Šta je novo?

iPhone 15

1TB NVMe je 50 evra, što znači da za Apple je max 20 evra da stave 1TB i verovatno manje.

Pomodarstvo je bilo kada su bili skuplji i nedostupni, sad kad jedan Xiaomi kosta kao i jedan iPhone, ja ne znam ko je lud da izabere Xiaomi, OnePlus, Vivo ili Huawei (koji btw je osakacen neimanja Google Servisa) za iste pare. Imas tu i Samsung koji je opet isti sa cenom.

Gde je da ne pricamo reselling point gde za 300-400e mozes da kupis pak jedva iPhone star 4-5 godina, a za te pare mozes da kupis star Samsung 2 ili 3 godine ili Xiaomi, Huawei itd... iPhone prodas odmah, ove drugi spustas u bezcenje samo da ga se resis.

Sad baš nešto pomislim, da mi firma kaže da izaberem telefon za sebe uz neograničen bužet, šta li bih izabrao? Mislim da bih i tad uzeo nekog Kineza od 400-500 evra, jer to su po meni najbolji telefoni. Imaju sve bitne stvari, ok procesori, ok kamere, kućište plastično i lako, baterije velike, brzi punjači, sve što meni treba. Kod telefona visoke klase ti plaćaš za neke nepotrebne fensi materijale, plaćaš za nepotrebno zakrivljeni ekran, plaćaš za procesor koji je na papiru zver, a u praksi trotluje i po 80%, plaćaš za kameru koja može da snima u 4k, a ti nemaš na čemu to da gledaš, plaćaš za manju bateriju da bi telefon bio tanji, jednostavno plaćaš za gomilu fenseraja bez koga se najnormalnije može. Nije mi jasno što se ljudi lože na neku procesorsku snagu na telefonu, kao da će je koristiti da lansiraju čoveka na mesec, a ne ptice na svinje.

Mislim da bih i tad uzeo nekog Kineza od 400-500 evra, jer to su po meni najbolji telefoni.

U zavisnosti od posla, ne bi svaka firma dozvolila takav kineski telefon preloadovan spywareom. U svakoj ozbiljnoj ino firmi bi dužio telefon koji ti daju, i vrlo verovatno je da bi to bio iphone

U zavisnosti od posla, ne bi svaka firma dozvolila takav kineski telefon preloadovan spywareom. U svakoj ozbiljnoj ino firmi bi dužio telefon koji ti daju, i vrlo verovatno je da bi to bio iphone

Jes đavola, nikad se niko nije otvorio za telefon iz visoke klase. Sad kad svi imaju privatne telefone sa dve kartice, od firme dobiješ samo SIM, neće više ni telefon da daju.

The iPhone 15 Pro comes with support for USB 3.2 Gen 2, which means it supports data transfer speeds up to 10Gbps. That's about 20 times faster than what you can get with USB 2.0 on the iPhone 15, which caps out at 480Mbps.
Another potential benefit would be charging speeds, but it looks like both phones are limited to charging at 20W, so chargers for the iPhone 15 will be the same across both models.

Poslednja izmena:
Malo sutra🙂

Blackberry evo punim upravo za predstojecu nedelju sto je primaran kada pricamo o bas ozbiljnim kompanijama dok takodje imamo i ajfone sa izmenjenim iOS-om (70% opcija zakljucano sa modifikovanim softverom)

Inace govorim za najjacu farmaceutsku kompaniju koja se prostire u preko 70 drzava,a o security-u...kapiram da nije potrebno mnogo pricati..

Prilozi

• IMG_20230917_184401421~2.jpg
    IMG_20230917_184401421~2.jpg
    132.7 KB · Pregleda: 155
1000 dinara, ili 200 EUR.

A ostali flagshipovi su još veće razlike:

Pogledajte prilog 405012

I to čak ovaj sa 128 GB koji nema ProRes video!

Pogledajte prilog 405013

Dakle, 2000 mesečno ispadne 400 eur, 3000 mesečno, 600 eur..

To su već ozbiljne razlike.
Pa necemo da uporedjujemo buraniju sa stejkovima.

Samsung jedino moze u kos Apple-om. Ostali tesko. Njih sam spomenuo primera radi da traze iste pare skoro kao Apple i Samsung, a jos uvek imaju decije bolesti.

Nesto razmisljam dal je A16 tehnicki ogranicen na brzinu usb2.0 i da ima neki hardwerski limit obzirom da koriste proslogodisnji cpu. A za pro model iskreno nemam komentara da je ogranicen na 10gb, komotno su mogli usb 4.0 da stave ili TB4. Al boze moj sta bi nam prodali sledece god.

Svelo se na cpu, gpu, kamere. Novo sto su ubacili da povecavaju zoom i evo sad ray tracing :D sto imam osecaj da ce da forsiraju za igrace puno i da prodaju telefone zbog te gluposti. O kozmetickim izmenama necu da govorim i dal je titanium ili SS.

Malo sutra🙂

Blackberry evo punim upravo za predstojecu nedelju sto je primaran kada pricamo o bas ozbiljnim kompanijama dok takodje imamo i ajfone sa izmenjenim iOS-om (70% opcija zakljucano sa modifikovanim softverom)

Inace govorim za najjacu farmaceutsku kompaniju koja se prostire u preko 70 drzava,a o security-u...kapiram da nije potrebno mnogo pricati..
Nama su dali IPhone, isto preradjen softver u kome pise da je modifikovan zbog potrebe kompanije, nista ne moze sa app stora da se instalira, ima poseban u kome ima dvadesetak app, kad izadje update ne smemo da instaliramo dok nam ne stigne mail da tek sad mozemo.

Ta brzina usb c je zaista nebitna, 90% korisnika nikad ne poveže telefon sa kompom i telefon puni preko noći...sa druge strana ova brzina punjena koju ima iphone, kolko god spora bila je više nego korektna, za pola sata se napuni 50,60 posto baterije, sto je dovoljno da se izgura ostatak dana...verujem da Apple to čuva, kad ne budu imali ništa da izmisle, onda evo brzo punjenje i najbrži usb c, ko za aod, da su prošle godine ubacili usb c, onda bi ove godine predstavili aod...sto se mene tice ne moraju ništa ni da izmisle, samo ništa da ne upropaste, al mislim da je najveca prednost iphone-a, to što modeli od pre 4,5 godina rade isto ko prvog dana i guraju sve updejte, znači iphone xs max, telefon star 5 godina radi odlično, dok imam recimo i s20 i skoro je neupotrebljiv

esto razmisljam dal je A16 tehnicki ogranicen na brzinu usb2.0 i da ima neki hardwerski limit obzirom da koriste proslogodisnji cpu
Da, ali to je problem koji su sami napravili. Da su prešli na type C kad je trebalo, odavno bi imali sve rešeno.
Pri tome je Apple značajan partner u pravljenu type C, jedino logično je bilo da kad su lansirali laptopove sa type C, da su gurnuli i iPhone.

Više ne mogu da se prisetim da li je u temi pisano za USB-C i mogućnost punjenja za Apple Watch i AirPods Pro, kao i mogućnost da se Pro model poveže na eksterne diskove i snima direktno ProRes video do 4K i 60 frejmova u sekundi.
Takođe svi iPhone 15 modeli podržavaju DisplayPort za 4K HDR video mirroring displej ili TV korišćenjem USB-C to Display Port kabla.

https://support.apple.com/en-us/HT213839

forsiraju za igrace puno i da prodaju telefone zbog te gluposti.

Prodavaće ga oni i sa tim i bez toga, uopšte im nije neophodno da forsiraju takvu priču kao mamac za kupce :)

Nama su dali IPhone, isto preradjen softver u kome pise da je modifikovan zbog potrebe kompanije, nista ne moze sa app stora da se instalira, ima poseban u kome ima dvadesetak app, kad izadje update ne smemo da instaliramo dok nam ne stigne mail da tek sad mozemo.

Upravo tako, većina ozbiljnih i velikih svetskih kompanija redovno daju iPhone kao službeni, ali uz obavezan mobile device management (MDM). Kod takvih telefona možete da prebacite neki fajl koristeći Airdrop na drugi iPhone, ali je on apsolutno nećitčjiv i neupotrebljiv na tom telefonu, nema instaliranja Viber-a, IG,FB i sličnih, ovde bitnih, aplikacija. Update isključivo kad pošalju mail da se uradi :)

Inače, vezano za USB-C priču, pitanje je da li su i kad su planirali da ga ubace i bez EU pritiska. Oni generalno planiraju dugoročno neke stvari, kao što je na primer patent za 3D Touch zaveden i osmišljen još 2006. godine, a primenji 2015. godine od 6s modela.

3D Touch 2006 patent.jpg

Pa da, mislim bolje da se puni za dva minuta ko redmi, nego da se ne puni, al nije neophodno ima drugih stvari koje su bitnije...to dal može ne može, briga me, imam pametnijih stvari u životu i oko većih nepravdi da se nerviram, nego sto telefon od 1000e ne može da se napuni za 2 minuta, a kinez od 200e može...poenta je, 90% ljudi je zadovoljno ajfonom takav kakav je i bez brzina i punjenja, jer u praktičnom svetu od toga je korist nikakva ko i zoom na kameri i ostale stvari...ono sto je bitno ljudima da uvek radi i da najmanje baguje i tu je telefon neprevazidjen

Koliko kritika za novi 15 u temi, prognoza za propast a on će kao i do sad da kida i da ostane lider hteli to neki da priznaju ili ne. Statusni simboli, kompleksi, ovce za šišanje šta se sve piše... Ljudi više vole da gutaju beta faze pixela od prvog do poslednjeg kojima google servira ljudima kroz svoje jake servise i još i da ih veličaju kao neku revoluciju koju svi zaborave za godinu dve. Ili Samsung što deli korisnike na istok i zapad (osim s23) Kineze od preko 1000e bez g servisa da ne komentarišem.
Ali ovde sam video da su od sada fotke 24mp, to je dobra stvar za sve. Od sledeće godine će svi slikati u toj rezoluciji, verovatno s24 prvi. To znači puno više detalja, više mesa za corp. Predugo se ostalo na 12mp, sećam se da je prelaz na nekim modelima sa 16 na 12 donelo veliki pad u detaljima.
Samo treba biti objektivan i kupiti šta kome odgovara, ja sam ću verovatno uskoro uzeti prvi Samsung u životu (osim starog x600) ultru jer nudi više za uloženo i malo za promenu.

^ ako nisi mozda ispratio, od iOS 17 modeli sa 48mpx mogu da fotkaju u full rezoluciji u .heif formatu.

Jesam naravno, odličan im je proraw. Nego sam shvatio da će default fotke biti 24mp

Dobro si shvatio, svim ovogodišnjim modelima će default biti 24MP

^ Vise je to upeglano softverski nego hardverski.. i ja sam medju ljudima koji bi voleli da imaju dobru kameru na telefonu ali to je nazalost jos uvek "usko grlo". Senzori su manje vise isti ili slicni na svim flagship telefonima.

Jesam naravno, odličan im je proraw. Nego sam shvatio da će default fotke biti 24mp
Ne ne, ostaje ProRaw u 48 mpx biće i 12 ProRaw, a novo što donosi je da ces moci u 12mpx da fotkas heif i što su ubacili sad je heif u 48mpx, što nije moglo do sada.
Ja imam 14pm. Šta znači to što ai napisao? Glupo pitanje verovatno ali ako možeš onako pojednoatavljeno da mi nacrtaš 😁 hvala
Ovo sto sam iznad napisao. Do sad je moglo samo u ProRaw 48mpx da se fotka gde su fotke bile 80-90MB, a sad ce moći sa iOS 17 da se fotka u njihovom formatu (heif) gde će 48mpx da radi obradu i da će zauzimati samo 10-ak megabajta.

Ne ne, ostaje ProRaw u 48 mpx biće i 12 ProRaw, a novo što donosi je da ces moci u 12mpx da fotkas heif i što su ubacili sad je heif u 48mpx, što nije moglo do sada.

Ovo sto sam iznad napisao. Do sad je moglo samo u ProRaw 48mpx da se fotka gde su fotke bile 80-90MB, a sad ce moći sa iOS 17 da se fotka u njihovom formatu (heif) gde će 48mpx da radi obradu i da će zauzimati samo 10-ak megabajta.
A kvalitet slike biće manji u odnosu na proraw od 80mb?

ProRaw služi za obradu after obradu, obične fotke već imaju u sebi obradu photonic engine plus sve ostalo.

Malo više o tome na sledećem linku:

^ Vise je to upeglano softverski nego hardverski.. i ja sam medju ljudima koji bi voleli da imaju dobru kameru na telefonu ali to je nazalost jos uvek "usko grlo". Senzori su manje vise isti ili slicni na svim flagship telefonima.
Ako je tačno da iP 15 Pro/Max modeli dobijaju novi stacked Exmor T senzor (isti kao u primarnoj Xperia 1 MK5 kameri), biće to onda veliki pomak i za Apple/iP. S tim da se u ovom slučaju navodi taj senzor i za telephoto modul, ne samo za primarnu kameru.

Ne bih da peckam,ali neke stvari su odavno prerasle u obicno pomodarstvo pa mnoge stvari odavno vise i ne piju vodu...

Kamere su odavno na jakom visokom nivou kod vecine telefona ,cak sta vise neke bolje i brze renderuju zapis,ostrije no dobro.Zoom je takodje top stvar,ko voli i kome bi mozda moglo i da zatreba.Ali ruku na srce ,slikati mesec ili druge odredjene objektive...telefon moze biti samo najobicnija alternativa jer za to se koriste drugi uredjaji ako ce nam to presuditi izbor i kupovinu telefona🙂

Materijali i legure ovog ili onog su isto jako fina stvar koja drzi paznju prvih dve nedelje,ali kad svi mi na kraju stavimo case,a stavimo ga ne kapiram bas poentu divljenja istog u tolikoj meri..

Takodje i jaci chip je veliki napred na polju igara preko telefona,ali brate mili koj k onda dajemo na skupocen hardver,konzole ,widescreen monitore da bi na kraju igrao Death stranding na 6 inca🙂 I opet ,ne bih da nikome rusim sneska ili "odvlacim" od kupovine naravno,ali uopste ne kapiram ljude koji i posle svega staju na stranu i zauzimaju taj defanzivni stav kako je ovo odredjen plus i napredak u odnosu na postojeci line up telefona.Oduvek sam naginjao ka objektivnosti i tome da uzmem najbolje za te pare,bio to iphone ili koji god drugi brend u pitanju bio..

O optimizaciji i sistemu(koji je btw smorio zesce) ne treba trositi reci,ali u direktnom poredjenju zadnjih par nedelja primera radi Nothing 2 za 10% radi fluidnije od Iphone14pro na vecini polja sto sam mogao primetiti pa i prica kako je iphone jedini u danasnjici optimizovan i bez bagova,seckanja i ostalog odavnooo ne pije vodu...

Srecna kupovina svima ,i ako nekome bude zatrebala pomoc oko kupovine na ovom potezu Svica-Fra-Nemacka rado cu se odazvati da pomognem,uskocim posto cu oktobra dole pa bih mogao da povucem par komada...
Donesi jedan meni,nadjemo se u Bg. 15pro ili 14pro,zavisi od cene. 256GB,deep purple Poklon za suprugu.

“The USB-C cable included with iPhone 15 Pro models supports USB 2 speeds, so a higher-spec cable is needed for faster speeds.”

Mother nature approved 😂 bacite kabl koji dobijete uz telefon kupite Apple TB4 1m duzine za samo $69 iako necete iskoristiti punu brzinu kabla. Bolje da kabl nisu ni stavili i napisali kako brinu o prirordi i kako su pakovanja manja.

Bas gledam da kupim 15 Pro Max a tako me razocaraju nekad ovakve male sitnice, stvarno mi nisu jasni ponekad.

taj kabl ti treba jedino ako zelis da snimas proraw video direktno na external nvme drive. ko se bavi takvim poslom mozda vec ima takav kabl ili mu nije problem da ga kupi (brzo ce mu se isplatiti)

Vrh Dno