Šta je novo?

iPhone 14

Samo bih dodao, ja imam 14 pro a žena 13 običan, i nije baš da se ne primećuje razlika. Kad koristim 13 sve je super, ali kad pored njega stavim 14 pro, ipak se vidi da je to malo tečnije i bolje, verovatno ekran pravi tu razliku. Ona nije htela pro i onda sam joj uzeo 13 da ne bacam pare na 14 jer su isti. Navikli smo da Apple daje sve na kašičicu, i kome to ne smeta, nema boljeg izbora. Ja mislim da sam sa 14 pro miran jedno 2-3 godine jer je odličan a teško da će biti neke revolucije. Samo da unaprede softver i super

Bas to.. Za seriju 13 best buy je običan 13
Za 14 seriju 14 pro

To je do 120hz, primecuje se ali meni nije toliko izrazeno kao recimo na ipadu gde je razlika izmedju air i pro modela ogromna, verovatno jer je ekran veci.
Mislim da se razumemo apple zaista pravi najbolje telefone ali mislim da to debelo naplacuju i da su sami svesni toga i zato daju sve na kasicicu jer prosto ne postoji neki racionalan razlog da neko sa 12 predje na obicnu 14 i onda ubacuju sitnice koje vec uveliko postoje na drugoj strani.
Ali te sitnice dobijaju iskljucivo pro modeli sto je meni kao korisniku suludo. Ip15 ce verovatno i dalje imati 60hz jer to je jedina realna i znacajna razlika izmedju obicnog i pro modela, uz male pomake u trajanju baterije ali opet ja ga svakako uvece stavljam na punjac imao 2% ili 30% jer ne moze izdrzati dva dana.
Razumem i da kao kompanija to moraju da urade jer su se *****ali sa macbook linijom, napravili su savrsen laptop i prodaja novih modela je potonula ali opet ne mogu nikako da podrzim cinjenicu da neko u 2022 godini izbaci 60hz i da to verovatno opet ponovi u 2023 na osnovnom modelu, da ip14 nema aod a pro model ima…
14pro je best buy iskljucivo jer je zaustavljena proizvodnja 13pro.

Drugi senzor kamere ako dobro vidim, osvetljenje ekrana duplo kada je na max... Nije baš kozmetika..
Pre bi rekao da ce 15 da zadrži sve ovo (ekran i kameru) iz 14 a da bude noviji čip

Ja i dalje ne vidim razniku između običnog iphone 13 i ipad pro sa 120hz. Ili se ne daju porediti zbog veličina ekrana.

Ko kaže da ne primećuje razliku između 60 i 120hz nek nabavi naočare. 60hz se prosto vuče i toliko je iritantno za korišćenje dok je na 120hz sve fluidno i prosto leti. Prosto ne mogu da verujem da jedan brend poput apple i dalje koristi 60hz na svojim telefonima od 800+ evra dok ostali proizvođači uveliko nude veći refresh rate čak na svojim budget telefonima.

lol

Ko kaže da ne primećuje razliku između 60 i 120hz nek nabavi naočare. 60hz se prosto vuče i toliko je iritantno za korišćenje dok je na 120hz sve fluidno i prosto leti. Prosto ne mogu da verujem da jedan brend poput apple i dalje koristi 60hz na svojim telefonima od 800+ evra dok ostali proizvođači uveliko nude veći refresh rate čak na svojim budget telefonima.
Koleginica koristila a52s koji ima čini mi se 120hz, sad uzela iP13. Kaže iPhone joj bolje radi. Ima ljudi koji ne vide.

Apple zna da implementira to što ima kako treba, nije sve u hardverskim karakteristikama.
Dakle, ne moraju da jure tehnikalije toliko, jer i ovo što daju radi super, pa to masno naplate.
Kome ne odgovara ovakva politika ima "protivnički" tabor, samo ni tamo premium telefoni nisu više jeftini.

Ja bih iz mojih Android dana rekao da ne vidim razliku između 60 i 90, ali sa 120 mi je velika razlika. Tečnije je i fluidnije. I meni lično je ajfon ekran fluidniji od bilo kog Androida. Nisam fanboy ni jedne strane, čisto lični utisak.

Dajte ljudi, budite realni,kako se ne vidi razlika.Ja sam probao par puta, ogranicio brzinu 13pro max na 60 slicica pa vratio na 120, velika je razlika.
Vidi se razlika, ali ako telefon sa svim ostalim karakteristikama funkcioniše besprekorno, onda stvarno jeste razlika. Džaba 120Hz ako možda nešto drugo pravi problem.
Apple iPhone, koji god da uzmeš od modela, funkcioniše besprekorno, a ako poredimo cenovni rang sa Androidima, imaš Androida koji rade super, ima ih koji i ne rade baš super.
Ako uporediš iPhone sa 120Hz sa bilo kojim top premium modelom neke druge bolje firme, cena je tu negde, nije iPhone sa 120Hz 30% skuplji od nekog top Androida.
I tako treba da se gleda.
Apple ima svoju poslovnu politiku i za sada im ide super.
To što se delu korisnika ne dopada što ne stavljaju neke stvari u sve modele ih neće nimalo pogoditi, furaju svoj fazon, ko hoće, hoće, ko neće, tu je Android. Ima sad finih Android telefona, sa isto tako lepim cenama, pa šta ko voli.

Cinjenica je da iPhone tj iOS jedini ima zaokruzen softver, ubedljivo najbolje video snimanje, sa krstenim bitrateom i stabilizacijom, i ono najbitnije - konzistentnost u svemu.

Mozda vecina ne zna, ali android telefoni i dalje rade screenshot viewfindera kad hoces iz bilo koje aplikacije da slikas - Telegram, Whatsapp, WeChat, Viber, Instagram, Imo messenger, Snapchat, apsolutno nebitno - slika izgleda uzasno jer sistem slika ono sto ti vidis (samo bez UI), i to eksportuje kao sliku. I tako vec 10 godina, a svake godine kao resavaju :ROFLMAO::ROFLMAO:
Ajfon SE 2020 pravi bolje slike od bilo kog Android telefona, kada slikas KROZ whatsapp aplikaciju, iz prostog razloga sto android zahteva da:

-> izadjes iz appa -> udjes u kameru -> slikas -> vratis se u prethodnu aplikaciju -> kliknes plusic ili media ili sta vec -> izaberes sliku -> kliknes send

I tek onda je slika dobra.

Na iOSu je to sve iz jednog klika.
Ovo meni na primer najvise smeta kod ne-iOS uredjaja, jer je nesto sto su obecavali sa Camera2 API pre cirka 7god, i do dana danasnjeg nisu sredili. Niti ce, iako svake godine npr Samsung (od S10 ja mislim) pominje negde da 'ova serija daje najbolje slike do sad za vase drustvene mreze', opet, dzabe, Android jeste modularan, ali zato je i sklepan.

Sto se tice ekrana, 120hz je na F3 Poco npr bagovao i spustao se ispod 60fps redovno, do MIUI14. Na 13 Pro je radio od prvog dana i nikad frame nije dropovao. Sad skoro pa ne dropuje ni na MIUI14 F3, ali cekalo se jedno dve godine za to. Na S21+ mi na primer nikad nije bio problematican refresh rate, ali kad se grejao (a exy, ***, grejao se), bogami..spustao je i on.

Opet, sve zavisi od samog korisnika - sta mu vise znaci, sta mu manje znaci. Hotspot, na primer, zna da baguje na ajfonu i to zestoko, dok na androidu nisam nikad imao problema, sta god da sam koristio.

60hz ekran na ajfonu je daleko fluidniji od bilo kog androida sa 60hz, i to je cinjenica takodje.
Kompresija snimaka (pricam o 2-3 min 4K snimcima, gde zapravo dolazi do izrazaja potreba za kompresijom) za slanje na Wa, Viber, Instagram, dosta brze ide na ajfonu nego na flagshipovima na androidu, opet, nije nesto sto se primeti, ali jeste.

Okreni obrni, izbor postoji, svako ima razlicit workflow i za sta mu je bitan telefon. Meni na primer notifikacioni centar na ajfonu je rak rana, i jedan (uz ovo sa kamerom) od glavnih razloga zasto ne mogu da ga svarim, ali ajde sad, ovde bar stizu, zatureni su, ali stizu.. na Huawei telefonima ne stizu generalno ili zesce kasne :ROFLMAO:

Cinjenica je da nikad veceg izbora nije bilo sto se tice telefona, i da nikad nije bilo ovoliko pristupacnih opcija sa flagshipovima starim po 2, 3 godine, a da svi rade top i da ce raditi jos naredne 2-3 godine, doslo je do jakog zasicenja i inkrementalnih poboljsanja u oba tabora i tjt.

PS: Po meni ajfon ima najvise smisla za starije ljude, a ponajmanje za mladje. Klinci trebaju da se kale i peku zanat na budget androidu a ne odma snep i tiktok, dok starijim sugradjanima, bakama, dekama, mamama i tatama, trebamo kupiti ajfon, da se ne muce.

Bas tako - Aple ti ne poklanja svoj telefon , da bi ti bio vezan za njega , ali svaki Aple telefon je bolji od svakog androida i to svaki u svojoj klasi . Plus Aple retko ima bubica koje te nerviraju i teraju do servisa . Sigurniji i bolji je od androida . Premium androidi su isto tako skupi za nase uslove SamsungS23U je "mnogo" jeftiniji , ili Huawei P 60 Pro , Huawei Mate X3 svi su oni "džaba" u odnosu na Aple - ili mozda nisu , pa niko ne kuka na njihovu cenu .

Koleginica koristila a52s koji ima čini mi se 120hz, sad uzela iP13. Kaže iPhone joj bolje radi. Ima ljudi koji ne vide.
Iphone generalno ima mnogo dobar softver i animacije su odrađene vrhunski pa dosta fluidnije radi nego android tabor. Da ne poredim babe i žabe, imam 14 pro, poredio sam ga sa običnom 14-com, kako sam telefon izvadio iz kutije i upalio, čim sam video kako radi na 60hz imao sam osecaj kao da sam uzeo neki bedan telefon srednje klase a ne premium flagship. Barem je to moje iskustvo, jednostavno sam navikao na fluidnost koju pruža 120hz i ne bih sad nikad mogao da se vratim na niže. To je isto kao sa video igrama na PC i konzolama, meni je 30fps jednostavno neigrivivo, 60 mi je neki minimum. Mada je možda sve to stvar navike, ali ipak je nedopustivo da sa danasnjom tehnologijom i dalje furamo neku koja je davno prevazidjena a naplaćuju nam to papreno.

PS: Po meni ajfon ima najvise smisla za starije ljude, a ponajmanje za mladje. Klinci trebaju da se kale i peku zanat na budget androidu a ne odma snep i tiktok, dok starijim sugradjanima, bakama, dekama, mamama i tatama, trebamo kupiti ajfon, da se ne muce.
Po meni baš i nije za starije ljude jer umesto osnovne stvari da budu jednostavne i lake na ajfonu su užasno rešene. Swipe, phone, obaveštenja, lightning port….
Nikad svojima ne bih kupio ajfon. Super im je sa Redmi Note Pro serijom. Eventualno bih ih prebacio na Galaxy A5x seriju ako budu hteli lakše telefone.

A razlika između 60 i 120hz je itekako primetna, čak se vidi razlika i između 90 i 120hz. Baš glatko i konstantno radi 14PM, nemam zamerki na to. Jedina zamerka ide što nisu doneli ništa novo i korisno sa iOS 17. Tako da ne verujem ni da ću ažurirati telefon neko duže vreme.

Iphone generalno ima mnogo dobar softver i animacije su odrađene vrhunski pa dosta fluidnije radi nego android tabor. Da ne poredim babe i žabe, imam 14 pro, poredio sam ga sa običnom 14-com, kako sam telefon izvadio iz kutije i upalio, čim sam video kako radi na 60hz imao sam osecaj kao da sam uzeo neki bedan telefon srednje klase a ne premium flagship. Barem je to moje iskustvo, jednostavno sam navikao na fluidnost koju pruža 120hz i ne bih sad nikad mogao da se vratim na niže. To je isto kao sa video igrama na PC i konzolama, meni je 30fps jednostavno neigrivivo, 60 mi je neki minimum. Mada je možda sve to stvar navike, ali ipak je nedopustivo da sa danasnjom tehnologijom i dalje furamo neku koja je davno prevazidjena a naplaćuju nam to papreno.
pa ne moze ti 60fps biti fluidno i super a takodje i sporo i iritantno. odluci se?

Moja mama koristi iPhone SE (1st gen), meni na hrvatskom, navikla se za par dana, a ima 80+.
Prethodni android ju je nervirao i nije mogla da se snađe.
Tako da…kako ko.

Iskren da budem mene telefoni stvarno vise ne zanimaju, citajuci ovde komentare kada je sestra trebala nov tablet da kupi odlucila se na iPad 2022, jer sam joj ja predlozio. Bože koje razočaranje sa iOS-om za mene. Kada sam čitao vaše komentare ja sam stekao potpuno drugaciji utisak od mojih prethodnih iskustava kada sam imao dodira sa istim.

ipad ne koristi ios

Telep...Zbog cega se razocarala u ipad
Ma ona je ogranicen korisnik, njoj ce odgovarati, uz neka navikavanja, ja sam se razocarao. Citajuci ovde pomislio sam da je iOS napredovao, ustvari sam se osetio kao kada sam prvi put provao kod druga 3gs. Npr ne znam koju aplikaciju sam hteo da joj skinem sa stora mislim da je photos i naravno nema je, morao sam da guglam i guglam kako da zamenim region, dok bi to negde rešio za sekund skinuvši sa apk mirror.

photos vec postoji u sistemu, zasto bi je skidao sa stora?

Skines sa apk mirrora i automatski se update-uje kad?
Najlaksa solucija je ulogujem se sa nalogom drugog regiona i skinem šta mi treba. Tvoje neznanje nije minus sistema, iako ih ima gomila naravno :)

Ja i dalje ne vidim razniku između običnog iphone 13 i ipad pro sa 120hz. Ili se ne daju porediti zbog veličina ekrana.

U nekim stvarina nema, nije do tebe. Pokreneš neku domaću app npr. Polovni automobili ili Kupujem prodajem i tu nema ništa od 120Hz, a tek sa aplikacijom Halo oglasi koja puca na svim iPhone (probano bar na 4 kom, ako malo duže pretražuješ puca sama od sebe) tu tek ne znam šta komentarisati. Prvo treba da se srede app pa onda se se vide nekei benefiti kako treba. Najveća mana jesu domaće app, što nisu sređene i fali ih mnogo.

Iskren da budem mene telefoni stvarno vise ne zanimaju, citajuci ovde komentare kada je sestra trebala nov tablet da kupi odlucila se na iPad 2022, jer sam joj ja predlozio. Bože koje razočaranje sa iOS-om za mene. Kada sam čitao vaše komentare ja sam stekao potpuno drugaciji utisak od mojih prethodnih iskustava kada sam imao dodira sa istim.
Poenta je u dužem korisničkom iskustvu a ne "probao na 30 min". Kada se koristi duže vreme vidiš da konstantno radi kako treba, gde si ostavio app tu će biti i za par dana. Jeste razočarenje da fali dosta opcija na koje je neko navikao na zelenoj strani, ali to nije ništa novo i tako je godinama, Phone app je kao iz kamenog doba i to mi je stvarno najveće raročarenje da nisu sredili sa iOS17, toliko da bih menjao telefon samo ne znam za šta, srećom ili nesrećom me mrzi da menjam telefon i podešavam sve ponovo. Kao zaokružen uređaj ekran, zvuk, kamera, baterija i stabilnost nema bolje od iPhone realno = prosečan svakodnevni korisnik prezadovoljan. Zato ljudi gutaju phone app jer kada izvadiš telefon na suncu ni jedan nema takav ekran koji sija 2000 nita ili takvu kameru kao celinu foto/video da izva, a da te neće izdati baterija kada je najpotrebnija.

a posto nikad nece osavremeniti, nema potrebe da se vracas

Nazad
Vrh Dno