Cinjenica je da iPhone tj iOS jedini ima zaokruzen softver, ubedljivo najbolje video snimanje, sa krstenim bitrateom i stabilizacijom, i ono najbitnije - konzistentnost u svemu.
Mozda vecina ne zna, ali android telefoni i dalje rade screenshot viewfindera kad hoces iz bilo koje aplikacije da slikas - Telegram, Whatsapp, WeChat, Viber, Instagram, Imo messenger, Snapchat, apsolutno nebitno - slika izgleda uzasno jer sistem slika ono sto ti vidis (samo bez UI), i to eksportuje kao sliku. I tako vec 10 godina, a svake godine kao resavaju

Ajfon SE 2020 pravi bolje slike od bilo kog Android telefona, kada slikas KROZ whatsapp aplikaciju, iz prostog razloga sto android zahteva da:
-> izadjes iz appa -> udjes u kameru -> slikas -> vratis se u prethodnu aplikaciju -> kliknes plusic ili media ili sta vec -> izaberes sliku -> kliknes send
I
tek onda je slika dobra.
Na iOSu je to sve iz jednog klika.
Ovo meni na primer najvise smeta kod ne-iOS uredjaja, jer je nesto sto su obecavali sa Camera2 API pre cirka 7god, i do dana danasnjeg nisu sredili. Niti ce, iako svake godine npr Samsung (od S10 ja mislim) pominje negde da 'ova serija daje najbolje slike do sad za vase drustvene mreze', opet, dzabe, Android jeste modularan, ali zato je i sklepan.
Sto se tice ekrana, 120hz je na F3 Poco npr bagovao i spustao se ispod 60fps redovno, do MIUI14. Na 13 Pro je radio od prvog dana i nikad frame nije dropovao. Sad skoro pa ne dropuje ni na MIUI14 F3, ali cekalo se jedno dve godine za to. Na S21+ mi na primer nikad nije bio problematican refresh rate, ali kad se grejao (a exy, ***, grejao se), bogami..spustao je i on.
Opet, sve zavisi od samog korisnika - sta mu vise znaci, sta mu manje znaci. Hotspot, na primer, zna da baguje na ajfonu i to zestoko, dok na androidu nisam nikad imao problema, sta god da sam koristio.
60hz ekran na ajfonu je daleko fluidniji od bilo kog androida sa 60hz, i to je cinjenica takodje.
Kompresija snimaka (pricam o 2-3 min 4K snimcima, gde zapravo dolazi do izrazaja potreba za kompresijom) za slanje na Wa, Viber, Instagram, dosta brze ide na ajfonu nego na flagshipovima na androidu, opet, nije nesto sto se primeti, ali jeste.
Okreni obrni, izbor postoji, svako ima razlicit workflow i za sta mu je bitan telefon. Meni na primer notifikacioni centar na ajfonu je rak rana, i jedan (uz ovo sa kamerom) od glavnih razloga zasto ne mogu da ga svarim, ali ajde sad, ovde bar stizu, zatureni su, ali stizu.. na Huawei telefonima ne stizu generalno ili zesce kasne
Cinjenica je da nikad veceg izbora nije bilo sto se tice telefona, i da nikad nije bilo ovoliko pristupacnih opcija sa flagshipovima starim po 2, 3 godine, a da svi rade top i da ce raditi jos naredne 2-3 godine, doslo je do jakog zasicenja i inkrementalnih poboljsanja u oba tabora i tjt.
PS: Po meni ajfon ima najvise smisla za starije ljude, a ponajmanje za mladje. Klinci trebaju da se kale i peku zanat na budget androidu a ne odma snep i tiktok, dok starijim sugradjanima, bakama, dekama, mamama i tatama, trebamo kupiti ajfon, da se ne muce.