Šta je novo?

iPad 3

@telep:
Nije predvidjeno da ukljucujes ne-apple dodatke u Apple uredjaje. Zamisli da ti dozvole da ubacis bilo kakvu microSD karticu u uredjaj. Nema sansi. Da moze, Apple bi prodavao i struju, samo bi i to bilo na 153V / 55Hz.
bila bi na 153V/55Hz ali samo ako ima razloga da bude.

Apple ne budzi stvari zato sto mu se tako hte nego zato sto realno postoji mogucnost da se nesto popravi i unapredi (cak i po cenu nekompatibilnosti sa postojecim LOSIJIM standardima).

to je Apple filozofija.

@sirNemanjaPro:
Androidov market share je duplo veci od iOS-a. Broj Safarija je i dalje mizeran u odnosu na chrome/webkit.
yoyoo, jel mogu bar neki linkovi da idu uz ovakve "moj je veci od tvog" izjave?

"...total number of Android devices around the globe has surpassed 300 million" (feb. 2012)link

"...iOS Device Stats: 315 Million Sold" (mar. 2012) link

...inace lepo si objasnio ono sa SD karticama :)

btw ovo frljanje sa "Opera i dalje ima veci trzisni udeo na mobilnim uredjajima od safarija" vazi i za tebe salac - dajte neke linkove sa brojevima.
EDIT: sad vidim da si mislio na Symbian i Operu... moguce, ali to ti je kao DOS u danasnjem iOS/Android svetu :D

btw2 onaj default browser na Androidu, to je Chrome ??

Poslednja izmena:
Kako je krenulo, veoma ostvariva cifra. Moguće je da će prodati i 65 miliona ove godine, kao što tvrde analitičari
:) poslednje dve godine analiticari su u pocetku uzdrzani, kasnije koriguju svoje procene.

evo sad sa prvi dan prodaje predvidjali su od 1-2 miliona, prodato je 3.

http://mobile.benchmark.rs/mobile_vesti/apple_e_prodati_65_miliona_ipad_tableta_u_2012 . Windows 8 tableti mogu da pomrse konce, ali najviše mi je žao što se Android ne kreće tom brzinom u tablet polju, kojom bih ja želeo.
najveci problem za Window Metro su aplikacije. ako Balmer ne uspe da privuce developere sa svojim cuvenim plesom, lose im se pise.

Ajde da se ne lazemo... Memorije nikad dosta. Da se ja pitam svaki full HD tablet bi imao minimum 128GB interne memorije + slot za karticu.
16GB je u najboljem slucaju kusur a ne "memorija". Ako imas full hd tablet, onda ces pustati i full hd filmove na njemu, sto znaci da ces na teblet ubaciti 1,6 filma :lupko:
Pa na ipodu imam vecu kolekciju samo mp3-a. Ako zanemarimo to sto debelo naplacuju gigabajte, onda ide sledeca logika:
Interna memorija sluzi za instaliranje programa, a kartica za multimediju (filmove, stripove, knjige, muziku, slike...). Svako ko planira da instalira programe na karticu pored dostupnih internih 32gb (ili 64gb) ocigledno samo zavarava sebe ili je do te mere obamnut proizvodjacevim bajkama da se sa njim ne vredi ni raspravljati.

Za programe, cak i full hd, je dovoljno 64Gb. Za ostale stvari prostora nikad nije bilo dosta: mp3 kolekcija (12gb minimum za 320kbps) + samo jedna kolekcija stripova (10-ak GB) + hd filmovi (svaki 5-8 GB) + slike + svi mesecni casopisi koje pratis + knjige + snimanje HD kamerom... I to racunam da prebacujes jednom mesecno (sve osim muzike). Ako mislite da povezujete tablet sa PC-jem cesce, onda nemojte da vicete o nekoj post PC eri.
-Razni Cloud-i su dobra opcija, ali nikada nece moci da zamene fizicku memoriju, ni priblizno. I to u svetu, a kamoli u nasoj zemlji. Van vecih gradova bezicnog interneta maltene i da nema, nema ih ni na fakultetima (gde bi se najvise i videla prednost tablet-a), a i tamo gde ih ima veliki je znak pitanja koju brzinu mozes da izvuces da bi skinuo neki svoj film...

Povezivanje sa televizorom je neophodno. Jel nesto uradio Apple po tom pitanju u novom iPad-u?

Eto, dobismo ekran velike rezolucije, i igrice na tablet-ima. A gde je pisanje, podvlacenje teksta... (generalno za sve tablete). Hvatanje beleski bi meni najvise znacilo, ali ne vidim da je ikome u planu da taj projekat i zapocne...

@drgonzo
Cini mi se da si ti rekao da ti iPad koristi zbog nekih aplikacija za medicinu, a koje ima samo iOS. Mozes li da kazes o kojim aplikacijama je rec (najozbiljnije pitam)? Ja nisam naisao ni na sta sto bi bilo korisno a kamoli bilo neophodno.

btw ovo frljanje sa "Opera i dalje ima veci trzisni udeo na mobilnim uredjajima od safarija" vazi i za tebe salac - dajte neke linkove sa brojevima.
EDIT: sad vidim da si mislio na Symbian i Operu... moguce, ali to ti je kao DOS u danasnjem iOS/Android svetu :D

btw2 onaj default browser na Androidu, to je Chrome ??

Imas na gs.statcounter.com - zanimljivo je gledati browser statistike i trendove u zadnjih godinu ili dve. I mene je zapanjilo da je opera na drugom mestu svih mobilnih browsera, odmah iza android stock browsera....

Btw android stock browser nije chrome, tek pre koji mesec izbacili su google chrome za android koji zahteva ICS za rad (zbog grafickih efekata i tranzicija koje ocito u ranijim androidima ne postoje).

A gde je pisanje, podvlacenje teksta... (generalno za sve tablete). Hvatanje beleski bi meni najvise znacilo, ali ne vidim da je ikome u planu da taj projekat i zapocne...

Za podvalacnje teksta imas fenomenala program za iOS - iAnnotate, dok za Android imas - ezPDF. Sto se beleski tice - WACOM Bamboo Stylus CS-100 + Bamboo Paper (iOS)...

Sto se tice povezivanja iPad-a sa TV-om, imas adapter.

@Nemanja123
Jesi li ti medicinar? Ne znam koja je tvoja oblast interesovanja, ajde da nabrojim par raznolikih:
Sanford Guide Antimicrobial therapy - informacije o mikroorganizmima, bolestima koje izazivaju, antimikrobnoj terapiji
Infectious Diseases Compendium - nešto slično, ali pisano opuštenijim stilom :)
iMurmur - auskultacija u kardiologiji
Soundbuilder - alternativa iMurmuru
Dermomap - izvrstan atlas kožnih bolesti za Ipad, sa kratkim opisom bolesti, simptomima, kako se postavlja dijagnoza i leči...
Radiopaedia - ova aplikacija je podeljena u više delova, topografski: glava i vrat, abdomen, grudni koš... pravljena je u review stilu, imaš snimak, pa pitanja, pa odgovore i objašnjenja
Medscape - odlična aplikacija, informacije o lekovima, interakcijama, bolestima, medicinskim procedurama - izuzetno obimna
Merck Manual - čuvena knjiga u iphone izdanju
Eponyms - u medicini ima puno naziva "po autorima", a ovde možeš da se prisetiš šta koji znači
Laboratory Values - detaljan opis svih mogućih laboratorijskih analiza, sa referentnim vrednostima, situacijama u kojima mogu biti povišene, snižene, itd.
Medical Lab Tests+ - alternativa gore navedenoj
LabDx - još jedna alternativa
MedCalc Pro - kalkulatori za računanje različitih medicinskih parametara (tipa glomerularne filtracije ili BMI, itd)
Lanthier - još jedna aplikacija pravljena u stilu medicinskog udžbenika
ECG Guide - praktično namenjena za učenje i interpretaciju EKG-a
ECG Interpret - nešto slično, ima izvrsnu arhivu EKG-ova, pa mi se dopada
ECG Source - još jedna EKG alternativa, ovo imam na Ipadu
Instant ECG - još jedna alternativa...
MD on Call - preporuka za mlade lekare, ima predočen spisak određenih zdravstvenih problema sa kojim možeš da se susretneš u praksi i preporuke za njihovo zbrinjavanje
Medicine on Call - koju sam video samo na Ipadu, izvrsna za mlade kliničke lekare. Praktično, nakon što postaviš dijagnozu, daje ti preporuke za dalju dijagnostiku koju treba da uradiš, parenteralnu terapiju, nadoknadu tečnosti, itd. Preporuka.
Miniatlas serija (Hematology, ENT,Gastroenterology, Pregnancy) - u pitanju je veći broj aplikacija iz različitih oblasti medicine, dobro ilustrovanih sa kratkim propratnim tekstom.
Physical Exam Essentials - u pitanju je neka vrsta propedevtike, dakle namenjena studentima, lepo je urađena, sa puno slika...
Medical Procedures - iphone aplikacija, praktično urađena u vidu atlasa sa slikama uz kratak opis, gde su prikazane različite procedure (tipa vađenja stranog tela iz oka ili nosa, previjanja opekotina, kateterizacija, itd).
Sutures Video - skup video klipova koji prikazuju različite hirurške šavove, itd.
Lexi Complete - izuzetno obimna aplikacija, nalik na Medscape
NEJM App - New England Journal of medicine aplikacija. Pored vesti, stalno dodaju neke slike, klipove, audio zapise...
+mnogo drugih, da ne nabrajam dalje...
uz to, ja u fonu držim međunarodnu klasifikaciju bolesti u vidu excel fajla, pdf dokumente tipa liste lekova A, A1, itd.

Imaj u vidu da je jedna kompanija (MedHand) prebacila veliki broj medicinskih knjiga u oblik aplikacija za Ipad/Iphone. Meni se ne dopada kako je to urađeno, pa ih izbegavam, ali prebacili su npr sve Oxfordske džepne knjige. Takođe, drugi veliki izdavači imaju svoje verzije medicinskih knjiga pretvorenih u aplikacije -Lange, McGraw Hill, Elsevier, itd. Imaš i veliki broj aplikacija u vidu kviza, sa test pitanjima, pošto su studenti verovatno najbrojniji korisnici iphone-a, itd. Najbolje pogledaj Medical sekciju installousa, tu ja kupujem moje aplikacije ;)

Nemoj da te zavara ona priča "ma sve najvažnije aplikacije su već prebačene sa ios-a na android, ima shazam, ima angry birds, ima angry birds rio... Jeste, prebačeno je dosta igara i android je odlična platforma za igranje, pogotovo zbog veličine ekrana na smartfonima, ali ako tražiš nešto ozbiljnije, nećeš naći ništa od softvera...

edit: inače se snimci ovih aplikacija teško nalaze na youtube-u, al evo našao sam ti par kao primer:
Dermomap

imurmur

Lexicomp

Poslednja izmena:
Kako radi taj bamboo? Cini mi se da sam procitao da (zbog debelog vrha olovko valjda) ne radi to bas onako kako treba, tj da moze da se pise ali samo krupnije.
Jel moze link do tog adaptera za TV?

@drgonzo
Nisam uspeo da nadjem tu "medical" sekciju za installous. Koliko vidim installous je aplikacija, ali ne mogu da dodjem do zvanicnog sajta, sve neki forumi i uputstva.
Pogledao sam i Android market ima ogroman izbor aplikacija u toj kategoriji. Samo "ekg" pretraga izbacuje 143 aplikacije... Ne znam kako rade ni iOS ni Android aplikacije vezano za tu temu, ali cu proguglati za ove sto si naveo pa cu videti kako sve to izgleda (mozda ima nesto i na youtube-u).

Kako radi taj bamboo? Cini mi se da sam procitao da (zbog debelog vrha olovko valjda) ne radi to bas onako kako treba, tj da moze da se pise ali samo krupnije.
Jel moze link do tog adaptera za TV?

Onako... stylusi su mac sa dve ostrice. Sve ti se cini to je ok, moze se, stezes zube i udri, medjutim cesto se desava da budem totalno iziritiran debelim vrhom, nepreciznim pisanjem, slucajnim ostavljanjem traga na ekranu i sl. Ni u kom slucaju to ne moze da zameni klasicnu beleznicu jos uvek, ali za neke rudimentarne beleske moze da posluzi.

@nemanja123 "Koliko vidim installous je aplikacija" - http://apptrackr.org/ "installous" za desktop

i AirPlay (nije ti ovo vreme kablova, SD kartica i lokalnog storage-a :D):

Ovaj Ortak od koga sam kupio ipad2 je uzeo danas ipad3. Probao ga malo. Nema neke velike razlike izmedju trojke i dvojke sem ekrana. Mada je meni i ipad2 rezolucija odlična. Juče probah Airplay(kad smo kod njega već) a apple tv3 mi je preko wifi umrežen. Piče BRipovi bez ikakvog seckanja wowww. Mirroring radi ubija i žena zadovoljna:).

@salac
Toga sam se i plasio.

AirPlay mi je apsolutno neoptreban ako je samo za igrice. Za to mogu da uzmem konzolu i volan i udri kol'ko hoces. Ono sto mi treba jeste gledanje video sadrzaja (po mogucstvu full HD) direktno na TV preko tablet-a.

drgonzo
Hvala za klipove.

@kovacm
Da li sam te ja dobro razumeo, da je installous aplikacija za desktop (windows)?
Ako nije, da li mozda postoji mogucnost da se nekako instaliraju te aplikacije na win-u kako bi video kako bi ih isprobao?

Poslednja izmena:
AirPlay i služi za stream film sadržaja sa ipad-a, iphone-a ili ipod-a. Radi odlično sa skoro svim formatima koje sam probao.

@kovacm
Da li sam te ja dobro razumeo, da je installous aplikacija za desktop (windows)?
Ako nije, da li mozda postoji mogucnost da se nekako instaliraju te aplikacije na win-u kako bi video kako bi ih isprobao?

Jest' da nisam kovac, ali ne, installous nije za windows. Installous je apptracker site spakovan u aplikaciju koja se skida sa cydie. To znaci da bi tu aplikaciju koristio na iPadu, isti treba da bude JB-ovan. Zasto bi isprobavao aplikacije na win-u pobogu? Pa za svaku aplikaciju imas minimum 1 youtube video, a za neke i vishe. Imas screenshotove u samom installousu kao i potpun opis aplikacije. Ja mislim da je to sasvim dovoljno. A uostalom, i kada instaliras neki app, ukoliko ti se ne svidi nije nauka obrisati ga sa ipada. Jedan click i dovidjenja.

Poslednja izmena:
Možemo li se vratiti na temu bez rasprave čiji je bolji i veći.
Pored rasta temperature na Ipad 3, pojavio se problem sa WiFi gde je dosta ljudi prijavilo probleme.
Čitajući forume i žalbe korisnika, dolazim do zaključka da je HW problem sa integrisanom anteno.
Ajd PLS da se fokusiramo na problematiku vezanu za ovaj tablet.
Apple Forum - Diskusija vezana za WiFi

AirPlay mi je apsolutno neoptreban ako je samo za igrice. Za to mogu da uzmem konzolu i volan i udri kol'ko hoces. Ono sto mi treba jeste gledanje video sadrzaja (po mogucstvu full HD) direktno na TV preko tablet-a.

AirPlay ne mozes koristiti na bilo kom TV-u. Potreban ti je Apple TV za tako nesto.

Nekima ovde ne smeta da tema idu u ovom smeru,jer da im smeta odavno bi kažnjavali one koji druge nazivaju ovcama,a verujem da će se sad sami prepoznati i krenuti da kažnjavaju nas koji samo pratimo temu,a ove druge će da bodre da nastave sa vredjanjima.

Znao sam da ima nesto... Ajde ovaj upsale za adapter od 30$, ali sad pa i da kupim "njihov" televizor. A cena - sitnica. Ja hocu da ga povezem na vecinu televizora (uz kabl/adapter), gde god da odem. Aplikacije sam hteo da isprobam jer drgonzo rece da su snimci retki. A ne bi da "pljunem" 700€ zbog aplikacija, pa da se ispostavi da mi ne odgovaraju ili da sam mogao isto to da uradim ali za 400€ manje.

Ne moras tv, ali ako hoces mirror do 720p na bilo kom tv-u treba ti ovo i neki hdmi kablic :)

AirPlay mi je apsolutno neoptreban ako je samo za igrice.

@kovacm

cekaj nemanja sa uzmem bojice i olovke... :D

AirPlay nije samo za igrice! kao sto si video u youtube snimku, to je zamena za HDMI kabl. (molim te PAZLJIVO pogledaj snimak u prvih 20 sekundi!)

sto se installousa tice - to je front end, aplikacija za sajt http://apptrackr.org/ - dakle sve sto mozes da skines preko http://apptrackr.org/ imas i preko installousa.

Majku mu pa jel toliko tesko izguglati Airplay?
ne vredi webster, moraju olovke i bojice :D

Poslednja izmena:
cekaj nemanja sa uzmem bojice i olovke... :D

AirPlay nije samo za igrice! kao sto si video u youtube snimku, to je zamena za HDMI kabl. (molim te PAZLJIVO pogledaj snimak u prvih 20 sekundi!)

sto se installousa tice - to je front end, aplikacija za sajt http://apptrackr.org/ - dakle sve sto mozes da skines preko http://apptrackr.org/ imas i preko installousa.

ne vredi webster, moraju olovke i bojice :D
Pa dobro. Neki od nas bi ga koristili u edukativne svrhe, za hvatanje beleski sa raznoraznih seminara i predavanja i za ucenje, ali dobro... Ne znam odakle sad te bojce...
U prvih 20 sekundi ne kaze nista za prenos video sadrzaja, ali sam razumeo. Uglavnom ta opcija mi nista ne znaci jer nemam, niti znam ikoga ko ima Apple TV, niti sam ga ikad video (van casopisa).

^ bojice da mora sve da ti se nacrta.

u prvih dvadeset sekundi vidis da ono sto je na ekranu iphonea je i na ekranu televizora - dakle nije ograniceno ni na igrice ni na video sadrzaj.

Aaaa... dobra fora za bojice :)
Nisam se susretao za ovim uredjajem, pa bolje da pitam nego da se kajem. Isto vazi i za AirPlay. "Assumption is a mother of all f*** up's".

@nemanja123
Malo cu da se vratim na Bamboo. Olovka nikako ne moze da se poredi sa obicnom olovkom, ali je svakako upotrebljiva. Za podvlacenje i "saranje" knjiga je uz pomenuti program fantasticna. Kod hvatanja beleski je problem kod naslanjanja ruke na tablet zbog lakseg i prirodnijeg polozaja za pisanje. Poenta je da izaberes pravi program jer od njih i najvise zavisi brzini odziva i lakoca u radu.

Poslednja izmena:
@erdelja
Hvala na konkretnim informacijama. DA li znas koje formate knjiga podrzava Bamboo?

Možemo li se vratiti na temu bez rasprave čiji je bolji i veći.
Pored rasta temperature na Ipad 3, pojavio se problem sa WiFi gde je dosta ljudi prijavilo probleme.
Čitajući forume i žalbe korisnika, dolazim do zaključka da je HW problem sa integrisanom anteno.
Ajd PLS da se fokusiramo na problematiku vezanu za ovaj tablet.
Apple Forum - Diskusija vezana za WiFi

AKo je ovo istina onda ja ne mrdam sa svog ipad keca do izlazka cetvorke. Ne vredi mi ako je wifi domet ocajan

Nazad
Vrh Dno