Šta je novo?

iOS 26

Na 16 pro mi nikada preko noci nije skinuo 5% baterije, ugašen wi fi ugašeni mobilni podaci. 17 pro iste aplikacije isto korišćenje telefona takodje gasim nocu wi fi i mobilne podatke i skine 5-6% baterije. Doduše je 16 pro bio na poslednjoj verziji ios-a dok je 17 pro na 26.2.1 pa ne znam da li je do toga.

Ja sam na 18.7.2, kako da se otarasim bedža (crveni kružić sa brojem 1) na ikonici Settings zbog update na 26.2.1.
Automatic Updates mi je na off.
Ranije sam nekako isključivao ali od pojave 26.2.1 se ne sklanja.

Ja sam na 18.7.2, kako da se otarasim bedža (crveni kružić sa brojem 1) na ikonici Settings zbog update na 26.2.1.
Nije moguće da se ukloni notifikacioni bedž sa sistemskih aplikacija, tako da ti ostaje da 1) ukloniš Settings sa početnog ekrana i pristupaš podešavanjima sa pretragom ili 2) pokreneš Shortcuts/+/Open App/odabereš Settings/ikonica za share/Add to Home Screen/promeni naziv u Settings i možeš da staviš identičnu gear ikonicu/Add.

Moguće je da uklonis notifikacioni bedz u ovom slučaju i to na sledeći način. Ja sam tu notifikaciju za update koja me je isto nervirala rešio tako što sam se prijavio za beta testera i to na iOS 18 u nadi da ću uspeti da uhvatim 18.7.3, medjutim zakasnio sam jer su ga ubrzo povukli ali i dalje sam ostao čekajući neku betu verzije 18. Potrebno je da u podešavanjima ostaviš da želiš da čekaš beta verziju od 18, a ne od 26. Beta verzija za 18 izgleda da više neće doći. Kako god, nestaće ti bilo kakav bedz. Ni ja ne planiram da predjem na sistem koji je lošiji od postojećeg.

Ko nije iskoristio onaj momenat da se prijavi na Betu, više ne može da se uključi jer su brzo povukli 7.3.

Instaliraj tvOS apdejt (to je neki 'patch' koji vara tekuci sistem!), nestace ti bedz i vise nece traziti apdejt na noviji sistem 😉 sve dok ne deinstaliras taj tvOS profil!

Beta tvOS LINK

Dok jos posedujem 16PM sve je ok sa ovim RC 26.3

I kod mene na 16PM radi dobro. Da samo ne ureknem 🙂

Da li postoji mogucnost da se ovaj font promeni kada se udje u kontakt?
IMG_3245.jpeg
Da bude isti kao kada udjem da listam kontakte?
IMG_3246.jpeg

Meni na vidžetu od screen time sabira vreme korišćenja umesto da resetuje posle 12h. A kad odem u opcije u screen time, tu je sve normalno.

Da li postoji mogucnost da se ovaj font promeni kada se udje u kontakt?
Sistemski fontovi ne mogu da se menjaju. Mogu da se instaliraju neki custom, ali oni su manje više za neke aplikacije koje mogu da ih primene.

Ali da, ovo baš deluje smešno. Kao da je dečiji Comic Sans. Što bi rekli, Džobs ovo ne bi dozvolio.

Kada izlazi zvačna 26.2.2 ili šta je već sledeće? Mene uništi 26.2.1.

Pa u ponedeljak verovatno.

Meni sve radi, ne mogu da kazem ali dizajnerski i Ux su uzasni. Nekonsistentnost u nekim elemetima, tastatura koja ne prati ivice telfona i tako neke stvari su sulude odluke. Nije mi jasno. 16 pro

Zapošljavaju lose programere i slaba kontrola kvaliteta. Eto zato. Može im se jer im se prodaju uredjaji zbog imena. Dok im korisnici testiraju softver dobrovoljno kroz poluproizvode koje izbacuju do verzije 5.

Zapošljavaju lose programere i slaba kontrola kvaliteta. Eto zato. Može im se jer im se prodaju uredjaji zbog imena. Dok im korisnici testiraju softver dobrovoljno kroz poluproizvode koje izbacuju do verzije 5.

Kako slaba kontrola kvaliteta, pa svi smo beta testeri 🙂

PS: U zlatno doba Apple softvera da bi dobijao bete zvanično, morao si da se pretplatiš na Developer Account.

Profit, biznis. Mislim da su i same aplikacije postale drasticno losije, pogotovo perfromanse. Mnogo manje nativnih aplikacija. Manje kontrole, pustaju svasta. Previse hibridnih aplikacije, web, flutter, react... sve manje efikasno, a jak harware pa resursi trpe.
Obicna prosta aplikacija guta resursa i memorije ni za sta.

Ја заиста проблема немам или их нисам примијетио
Profit, biznis. Mislim da su i same aplikacije postale drasticno losije, pogotovo perfromanse. Mnogo manje nativnih aplikacija. Manje kontrole, pustaju svasta. Previse hibridnih aplikacije, web, flutter, react... sve manje efikasno, a jak harware pa resursi trpe.
Obicna prosta aplikacija guta resursa i memorije ni za sta.
Много тога су урадили под морањем ЕУ.

Pa da, Ima vise faktora verovatno. Ali tragicno je kada vidis kako aplikacije rade.
Malo grub primer, ali Crysis 1 je imao 1GB rama minimum zahtevnost. A sada aplikacija koja ne radi nista, laguje na skrolovanju i pregreje telefon koji ima 2-4GB rama 🙂

Doci ce faza da ce morati na optimizaciji da se radi vise, kako usporava napredak tranzistora.

I jos jedno zapažanje. Nekada je interfejs na smartphone bio sasvim dovoljan da uradiš sve što treba dok se danas to pretvorilo u šareni vašar za decu od pet godina. Ogromna količina podešavanja koja retko da služe nečemu osim da se korisnik bukvalno igra telefonom (i ako nema toga proglašava uređaj dosadnim) umesto da bilo šta drugo radi. Stvara se kod ljudi opsesivno kompulsivni poremećaj da im sve bude idealno i kako se to sad kaže fluidno iako u životu dosta toga škripi. Jednostavno suviše vremena pojedinac provodi na uređaju. Borba izmedju firmi ko više podilazi korisnicima preko šarenih perlica za decu u jaslicama i onda menjaju nešto što savršeno radi da bi napravili nestabilnu verziju što zovu napredak. Svi tako rade jer da ne rade, korisnici (čitaj e-narkomani) to ne bi kupovali i prešli bi kod komšije i njemu dali 1000evra. Moj pokojni otac ili deda da vide šta ja radim smejali bi se i ozbiljno se zabrinuli za mene. Nekada su ljudi bili ozbiljni i radili bi ozbiljne stvari jer su bili pravi muškarci dok ja danas u rukama držim i tipkam i žalim se što mi je kriva par mikrona neka crtica na ekranu jer imam ocd. E tako mi i treba (ili nama ako se pronalazite).

Ne znam da li se isto dešava i kod drugih, ali kod mene se na iPhone 16 Pro Max prilikom skrolovanja javljaju trzanja (zastajkivanja) , bez obzira na aplikaciju . Kada uključim opcije Reduce Transparency i Increase Contrast, trzanje se smanji ali ne u potpunosti. iOS 26.3 RC.

I jos jedno zapažanje. Nekada je interfejs na smartphone bio sasvim dovoljan da uradiš sve što treba dok se danas to pretvorilo u šareni vašar za decu od pet godina. Ogromna količina podešavanja koja retko da služe nečemu osim da se korisnik bukvalno igra telefonom (i ako nema toga proglašava uređaj dosadnim) umesto da bilo šta drugo radi. Stvara se kod ljudi opsesivno kompulsivni poremećaj da im sve bude idealno i kako se to sad kaže fluidno iako u životu dosta toga škripi. Jednostavno suviše vremena pojedinac provodi na uređaju. Borba izmedju firmi ko više podilazi korisnicima preko šarenih perlica za decu u jaslicama i onda menjaju nešto što savršeno radi da bi napravili nestabilnu verziju što zovu napredak. Svi tako rade jer da ne rade, korisnici (čitaj e-narkomani) to ne bi kupovali i prešli bi kod komšije i njemu dali 1000evra. Moj pokojni otac ili deda da vide šta ja radim smejali bi se i ozbiljno se zabrinuli za mene. Nekada su ljudi bili ozbiljni i radili bi ozbiljne stvari jer su bili pravi muškarci dok ja danas u rukama držim i tipkam i žalim se što mi je kriva par mikrona neka crtica na ekranu jer imam ocd. E tako mi i treba (ili nama ako se pronalazite).
Interfejs na iOS pre nije ni mogao da se puno menja, imao si ogranicem broj UI elemenata i to je to. Bilo sta custom uraditi je bilo poprilicno skromno. Sve aplikacije su slicno izlgedale, velicina elemenata, dugmici, akcije, navigation bar, padajuci meni, itd... Sto je i dobro sa strane intuitivnosti. Sada je dozvoljeno raditi sta god hoces.

Nazad
Vrh Dno