Šta je novo?

iPhone 15

Ne, ovde se vodi priča o brzini prenosa podataka usb 2.0 vs usb 3.0 - šta mi je bitna brzina prenosa podataka za punjenje telefona?

Za 3god nabooo sam ga na komp samo kad sam ga prodavao, kad sam vrsio bekap :D
A brzina punj da ostane ista od 14 pro sasvim dovoljno...naravno svako ima druhacije potrebe

To što neko nešto ne koristi, ne znači da ne koriste i drugi. Ista je situacija i sa always on display koji se u iphone temama najčešće hejtuje.

Gladna kuma lija u vrt se zavukla,
Grozdovi se grožđa u njemu rumene,
A kumi se cakle i zubi i oči njene,
Grozdovi su sočni, kao jakint gore,
Al’ je muka samo što stoje visoko.
Odakle i makar kako ona njima prišla: Samo vidi oko, a zub baš ništa...

Kakvo pilićarenje na kablu, nemam reči. Klasika.😂

Pazi, nije ovo uopšte pilićarenje. USB-C je razvijan sa USB 3.1 standardom na umu, većina kablova sa USB-C interfejsom najnormalnije podržava USB 3. Evo, sad sam pogledao specifikacije za moj USB-A to USB-C kabl koji je došao sa mojim tri godine starim telefonom i on najnormalnije podržava USB 3. Malo ko uopšte proizvodi USB 2 kablove za USB-C, pošto razlika nije velika, dodatni par žica, par kontakata i tako to. Apple je morao dodatno da se potrudi da nabavi lošije kablove, bilo bi im verujem jeftinije da su prosto stavili standardne, široko prisutne USB 3 koje svi daju.

Ja se nosim mišlju da Apple zapravo mrzi svoje korisnike i koristi prilike da im podvali ovakve male pakosti.

69.99$ :LOL:

Naravno ima kvalitetnih kablova da se bira za 10$ koji isporučuju 10Gbps ali stvarno neviđeno pilićarenje. Tj razumio bih da pola prezentacije ne pričaš o nekoj reciklaži i ekologiji, tada bi ovo bio "just a business" move, ovako je stvarno pilićarenje jer će svi naknadno kupiti taj kabl a sa ovim drugim će da se šutiraju po kući.
Mislio sam da se šališ za 69.99, sad vidim da stvarno Apple USB 3 kabl košta toliko. 😶

Pazi, nije ovo uopšte pilićarenje. USB-C je razvijan sa USB 3.1 standardom na umu, većina kablova sa USB-C interfejsom najnormalnije podržava USB 3. Evo, sad sam pogledao specifikacije za moj USB-A to USB-C kabl koji je došao sa mojim tri godine starim telefonom i on najnormalnije podržava USB 3. Malo ko uopšte proizvodi USB 2 kablove za USB-C, pošto razlika nije velika, dodatni par žica, par kontakata i tako to. Apple je morao dodatno da se potrudi da nabavi lošije kablove, bilo bi im verujem jeftinije da su prosto stavili standardne, široko prisutne USB 3 koje svi daju.

Ja se nosim mišlju da Apple zapravo mrzi svoje korisnike i koristi prilike da im podvali ovakve male pakosti.

Ok, sad čitam da je samo obični iPhone 15 na USB 2, Pro je na USB 3. To je već razumljivo zašto su uradili.

mrze samo one korisnike koji kupuju obican iphone, a ne pro?

Ja sam mislio da ce 15 pro max da napravi revoluciju, a ono ne ode dalje ni od nesto bolje rezolucije u odnosu na moj 13 pro max. 🤣 Za usb c d dam opet 1500€? Ista prica svake godine. Novi procesor, unapredjena kamera, bolja baterija, zvucna izolacija, materijali...i sve to mic po mic. Cela iphone prica nema onu promenu koja je bila kada se poredi iphone 6 sa Iphone X... Sve ostalo je unapredjena kopija kopije. Iphone treba da izlazi u intervalu kao Sony Playstation pa da vidis razliku 😆
Nemojte mnogo da se nadate u budućnlsti nekim revolucijama. Bar ne u skorije vreme. Iphone je hardverski u svakom smisli blizu savršenog telefona. Nema tu šta više da se unapredi tako mnogo. Kamere su do te mere doterali da može da se snima film, procesor tera igre sa konzola, izrada kao i uvek vrhunska, baterije odavno vrhunske, ekrane ne treba pominjati... Nema dalje sem na kašičicu.

Softver je dobar samo po sebi, fluidan, stabilane, nema greške. Ali po meni za ovakav hardver može bolje u smislu funkcionalntosti, a i realno dosadan im je ios. Tako da tu ima mesta za napredak, ostalo slabo :)

Sta bi moglo da se uradi:
-da smanje dynamic island, ili cak sve to da bude ispod ekrana
-da pojacaju kapacitet baterije i da ubace brze punjenje
-da usb port bude thunderbolt
-da kamere imaju veci senzor, narocito ultrawide
-da se maksimalno smanje okviri oko ekrana
-da i obicni modeli imaju bar 90hz ekrane
-bilo bi lepo da ubace opet Mini za koju godinu sasvim ovim unapredjenjima
-IOS jeste stabilan i fluidan, ali fali dosta opcija, to takodje moze da se ispravi

Svakako, dosta stvari jesu sitnice...tako da videcemo sta ce biti kroz koju godinu :)

Moguce da smo prva tura zemalja...

Prilozi

• IMG_7984.jpeg
    IMG_7984.jpeg
    59.2 KB · Pregleda: 206
Nemojte mnogo da se nadate u budućnlsti nekim revolucijama. Bar ne u skorije vreme. Iphone je hardverski u svakom smisli blizu savršenog telefona. Nema tu šta više da se unapredi tako mnogo. :)

Flicker-free ekran. Brzo punjenje. Čitač otiska prsta. Bolja ergonomija, pošto je zbog ostrva gomila dugmića pobegla gore, ne može da se koristi telefon jednom rukom. Čisto na prvu loptu stvari koje mu jako trebaju.

Mislim da će se fino prodavati, pogotovo obična 15.

Prilozi

• 4807de6f-e646-424a-947c-d375282f386a__2_.png
    4807de6f-e646-424a-947c-d375282f386a__2_.png
    407.1 KB · Pregleda: 187
Flicker-free ekran. Brzo punjenje. Čitač otiska prsta. Bolja ergonomija, pošto je zbog ostrva gomila dugmića pobegla gore, ne može da se koristi telefon jednom rukom. Čisto na prvu loptu stvari koje mu jako trebaju.
Kupi li ti takav telefon, svake godine se obavezno javis u ovo vreme, malo pljucnes i nikada se vise ne javis

Ubeđen sam da nisu ni pravili ios da se koristi jednom rukom, pošto je za većinu stvari nemoguće palcem desne ruke dodirnuti back u gornjem levom uglu uređaja (da ne pričamo o spuštanju obaveštenja i kontrolnog centra). Bilo je moguće na 4-5 seriji, sada je jedva moguće na manjim modelima, na Max je naučna fantastika. Nisu se udostojili da odrade ni swipe back sa desne strane uređaja, kao ni da vrate kontrolni centar da se poziva sa dna telefona. Korišćenje jednom rukom Max model je predviđeno za mazohiste ili košarkaše. 😂

O ostalim stvarima ne bih da dužim. Koristim iphone od februara i navikao sam se na nebuloze, nelogičnosti i nedostatke softvera jer u Android svetu ništa bolje uklopljeno nisam našao (iako me kopka prelazak na S23U dok ne padne cena 15 pro modelu).

Ok, sad čitam da je samo obični iPhone 15 na USB 2, Pro je na USB 3. To je već razumljivo zašto su uradili.
Ako je razlika između običnog i pro modela toliko mala da je moraju praviti razlikom u usb portu onda je razumljivo.

Što je na granici sa upotrebljivim na Max modelu ako pričamo o korišćenju jednom rukom. Za više od polovine aplikacije taj swipe ne radi, već mora da se koristi strelica u gornjem levom uglu, što je nemoguće dohvatiti jednom ako se telefon koristi jednom rukom (jedino ako se spusti ekran dole).

Ni iOS godinama ne donosi ništa novo, kao što skoro ništa novo nisu doneli sa serijom 15. A pre toga i sa serijom 14. Bukvalno 3 najveće promene u zadnjih par godina su 120hz ekran, pilula i 48mp kamera. Ostalo sve limunada.

Mozda ovi sto imaju saku ko lopatu pa mogu da povuku palcem sa lijeve na desnu stranu.

Kod nas će pro max da bude na kp 1500 evra, a kod operatera 2000. Mnogo je to. Najbolje sačekati do proleća i kupiti pro max za 1200.

Pad od 300 e za par meseci...možda ali za Samsung. Nadam se da će većina koja razmatra 15 ipak uzeti sa KP da ne čašćava masno opeatere za džabe...

Vrh Dno