Šta je novo?

iPad 3

Ja ne vidim svrhu JB-a sem za neplacanje aplikacija. :) svim tim "hackovima" ne vidim svrhu..

E,i to me interesuje,sta je to sto je ograniceno i jel mozda nesto ne radi kod nas?

Sve sto radi u inostranstvu radi i kod nas, sto se toga tice uredjaj ovde nije ogranicen, ono na sta se misli kada kazu ogranicen je zatvoren fajl sistem, standardnog copy paste fajlova na koje si navikao na desktop OS-evima ovde nema bez JB-a, widget-a nema bez JB-a, menjanja default browser-a nema bez JB-a, za prebacivanje sadrzaja na iOS moras koristiti iTunes ili neki drugi 3rd party app (licno koristim diskaid), iCloud mozes koristiti samo izmedju Apple-ovih uredjaja. Ovo su glavna od tih ogranicenja o kojima se prica, ne znam za sta planiras da koristis tablet,koliko te ova ogranicenja sputavaju i da li zelis da JB-ujes uredjaj.

Planiram za zabavu,ali najvise net. Kad ce vise fles da se konvertuje u html5,na prolece kad sam pitao,rekli su na jesen se fles izbacuje... Sad ni reci o tome :/

A zasto slepci ne dozvoljavaju copy/paste? Jel to vazi samo za fajlove ili i za tekst?

Hmmm, flash i html su potpuno razlicite stvari (koliko god krajnji rezultat delovao slican upotrebom HTML5, CSS3 i JS-a), html je pre svega markup jezik koncentrisan na sadrzaj dok je flash koncentrisan na prezentaciju,a da ne bih sada ulazio u detalje reci cu ti samo da se fles definitivno nece na jesen izbaciti :D .

Copy paste u obradi teksta naravno da postoji a sto se tice razloga za onemogucavanje copy paste-a u okviru file systema, osnovni razlog za to je cinjenica da Apple zeli svoje korisnike da uvuce u svoj ekosistem.

Poslednja izmena:
Znam sta je sta,ali mislio sam na ukidanje flesa na stranicama i da sve bude u html5 ;) Koliko su neki buli primljeni,ubedjuju me kako ce fles biti izbacen... Znao sam da to nece tek tako biti,a apple se glupira sto je to izbacio ;) To mu je sveukupno najveca mana. Jedino im je opravdanje da nemaju dovoljno jak hardver za glatku reprodukciju fles sadrzaja,pa hoce da izbegnu seckanje i lagovanje :)

Sad videh da neki na oglasima prodaju ipad 3 za 440 evra,potpuno nov. To znaci da ga oni negde nabavljaju za 350-400 evra :) Zna li neko gde ga tako jeftino nalaze ?

Sve ovo sto je webster rekao kao i da nema download managerza safari, moze neki drugi browser to da ponudi ali to me trenutno ne zanima jer su sve te alternative lose jedini tu i tamo izuzetak je Chrome.

Znam sta je sta,ali mislio sam na ukidanje flesa na stranicama i da sve bude u html5 ;) Koliko su neki buli primljeni,ubedjuju me kako ce fles biti izbacen... Znao sam da to nece tek tako biti,a apple se glupira sto je to izbacio ;) To mu je sveukupno najveca mana. Jedino im je opravdanje da nemaju dovoljno jak hardver za glatku reprodukciju fles sadrzaja,pa hoce da izbegnu seckanje i lagovanje :)

Nije ga samo Apple izbacio vec i Google, sto se flesa na mobilnim uredjajima tice on je manje vise mrtav, desktop je druga prica i postoje stvari zasto je to tako ali ne bih sada ljude zamarao time.

Cene aplikacija su zaista pale, a najbolje stvari su opet besplatne (Flipboard recimo). Cela stvar sa cenama na AppStore-u ide jako ubrzano ka provaliji, tako da su mnogi developeri razocarani u prodaju. Ja sam kupio neke aplikacije cija je cena posle nekoliko dana pala za bar 50% :( , ali ok. Treba citati review-e pre kupovine i moze se proci jako jeftino a legalno :)

Ja inace od kad imam iPad3 jako slabo browsujem na desktopu (nevezano za posao). Uzivanje je uzeti Tablet, sesti u fotelju (ili izaci u dvoriste) i pobeci od stola. Primetio sam da sam zadnjih godina na desktopu zapostavio browsing, tj. koristio sam samo one sajtove koji su mi poznati i tako fakticki jako stagnirao. Covek u danasnje vreme gleda samo da uradi posao i da se skloni od racunara.

Ja ne vidim svrhu JB-a sem za neplacanje aplikacija. :) svim tim "hackovima" ne vidim svrhu..
naravno, neplaćanje aplikacija... imam i dosta kupljenih aplikacija, ali JB daje slobodu da svakodnevno isprobavaš nove, eksperimentišeš... ;) pristup file sistemu, bilo preko pc-a (ifunbox) ili uređaja (ifile).
Ono što ja jako volim sa androida je onaj widget sa switchevima, to mi je jako bitno da imam na iOS, a za to mi treba JB:

instalacija raznih aplikacija sa Cydie (npr iblacklist za blokiranje neželjenih telefonskih poziva), fixeva, itd

U većini slučajeva nećeš osetiti njegov nedostatak. Youtube radi iz browsera, većina embedovanih klipova na sajtovima, svi zapadni sajtovi su uglavnom optimizovani za ipad. Naravno, ima i onih koji nisu, npr video kategorija na B92.

Sad videh da neki na oglasima prodaju ipad 3 za 440 evra,potpuno nov. To znaci da ga oni negde nabavljaju za 350-400 evra :) Zna li neko gde ga tako jeftino nalaze ?
imaju neke svoje varijante, postoje razlike u cenama iOS uređaja u EU + što urade povraćaj poreza iz te zemlje, a ne prijave ipad kod nas na grani :)

Ево и ја да поделим утиске за ипад 3.Добио сам га пре месец дана из Америке у вакум паковању купљен у Вашингтону у њиховој радњи.До сада сам мало користио iphone и ios систем,што се тиче квалитета израде и самог екрана то је стварно врхунски урађено и немам замерки.Оно нашта имам замерки је стварно ограничен систем, ајде што морам преко itunes-а све да пребацујем, али да не могу да користим download у сафарију,да нема торент клијент,да пола апликација нема подешавања у њој самој него морам да одем у подешавања система како би нашао подешавања за инсталирану апликацију, па нема учитавања титлова у видео фајловима и још много ситних ствари које стварно значе за свакодневни рад. Наравно већину ствари сам подесио после jb. У сваком случају задовољан сам уређајем али ипак сматрам да је андроид много боље одрађен систем и има много већи број бесплатних апликација које су стварно корисне. Сада ће сигурно неко рећи да apple store држи до квалитета па не ставља свакојаке програме али једноставно андроид има много већи избор ма какав да је. Највећа замерка је ипак за величину програма и игра, стварно је криминално.

Sta da ti kazem kada ga je moj kolega svake goddine menja ipad besplatno a stari proda:) imas na zapadu mnogo vrsta loyalty programa a apple u gotovo svim ucestvuje. Npr ako svakog meseca potrosis sa karticom odredjeni iznos dobijas poene i to ide op pumpe, preko radnji pa do same banke. E sad, neko zadrzi a neko da rodbini ipada pa nek ga valjaju dalje.

@nucleuswizard: hm, o ovom bi se već moglo diskutovati.
Slažem se da je potreban jailbreak za torrent klijent npr, ali zašto ti treba jailbreak za titlove u video fajlovima? Instaliraš jednu jedinu third party aplikaciju, AVplayerHD, koja reprodukuje sve moguće formate bez problema i ima milion opcija za podešavanje:

to nije neka prednost androida kao sistema, koliko se sećam većina drugih androida (sa izuzetkom samsunga) dolazi sa plejerom koji ne podržava većinu formata i titlove, pa je potrebno instalirati third party aplikacije, ja sam npr koristio Rock Player nekad.
Što se tiče prebacivanja preko itunesa, ja za 99% stvari koristim wifi transfer u okviru aplikacija, bez povezivanja sa sh*ttunesom
Ne znam konkretno na koje aplikacije misliš kad kažeš veći broj korisnih android aplikacija? Iako android uređaja u svetu ima mnogo više nego iOS uređaja, i iako Google ima mnogo fleksibilnije uslove za submitovanje aplikacija na Google Play nego Apple na App Store, App Store i dalje ima više aplikacija nego Google Play. Postoje određene grupe aplikacija koje su karakteristika androida, tipa launcheri, file manageri, itd. ali što se tiče ostalih aplikacija, većina AAA naslova su ili a) portovani sa iOS-a na android ili b) ekskluziva iOS-a

Poslednja izmena:
Нисам знао за овај видео плејер јер не може да се нађе за US регион јер сам тај изабрао што значи да сада морам да прелазим на други apple store? Заборављаш сада још једну ствар а то је да морам да скинем превод, а ја то не могу без jb :) . Можда си у праву да је андроид копирао али на пример и ја као и огроман број људи користи gmail,gtalk или greader и ниједна од тих апликација не ради како треба на ipad-у или не подржавају вишеструке налоге или им не ради push. У сваком случају нећу ово даље да ширим односно да скрећем са теме само ћу рећи да је ipad за друге државе односно за оне које имају apple store и могућност куповине са интернета јер сва ова гимнастика око тражења програма и подешавања се не исплати, бар мени. Идаље сматрам да је квалитет израде одличан.

Нисам знао за овај видео плејер јер не може да се нађе за US регион јер сам тај изабрао што значи да сада морам да прелазим на други apple store? Заборављаш сада још једну ствар а то је да морам да скинем превод, а ја то не могу без jb :) .

Ja imam US App Store nalog, ne znam kako ne mozes da nadjes AVPlayerHD, izbacuje ga sigurno. a prevod ubacujes bez problema, ne treba ti JB za to.

naravno, neplaćanje aplikacija... imam i dosta kupljenih aplikacija, ali JB daje slobodu da svakodnevno isprobavaš nove, eksperimentišeš... ;) pristup file sistemu, bilo preko pc-a (ifunbox) ili uređaja (ifile).
Ono što ja jako volim sa androida je onaj widget sa switchevima, to mi je jako bitno da imam na iOS, a za to mi treba JB:

instalacija raznih aplikacija sa Cydie (npr iblacklist za blokiranje neželjenih telefonskih poziva), fixeva, itd

Kako si nabacio taj fensi izgled, ja sam sve video neke ruzne kombinacije.

Mislim da ovaj weather widget ne može na iPad3 zato što nema Apple Weather aplikaciju, nažalost.

Mislim da ovaj weather widget ne može na iPad3 zato što nema Apple Weather aplikaciju, nažalost.

Nema uopste, kao ni stock ili shares kako se vec zove (akcije na berzi) ni clock aplikaciju (5.1.1), clock je dobio u 6.0, a Apple tuzbu za ikonicu te aplikacije :). Vidim da je rez iPhone-a, ali opet da pitam :).

Cene aplikacija su zaista pale, a najbolje stvari su opet besplatne (Flipboard recimo). Cela stvar sa cenama na AppStore-u ide jako ubrzano ka provaliji, tako da su mnogi developeri razocarani u prodaju. Ja sam kupio neke aplikacije cija je cena posle nekoliko dana pala za bar 50% :( , ali ok. Treba citati review-e pre kupovine i moze se proci jako jeftino a legalno :)

Ja inace od kad imam iPad3 jako slabo browsujem na desktopu (nevezano za posao). Uzivanje je uzeti Tablet, sesti u fotelju (ili izaci u dvoriste) i pobeci od stola. Primetio sam da sam zadnjih godina na desktopu zapostavio browsing, tj. koristio sam samo one sajtove koji su mi poznati i tako fakticki jako stagnirao. Covek u danasnje vreme gleda samo da uradi posao i da se skloni od racunara.

QFT!

@nucleuswizard
Zvučiš kao moj komšija koji je kupio iPad i očekivao da može da zaboravi na PC i svakoga dana kuka kako mu baš sad nešto fali na iPad a pri tome sedi kući na 2m od PCja i mrzi da aktivira zadnjicu:) A pri tome sve prednosti koje iPad pruža ne koristi jer mu ne znače u životu. Uzeo je uređaj za prostu razbibrigu.

Hoću da kažem da je tablet odlična stvar za mobilne korisnike ili one koji se dosta kreću tokom dana ali nije zamena za PC, zamena za kamkorder, zamena za foto aparat, zamena za HTPC ili torent mašinu. Da je tako, niko više ne bi kupovao računare u vidu laptopova ili desktop, niko ne bi kupovao fotoaparate i sl.

Zato dosta razočarenja i dolazi od nerealnih očekivanja šta bi tablet trebao da radi.
Uživaj u svom iPadu, ja imam prvu verziju i meni je i dalje odlična, ni dvojka ni trojka mi ne trebaju trenutno :)

Poslednja izmena:
Dok nisam kupio ipad 3 chisto iz radoznalosti (da vidim shta moze tablet, shto ne moze telefon :d), nisam imao predstavu za shta bih ga koristio. Ispostavilo se da tablet, a pogotovo JB Ipad 3 sa torrent klijentom, installous-om i baterijom koja traje zaista veoma dugo (24 sata muchenja sa ukljuchenim wifi i ostane 10%), predstavlja the next big thing shto se tiche slobode korishcenja interneta, zabave i multimedija iskustva.

Neverovatno koliko brzo i lagano se usvaja tablet celom porodicom - trenutno razmishljam da uzmem sebi josh jedan, poshto mi je zao da ga uzimam deci koja se igraju na njemu.

Ipad nije za ozbiljno bavljenje grafichkim poslom, nije za programiranje i nije za neki komplikovan rad. Ali za e-mail, surfovanje, igranje, gledanje videa, chitanje je zaista vrhunska stvar. Kada se uradi JB, dobija se josh jedan nivo nezavisnosti zato shto se programi mogu direktno skidati na njega preko torrenta i instalirati preko iFiles i Installous-a. Najbolje programe sam kupio - pri update-u programa koji nije kupljen, app store vas informishe da program mora da se kupi i ako ste saglasni, kupicete licenziju (ako ne ostace vam stara, "narodna" verzija).

Нисам знао за овај видео плејер јер не може да се нађе за US регион јер сам тај изабрао што значи да сада морам да прелазим на други apple store? Заборављаш сада још једну ствар а то је да морам да скинем превод, а ја то не могу без jb :) . Можда си у праву да је андроид копирао али на пример и ја као и огроман број људи користи gmail,gtalk или greader и ниједна од тих апликација не ради како треба на ipad-у или не подржавају вишеструке налоге или им не ради push. У сваком случају нећу ово даље да ширим односно да скрећем са теме само ћу рећи да је ipad за друге државе односно за оне које имају apple store и могућност куповине са интернета јер сва ова гимнастика око тражења програма и подешавања се не исплати, бар мени. Идаље сматрам да је квалитет израде одличан.

Cchek...ne radi gmail na IOs-u?

Naravno, NC Settings šljaka. Samo ne znam što je bilo teško ubaciti Weather aplikaciju.

Dok nisam kupio ipad 3 chisto iz radoznalosti (da vidim shta moze tablet, shto ne moze telefon :d), nisam imao predstavu za shta bih ga koristio. Ispostavilo se da tablet, a pogotovo JB Ipad 3 sa torrent klijentom, installous-om i baterijom koja traje zaista veoma dugo (24 sata muchenja sa ukljuchenim wifi i ostane 10%), predstavlja the next big thing shto se tiche slobode korishcenja interneta, zabave i multimedija iskustva.

Neverovatno koliko brzo i lagano se usvaja tablet celom porodicom - trenutno razmishljam da uzmem sebi josh jedan, poshto mi je zao da ga uzimam deci koja se igraju na njemu.

Ipad nije za ozbiljno bavljenje grafichkim poslom, nije za programiranje i nije za neki komplikovan rad. Ali za e-mail, surfovanje, igranje, gledanje videa, chitanje je zaista vrhunska stvar. Kada se uradi JB, dobija se josh jedan nivo nezavisnosti zato shto se programi mogu direktno skidati na njega preko torrenta i instalirati preko iFiles i Installous-a. Najbolje programe sam kupio - pri update-u programa koji nije kupljen, app store vas informishe da program mora da se kupi i ako ste saglasni, kupicete licenziju (ako ne ostace vam stara, "narodna" verzija).
potpisujem :)
na jailbreakovanom ipadu imate pristup file systemu - bilo na pc-u preko ifunboxa ili ifile na ipadu; opcije za wifi, 3g, bluetooth, gps, brightness itd. su lako dostupne pomoću alatki kao što su nc setings/sb settings, ako nemate mogućnost ili želju da kupujete aplikacije preko App Store-a postoje besplatne alternative poput installousa ili app cake-a. Čak sam našao način da zaobiđem itunes kod ubacivanja muzike ;)
ja koristim novi ipad, a ipad 1 sam uvalio matorom, on inače ne koristi računare redovno, ali je bez problema naučio da koristi ipad :)
kao consumer device je odličan, a čak i neke bazične office primene obavlja sasvim pristojno:

takođe mnoge aplikacije mogu da posluže kao dopunsko sredstvo za učenje za one koji su zainteresovani, npr:

na to cilja i Apple sa interaktivnim knjigama, Itunes U, ibooks 2. Čini mi se da je od 17 miliona prodatih ipada u drugom kvartalu, milion kupljeno od strane obrazovnih ustanova u svrhe edukacije...

Iskreno meni je zanimljivo prvih pola sata da čitam neki udžbenik na tabu ili kompu nakon toga jednostavno se smorim i uzmem knjigu.

Prednost je kad treba brzo izdvojiti informaciju ali ne i za samo učenje.

PS svaki put kad želim nešto da razjasnim preko taba ili telefona završi preteranim zastranjivanjem u širinu i čitanjem potpuno nebitnih stvari (u odnosu na prvobitnu informaciju).

Mada iPad zaista ima dosta opcija za medicinare.

Edit kao što reče drgonzo odlično dopunsko sredstvo za sve ostalo tu je book depository. :)

Poslednja izmena:
postoji mogućnost da će uporedo sa objavom iPada Mini i novi iPad (3) doživeti izvesne promene, već danima se pojavljuju takve priče...
4G verzija će izgleda dobiti worldwide podršku, navodno bi trebao da dobije lightning adapter, a prema nekim najavama iPad 3 će možda dobiti i novi A6 procesor. To bi onda verovatno povuklo i manju bateriju, tanji profil...
http://www.imore.com/ipad-mini-may-be-wifi-only

Poslednja izmena:
postoji mogućnost da će uporedo sa objavom iPada Mini i novi iPad (3) doživeti izvesne promene, već danima se pojavljuju takve priče...
4G verzija će izgleda dobiti worldwide podršku, navodno bi trebao da dobije lightning adapter, a prema nekim najavama iPad 3 će možda dobiti i novi A6 procesor. To bi onda verovatno povuklo i manju bateriju, tanji profil...
http://www.imore.com/ipad-mini-may-be-wifi-only

To bi bila lepa novina..Malo me zbunjuje Imore...pisu o novim,hladnijim komponentama i pozivaju se na linkovan izvor iz Guradina, u kome uopste ne pise o a6 cpu i hladnijim komponentama.Moje misljenje je da ce sim konekcija na mreze biti unapredjena, ali sumnjam da ce tako brzo napustiti a5x, u koji su ulozili novac posle a5..Takodje, ako bi odmah menjali sasvim novi ipad 3, to bi bilo kontraproduktivno,jer bi izazvalo nesigurnost kod kupaca za kupovinu bilo cega novog od Apple.Samim ti bi dovelo do smanjenja prodaje...Tu muku ovih dana ima Asus sa greskama kod tf201 modela i ubrzim izbacivanjem tf700....Nekako Apple nije do sada imao takvu poslovnu politiku da srlja i menja svaka 4 meseca proizvode..Grejanje, koje je jedini krupni hardwerski minus, se krece do maksimalnih 44c, sto je za cpu sasvim izdrzljivo( osim za ruke :) ).Mislim da su bili sasvim toga bili svesni kada su pravili novi ipad 3 i da nema razloga za izmene... ali mozda gresim...vreme ce pokazati..

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno