evra mesečno samo na to, i za mene je to skupo. A da se jednom u nekoliko godina častim dobrim telefonom nije. Ionako sve ode na dete....
Dobro poređenje, pušači svake godine sagore jedan dobar iphone, a mene grize savest da ga kupim :) I to ko puši paklicu najjeftinijih, a ko puši dve ili skuplje cigare ode pro max svake godine. A to rade čak i oni sa manje od 70 000 platom, provereno.

E, ljudi mi se sprdamo, ali ima istine ovo o imidžu. Zamisli ti da si lepo obučen, uredan, zgodan...
Dolaziš negde i izlaziš iz mercedesa CLS na primer, sa ajfonom 15 pro max u ruci.

Zamisli isto ti uredan, lepo obučen, zgodan, ali u to isto dvorište parkiraš opel merivu, a u ruci šaomi...

I sad će meni neko da kaže da ta osoba ostavlja isti utisak i da na okolinu nema uticaja materijlano nego kakva je neko ličnost.
Neće tebe isto da gledaju u oba ova scenarija.

E, ljudi mi se sprdamo, ali ima istine ovo o imidžu. Zamisli ti da si lepo obučen, uredan, zgodan...
Dolaziš negde i izlaziš iz mercedesa CLS na primer, sa ajfonom 15 pro max u ruci.

Zamisli isto ti uredan, lepo obučen, zgodan, ali u to isto dvorište parkiraš opel merivu, a u ruci šaomi...

I sad će meni neko da kaže da ta osoba ostavlja isti utisak i da na okolinu nema uticaja materijlano nego kakva je neko ličnost.
Neće tebe isto da gledaju u oba ova scenarija.
Problem je više do društva. Naše društvo bi te gledalo ili sa poštovanjem ili sa prezirom. U nešto razvijenijim zemljama nije telefon neko merilo, uzimaju ili za keš ili na milijardu rata. Sedeo sam u zilijardu kafića u EU, svako ima iPhone i svako ima MacBook i svako ima AirPods Pro. Kad svako ima, onda niko nije "džek" pa se onda i drugačije sve to meri. Apple Watch Ultra, koji košta isto kao i ceo telefon, je isto iznenađujuće česta pojava.

Ja govorim za Srbiju. Sve si objasnio. Tamo gde svi imaju ti si samo jedan od. A mi kao sirotinja imamo druga merila.

Samo jedan frienly reminder za kolege koji bi da ga uzmu u USA - čisto da budete svesni da je samo eSim, nema sim tray. Jeste da je od prošle godine, ali da ne zaboravite slučajno.

Evo ovde u slovačkoj baš baš dosta njih fura iPhone. Jeste malo jači standard nego u srbiji, ali opet treba uzeti u obzir što ljudi većinom kupe iPhone i furaju 4-5 godina taj isti telefon. Evo žena juče pazarila 14icu, uređivao sam je da sačeka još malo 15icu ali na kraju krajeva polovini korisnika nije bitno dal je 14 ili 15. Mi ovde na forumu mlatimo praznu slamu, al telefoni im se prodaju i nisu loši. To što sirotinja u glavi misli da je iPhone neko merilo, to je problem u glavi dotičnih.

Vrh Dno