Šta je novo?

iPad 3

Ovo je strasno. Dok covek ovde razdvoji "zito od kukolja" od korisnih informacija mu ne ostane skoro nista. Ajde da se vise ne koristite zamenama teze, jeftinim uvredama i provokacijama po principu "napad je najbolja odbrana" i ostalim vidovima manipulacije. I u temi o iPad-u 3 nemojte da poredite isti sa bilo kojim drugim uredjajem, nego samo iznosite dobre i lose strane iskljucivo iPad-a 3 ciji naslov i nosi ova tema. Informacije o tim drugim uredjajima neka se nadju u temi o njima. Pa ce svako kao potencijalni kupac sam da uporedi te uredjaje, jer ce na ovaj nacin imati sve relevante informacije, a dovoljno je pametan da sam uporedi i vidi sta njemu odgovara.
Trazio sam poredjenje samo sa jedinicom i dvojkom zato sto je trojka njihov direktni i jedini naslednik i mislim da je to uredu.

Pisite sta "radi dobro" a "sta ne radi dobro", a ne da to nesto radi bolje/gore od androida. To kako radi Android ostavite za Android temu. A ruku na srce, izuzev par pojedinaca, niko nije probao oba uredjaja pa i ne bi trebalo da donosi sud o njima. Poredjenje sa "generalno" androidom je smesna jer on ima ogroman broj modela koji se drasticno razlikuju kako po ceni tako i po kvalitetu.

Ovi "genericki" testovi tipa 3d benchmark apsolutno nista ne znace (ni na iPad-u ni na androidu ni na PC-ju), jer ne mogu da se prenesu na realnu situaciju. Jedini testovi koji znace nama kao korisnicima su oni koji su primenjivi u realnom radu (veci FPS, kvalitet slike, bolji efekti, glatkoca pri radu, pucanje, realno trajanje baterije...). Tu ne spadaju "grafikoni" koji bez ijednog parametra testiranja samo navedu "rezultate" na "casnu pionirsku"...

Da li je nesto izmislio Apple, Microsoft, Pera ili Djura, nijednog korisnika ne zanima (a ako treba neka ide u novu temu pod nazivom "Ciji je tata jaci"). Korisnike samo zanima da li to radi kako treba. (jedina fraza iz Apple marketinga sa kojom se apsolutno slazem). A da li to omogucavaju mali vilenjaci, magija ili mis koji vrti tocak, meni je svejedno.

A to da li ce " se nesto manifestovati" na Andoridu ili "ce se desiti" ostavite baba Roski, baba Zorki, Milanu Tarotu i ostalim "prorocima".
Broj prodatih primeraka nikada nije bilo, niti ce biti merilo kvaliteta. Pogotovo kada kupuju na slepo, tj proizvod koji nisu ni videli. Prodaja zavisi od velikog broja faktora. Pa vecinu stvari ljudi imaju "made in China", piju losu vodu pa to nije odraz kvaliteta. Pa i milioni musica jedu ***** pa zasto ne bismo i mi, nemoguce da se varaju...

Poslednja izmena:
Ne nego je zasnovan na webkit-u, koji je pak zasnovan ka KHTML-u, koji je deo open-sors KDE-a od kasnih devedesetih. Obzirom da je KDE pod GPL licencom, fork koji je startovao apple (kasnije dobio ime webkit) takodje uvek mora da bude open-sors. Danas su najpoznatiji browseri koji koristi webkit guglov chrome i eplov safari a apple, google i nokia su najveci kontributori webkit koda.

pa ne bas... znas i sam salac*, kacio sam linkove:

- google nacin: ubudzi odvajanje procesa na rendering i UI deo u webkit za svoj Chrome
- apple nacin: Apple napravi to isto ali kroz API tako da svako moze to da koristi

bottom line: opste prihvaceno je "Apple is evil" a Google prodaje mantru: "do not be evil" ... omg koji FUD
poop.png

* "mora da bude open-sors" iz tvog posta se da zakljuciti da je Appleova zelja da zatvori webkit source.

u sustini - stvar je totalno suprotna: Apple profitira od open standrda (u ovom slucaju je Google taj koji ne zeli da deli napredne softwerske tehnike) - zasto je to tako?

stvar je vrlo, vrlo jendostavna: Apple profitira od prodaje hardwarea.
Google ne prodaje hardware pa mora da ima cuting edge u segmentu koji mu donosi novac (u ovom slucaju Chrome): zato nisu voljni da podele svoja softwerska resenja sa ostalima jer bi time ugrozili svoj core biznis.

@salac
Šta da radimo sa udeom koji ima Safari na iPhone i iPad? :)

A šta je Google čekao šest godina do pojave Chromea? Izvini, ali Apple jeste zaslužan što to postoji i što funkcioniše. To što ga je Google omasovio nema veze sa bilo čim. Kao da pričamo o Commodoreu i PCu.

Jeste realnost, ali način pisanja je skroz pogrešan.

- "There is no "tablet" market, only an iPad market."

- "Do you know anyone that owns an Android tablet? I sure as heck don’t..."

- "My point is that right now, Apple’s iPad is pretty much the only tablet you’ll see other people using..."

Sprdnja od novinarstva, takve stvari se ne pišu ako želiš da te shvate ozbiljno. Što se mene tiče, ovo je mogao da napiše i dvanaestogodišnjak iz svog podruma, tako je koncipirano.

nesto o cemu je Steve Jobs govorio i hteo da sacuva!

http://www.mondaynote.com/ - najbolji blog na temu buducnosti novina.

nadam se da ces sad gizmo, kad se tebi na svidja stanje stvari ("mogao da napiše i dvanaestogodišnjak") malo se zamisliti nad temom i razumeti da novinarstvo mora da se "reorganizuje" kako bi prezivelo ili ode sve u pravcu "dvanaestogodišnjak"!

@nemanja123

odlican text na arstehnici:

http://arstechnica.com/apple/review...ess-ars-reviews-the-third-generation-ipad.ars

The Good:

- LTE support here in the US, coupled with GSM roaming internationally, delivers data extra fast (assuming you live in a good coverage area)
- Rear-facing camera is much improved over the iPad 2, can now do 1080p video
- Bluetooth 4.0 support (didn't dig into this in the review, but it's a plus!)
- Voice dictation works wonderfully when you get into the habit of using it
- "Retina" display looks great

The Bad:

- Only Verizon iPad offers wireless hotspot feature for now; AT&T may be coming soon
- Nearly all updates to tech specs are used to beef up the "retina" display; very few performance improvements over the iPad 2 otherwise
- Still no Siri, despite dictation support
- Increased weight makes some users grumpy

The Ugly:

- All that heat from the back turns us into Smokey the Bear—"Only you can prevent forest fires!"

ako vam ne treba hires display i ne treba hi res kamera onda vam ne treba ni iPad 3 (sve je u sluzbi hires displayja - ne verujem da ce se ikada pojaviti "iPad 3" ONLY aplikacije)

@sirNemanjapro

A šta je Google čekao šest godina do pojave Chromea? Izvini, ali Apple jeste zaslužan što to postoji i što funkcioniše. To što ga je Google omasovio nema veze sa bilo čim. Kao da pričamo o Commodoreu i PCu.
:wave:

Poslednja izmena:
Naručio iPad 3 / WiFi / 64GB verziju bez 4G podrške (realno ne treba mi). Stiže za nekih nedelju-dve dana direktno na kućnu adresu.

Mana iPada je sto nije prosiriv, tj sto nema SD card slot.
Dobro je imati opciju proširenja memorije sd karticom, ali takva kartica ni po performansama ni po sigurnosti podataka nije uporediva sa flash memorijom koju ios uređaji imaju
Meni se npr desilo na androidu da je posle izvesnog vremena, usled povezivanja sa kompom došlo do "korupcije" sd kartice (objašnjenje je bilo da nisam prebacivao iz usb drive moda u charging pre isključenja sa kompa) i na kraju sam morao da je formatiram, itd.

Dobro je imati opciju proširenja memorije sd karticom, ali takva kartica ni po performansama ni po sigurnosti podataka nije uporediva sa flash memorijom koju ios uređaji imaju
Meni se npr desilo na androidu da je posle izvesnog vremena, usled povezivanja sa kompom došlo do "korupcije" sd kartice (objašnjenje je bilo da nisam prebacivao iz usb drive moda u charging pre isključenja sa kompa) i na kraju sam morao da je formatiram, itd.

A što je ta flash memorija na ios uređajima bolja od one na android uređajima? Svakako je prednost imati tu opciju, pa je ti nemoj koristiti ako ne želiš.

Ne nikako SD kartice, sto bi dobili dodatnih 16 ili 32GB za male pare, da smestite recimo filmove, mjuzu ili sta god zelite, nikako, greh je imati i zeleti sd karticu, to je tako geto.

Takodje kada kupis npr 32 ili 64 iPhone ili iPad svi znaju da si dao lepu svotu novca u odnosu na one "socijalne slucajeve" sa 16 GB modelom, i taj osecaj prestiza mora da kosta, zamisli da kazes koristim sd karticu, samo bi dobio pogled.

Poslednja izmena:
@salac
Šta da radimo sa udeom koji ima Safari na iPhone i iPad? :)

Pa nista posebno, povecaj sa 5% na 9%, chrome spusti za koji procenat i dodaj nesto vise sto si oduzeo chrome-u zbog android stock browsera i - voila!

Sad vise i ne mogu da ispratim koju tezu zastupas :) Apple je napravio webkit? Apple je zasluzan za njegovo eksponencijalno sirenje? Ni jedno ni drugo ne odgovara istini, delimicmo ili u potpunosti.

Webkit nije napravljen od nule, vec je forkovan iz vec postojeceg KHTML. Zasto? Zato sto su apple programeri unosili u kod promene mimo dogovora, bez jasnog cilja, bez dokumentacije i time isli na zivce KDE developerima. Na kraju je doslo do razlaza na par godina, mada je dobar deo KHTML developera ostao da paralelno radi i na jednom i na drugom projektu pa su se features-i prenosili iz webkita u khtml, kao i iz khtml-a u webkit. Onda se pojavio google zeleci svoj sopstveni browser koji ce da radi prvenstveno sto brze jer je to bilo potrebno njihovim web servisima pa su se i sami upleli u razvoj webkita; doneli su fenomenalnu optimizaciju koda i mnogo poradili na security aspektu endzina u celini.

Da endzin nije sve upravo pokazuje i primer safari vs chrome - safari je trenutno najbusniji i najtromiji browser, chrome najbrzi i najsigurniji.

Ne nikako SD kartice, sto bi dobili dodatnih 16 ili 32GB za male pare, da smestite recimo filmove, mjuzu ili sta god zelite, nikako, greh je imati i zeleti sd karticu, to je tako geto.

Takodje kada kupis npr 32 ili 64 iPhone ili iPad svi znaju da si dao lepu svotu novca u odnosu na one "socijalne slucajeve" sa 16 GB modelom, i taj osecaj prestiza mora da kosta, zamisli da kazes koristim sd karticu, samo bi dobio pogled.

He,he,lepo :)
Btw, mislim da njih razlika izmedju 16 i 32gb ne kosta ni 10$ u proizvodnji ali zato naplate 100$ u prodaji :) Ko ne voli kartice ne mora ni da koristi, ali za nas ostale koji nismo tako fancy stvarno lepo dodje ta opcija umesto da mogu lepo da svapujem karticu po zelji. Mada puste su to zelje, verujem da su ovi gadljivi u vecini pa sto bi smor-userima i izlazili u susret kad ima dovoljno ovcica koje ce jos svaku dodatnu funkciju da docekaju na noz.

Ne stvarno ne kontam apple korisnike (bar sto se tice telefona i tableta), gade se na kartice, ne zelite da za obicno skladistenje muzike, klipova prodjete jeftinije. Nije najbolje poredenje ali to bi bilo otprilike samo ssd za komp i nista drugo, slazemo se da je ssd bolji od hard diska isto kao sto je nand flash u telefonima bolja od sd kartica, ali za cisto skladistenje, sta bi uzeli 1TB hard ili 64 SSD, tako je pitanje uzeti dodatnih 16GB za 100+ eura ili 32GB za 30 eura.

Poslednja izmena:
Ako se dobro sećam, upravo sd kartice su razlog zašto je android toliko kaskao u softveru za ios-om: Google nije imao dovoljno poverenja da prebaci na njih instalaciju softvera iz interne memorije, a onda su se tvorci aplikacija dovijali kako da naprave što manje aplikacije, jer je interna memorija bila IZUZETNO ograničena. Tek od Froya su to rešili...
U međuvremenu svi top proizvođači su preuzeli Apple filozofiju i u potpunosti se oslonili na flash memoriju. Samsung Galaxy Tab je imao MicroSD slot, a mislim da ga noviji Tabovi (10.1, 8.9 i 7.7) nemaju. Toliko o ovčicama koje se protive dodatnim funkcijama ;)

Stvarno *****a stvar od samsunga, ali android tablete i ovako niko ne kupuje. Izem ti tu zamenu za komp, gde moram osnovne stvari da skladistim na njega a ostatak u cloud (mozda zvuci OK ali za jedno 10-15 godina), ili da vucem sa sobom kablove i budzevine da bi ocitao neki usb flash.

Poslednja izmena:
Imas kineske tablete, sa milion prikljucaka i kartica, ako ti je to bitna stvar, mozes da koristis njih.

Pa nista posebno, povecaj sa 5% na 9%, chrome spusti za koji procenat i dodaj nesto vise sto si oduzeo chrome-u zbog android stock browsera i - voila!
Nije ništa posebno kada se nalazi na 315 miliona uređaja. Ja ne sporim da je Chrome ušao u sve IT pore pa samo malo fali da krene da izbija i iz frižidera, već da Safari nikako nije "mrtav" browser, za razliku od Opere koja nikako da ode na smetlište istorije.

Sad vise i ne mogu da ispratim koju tezu zastupas :) Apple je napravio webkit? Apple je zasluzan za njegovo eksponencijalno sirenje? Ni jedno ni drugo ne odgovara istini, delimicmo ili u potpunosti.

Webkit nije napravljen od nule, vec je forkovan iz vec postojeceg KHTML. Zasto? Zato sto su apple programeri unosili u kod promene mimo dogovora, bez jasnog cilja, bez dokumentacije i time isli na zivce KDE developerima. Na kraju je doslo do razlaza na par godina, mada je dobar deo KHTML developera ostao da paralelno radi i na jednom i na drugom projektu pa su se features-i prenosili iz webkita u khtml, kao i iz khtml-a u webkit. Onda se pojavio google zeleci svoj sopstveni browser koji ce da radi prvenstveno sto brze jer je to bilo potrebno njihovim web servisima pa su se i sami upleli u razvoj webkita; doneli su fenomenalnu optimizaciju koda i mnogo poradili na security aspektu endzina u celini.

Da endzin nije sve upravo pokazuje i primer safari vs chrome - safari je trenutno najbusniji i najtromiji browser, chrome najbrzi i najsigurniji.
Nismo se razumeli, nisam to ni mislio ni napisao. :)
Da sumiram. Hteo sam reći da Safari nije igla u plastu sena već respektabilan browser i da je Apple zaslužan barem duplo koliko je to Google za postojanje WebKita i njegov razvoj.

@telep:
Nije predvidjeno da ukljucujes ne-apple dodatke u Apple uredjaje. Zamisli da ti dozvole da ubacis bilo kakvu microSD karticu u uredjaj. Nema sansi. Da moze, Apple bi prodavao i struju, samo bi i to bilo na 153V / 55Hz.

Doplata sa 16 na 32gb kosta 100 dolara. Doplata sa 16 na 64gb kosta 200 dolara.
U prvom slucaju 32-16 = 16 gigabajta kosta 100 dolara
U drugom slucaju 64-16 = 48 gigabajta kosta 200 dolara.
microSD od 16GB kosta 25 dolara. microSD od 64gb kosta oko 100 dolara.
Sta je povoljnije zakljucite sami.

Razlog zasto ne postoji microSD je da korisnici ne mogu tako lako da ubacuju svoje stvari u ipad, vec da kupuju svasta sa AppStore-a. Drugo, skrivanjem file systema, mogucnosti za upotrebu externe microSD krtice su suzene. Pomocu CCK mozes importovati slike i mozda uraditi jos poneke sitnice.

Problem sa externim microSD karticama kod Androida nije naivan. Pr svega, nije moguce instalirati app na karticu jer ta app moze biti deo sistema (npr neki service). Problem nastaje ako korisnik izvadi tu karticu. Sve aplikacije sa nje nece biti dostupne. Takodje, kada korisnik zakaci telefon n komp u USB disk modu, telefon mora da prekine sve aplikacije koje su pokrenute ili pristupaju externoj memoriji, da ih unmountuje i tek onda prepusti kontrolu drugom hostu. Pokusajte da zamislite da 2 kompa imaju direktan pristup istom HDD-u i sve probleme oko toga.

Samsung gresi zbog toga sto pokusava da napravi slican uredjaj iPadu. Ko hoce ipad, kupice ga. Ko nece ipad i zna zasto nece, kupice uredjaj koji mu odgovara. Samsung gresi i sa cenom, jer da prodaje trzisno (proizvodna cena + zarada) odvalili bi se od para.

@sirNemanjaPro:
Androidov market share je duplo veci od iOS-a. Broj Safarija je i dalje mizeran u odnosu na chrome/webkit.

Poslednja izmena:
Problem sa externim microSD karticama kod Androida nije naivan. Pr svega, nije moguce instalirati app na karticu jer ta app moze biti deo sistema (npr neki service). Problem nastaje ako korisnik izvadi tu karticu. ...
Pa zar ne bi bio isti problem i na iOS-u? Ali ne, Apple je los i zao, i jedini "Razlog zasto ne postoji microSD je da korisnici ne mogu tako lako da ubacuju svoje stvari u ipad, vec da kupuju svasta sa AppStore-a."
U svakoj temi svih iOS uredjaja do sada, isti ljudi su ponovili sto puta pricu o SD karici, iTunes, USB i bluetooth-u, pa zasto da je ne procitamo ponovo i u iPad 3 temi :)

Pa super.. ti plati 4x-8x skuplje za istu memoriju. App code je veoma mali u poredjenju sa podacima. App moze da ostane u internoj memoriji, a da podaci idu na externu memoiju. Najjeftinije i najbolje moguce resenje. Jos jedan dokaz da si spreman za šišanje.

Pa zar ne bi bio isti problem i na iOS-u? Ali ne, Apple je los i zao, i jedini "Razlog zasto ne postoji microSD je da korisnici ne mogu tako lako da ubacuju svoje stvari u ipad, vec da kupuju svasta sa AppStore-a."
U svakoj temi svih iOS uredjaja do sada, isti ljudi su ponovili sto puta pricu o SD karici, iTunes, USB i bluetooth-u, pa zasto da je ne procitamo ponovo i u iPad 3 temi :)

Priest, 'ajde molim te reci da ne želiš eksternu sd karticu, ne da ti ne treba, nego da ne želiš da na tvod ipad-u postoji sd kard slot. Ne razumem kako bi to bilo kome smetalo? Mnogo mi je logičnija priča koju yooyo pominje.

Pa super.. ti plati 4x-8x skuplje za istu memoriju. App code je veoma mali u poredjenju sa podacima. App moze da ostane u internoj memoriji, a da podaci idu na externu memoiju. Najjeftinije i najbolje moguce resenje. Jos jedan dokaz da si spreman za šišanje.

Pa u redu, ti plati manje i igraj se sa improvizacijama i nepouzdanim karticama.

Priest, 'ajde molim te reci da ne želiš eksternu sd karticu, ne da ti ne treba, nego da ne želiš da na tvod ipad-u postoji sd kard slot. Ne razumem kako bi to bilo kome smetalo? Mnogo mi je logičnija priča koju yooyo pominje.
Kartica mi ne nedostaje jer imam 32GB, a SD kard slot bih koristio za prebacivanje slika umesto adaptera koji imam.
Ali ja sam yooyo pitao zasto kod androida prikazuje koji su problemi sa instaliranjem aplikacija na kartici i tu je sve opravdano, dok kod iOS uredjaja kaze da je jedini problem kupovina sa appstore i zato ne postoje kartice...
Naravno da apple hoce da proda sve na appstore ali isto tako oni sebi ne bi dozvolili da zbog nepouzdanih kartica dobijaju nepouzdane uredjaje.

Ja SD karticu ni ne koristim za aplikacije sve ide na telefonsku memoriju. SD je samo za muziku i klipove.
Sent from my GT-I9000 using Tapatalk 2 Beta-2

yooyo, hajde da napravimo naš tablet, sa svim killer featureovima, da prodajemo ovim ovčicama za šišanje. Ja imam logo, brainstormovaćemo malo, naručimo od kineza jedno 100 komada na komisiono i krenemo. :)

Nije ništa posebno kada se nalazi na 315 miliona uređaja. Ja ne sporim da je Chrome ušao u sve IT pore pa samo malo fali da krene da izbija i iz frižidera, već da Safari nikako nije "mrtav" browser, za razliku od Opere koja nikako da ode na smetlište istorije.

Opera i dalje ima veci trzisni udeo na mobilnim uredjajima od safarija, tako da ako je za tebe opera mrtva, ne znam zasto je safari ziv? :)

Nismo se razumeli, nisam to ni mislio ni napisao. :)
Da sumiram. Hteo sam reći da Safari nije igla u plastu sena već respektabilan browser i da je Apple zaslužan barem duplo koliko je to Google za postojanje WebKita i njegov razvoj.

Safari je Apple-ov explorer. Koriste ga ljudi koji ne znaju ili koji ne mogu da koriste nesto drugo. Los je, stvarno je los. Apple-ov doprinos webkitu jeste veliki, ali ni priblizno onoliko koliko je popularno misljenje.

Safari, moj slučaj, je radio najbolje od svih browsera preko UMTS konekcije. Zašto? Kako? Otkud? Ne znam, niti me interesuje, ali radio je. Opera, ni kada je trebala, nije radila kako treba. Za mene je to bilo dosta da dignem ruke. Imam je na telefonu, ali to je sve. Ne dopada mi se UI, ne dopada mi se njihova filozofija rada, ali poštujem trud i zalaganje. :)

Kada kažemo WebKit, prvo Apple, pa tri mesta prazno, pa Google pa onda svi ostali. Niti osporavam jedne, niti veličam druge, samo red treba da se zna, i to nema veze sa popularisanjem. :)

Safari, moj slučaj, je radio najbolje od svih browsera preko UMTS konekcije. Zašto? Kako? Otkud? Ne znam, niti me interesuje, ali radio je. Opera, ni kada je trebala, nije radila kako treba. Za mene je to bilo dosta da dignem ruke. Imam je na telefonu, ali to je sve. Ne dopada mi se UI, ne dopada mi se njihova filozofija rada, ali poštujem trud i zalaganje. :)

Pa racunam da operu niko i ne koristi van symbiana, ali obzirom na broj sybian telefona nasledjen iz ranijih godina, opera je i dalje tu. Ima je tu i tamo i na desktop racunarima, koliko sam primetio oni koji je koriste ne odricu je se ni za sta drugo.

edit: Koristiti safari na desktop racunarima je, stvarno tako mislim, fail. Ponavljam - najsporiji i najnesigurniji browser trenutno. Oteti krunu u obe kategorije Internet Exploreru je ozbiljno, doduse negativno, dostignuce.

Kada kažemo WebKit, prvo Apple, pa tri mesta prazno, pa Google pa onda svi ostali. Niti osporavam jedne, niti veličam druge, samo red treba da se zna, i to nema veze sa popularisanjem. :)

Ako zelis po redu - KDE projekt, pa Apple, pa Google, pa ostali. Prazna mesta stavljati po zelji. Eto to je, parafraziram te - 'red koji treba da se zna' :)

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno