Šta je novo?

iPhone 13

Je l taj punjač puni ajfon maksimalnom brzinom, koju ajfon podržava?

Tako je. Puni 18W.

31 min - 60%
Punjeno od 0%

Jel si siguran? Koliko sam ja shvatio, traje onoliko koliko plaćaš.

Taco je to za produzenje trajanja :), ko zeli, a poceli su sa tim za MBP jos u aprilu ove godine. Ocigledno je, i logicno, da vazi i za telefone. Inicijalna pretplata je na dve godine a lepo je sto moze da se produzi, kome odgovara :)

Da, samo je bitno da uvek imaš novca na accountu

Vazno je , a ako slucajno zaboravite da uplatite, posalju mail, kupite gift card i sve se resi za nekoliko dana kad oni povuku novac tokom sledece provere racuna :)

13 Pro Max ide do 27W, dok se ne ugreje baterija onda padne.

13 Pro ide do 23W…

Cene u hr 1290€ i 1406€ za pro i promax
A kod nas još nista

Za 13 Pro, subjektivni osećaj 10-15% bolja baterija, u odnosu na 12 Pro. "makro" mod je iznenađujuće dobar, mada mu treba svetla. Grba kamere je baš velika i nekako mi se čini oštrija nego što je bila. Iskreno, nositi telefon sa ovakvom grbom bez futrole/maske i nije baš prijatno.

Za 13 Pro, subjektivni osećaj 10-15% bolja baterija, u odnosu na 12 Pro. "makro" mod je iznenađujuće dobar, mada mu treba svetla. Grba kamere je baš velika i nekako mi se čini oštrija nego što je bila. Iskreno, nositi telefon sa ovakvom grbom bez futrole/maske i nije baš prijatno.
Da nisi možda nosio i 11 pro, da uporedis bateriju sa njim?

Nisam imao 11 Pro, samo običnu 11icu.
Nešto što nisam testirao a bitno mi je, kako se baterija ponaša kada se dosta slika i snima. Da li je neko probao/uporedjivao?

Nisam imao 11 Pro, samo običnu 11icu.
Nešto što nisam testirao a bitno mi je, kako se baterija ponaša kada se dosta slika i snima. Da li je neko probao/uporedjivao?

Tačno su po ceni poređana i trajanja baterije. Nisam znao da su 11 i raniji ovoliko loši. Za moj ukus, sve ispod 8h SoT je loš telefon, ispod 5h potpuno neupotrebljiv.

xe xe ko nash kinez od 200 evra 🤡 🤡
EajJTQGUEAEzP7H.jpg

Svako ima neke svoje kriterijume i očekivanja. Ja npr. volim da dan završim sa 20-25 ili više procenata baterije, kada je dan normalan. To mi ostavlja dovoljno rezerve za nenormalne dane. Svakako za sulude dane, kao što su putovanja sa doooosta slikanja i snimanja i mapa, tu je powerbank u rancu.

Nekome je ok da malo bocne telefon preko dana, drugi pa žele 2 dana baterije. Još jedna stvar koju cenim kod iPhone-a a koju recimo nisam imao kod flagship HTC (ok neko će reći da sam mator), Xiaomi i Samsung telefona je predvidljivost. Tako da mi se dešavalo da mi na Androidima misteriozno ode 10-20% više baterije nego što sam očekivao i da se nađem u "problemu". Na iOSu mi se to nije desilo bukvalno nijednom za sve ove godine.

Stalno je ta polemika oko toga da li nešto vredi te novce ili ne... recimo u mom novčaniku predidljivost trajanja baterije vredi 50€.

Meni je npr. fascinantno koliko Zoom troši više baterije od npr Skype-a ili Teams-a, mada to nije baš priča za ovi temu.

Ma ok to, nego kakve li zverke nose sa tako visokim kriterijumima? 🤔

Ja lično obične Kineze od 200 evra. Dobra baterija više nije nikakva retkost.

Moj kriterijum je da baterija mora da izdrži jedan dan teškog akanja ili dva dana normalnog korišćenja, sve ispod toga je smuti pa prospi. Ili ovako - ako ti punjač stoji stalno kod kuće, dobro. Ako punjač pretežno nosiš sa sobom u torbi, autu ili gde već, ne valja.

E pa u tome je stvar, u tom segmentu mozda nije retkost, ali isto tako pod "akanje" ne podrazumevas renderovanje recimo, ne snimas u 4K i ne igras neke zahtevne naslove. Karikiram sada, ali u flagship segmentu bar je problem naci mocnu spravu, koja moze da izgura dan takvog koriscenja.
Poslednje 3 generacije ajfona su tu odlicne, a sa ovom poslednjom su presli igricu, pogotovo u odnosu na kapacitet i samu debljinu kucista.

mislim da ce na kraju dilema za mene biti 13Pro ili ProMax. 256GB zbog 4k videa, 512GB je bezobrazno skupo već.

Koliko se moze ocekivati da bude IP 13 Pro na poznatom sajtu za razmenu nakon ponude kod nasih operatera? Zasad se verzija od 128GB krece oko 1250-1400€.

E pa u tome je stvar, u tom segmentu mozda nije retkost, ali isto tako pod "akanje" ne podrazumevas renderovanje recimo, ne snimas u 4K i ne igras neke zahtevne naslove. Karikiram sada, ali u flagship segmentu bar je problem naci mocnu spravu, koja moze da izgura dan takvog koriscenja.
Poslednje 3 generacije ajfona su tu odlicne, a sa ovom poslednjom su presli igricu, pogotovo u odnosu na kapacitet i samu debljinu kucista.

To je ono što ja zovem perverzije, snimanje 4k videa iz ruke i sa velikom kompresijom po meni nema mnogo smisla, kao ni igranje zahtevnih igara na platformi koja ergonomski nije podesna za to. Ali ne ulazim u temu, ko želi tako nešto, može slobodno. Meni je potrebno da baterija traje dobro u glavnim namenama telefona, komunikacija i medija. A iskreno, nisam ni nešto oduševljen dokle je iPhone dogurao sa dimenzijama i težinom, Max je celih 240 grama. Moj telefon je recimo po specifikacijama milimetar deblji, ali mu kamera modul daleko manje štrči, a i zaobljene su mu ivice otpozadi da ga je mnogo lakše držati u ruci. Opet, u pitanja ukusa ne vredi ulaziti.

Jedno opažanje vezano za 13icu. Imam nedelju dana već jednu na oglasima, po ceni kao u radnji preko. - 900€, interesovanje je nikakvo. Nemam pojma da li su svi zainteresovani samo za Pro ili će se ova generacija slabije prodavati kod nas.

Koliko vidim, mini je ishajpovan ove godine, tako da me ne bi cudilo da se prodaje mnogo bolje nego prosle godine.
Mada zasluzeno...ima bolju bateriju, sto je bila mana, bolje kamere i manji notch, i sada je skoro pa savrsen mali telefon. :)

Mini i Pro najbolja opcija/'kupovina u novoj 13 seriji.

Obicna 13-ca useless i Max samo za iskusne. :D

Vrh Dno