@Nemanja123
Jesi li ti medicinar? Ne znam koja je tvoja oblast interesovanja, ajde da nabrojim par raznolikih:
Sanford Guide Antimicrobial therapy - informacije o mikroorganizmima, bolestima koje izazivaju, antimikrobnoj terapiji
Infectious Diseases Compendium - nešto slično, ali pisano opuštenijim stilom
iMurmur - auskultacija u kardiologiji
Soundbuilder - alternativa iMurmuru
Dermomap - izvrstan atlas kožnih bolesti za Ipad, sa kratkim opisom bolesti, simptomima, kako se postavlja dijagnoza i leči...
Radiopaedia - ova aplikacija je podeljena u više delova, topografski: glava i vrat, abdomen, grudni koš... pravljena je u review stilu, imaš snimak, pa pitanja, pa odgovore i objašnjenja
Medscape - odlična aplikacija, informacije o lekovima, interakcijama, bolestima, medicinskim procedurama - izuzetno obimna
Merck Manual - čuvena knjiga u iphone izdanju
Eponyms - u medicini ima puno naziva "po autorima", a ovde možeš da se prisetiš šta koji znači
Laboratory Values - detaljan opis svih mogućih laboratorijskih analiza, sa referentnim vrednostima, situacijama u kojima mogu biti povišene, snižene, itd.
Medical Lab Tests+ - alternativa gore navedenoj
LabDx - još jedna alternativa
MedCalc Pro - kalkulatori za računanje različitih medicinskih parametara (tipa glomerularne filtracije ili BMI, itd)
Lanthier - još jedna aplikacija pravljena u stilu medicinskog udžbenika
ECG Guide - praktično namenjena za učenje i interpretaciju EKG-a
ECG Interpret - nešto slično, ima izvrsnu arhivu EKG-ova, pa mi se dopada
ECG Source - još jedna EKG alternativa, ovo imam na Ipadu
Instant ECG - još jedna alternativa...
MD on Call - preporuka za mlade lekare, ima predočen spisak određenih zdravstvenih problema sa kojim možeš da se susretneš u praksi i preporuke za njihovo zbrinjavanje
Medicine on Call - koju sam video samo na Ipadu, izvrsna za mlade kliničke lekare. Praktično, nakon što postaviš dijagnozu, daje ti preporuke za dalju dijagnostiku koju treba da uradiš, parenteralnu terapiju, nadoknadu tečnosti, itd. Preporuka.
Miniatlas serija (Hematology, ENT,Gastroenterology, Pregnancy) - u pitanju je veći broj aplikacija iz različitih oblasti medicine, dobro ilustrovanih sa kratkim propratnim tekstom.
Physical Exam Essentials - u pitanju je neka vrsta propedevtike, dakle namenjena studentima, lepo je urađena, sa puno slika...
Medical Procedures - iphone aplikacija, praktično urađena u vidu atlasa sa slikama uz kratak opis, gde su prikazane različite procedure (tipa vađenja stranog tela iz oka ili nosa, previjanja opekotina, kateterizacija, itd).
Sutures Video - skup video klipova koji prikazuju različite hirurške šavove, itd.
Lexi Complete - izuzetno obimna aplikacija, nalik na Medscape
NEJM App - New England Journal of medicine aplikacija. Pored vesti, stalno dodaju neke slike, klipove, audio zapise...
+mnogo drugih, da ne nabrajam dalje...
uz to, ja u fonu držim međunarodnu klasifikaciju bolesti u vidu excel fajla, pdf dokumente tipa liste lekova A, A1, itd.
Imaj u vidu da je jedna kompanija (MedHand) prebacila veliki broj medicinskih knjiga u oblik aplikacija za Ipad/Iphone. Meni se ne dopada kako je to urađeno, pa ih izbegavam, ali prebacili su npr sve Oxfordske džepne knjige. Takođe, drugi veliki izdavači imaju svoje verzije medicinskih knjiga pretvorenih u aplikacije -Lange, McGraw Hill, Elsevier, itd. Imaš i veliki broj aplikacija u vidu kviza, sa test pitanjima, pošto su studenti verovatno najbrojniji korisnici iphone-a, itd. Najbolje pogledaj Medical sekciju installousa, tu ja kupujem moje aplikacije
Nemoj da te zavara ona priča "ma sve najvažnije aplikacije su već prebačene sa ios-a na android, ima shazam, ima angry birds, ima angry birds rio... Jeste, prebačeno je dosta igara i android je odlična platforma za igranje, pogotovo zbog veličine ekrana na smartfonima, ali ako tražiš nešto ozbiljnije, nećeš naći ništa od softvera...
edit: inače se snimci ovih aplikacija teško nalaze na youtube-u, al evo našao sam ti par kao primer:
Dermomap
imurmur
Lexicomp