Srecna Nova godina svima

Ja sam rekao da cu napraviti pauzu do 3. Januara, pa vam sada pisem.
Cudno je da je Sezampro na 3 mestu za najboljeg provajdera, ali to vec pokazuje koliko je anketa bila namestena (ne od strane Benchmark tima, vec od strane glasaca), jel zasto bi neko glasao za skupljeg provajdera koji prodaje potpuno istu, a u poslednje vreme cak i losiju uslugu (mnogi korisnici su se zalili).
Postoje iskljucivo 2 provajdera koja imaju smisao, to su PTT za adsl koji daje popust do 20 posto posle godinu dana i SBB za kablovski internet.
Dakle sto se tice ADSL-a sve je jasno, kod PTT-a ce biti cene sa 20 posto popusta posle godinu dana biti (u zagradi je data otprilike stvarna brzina koju mozete da ostvarite preko), a ispod su paketi SBB-a:
PTT 1Mbit (0.825Mbit) - 1120 dinara (1317 dinara cena po megabitu)
PTT 2Mbit (1.65Mbit) - 1680 dinara (1018 dinara cena pomegabitu)
PTT 4Mbit (3.3Mbit) - 2240 dinara ( 678 dinara cena po megabitu)
PTT 6Mbit (4.95Mbit) - 3040 dinara ( 614 dinara cena po megabitu)
PTT 8Mbit (6.6Mbit) - 3600 dinara ( 545 dinara cena po megabitu)
PTT 16Mbit (13.2Mbit) - 4400 dinara ( 333 dinara cena po megabitu)
SBB 1Mbit (0.95Mbit) - 1390 dinara (1463 dinara cena po megabitu)
SBB 2Mbit (1.9Mbit) - 2090 dinara (1100 dinara cena po megabitu)
SBB 4Mbit (3.8Mbit) - 2790 dinara ( 734 dinara cena po megabitu)
Naravno uzmite u obzir da bi odnos cena po megabitu bio 20 posto veci za adsl u slucaju da se uzme kod Telekoma umesto kog PTT-a.
Takodje SBB ima i bolji odnos brzina upload-a... i takodje manja su usporavanja na kablu u odnosu na ADSL kada se nesto uploaduje ili prilikom skidanja nekog fajla i surfovanja u isto vreme.
Ponuda u odnosu na pre 2 meseca je i vise nego dobra, naravno ovim ne smemo nikako biti zadovoljni. Kljucan je potez SBB-a posle 7. Januara, koji takodje treba sacekati. To su mnogi najavili, ali je logicno da ce biti necega. I za sam kraj tu je optika, ocekujem da ce biti nekoliko provajdera koji ce ponuditi istu.
Nadam se da je i ova nasa tema makar malo doprinela popravci postojeceg stanja brzina i cena, a da ce u buducnosti jos vise doprinositi.
Pozdrav do 15. Januara od mene.