Šta je novo?

iPhone 14

Ne bih rekao da je u pitanju odbijanje svetla od suncobrana... Sve slike su blago isprane... Telefon je jednom pao na pod, ali nema vidljivih oštećenja... Da li je moguće da se poremete sočiva od pada, i da se na ovaj način manifestuje problem?

Prilozi

• WhatsApp Image 2025-06-26 at 16.35.13.jpeg
    WhatsApp Image 2025-06-26 at 16.35.13.jpeg
    159.3 KB · Pregleda: 123
Teško da može od toga. Jel brišeš sočiva pre fotkanja? Nemaš neku zaštitu?

Ovde se vide dva ista kadra snimljena sa ispravnim i neispravnim telefonom... Lepo se vidi koliko su boje isprane i posnoji neka zamagljenost...
Teško da može od toga. Jel brišeš sočiva pre fotkanja? Nemaš neku zaštitu?
Nije moj telefon, ali sočiva nisu prljava niti izgrebana. Da li elektronika može da se pokarabasi od pada? Teško da sočiva mogu da se pomere tako da boja bude isprana. Da li apdejt može da pokvari automatska podešavanja?

Prilozi

• Dobar 14pro.JPG
    Dobar 14pro.JPG
    321.4 KB · Pregleda: 102
  • Loš 14pro.JPG
    Loš 14pro.JPG
    310 KB · Pregleda: 115
Poslednja izmena:
Mislim da je teško da se to desi. Deluje kao da su sočiva masna ili da imaju neku zaštitu u vidu onih stakala ili neke folije

Može da se pokvari, npr. autofokus...
Proveri prvo da li je sve identično u podešavanjima, taj ispravan kao referentni. Settings/camera pa sve redom.
Meni deluje da ti je ekspozicija u raspadu na slikama, lens flare (ili kako se već prevodi) baš je primetan sa leve strane. Tamo sa belim kišobranom je očekivano kako si se postavio. Na ovom zadnjem uporednom primeru se vidi na desnoj. Ume tačno tako da pokvari sliku.
Kreni redom i proveri prvo podešavanja telefona (i settings/camera i samu foto aplikaciju). Slikaj lenjir, namesti fokus na 10 cm npr. i videčeš da li je poremečen ili nije. Može malo da promaši, kao npr milimetar ili dva ali sve ostalo ne valja. Može svašta da bude, znam neke koji su tako upropastli telefona vozeći ih na kormanu bicikla.

Fokus ti je crkao, mehanizam od pada upao u problem, zamena kamera... Kad vec imas problem tresni ga o saku par puta slabije pa sve jace do neke umerene mere moze da se vrati kako je i ispao.

Kad se slika kadar u suprot suncu, slika je isprana i stvara se priličan odsjaj... Ako se uvučem u senku ili postavim šaku ispred kamere boje se vrate, što 1 da je fokus uredu, a valjda i ostali hardver, čim je slika dobra kad se pokrije sunce. Da li bag u softveru može da poremeti reakciju kamere na jače ulazno svetlo? Kad je u pitanju jako sunce, to je, možda i normalno, ali nije normalno da senzor reaguje prejako i pri svakoj malo jačoj svetlosti. Nije iphone kamera obična kamera i trebala bi da kompenzuje odsjaj i u suprot suncu, a još bolje u normalnim svetlosnim uslovima. Da li je u pitanju oštećenje nekog senzora ili bag u softveru? Primetio sam da se telefon brzo zagreva, čim kamera malo radi...

Kad se slika kadar u suprot suncu, slika je isprana i stvara se priličan odsjaj... Ako se uvučem u senku ili postavim šaku ispred kamere boje se vrate, što 1 da je fokus uredu, a valjda i ostali hardver, čim je slika dobra kad se pokrije sunce. Da li bag u softveru može da poremeti reakciju kamere na jače ulazno svetlo? Kad je u pitanju jako sunce, to je, možda i normalno, ali nije normalno da senzor reaguje prejako i pri svakoj malo jačoj svetlosti. Nije iphone kamera obična kamera i trebala bi da kompenzuje odsjaj i u suprot suncu, a još bolje u normalnim svetlosnim uslovima. Da li je u pitanju oštećenje nekog senzora ili bag u softveru? Primetio sam da se telefon brzo zagreva, čim kamera malo radi...
Ne, to sto si naveo samo znaci da ti je fokus ostao zaglavljen i da u oredjenim uslovima u kojima je ostao zaglavljen dace idealnu sliku kakva i treba da bude. Sve mimo toga dobijas mutne slike kakve si i okacio kao primere.

Ali telefon fokusira na razne daljine, samo su boje isprane. A pad je bio sa stolice na laminat, na stranu ekrana. To nije neki veliki potres... Da li se može nekako lupkati telefon da se sočiva nameste?

Ali telefon fokusira na razne daljine, samo su boje isprane. A pad je bio sa stolice na laminat, na stranu ekrana. To nije neki veliki potres... Da li se može nekako lupkati telefon da se sočiva nameste?
Ono sto ja vidim na tvojim fotkama su mutne fotke , ne vidim ista u fokusu, plus je isprano. Meni se davno desilo da je fokus ostao zaglavljen i par puta sam ga lupnuo o saku i proradio je normalno. Dal ce tebi ne znam, al ako je vec u kvaru nista te ne kosta da probas, nemoj samo zapinjati previse.

Jesi probao ostale kamere? Telephoto i wide? Da nisu ostale postavke svjetline pojacane ili filter upaljen…

Moze svasta biti u pitanju,ali takodje update moze dovesti nekad do problema. Pisala sam bas negde ovde,davno doduse da smao i koleginica i ja imale isti problem sa iPhone 14 pro max. Posle ,ne secam se kog updejta,fokus nije radio kako treba,i boje su izgledale jezivo isprane. Secam se da sam bila uzasni ogorcena,jer je u tom trenutku iPhone 11 od mig klinca pravio bolje slike. Bila sam bas razocarana. Ispravilo se u kasnije (nekim sledecim apdjetom),ali znam da je ta faza bila potrajala i da sam sizela. (Telefon koristim za slikanje u poslu,i jako mi je bitna stavka da boje budu sto prirodnije i realnije,sto je za iPhone bas karakteristicno. Boje su u tom trenutku bile horor). Da je bilo samo do mog telefona,mislila bih da je u njemu neki problem,ali koleginica je imala identicnu problematiku,pa sam predpostavila da je do apdjeta.

Očigledno mu smeta svetlo prema objektivu... Kad se uperi prema suncu slika je katastrofalna... Ako rukom uspem da zaklonim izvor svetla, slika postane normalna, ali se tada, obično vidi prst u kadru... Telefoto i širokougaona kamera isto reaguju kao i glavna, a fokus očigledno radi, jer se uključuje makro i fokusira dobro. Ako je softver, kako je moguće da se problem ne javlja na svim telefonima?

Prilozi

• IMG-20250702-WA0015.jpg
    IMG-20250702-WA0015.jpg
    221.6 KB · Pregleda: 39
  • IMG-20250702-WA0005.jpg
    IMG-20250702-WA0005.jpg
    103.2 KB · Pregleda: 25
  • IMG-20250702-WA0000.jpg
    IMG-20250702-WA0000.jpg
    66.9 KB · Pregleda: 32
Ovakva slika bude ako je kamera malo muzgava, mora biti skroz lepo ociscenja i onda je mnogo bolje. bar je tako na 13

Nije mu to. Ja sam odmah pitao da li je prljava kamera ili ima neku zaštitu (stakla/folije) na sočivima, ali kako nema, onda mora biti neki feler unutar telefona

Generalno treba izbegavati pravac u svetlo, ali to je već poznato.
Ako si imao (kao onaj primer uporednog slikanja sa dva ista telefona) dobar snimak, trebao si da pročešljaš podešavanja kamere, verziju iOs-a i slično.
Pogledao sam šta daje google pretrage za Lens Flare za taj model i nije da nema problema. Saveti su od tipa proveri HDR do resetuj na fabrički...
Imam običan 13 (mali ima 14 plus ali je na bezenu pa ne mogu trenutno sa njim da probam), upravo sam probao. Bukvalno je slika odlična kada su lampa i sunce pravo u kameru a postavljeno da fokusira i odredi ekspoziciju na nešto pored. Jeste lampa ili sunce spaljeno ali nema ispranosti. Kada samo opališ, bez da mu odrediš da meri negde pored ekspoziciju i fokus, prilično lošije ali daleko od tvog slučaja. Tvoje je neupotrebljivo u skoro svakom smislu. Tako su me otprilike i učili, meri i fokusiraj na ono što te zanima i računaj da će taj izvor svetla izgledati spaljeno.
Nemam pojma, ako ne rešiš jedino u servis na proveru da nije nešto oštečeno.

Ne znam koje su cene zamene kamere u istyle-u, ali vidim da male prodavnice nude zamenu kamere za oko 100 EUR. Video sam cenu kamere na nekom sajtu rezervnih delova, i za iPhone 14 pro traže 56€. Da li su to falsifikovane kamere? Koliko koštaju na Apple store-u i da li su tamo jedino originalni delovi. Da li neko ima iskustva sa sa zamenom kamere od no name prodavca? Da li se primeti razlika u kvalitetu fotografije i videa i da li možda ima problema druge vrste?

Vrh Dno