Šta je novo?

iPhone 13

Manji je problem da pobrišem duplikate i prazne (bez telefonskog broja), veći je kako da sredim prikaz u listi kontakata.
Cela lista je van svake pameti poređana, evo npr. kako izgleda pod znakom #, koje je logično objašnjenje zašto su ovi brojevi tu?
615DB67A-E190-4E4C-AA56-598C8EE7CAB8.png

U svim drugim aplikacijama koje imaju listu kontakata, ovi sa slike su prikazani na odgovarajućim pozicijama.

Po defaultu je sortiranje po prezimenu. Staviš sortiranje po imenu, pa će Maserati 062 da bude pod M.

Podešava se u Settings/Contacts/Sort order i Display order.

Imam jedno pitanje za vas iskusne korisnike ajfona, jer ga ja imam samo mesec dana. Čitao sam dosta nekih upozorenja, kako pravilno puniti bateriju, ne izlagati telefon temperaturi većoj od 35 stepeni....i slično. Zanima me koliko u svemu tome ima istine. Da li telefon može da se koristi normalno kao Android od 300 evra ili stvarno moram da pazim na 100 stvari? Da li se nekome stvarno ugasio ili slično na visokoj temperaturi, recimo leti na moru

Pričam o upozorenjima koja postoje na zvaničnom Apple-ovom sajtu, ne sa raznih foruma. Napisao sam šta mislim pod normalnom upotrebom jer ni za jedan telefon ne postoji toliko upozorenja

Pričam o upozorenjima koja postoje na zvaničnom Apple-ovom sajtu, ne sa raznih foruma. Napisao sam šta mislim pod normalnom upotrebom jer ni za jedan telefon ne postoji toliko upozorenja

Zato što uvek pišu sve normalne kompanije da bi se zaštitili od gomile besmislenih tužbi. Na uputstvima za peglu pišu da se ne pegla odeća na sebi 😄, zbog raznih likova.
Važi za njega sve identično kao i za svaki, najbukvalnije, telefon. Ne postoji telefon koji voli da mu se baterija, zbog zagrevanja, maltretira igricama dok je napunjaču, ne postoji telefon koji voli bilo koji vid pregrevanja i ni jednom to nije dobro za bateriju. Razlika je samo da li to neko napiše na sajtu.

Imam jedno pitanje za vas iskusne korisnike ajfona, jer ga ja imam samo mesec dana. Čitao sam dosta nekih upozorenja, kako pravilno puniti bateriju, ne izlagati telefon temperaturi većoj od 35 stepeni....i slično. Zanima me koliko u svemu tome ima istine. Da li telefon može da se koristi normalno kao Android od 300 evra ili stvarno moram da pazim na 100 stvari? Da li se nekome stvarno ugasio ili slično na visokoj temperaturi, recimo leti na moru
Koristio ga u Grčkoj krajem Jula na 44c, nisam imao problema.

Da li vam se desava da vam telefon laguje nekad? Meni se desava cesto u poslednje vreme..

U principu ne moras da brines, ali da, osecace se veoma vrelim na dodir ako si na 30 stepeni ambijentalne temperature upalio fast charge. Ne moras da pazis ni na sta osim toga. Meni je u Dubaiu fon snimao lagano na 45c napolju, verovatno i jace, jer nije u hladu, i izdrzao ortacki bas, naravno ekran se dimovao dosta

Punim ga običnim Eplovim 20w punjačem. Više me zanimalo jer ni za jedan telefon koji sam imao pre ovoga nisam video toliko upozorenja i nekih smernica koje daje sam proizvođač, pa me zanimalo kako izgleda svakodnevna upotreba kod ljudi koji ga koriste već godinama unazad u svim uslovima. Eto, to tvoje iskustvo u Dubaiju je baš dobar odgovor. Mislim da je generalno Apple napravio veliku priču oko baterije samo zato što je ubacio tu mogućnost da vidimo battery health, inače niko o tome ne bi ni pričao.

Upravo. Ali svakako, ako je ikada postojao ijedan telefon koji moze da se koristi bez da se obraca paznja na raznorazna upozorenja i disklejmere, to je definitivno ajfon.

Meni se tel pregrejao kad sam bio na suncu cirka bilo je 60' (iako je zvanicna temp bila 39), to je jedan jedini put da sam zbog toplote telefona isti iskljucio na pola sata da se oladi jer je domet bio los i telefon je ocigledno zbog toga poludeo. Letos na 39 u GR nikakvih problema nisam imao (ali sam imao dobar domet). Sto se tice stucanja telefona ,bilo jednom posle jednog updatea i nikad vise. Milsim da nema potrebe da se previse opterecuje time kako se koristi mob, koristi se kao i bilo koji drugi drndoid, meni je ovo prvi (privatni) iPhone iako sam poslovno koristio dosta razlicitih generacija i nikad ali nikad nije bio problem kakav zna da bude na androidima sa stucanjem ili pregrevanjem.

Meni je se pregrejao pre neki dan na 20 stepeni sa lošim dometom i internetom a slušana je muzika povremeno offline. Nije bilo potrebe za gašenjem ali je sa 95% na 40% pao za tih 10-ak sati.

Blokira li ad guard (pro verzija) reklame u instagramu i ostalim aplikacijama? Koliko sam upucen to nije moguce, ali znam da vas par ima pro verziju.

Izludise me reklame za izbore kod nas u BIH. 😂

Meni je se pregrejao pre neki dan na 20 stepeni sa lošim dometom i internetom a slušana je muzika povremeno offline. Nije bilo potrebe za gašenjem ali je sa 95% na 40% pao za tih 10-ak sati.
Nije bilo potrebe ni kod mene za gasenjem ali sam to uradio za svaki slucaj dok nisam dosao do malo boljeg dometa takodje baterija je naglo isisana i u mom slucaju kad se to desilo

Pitanje za Iphone korisnike. Kada mi je u tel 1 sim karitca, npr Telekom, pa je izvadim i ubacim drugu, Yattel, kako se prikazuju sms poruke u kontakima? Ako sunsacuvani kontamti isti, i sada udjem u sms prepisku sa bratom, da li ce prikazati sms i sa sim broja koji sam izvukao ili ce kao poslednje da pokaze prepisku sa sim broja koji sam ubacio ili nema veze, th prikszwce sve poruke i eventuslno ako stignu nekenove koje su poslate na sim broj koji sam ubacio,

Evo sta se desilo.
Sin ima iphone i koristio je telekom broj. Kupili smo mu yattel i ubacio je nju a telekom izvukao. Par puta sam sms greskom ili namerno poslao na telekom broj (sa samsunga), i status je pokazivao prvo sent a posle par sati ili sutra kao delivered. Pitao sam ga da li koristi stari broj, on je rekso ne. Onda je izvad8o yattel i ubacio telekom i rekao mi da su mu u tom trenutku sve te sms sto sam u rasponu od 5-6 daba poslao stigle odjednom i pojavile se kao poslednje poruke a iznad njih se videle prepiske dok je yattel sim bio u telefonu. Cudno mi je to sto sam neke poruke poslso pre 5-6 dana i sutradan bi bile ozbacene kao deliveted, i tako kroz tih 5-6;dana sve sto sam poslao je u nekom trenutku preko dana ili uvece bilo oznaceno kao sent i posle i delivered- npr poslao sms u 13h i biobsent, u 20h je delivered, posla u 00:15h bila sent, a u 20h npr delivered. . A on kaze da nije ubacivao tu karticu.....da li je ovo moguce ili zamenom kartica imessenger jednostsvno prikaze sms poruke kao poslednje u prepisci sa tog broja jer je sada on u telefonu?
I kako da vidim detalje poruka koje su mu stigle, tj tacan datum i vreme.....nesto mi je tu sumnjivo ako znamo da sms vazi 24h i nece biti isporucen ako sim nije u ukljucenom telefonu...

Poslednja izmena:
Kako da namestim zvuk za alarm. Da se ne Der ja na maximum maximuma... Ili još bolje da se zvuk pojačava što duže zvoni? Samo nemoj da mi kažete da ne može ima da se roknwm

Kako da namestim zvuk za alarm. Da se ne Der ja na maximum maximuma... Ili još bolje da se zvuk pojačava što duže zvoni? Samo nemoj da mi kažete da ne može ima da se roknwm
Ima li nešto da si proučio oko tog ajfona ili samo klikćeš po njemu, pa ako negde ubodeš nešto, ubio si :LOL:

Dakle prvo moraš da podesiš spavanje da bi mogao da dobiješ to što tražiš. Uđeš u sat i ideš na "Sleep | Wake up" opciju, ona će otvoriti Health program, pa tamo podesiš vreme spavanje, koji dani itd. Kad to uradiš vratiš se u sat uđeš ponovo u Sleep | Wake up alarm i na dnu imaš odabir melodije. Koju god da odabereš, kada ti dođe vreme za buđenje,ona kreće tiho i onda se sve više i više pojačava.

Poslednja izmena:
E moj brate... Tek sad vidim sta je bre ovaj ajfon. Pa to je bruka. Pre nego napisete da prodam telefon i vratim se na htc desire obratite paznju

1... back. Nazad ili gestures na androidu su izmislile zivot

2 kada otvorim viber npr i poruku od nekoga i kada odem na home pa opet udjem u viber uvek udje u prepisku koju sam poslednju otvorio. Na androidu kada se udje nazad u viber/wa on sam ide u pocetni ekran gde biram koju cu prepisku da otvorim

3 zasto ne postoji nacin da se sve notifikacije izbrisu sa jednim clear all tasterom

4 zasto ne postoji nacin da se sve recent app koje su otvorene zatvore jednim close all tasterom

5 dialer je katastrofa i ne koristim ga u opste. Gde su alternative majka mu stara.
Koristim direknu pretragu kontakta preko pretrage sa home screena povlacenjem na dole

6 sta je bre ovo sa file manageom, sa fajlovima generalno Aman bre!!!!

7 gboard keyboard sam se obradovao kad sam skinuo i brat sta je bre ovo Aman bre!!! Ne lici na sebe u opste

8 zasto su sve app tipa plati pa klati. Gde je ta sloboda alternative i sta je bre ovo...

Kako podesiti da alarm ne izaziva blagi srcani udar u 06 ujutru a da ostali zvuci budu na maximumu

A kupio si ajfon zašto???

@Zlatan_ibro Druže ja se ne bih hvalio tvojim neznanjem ili blaže rečeno nepoznavanjem rada sistema. Moj savet ti je da odeš na Apple sajtu, i pročitaš uputstvo za korišćenje iphona i ios.

Da ne trolujem mnogo evo malo, što bi ameri rekli hint, na ova tvoja zapažanja: Aplikacije koje nisu zatvorio i ostale su ti u pozadini, a ponovo ih otvoriš, se uvek otvaraju tamo gde si stao, pa tako i viber, da bi se uvek otvarale na početnoj stranici moraš da ih zatvoriš. Sva obaveštenja ili ti notifikacije brišeš tako što zadržiš dugme X dok ti se ne pojavi rečenica "Clear All Notification", a onda klikom na nju brišeš sve odjednom, itd, itd...

Upustvo za korišćenje, pa polako kreni: https://support.apple.com/sr-rs/guide/iphone/welcome/ios

@Zlatan_ibro Pa reakcija je dobronamerna. Ne znaš da koristiš sistem, nisi pročitao upustvo kako šta radi, sad imaš link pa kreni polako. Tamo će ti se sve samo kasti. :)

Lepo ti čovek kaže, kreni malo da čitaš dokumentaciju jer očigledno nisi utrošio ni gram truda i praktično si želeo da napljuješ OS bez da si ga koristio barem par dana.

Što se tiče file sistema, kad već pitaš, ovde imaš ukratko glavne mogućnosti: https://developer.apple.com/documentation/foundation/file_system/about_apple_file_system

A ako ti treba baš low-level dokumentacija, ima i to: https://developer.apple.com/support/downloads/Apple-File-System-Reference.pdf

Srećno čitanje.

Ne napljujem. Malo ste se popalili. Kao sto sam rekao u pocetku texta pre nego. Kako da instaliram you tube vanced na ios? Kako da napravim call recording?!

Nazad
Vrh Dno