Šta je novo?

iPad 3

Da, smatram da bi bio realniji. A autor onog teksta mislim da je ozbiljan covek i nece se upustati u takve gluposti.

Poslednja izmena:
Sad ce Gizmo da bude light u testiranju novog iPada ... da bi zadovoljio sve apetite, pa cak i svestenika :) Sam ce sebe da pretvori u Apple fanboy-a :)
Na kraju ce da mu se zalomi da ce dobiti iPad bez prisutnog "toplotnog" problema, koji odlicno hvata wifi i nema light bleeding ni 1% :) Smorices se onda Gizmo najstrasnije :)

Zašto bih se smorio :) . Ja vidim da ovde vlada mišljenje da ja mrzim Apple proizvode i želim da ih predstavim u najgorem mogućem svetlu. Ako je nešto loše i ima problem tako ću i napisati, a ako je stvarno dobro onda će tako i biti napisano. Prosto i jednostavno, biće tu isticanje svih pozitivnih strana uređaja, a ako se zalomi da stvarno nema te probleme - tim bolje po priest-a zar ne :) . Sigurno neću izmišljati probleme koji ne postoje. Već znam će iPad 3 test biti napisan veoma pozitivno sa sve dokazima zašto je tako, ali ako naiđem na pomenute probleme, to će takođe biti istaknuto. Na ekran ću se posebno fokusirati i probati da nabavim potreban softver, preko koga će on biti detaljno ispitan kolorimetrom. Temperatura boja, minimalna i maksimalna osvetljenost, ravnomernost osvetljenja po ekranu, tačnost boja, njihova temperatura, sve će biti pokriveno što se tiče ekrana i njegovog kvaliteta. Mogu da vam obećam da će to biti jedan veoma pravedan i detaljan test.

@endrezr

Čoveče, ne znaš me dovoljno dobro da tvrdiš tako nešto. Forum nimalo ne daje sliku kakva je osoba u realnosti... Ja sam imao predrasude o Driveru, ali kada sam ga upoznao shvatio sam da je kul lik. Jeste, on i dalje ima taj stav o Apple uređajima, ali ni blizu onome što je pisao po forumu. Svi mi na forumu pomalo preterujemo, nije to ništa čudno...

Poslednja izmena:
@Stevs:
Koliko si udaljen od wifi routera i koliki je nivo signala na ipad1 i ipad3? Po Apple forumu su se zalili da je iPad3 duplo slabiji od iPad2 sto se wifi dometa tice. Mrzi me sada da trazim, ali covek na Apple forumu se zalio da mu prekida wifi vezi kada je udaljen svega par metara od routera. Kazu i da se to desava sa routerima koji imaju dve antene.

Kuci imam N router sa tri antene i hvata signal i kroz tri zida od kojih je jedan noseci. Na poslu imam dosta routera i nisam primetio nikakvu razliku u odnosu na ipad 1. Sve radi najnormalnije. IPad 1 koristim intenzivno vec skoro 2 godine sigurno bih primetio razliku.

Stevs, koliko te okvirno izasao?

@Gizmo
Ne znam zašto si se osetio prozvanim kada sam napisao ono vezano za Apple hejtere, osim ako se i sam ne osećaš tako;)
Naravno da ništa nije savršeno, ali ako čovek kaže da njegov primerak radi bez greške zašto da mu ne verujemo?
Svako koristi ono za šta smatra da mu završava posao ili zato što mu takav proizvod odgovara i uopšte ne vidim poentu ovakve srče od prepucavanja, kao deca koja se svađaju čija je igračka bolja, umesto da se igraju, svako sa svojom, pa ih možda i zamene sa drugarom, čisto da vide šta je to toliko dobro da se drugar tako lepo igra sa njom.
Ali to su deca, a kontam da ti i ostali imate kanda malo više godina, pa vam ne priliči ova besmislena rasprava i isteravanje neke "istine".
Ja konkretno koristim i iPhone i Samsung sa Android operativnim sistemom i nalazim da je filosofija mane-više slična, moj problem je što je ovaj sa Androidom jeftin službeni telefon koji je neopevani krš i na kome OS radi katastrofalno, ali to nije do OS-a, naravno. Supruga ima isto tako službeni Samsung, ali Galaxy S2 (***a, ona je na višoj poziciji u svojoj firmi) i to je potpuno drugačija priča. Pa ipak, ne bih kupio Galaxy zato što je za moj ukus preglomazan, iPhone mi je taman za ruku, a radi perfektno.
Eto, da ne misliš da sam neki zealot ili fanboy, kako već etiketiraš, svako koristi nešto što mu odgovara i to je to.
Ni Samsung televizori, koje ti promovišeš, nisu besprekorni, daleko od toga, ali i ja, kao i veliki broj ljudi imam jedan 40" LED i u principu sam zadovoljan, radi jako dobro i ima odličan cost/benefit odnos.
Da ne tupim više, poenta je da se malo spusti lopta i stvar posmatra iz što više uglova.
A što se tiče ljubitelja, uvek ih je bilo i biće ih, nadam se da ne mogu neki tamo korisnici na forumu toliko da ugroze nečiji ego.

Istinska neutralnost je stanje uma koje je moguce postici nakon 30 godina meditiranja u pecini na tibetu. Ovaj svet pokrecu emocije. Emocije su te koje motivisu kupce Apple proizvoda, kao i one koji jedva cekaju da dokazu kako, eto, ni apple nije savrsen. Apple je mnogo radio na tome da proizvod ne bude samo skup megaherca i megabajta. Jedna "objektivna" analiza, u stvari, ponistila bi sav njihov trud. Brend preferens nije sramota. Od toga kompanije zive i to je nacin na koji funkcionise mozak homo sapisensa. U licnom sistemu verovanja postoji sijaset predrasuda, polu istina, asocijacija, iracionalnih predstava o svetu iz bogatog kulturnog nasledja civilizacije. I to je, takodje, sasvim normalno. Tako funkcionisemo. Za neke, Apple je "bog" u IT svetu a za neke ostace zauvek proizvodjac precenjene tehnike za *****e i fensere. Traziti od nekoga da menja svoju licnu paradigmu na osnovu nove verzije proizvoda je uzaludno. On nece odstupiti od svojih fundamentalnih stavova, ne zato sto je fanboj, nego zato sto nije Vulkanac ili vestacka inteligencija sposobna da razlislja po strogom algoritmu logickog zakljucivanja. Razlika izmedju svih strana u ovoj diskusiji je u tome sto su se vremenom izgradile razlicite asocijacije u mozgu, nije u nacinu na koji funkcionisemo, stepenu inteligencije, niti u IT obrazovanosti. Ukoliko takve razlike postoje, one nisu od presudnog znacaja za to koju stranu u diskusiji ce da zauzmu. Hocu da kazem, mozemo mi da pricamo o nekakvim benchmarcima, za koliko stepeni se vise greje, koliko metara se moze udaljiti od rutera da bi izgubio Wi Fi signal, ali poenta ovog posta je u tome da bi trebalo da prestanete da se iscudjavate odakle ovoliko konflikta i "nekonstruktivne" diskusije.

Ne iščuđavam se ja preterano (ako se ovo odnosilo na mene), već smatram da mogu ljudi bar malo da spuste loptu i razgovaraju koliko-toliko civilizovano, a ne da se prepucavaju kao deca od 5 godina čija je igračka bolja.
Inače, potpuno si u pravu, ovim svetom vladaju emocije, racio je uvek u defanzivi, ali... može malo više racia, za nijansu.

Vise racia, u smislu da prihvatimo sopstvenu nesavrsenost i da je kod drugog vidimo kao odraz u ogledalu, ako je moguce, a ne u smislu dostizanja objektivnosti, sto je za mnoge ideal koji zahteva previse odricanja. Sva tenzija i konflikti poticu od toga sto mislimo da smo u pravu i da verujemo u neku istinu. Korak dalje bio bi pokusaj da druge ubedimo u svoju "istinu" uz pomoc argumenata, verbalnim ili u krajnjem ishodu fizickim nasiljem.

Dobro, sada je krenula filozofija :)
Apple je mnogo radio na tome da proizvod ne bude samo skup megaherca i megabajta. Jedna "objektivna" analiza, u stvari, ponistila bi sav njihov trud.
Bas me zanima kako bi se to ponistilo? Ako uredjaj radi bolje od drugih sa manje megaherca i megabajta, onda ne vidim razlog zasto bi se iko bavio time jer realno za korisnika nisu te brojke bitne.
Ja sam gore postavio link gde je prikazana razlika izmedju iPad aplikacija i onih na Androidu. To je po meni prva stvar na kojoj treba obratiti paznju, kvalitet i izbor aplikacija, pa tek posle toga dolazi stabilnost i pouzdanost samog iOS-a, pa tek onda hardver; retina, grafika, baterija, dizajn i kvalitet izrade... sve je to bolje na iPad-u

Poslednja izmena:
Slicno koliko ce i mene da ispadne iz USA. Po danasnjem kursu 510eur ili 681$.

imate za 500e. 16GB od ljudi koji donose iz madjarske...

Nema po toj ceni nigde.

Bas me zanima kako bi se to ponistilo? Ako uredjaj radi bolje od drugih sa manje megaherca i megabajta, onda ne vidim razlog zasto bi se iko bavio time jer realno za korisnika nisu te brojke bitne. Ja sam gore postavio link gde je prikazana razlika izmedju iPad aplikacija i onih na Androidu. To je po meni prva stvar na kojoj treba obratiti paznju, kvalitet i izbor aplikacija, pa tek posle toga dolazi stabilnost i pouzdanost samog iOS-a, pa tek onda hardver; retina, grafika, baterija, dizajn i kvalitet izrade... sve je to bolje na iPad-u

Apsolutno ne tvrdim da bi se ponistilo u smislu da bi se konkurentski uredjaji pokazali bolje u takvim testovima, vec tvoja odluka kao kupca ne treba da zavisi u tolikoj meri da li ce ipad 3 da dobije nesto manje ili vise poena na nekim generickim testovima. Mene licno android tableti uopste ne zanimaju i tabele koje bi poredile neki tamo htc, motorola, samsung tablet... sa ipadom 3. Nije to graficka kartica koju "konzumiras" preko broja frejmova u sekundi koje dobijes na ekranu, Apple je zadobio moje poverenje i poredim ga samo sa prethodnim verzijama istog proizvodjaca. Ja bih obrnuo tvoj redosled stvari koje uticu na korisnicko iskustvo jer postoji trend standardizacije aplikacija, nije to toliko losije, ako je uopste... Problem je u tome sto je sve losije po istoj ili visoj ceni, smesno je da konkurises Apple-u sa inferiornim proizvodom iste ili slicne cene. Apple ima sve, ubistven izgled, broj 1 brend, u odnosu na ostale, svemirski kvalitet, dobre ugovore sa operaterima. Ako je duplo jeftiniji ili ima znacajno bolje funkcionalnosti po istoj ceni, mozemo da razgovaramo.

wifi može da se nađe 500-550

Ne moze za 500, nemojte da sirite dezinformacije, za 550 vec ima svuda. Mislim naravno nov neotpakovan.

kakva bre dezinformacija, bilo je na drugom forumu za 500, a sad imas za 520...

Kakva je situacija na iosu sa strimovanjem video sadrzaja sa neta? Znam da nema flash video, ali postoji li neka mogucnost da, naprimer, neko ko ima ipad 3 gleda veceras Milan i Barsu preko neta?

A gde ima za 500? Moze na PM, bas me zanima, mozda bih kupio. Posto su sve sanse da gledamo iste oglase, jako je malo trziste, pretpostavljam da se radi o jednom jedinom oglasu za koriscen uredjaj. Dezinformacije su da ima za 500e nov, neotpakovan. Nebitno, da ne idemo u offtopic...

Canis Lupus, koliko ja znam to je moguce samo preko D3 GO aplikacije SBB operatera.

Poslednja izmena:
A gde ima za 500? Moze na PM, bas me zanima, mozda bih kupio. Posto su sve sanse da gledamo iste oglase, jako je malo trziste, pretpostavljam da se radi o jednom jedinom oglasu za koriscen uredjaj. Dezinformacije su da ima za 500e nov, neotpakovan. Nebitno, da ne idemo u offtopic...
Nov za 500 trenutno nema, ali ima jedan 3 dana korišćen, a jedan nov za 520.

WiFi!

pa kako 4G kad je on skuplji za ~130e.!

500e. za 16GB WiFi je cak i manja nego kad bi ga kupili na zapadu (bez povracaja poreza).

@padawan ima za 500e ;)

Stevs je svoj 4G platio oko 530e. Tako napisa. To je onda mega ultra giga povoljno.

Kako je mogao da plati 16GB 4G 530 evra, kada je zvanična cena na Apple sajtu, recimo u Nemačkoj 599 evra? Jedino da ga je iz Amerike doneo, tako bi koštao 629 dolara ili 463 evra, opet se ne uklapa.

edit:

U Švajcarskoj je 16GB 4G 546 evra. Al su šarene cene...

Poslednja izmena:
U CG ce ih navodno prodavati po 499e (osnovni model naravno) sa sve garancijom i fiskalnim.

Kako je mogao da plati 16GB 4G 530 evra, kada je zvanična cena na Apple sajtu, recimo u Nemačkoj 599 evra? Jedino da ga je iz Amerike doneo, tako bi koštao 629 dolara ili 463 evra, opet se ne uklapa.

edit:

U Švajcarskoj je 16GB 4G 546 evra. Al su šarene cene...

Gizmo .... u USA : 629$ + TAX. Tax je razlicit od grada do grada. U NYC mislim da je 8% u Majamiu 7%, itd itd .... Znaci 629$+8%= ~ 680$ tj po danasanjem kursu 510EUR. (koliko sam ga ja platio)

Ako ga je doneo iz Nemacke ili Svajcarske, vrati PDV i ispada ~ 500EUR. U FR uz povrat PDV-a isto ispadne 510EUR kao i u USA.

Cene nisu sarene, no su sareni porezi :) Uz povrat PDV-a u svakoj EU drzavi 16GB 4G ispadne 500-515EUR. (ovde se blago ogradjujem, jer sam gledao DE i FR ne znam kakva je situacija u ostalim drzavama ali to je otprilike to)

Edit:
Nemacka :
Zwischensumme 503,36 € - Cena kada se vrati PDV
Svajcarska:
Zwischensumme CHF 610.19 - Cena kada se vrati PDV ! ~ 507 EUR.
Francuska:
Sous-total 509,20 € - Cena kada se vrati PDV

Mozda se u nekim zemljama ne vraca pun PDV, ali cena bez PDV-a je priblizno jednaka u svkoj zemlji.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno