Šta je novo?

iPhone 14

Ja bih to preskočio, pusti ti šta kolege pričaju :)

Imam 14 PM i 17.6.1 od dana kada je izašao i 0 problema.

Ne razumem te ljude sto o tome lupaju glavu . Uključi i koristi kako si navikao i uživaj u telefonima za sve korisnike i aplle i samsunga i one+ i sve druge . Vi ste kupili njih , a ne oni Vas

Bilo gde da kupiš novi iPhone po defaultu imaš godinu dana worldwide garancije.
Osim toga, guglanje - svi ovlašćeni prodavci (operateri, gigatron, tehnomanija, ananas, etc.) daju 2 godine garancije.

Da ne otvaram novu temu. Trenutno koristim iPhone 11 i planiram da kupim novi. 13 ne bih bas uzimao a 14 mi vec ima smisla zbog tih 2gb rama vise za koje mislim da ce posluziti za kasnije update iOSa. Ali, procitao sam negde da su uglavnom neparni modeli (11, 13...) bolji od parnih, ne znam zasto jer niasm nasao odgovore... Moze li neko ko koristi 14 da mi kaze objektivno kakav je to telefon i da li da ga kupujem ili da ipak idem na 15 seriju?

Ja sam presao sa 11ice na 14pro.
Tad je izasla i 15ica i u radnji kad sam uzimao je samo obicna 15 bila pa sam prelomio i uzeo 14pro.
Za mene sto se tice samog rada uredjaja, ogromna razlika izmedju 11 i 14p (sto je i logicno, 3 generacije ispred). Ako ti upada u cenovni rang, razmisli i o pro modelu.
Po netu mozes naci sve razlike izmedju pro i obicnih (npr 120hz osvezenje ekrana, AOD, kamera vise...)

Ja sam presao sa 11ice na 14pro.
Tad je izasla i 15ica i u radnji kad sam uzimao je samo obicna 15 bila pa sam prelomio i uzeo 14pro.
Za mene sto se tice samog rada uredjaja, ogromna razlika izmedju 11 i 14p (sto je i logicno, 3 generacije ispred). Ako ti upada u cenovni rang, razmisli i o pro modelu.
Po netu mozes naci sve razlike izmedju pro i obicnih (npr 120hz osvezenje ekrana, AOD, kamera vise...)
Hvala na odgovoru. Tesko da cu naci pro negde nov, a i iskreno ne uklapa mi se u budzet. Isao bi na plus varijantu mada tesko i to da cu naci igde novo. Ajde recimo da se radi o vanila modelima. Androide dok sam koristio bukvalno svaki sam skidao na 60hz zbog baterije, nije mi smetalo i ne bode mi to nista oci na iPhone zbog fluidnosti. Isto tako taj usb C mi ne igra neku ulogu, bukvalno mi svejedno da li bio C ili lighting jer ja svakako nisam nakacio tel na usb sigurno 10 godina niti imam potrebu. Nisam fotograf a ni "fotograf" tako da mi je telefon uglavnom za kao i vecini drustvene mreze, youtube, malo forumi i to je to, gaming nista jer igram ps4.

Da ne otvaram novu temu. Trenutno koristim iPhone 11 i planiram da kupim novi. 13 ne bih bas uzimao a 14 mi vec ima smisla zbog tih 2gb rama vise za koje mislim da ce posluziti za kasnije update iOSa. Ali, procitao sam negde da su uglavnom neparni modeli (11, 13...) bolji od parnih, ne znam zasto jer niasm nasao odgovore... Moze li neko ko koristi 14 da mi kaze objektivno kakav je to telefon i da li da ga kupujem ili da ipak idem na 15 seriju?
Preporucio bih ti da se skupis jos malo i uzmes 15tku. Razlike izmedju 13 i 14 gotovo da nema, jedino taj ram sto pricas, a i usput zdravlje baterije na 14tici nenormalno jako brzo pada. Devojka ga ima godinu ipo dana i njoj, uz normalno punjenje originalnim punjacem od 20-30% pa do 80% je spalo zdravlje trenutno na 82%. Dok uz 15tku dobijas USB-C punjenje i DynamicIsland, po meni za tu razliku se isplati skupiti para i uzeti.

Preporucio bih ti da se skupis jos malo i uzmes 15tku. Razlike izmedju 13 i 14 gotovo da nema, jedino taj ram sto pricas, a i usput zdravlje baterije na 14tici nenormalno jako brzo pada. Devojka ga ima godinu ipo dana i njoj, uz normalno punjenje originalnim punjacem od 20-30% pa do 80% je spalo zdravlje trenutno na 82%. Dok uz 15tku dobijas USB-C punjenje i DynamicIsland, po meni za tu razliku se isplati skupiti para i uzeti.
Hvala na odgovoru. U medjuvremenu sam gledao 14 plus, on ima vecu bateriju pa se dvoumim izmedju njega i obicne 15 :/
Da li je ta degradacija baterije na 14 zbog pregrevanja ili sta moze da bude? isti procesor je na vanila i plus modelu pa bih onda verovatno imao istih problema na oba modela :S

Izgleda je na 14 Pro drugacije onda, za tacno godinu dana koliko je imam, 3% je opao BH. Punim telefon kad stignem, nekad sa 70% baterije, nekad sa 10, 20..nemam pravila.

Hvala na odgovoru. U medjuvremenu sam gledao 14 plus, on ima vecu bateriju pa se dvoumim izmedju njega i obicne 15 :/
Da li je ta degradacija baterije na 14 zbog pregrevanja ili sta moze da bude? isti procesor je na vanila i plus modelu pa bih onda verovatno imao istih problema na oba modela :S
Dosta njih kaze da svaki mesec pada health za 1%, tako da na njenoj 14tici to dodje tacno sada 18 meseci, ali ja recimo sam imao iPhone 13, dusu sam mu izvadio, koristio ga na punjacu, pa ga malo punio malo nisam i eto za 2,5 godine koriscenja pao je bio do 87% i onda sam ga prodao.

To sa baterijama su price iz nepricave...niko ti tu ne moze pomoci, evo moj 14 pro 14m star na 100% je bh. Zavisi najvise od tvog koriscenja, ako punis tel 2x dnevno unistices bateriju. Ako punis kako treba do 100% i koristis tel normalno tako ce raditi i batt

To sa baterijama su price iz nepricave...niko ti tu ne moze pomoci, evo moj 14 pro 14m star na 100% je bh. Zavisi najvise od tvog koriscenja, ako punis tel 2x dnevno unistices bateriju. Ako punis kako treba do 100% i koristis tel normalno tako ce raditi i batt
Pa ne punim preko noci, dopunim recimo ujutro pred posao. Na punjac kacim tek negde izmedju 10-20% zavisi gde se nalazim i punim do 80, ponekad i 90 recimo... 11 koristim vise od godinu dana i ne znam da li sam 2x ostavio na punjacu do 100% ali sam imao los adapter i sa nekih 370 ciklusa baterija mi je na 88%. U mobil shopu mi covek dao adapter u koji se kleo bukvalno, uzmem i pregoreo mi je posle godinu mojom krivicom. Nakon njega sam punio nekim fals punjacem i bas sam osetio da se baterija upropastila :/ Kupio sam na kraju u A1 original adapter 20w i shvatio sam zbog cega ga sve preporucuju tako da sad imam adapter i za naredni uredjaj.

Pa ne punim preko noci, dopunim recimo ujutro pred posao. Na punjac kacim tek negde izmedju 10-20% zavisi gde se nalazim i punim do 80, ponekad i 90 recimo... 11 koristim vise od godinu dana i ne znam da li sam 2x ostavio na punjacu do 100% ali sam imao los adapter i sa nekih 370 ciklusa baterija mi je na 88%. U mobil shopu mi covek dao adapter u koji se kleo bukvalno, uzmem i pregoreo mi je posle godinu mojom krivicom. Nakon njega sam punio nekim fals punjacem i bas sam osetio da se baterija upropastila :/ Kupio sam na kraju u A1 original adapter 20w i shvatio sam zbog cega ga sve preporucuju tako da sad imam adapter i za naredni uredjaj.
Kabal je najbitniji, punjac samo da sebe zastitis od pozara. Idi cistom logikom, ako tel punis izmedju 20-80% ti koristis 60% baterije, samim tim ga cesce punis=strada brze. Ima tema za bateriju pa necemo o tome ovde. Slobodno poskidaj sva ogranicenja kroz ios i puni do 100%, kabal obavezno org, punjac samo ne kineski od 200din i miran si.

14 maxpro godinu dana korišćenja, punjenje preko noći samo, možda 10 puta u tih godinu dana punjen i preko dana, BH 86%. Verujem da je meni upao neki feleričan model. U odnosu na 11 maxpro 14 maxpro je toliko bagovite da je za neverovati. Ali to su takvi bagovi da verujem da bi me prodavac izbacio iz radnje kad bi došao da reklamiram.

14P dve godine telefon 86% baterija, a punjen čim padne na 20% stoji preko noći, stoji preko dana na punjacu. Zicno, bežično punjenje. Jedno vreme punio nekim krš punjacem od 400 dinara i od 200 dinara kablom dok sam bio na moru. Punio se i na suncu ma nema kako se nije punio.

Kad vidim da ljudi maze i paze telefon, a imaju manji health od mene, dodje mi smešno koliko se ljudi cimaju oko punjenja i koliko izgube vreme na to.

14P dve godine telefon 86% baterija, a punjen čim padne na 20% stoji preko noći, stoji preko dana na punjacu. Zicno, bežično punjenje. Jedno vreme punio nekim krš punjacem od 400 dinara i od 200 dinara kablom dok sam bio na moru. Punio se i na suncu ma nema kako se nije punio.

Kad vidim da ljudi maze i paze telefon, a imaju manji health od mene, dodje mi smešno koliko se ljudi cimaju oko punjenja i koliko izgube vreme na to.
Ista prica sto se tice punjenja. Kad god vidim da "fali", ja dopunim. Cesto radim 24x7 dezurstvo pa "mora" biti pun.
Mozda jednom, dva puta u mesec dana mu padne ispod 20%.
Godinu dana star, trenutno 94%, sad bas pogledah.

Drugari , bratova ćerka kupuje telefon , dvoumi se između iphone 14 pro i 14 plus ? Telefon će koristiti uglavnom za tiktok i slične gluposti . Ima li potrebe za pro varijantom ?

14 Plus, trebace joj bolja baterija, jer drustvene mreze jedu bateriju zbog pracenja korisnika.

Ne moraju da jedu bateriju, niti prate - mozes ugasiti sve sto neces, i u backgroundu nista ne koristi bateriju, lokaciju, itd... I naravno "allow while using the app" za gps servis.

To ti misliš. Upali Instagram ili Facebook, telefon se zagreje kao da snimam u 4K 120fps. Vuku neverovatnu količinu podataka.

Nisam mislio u pozadini, nego dok se koristi.

Ne desava mi se to na FB/Insta, skroz ok rade, ne greje tel. Mada sam dosta servisa pogasio, i podesio privatnost (sending app usage data ugaseno itd..).

Ni ja do sada ni na jednom telefonu nisam primetio da mi se greje na bilo kojoj socijalnoj mreži.

Moram uzeti od drage telefon, da vidim da upalim program neki koji meri temperaturu ako može da se očita kad lista Instagram.

Nemam FB, ali na Insta zna da se zagreje (zavisi koliko se koristi). Još nisam naleteo na neki fon koji se ne zagreje na Insta.

Mozda kod 120Hz se dosta vise optereti pri skrolovanju, pa ovi 60hz se ne greju toliko.

Potrebna HITNA POMOC (savet) :(

Juce sam primetio i danas se nastavio taj trend (do juce nisam). Kada fon ode u idle ili se zakljuca, posle par minuta iskljuci mu se WiFi :O :O :O
Kada "tapnem" na ekran da ga probudim, nema wifi ikonice vec se pojavi posle 1-2 sekunde i proradi. Iskljucio sam data i poslao sa zeninog telefona sebi poruku na WA i Viber i nijedna nije stigla dok nisam aktivirao telefon i dok se nije ukljucio WiFi. U pitanju je iP 14 (pre neki dan se apdejtovao na iOS18.2 jer sam ga tada i kupio).

Moze li pomoc kako da resim ovaj, po mene, jako iriturajuci "problem"?! Nisam nista dirao u podesavanjima a i ne znam da iPhone ima neki wifi sleep policy??? (u stanu je Yettel Hyper NET koji dolazi na MikroTik koji mi radi PPPoE konekciju...)

POMOC PLEASE :(

Vrh Dno