Šta je novo?

iPhone 15

The iPhone 15 Index: How much of a yearly salary you need to spend to afford an iPhone 15 around the world:

Prilozi

• ip15index.png
    ip15index.png
    109.9 KB · Pregleda: 141
Pa se vi ugledajte na amere. :D

Daleko smo od ekonomskog 🐯.

Posmatrate Apple samo kroz prizmu telefona, gde objektivno nema vise mnogo prostora za inovacije ili revolucije ili sta god ocekujete. Zar M1 nije bio revolucionaran? Airpods, isto? Promenili su nacin na koji svet koristi slusalice na isti nacin kao sto je iphone promenio nacin koriscenja mobilnog telefona. Revolucija moze da bude i Vision Pro npr, videcemo.

Apple-u tesko da moze da se dogodi sudbina Blackberry-ja ili Nokije, jer nijedna od te dve kompanije nisu bile ni blizu toliko mocne i bogate kao Apple danas. I to ne govorim samo o ceni akcija, Apple je kompanija sa ubedljivo najvecom kolicinom zivog kesa na svetu.
Nece da se dogodi sudbina Nokie zbog para koje ima. Barem mogu da podnesu dugo udarce konkurencije ako ih bude. Inovacija kod Apple posle Jobsa je u rangu od toga da su zadnji uveli bezicno punjenje, a onda naprasno marketing da je "buducnost postala wireless". I u tome je snaga Apple, tek kada su oni rekli da je inovacija, onda stvarno i jeste postalo kod svih, jer nisi u trendu ako ne pratis to sto radi Apple. Tako ce i zakrivljeni ekran postati potreba kada to Apple bude uradio. Pogledaj koliko smo godina cekali da macbook air dobije retinu, inovacija u vidu ukidanja punjaca u pakovanju, beskrajno skracivanje notch-a do kompromisa sa "dinamiCKIM" ostrvom, pa se sada igramo sa tasterima sa strane. Sve je to moglo da se odradi u samom sistemu i pre, i jedine uocljive promene su zapravo sistemske. Hvala Apple-u na dugogodisnjoj podrsci, na izvanrednom korisnickom iskustvu, osecaju pouzdanosti i svemu ostalom sto taj sistem nosi, ali iz godine u godinu bukvalno je sve manje istinskih poboljsanja, a sve vise prodaje magle. (kada je u pitanju iPhone) Uspeli su da nas ubede da je za nase dobro to sto godinama nismo imali usb c, nego specifican port, da je za nase dobro ukudanje 3.5mm ulaza za slusalice, ukidanje punjaca u pakovanju radi ekologije, a sada cemo ekoloski da odstranjujemo sve sto nije usb-c, a kod Apple-a je kostalo jako puno i dalje se moze kupiti u Apple store-u. Paradoks. 🫣

I kao kruna svega, ove godine test za ljudsku inteligenciju u vidu "titanijuma" i tastera sa strane koji zamisli, pali kameru itd, a onaj stari od prosle i ranijih godina to nije mogao. Ne seti se niko da u sistemu poveze "dve zice". Ili jeste? Namerno 😆

Apple sam korisnik u potpunosti, pristajem na njihove kompromise i takvi kakvi su, jos uvek, ali ove godine su predstavili najgore "poboljsanje" telefona ikada i to mnogi misle. 🤷🏼‍♂️

U pravu si u potpunosti. Bas blaga godina, da o satovima i ne pricamo..
Jedino sto je bas redovno napredovalo je GPU, evo najavise i Death Stranding za iphone 15 pro.

Ove cene su sasvim okej, ako budu naravno, ali cisto sumnjam.
50e skuplji pro model od plus modela, po ovome niko nije lud njega da uzme za ovu razliku u ceni.
Nista licno, ali moram nesto da napisem- aman ljudi, ovo je tema o tel, a vi pisete o sporetima, itd..

Posmatrate Apple samo kroz prizmu telefona, gde objektivno nema vise mnogo prostora za inovacije ili revolucije ili sta god ocekujete. Zar M1 nije bio revolucionaran? Airpods, isto? Promenili su nacin na koji svet koristi slusalice na isti nacin kao sto je iphone promenio nacin koriscenja mobilnog telefona. Revolucija moze da bude i Vision Pro npr, videcemo.

Apple-u tesko da moze da se dogodi sudbina Blackberry-ja ili Nokije, jer nijedna od te dve kompanije nisu bile ni blizu toliko mocne i bogate kao Apple danas. I to ne govorim samo o ceni akcija, Apple je kompanija sa ubedljivo najvecom kolicinom zivog kesa na svetu.
Da slazem se da ne moze da propadne kao ove dve kompanije, ali iako imaju kesa, odrzavanje ogromnog sistema kao sto je Apple kosta, pa mozda ne mogu da propadnu ali mogu da upadnu u krizu. Apple nije samo mobilna divizija, prodaju oni i usluge, poceli su da se bave tv streamingom, ako ne gresim planiraju da prave automobile tako da su na vreme decentralizovali poslovanje pa nisu bas skroz zavisni od mobilnih telefona iako im je to najveci izvor prihoda. Sto se tice telefona, mislim da ce vec od naredne generacije morati nwsto da menjaju, ovo sminkanje previse dugo traje, u kombinaciji sa padom trzista nema sanse da se i na njih ne odrazi. Savitljivi telefoni su po meni buducnost, ovi monoblock su udarili u zid, osim mozda kamera ispod ekrana i neke nove tegnologije izrade baterija tesko sta tu moze da se popravi.

Kazem ja...Apple ima keca u rukavu, samo cekaju da konkurencija bude jaca, pa da izbace nesto sto ce malo prodrmati stvari...ne bi bili to sto jesu, da ne rade tako...napravili su revoluciju sa ajfonom, napravili su sa M1, ostaje da mozda krenu sa savitljivim telefonima, ali kada ga budu izbacili, verovatno ce biti bolji od konkurencije, mada videcemo.
Nisam apple sheep, mnoge stvari me nerviraju, ali ako pogledamo realno:
Iphone ima najbolji procesor, izradu, ekran je medju boljima, kamera je medju boljima, baterija iako manja od konkurencije, duze traje, ima IOS koji je za neke stvari ogranicen, ali je upeglaniji od androida, ima neke kvalitetnije aplikacije, stabilniji je, itd...voleo bih da i SE apdejtuju.

Zaboravio si da dodas i plave baloncice :)
Slazem se telefoni su im tip top sto se hardware tice. Software mislim da android ne moze da parira jer nikad nisam imao potrebe za restartom telefona, nikad mi nije zabagovo, i respect najveci sto sibaju update za ios na starijim modelima. Evo ipad 6 gen iz 2018 mi dobija ipados 17 tablet radi nemam potrebe da ga menjam.

Evo, ja sam neko ko koristi Android i Windows laptop...ali ovog meseca uzimam 13 mini...pre svega zbog dimenzija, performansi, kamera, itd...takav telefon ne postoji u android svetu...najbolizi mu je Asus zenfon, ali on je ipak velicine Iphone 13...tako da je veci.
I planiram da uzmem Macbook Pro M1 pro 16"...za mene taman laptop...obrada fotografija, bleja po youtube-u, malo 3d-a u sketchupu, itd...nema bolji laptop za te stvari...ne moram da ga drzim na punjacu za full performanse, baterija traje dugo, Lightroom leti, ekran vrhunski za ono sto mi treba, itd, itd...i kada uzmem i 13 mini i macbook, koristicu ih godinama i kasnije cu samo uzeti novi macbook, a za telefon cemo videti... :)

Previše ljudi ovde ima ajfon, to je sigurno. Nikada ne bih kupio telefon čija vrednost prelazu trećinu mojih mesečnih prihoda.
Da se kupuje svake godine mnogo je. Al ja evo običan 11 imam 4 godine i imaću do proleća.
To znači da 15 pro max koji kupim biće kod mene sigurno 4-5 godina. Dakle ja za 1400 evra dobijam vrhunski telefon, kameru i sve ostalo da sam miran godinama.

Svakako je mnogo, al kad nema za manje para onda tako opravdavam sebi.
Šta da kupim, neki šaomi za 700 evra i samo da se nerviram... Ovako platiš ali imaš stvar.

Apple u stvari misli na vas i štedi vaš budžet. Nemate mnogo razloga za zamenu po par generacija, imate redovna ažuriranja (a kukali bi ko ranjeni da nema, eno u Samsnug S23 temi jure Gcam za bolje slike, te kasni avgust update, te stavi na mod uštede da se ne greje, te ovo ono, vi te probleme nemate), tako da treba da uživate i koristite telefon a ne ovde da kukate kako nemate na šta da potrošite lovu ako već imate viška. Kao i do sada zna se ko menja svake godine, ne neko zbog tipa C što mu treba ili nova bolja kamera, menja onaj ko može i zato što mu se može.

Da se kupuje svake godine mnogo je. Al ja evo običan 11 imam 4 godine i imaću do proleća.
To znači da 15 pro max koji kupim biće kod mene sigurno 4-5 godina. Dakle ja za 1400 evra dobijam vrhunski telefon, kameru i sve ostalo da sam miran godinama.

Svakako je mnogo, al kad nema za manje para onda tako opravdavam sebi.
Šta da kupim, neki šaomi za 700 evra i samo da se nerviram... Ovako platiš ali imaš stvar.
Gledam ima i šaomi za 1000 evra 😂. Dal su kršteni aman?

Apple u stvari misli na vas i štedi vaš budžet. Nemate mnogo razloga za zamenu po par generacija, imate redovna ažuriranja (a kukali bi ko ranjeni da nema, eno u Samsnug S23 temi jure Gcam za bolje slike, te kasni avgust update, te stavi na mod uštede da se ne greje, te ovo ono, vi te probleme nemate), tako da treba da uživate i koristite telefon a ne ovde da kukate kako nemate na šta da potrošite lovu ako već imate viška. Kao i do sada zna se ko menja svake godine, ne neko zbog tipa C što mu treba ili nova bolja kamera, menja onaj ko može i zato što mu se može.
I to je super dok tako bude. Onog momenta kada budu to promenili nastace problem. Mada su vec jednu kaznu debelo platili za namerno skracivanje veka baterijama... Ko se seca, seca se. Ima tih pokvarenih fora. Ali da i dalje radi bolje od ostalih, radi. Pre bih imao 4s nego galaxy 21 🤣
Gledam ima i šaomi za 1000 evra 😂. Dal su kršteni aman?
E to je posebna prica 🤣

Čovek koji je rekao da treba izbaciti punjač je takav genije i inovator, taj je više para doneo kompaniji,a i ostalima koji su kopirali posle, nego bilo koja tehnička inovacija...ljudi ne kapiraju da je kompanijama jedino bitno da ostvari profit, sad ili u buducnosti, dal ce to uraditi kroz ulaganja u tehnološki napredak, marketing, brend, podići cene, spustiti cene, skloniti punjač to je stvar njihove politike i koja kod apple očigledno radi dobar posao, sudeći po cenama akcija...dakle briga njih dal se vama svidjaju inovacije ili ne, to je samo jedan od aspekata njihovog poslovanja, njima je bitno celokupno poslovanje...sa druge strane, sve to dodje i prodje, za 20 god veće su šanse da će Apple biti ko nokia sad , nego da nece, zub vremena je neumoljiv i prema najvećima i najjacima

kome se ne svidja telefon koji naprave ne kupi ga, simple as that

na kraju se iskristalise sve to, onaj ko pravi dobre stvari zaradjuje, ko pravi lose propada

Sigurno prvi dan nakon pocetka prodaje, 22-23, bice pun youtube.

eno u Samsnug S23 temi jure Gcam za bolje slike, te kasni avgust update, te stavi na mod uštede da se ne greje, te ovo ono, vi te probleme nemate),
Ovo je netacno, tema se uglavnom vrti oko maski i punjaca, i beta verzije androida 14. S23 tema je prilicno dosadna jer su telefoni odlicni.

Ili još gore, zamisli prikačiš ga na Samsungov punjač, resetuješ telefon a ono se podigne Android...
Zvuci smesno ali ja sam imao interesantnu situaciju sa 5s . Kupim tasti nov bez punjaca i kupim joj u IDEA-i zamenski sertifikovan.
Posle nepunih dve nedelje,telefon se pokvari. Bio u garanciji i zamene ga. Drugi opet isto.
Dobije novi bez kutije ,iznervira se i ja ga prodam. Dam mu papire i kazem pricu a on meni da mora samo originalnim punjacem da se puni inace gori maticna .
Ako je on mene lagao onda i ja sad vas lazem
Ako je stvarno onda moze biti slicna situacija.
Trenutno , kad stavim kabl od RN 12PRO(7A) u punjac od supruginog P30pro (3 ili 5A) odmah prijavljuje telefon da se kabl zameni jer nije originalan

Ne znam kakve su to gluposti sa kablovima, da je tako moj otac nikad ne bi imao "citav fon" ...ja od kad znam da on ima fon, uvek puni sa neki bzv punjac(kamo srece da je iz ikeje)...a ima iphn 5s, 7plus i 8...
Ja sam jedino jabuku 11 pm punio sa orugigi jer se dobijao u kutiji...14 pro evo kolko dugo punim sa sta stigbem, note 9 od 2020 takodje...sad s23u takodje...cak za s23u koristim kabli od glo(neke cigarete) sto sam dobio 20-30cm usb c

^ novi iphone se uzima negde u februaru sledeće godine, tada bude cena da kažemo “normalna” koja se drži dosta dug vremenski period.

Vrh Dno