Šta je novo?

Internet Revolucija

Baš tako, Telekom je prisvojio (odnosno, neko mu je omogućio da prisvoji) lokalnu petlju, koju smo svi mi finansirali kroz poreze i dadžbine. Da je država 100% vlasnik Telekoma, lako bi to uzela nazad i postalo ponovo opšte dobro dostupno svima, naravno pod tačno definisanim uslovima. Ali pošto nije jedini vlasnik, več je tu i OTE, tako nešto je nažalost praktično nemoguće...

Neko je, sad već godinama unazad, zbog svoje nekompetencije (takvi su nam bili ali i ostali političari) upskao stvar i sada ćemo svi to da plaćamo, na ovaj ili onaj način... :(

Baš tako, Telekom je prisvojio (odnosno, neko mu je omogućio da prisvoji) lokalnu petlju, koju smo svi mi finansirali kroz poreze i dadžbine.
Није Телеком, већ ПТТ који те после стварања Телекома то препустио њима.

[/QUOTE]
Da je država 100% vlasnik Telekoma, lako bi to uzela nazad i postalo ponovo opšte dobro dostupno svima, naravno pod tačno definisanim uslovima. Ali pošto nije jedini vlasnik, več je tu i OTE, tako nešto je nažalost praktično nemoguće...
[/QUOTE]
Ма шта кажеш :). У Хрватској држава није власник Хрватског телекома, па је опет локална петља доступна свима. То нема везе с тиме. :wave:

Није Телеком, већ ПТТ који те после стварања Телекома то препустио њима.
Da je država 100% vlasnik Telekoma, lako bi to uzela nazad i postalo ponovo opšte dobro dostupno svima, naravno pod tačno definisanim uslovima. Ali pošto nije jedini vlasnik, več je tu i OTE, tako nešto je nažalost praktično nemoguće...
[/QUOTE]
Ма шта кажеш :). У Хрватској држава није власник Хрватског телекома, па је опет локална петља доступна свима. То нема везе с тиме. :wave:[/QUOTE]

'Ajd' samo neko da mi na srpskom objasni sta je lokalna petlja posto ste me vec bacili u bedak.

Ма шта кажеш :). У Хрватској држава није власник Хрватског телекома, па је опет локална петља доступна свима. То нема везе с тиме. :wave:[/QUOTE]

'Ajd' samo neko da mi na srpskom objasni sta je lokalna petlja posto ste me vec bacili u bedak.[/QUOTE]
------------------------------------------------------------------------------------
jel moze ovako,zica na banderi je svacija i kroz nju mogu svi provajderi da teraju svoj signal. :whip:

Poslednja izmena:
"Lokalna petlja" je veza između pretplatnika i "prve" centrale. Nju smo svi mi plaćali i investirali dok je Telekom (PTT) bio državni. Bilo bi logično da je, kao investicija od javnog interesa, ostala u vlasništvu države, ali neko je to dao Telekomu i sada je to nažalost pravno njihovo vlasništvo...

@Zak: Nadam se da će i naša država slično postupiti. Verujem da bi mogla, samo ako hoće...

Poslednja izmena:
У време социјализма је то било "наше", а када су 1990. велики системи трансформисани у јавна предузећа (која су све само не јавна) онда је ПТТ преузео и ту "нашу" инфраструктуру (сви се сећамо да смо по неколико хиљада дојч марака плаћали телефонски прикључак), а кад је основан Телеком Србија као кћерка предузеће ПТТ-а, онда је то прешло на њих.

Poslednja izmena:
Ako njih i njihove vlasnike (vladu) pitas reci ce ti: nikad. A i zasto bi to uradili dobrovoljno?
Jedino ako ih neko na to natera ili im to posluzi kao dobar adut u nekoj drugoj igri.

A za to "kablovi do granice"? Verujem da nijednom vecem ISP-u ne bi bio problem da finansira i izgradi bilo kakav link do granice. To je samo jedan link. Mada ne verujem da ce i to raditi, verovatno ce ga iznajmljivati od onih koji vec imaju, Verat, Sbb, Telekom, mozda jos neko.
Ali kad dodjemo do price o lokalnoj petlji.... e tu stvari postanu cupave. Izbroji zgrade/kuce u krugu od 1 km oko sebe. Koliko je tu cvorista, kablova i ostalog. A koliko je to na nivou opstine ili na nivou drzave? I da zanemarimo dozvole, koliko vremena treba da se to isprojektuje, koliko para i radnih sati da se to prekopa, poveze, podesi....previse da bi se bilo kome isplatilo.
I da je Telekom poslednjih 50 godina gradio svoju telefonsku infrastrukturu od kredita koje bi vracao od svojih para i dan danas bi placao rate i kamate. Nego im je lepo drzava dala moje i tvoje pare od poreza + dosta je placeno i kroz tzv. "samodoprinose" i na kraju im je sve to poklonjeno da nas *****avayu i deru nam kozu sa ledja.

Ne vidim tu problem za kablovce…Oni razvlace kablove za tv I tako a kroz iste ide net. Jedino ako zele da iskoriste situaciju do daske ili ako su sipavi kao ovi iz kopernikusa. Zamisli prvo selo do JA nema kablovsku a sve je ravno do njih tj prakticno je to deo grada.

Srecna Nova godina svima:) Ja sam rekao da cu napraviti pauzu do 3. Januara, pa vam sada pisem.
Cudno je da je Sezampro na 3 mestu za najboljeg provajdera, ali to vec pokazuje koliko je anketa bila namestena (ne od strane Benchmark tima, vec od strane glasaca), jel zasto bi neko glasao za skupljeg provajdera koji prodaje potpuno istu, a u poslednje vreme cak i losiju uslugu (mnogi korisnici su se zalili).

Postoje iskljucivo 2 provajdera koja imaju smisao, to su PTT za adsl koji daje popust do 20 posto posle godinu dana i SBB za kablovski internet.

Dakle sto se tice ADSL-a sve je jasno, kod PTT-a ce biti cene sa 20 posto popusta posle godinu dana biti (u zagradi je data otprilike stvarna brzina koju mozete da ostvarite preko), a ispod su paketi SBB-a:

PTT 1Mbit (0.825Mbit) - 1120 dinara (1317 dinara cena po megabitu)
PTT 2Mbit (1.65Mbit) - 1680 dinara (1018 dinara cena pomegabitu)
PTT 4Mbit (3.3Mbit) - 2240 dinara ( 678 dinara cena po megabitu)
PTT 6Mbit (4.95Mbit) - 3040 dinara ( 614 dinara cena po megabitu)
PTT 8Mbit (6.6Mbit) - 3600 dinara ( 545 dinara cena po megabitu)
PTT 16Mbit (13.2Mbit) - 4400 dinara ( 333 dinara cena po megabitu)

SBB 1Mbit (0.95Mbit) - 1390 dinara (1463 dinara cena po megabitu)
SBB 2Mbit (1.9Mbit) - 2090 dinara (1100 dinara cena po megabitu)
SBB 4Mbit (3.8Mbit) - 2790 dinara ( 734 dinara cena po megabitu)

Naravno uzmite u obzir da bi odnos cena po megabitu bio 20 posto veci za adsl u slucaju da se uzme kod Telekoma umesto kog PTT-a.

Takodje SBB ima i bolji odnos brzina upload-a... i takodje manja su usporavanja na kablu u odnosu na ADSL kada se nesto uploaduje ili prilikom skidanja nekog fajla i surfovanja u isto vreme.

Ponuda u odnosu na pre 2 meseca je i vise nego dobra, naravno ovim ne smemo nikako biti zadovoljni. Kljucan je potez SBB-a posle 7. Januara, koji takodje treba sacekati. To su mnogi najavili, ali je logicno da ce biti necega. I za sam kraj tu je optika, ocekujem da ce biti nekoliko provajdera koji ce ponuditi istu.

Nadam se da je i ova nasa tema makar malo doprinela popravci postojeceg stanja brzina i cena, a da ce u buducnosti jos vise doprinositi.

Pozdrav do 15. Januara od mene.

Poslednja izmena:
Nadam se da je i ova nasa tema makar malo doprinela popravci postojeceg stanja brzina i cena, a da ce u buducnosti jos vise doprinositi.

Pozdrav do 15. Januara od mene.
Ma de je tema doprinela ovom internetu ovde komotno moze lock jer od revolucije nema NISTA.:wave:

Dajte ordenje! Brzo! :D :D :D

Ma daj, bre. Zar ti stvarno mislis da ova tema ima 1 promil udela u skorasnjem povecanju brzina? Daj reci mi kako ti uspeva pa da i meni bude lepo kao tebi.

Rekao sam da cu napisati novi post oko 15. januara, ali kasnim evo 2 dana, danas je 17.

Kao sto vidite jos uvek se nista nije dogodilo, SBB nije reagovao, ali ce reagovati ubrzo nadam se.

U svakom slucaju pozdrav svima koji su pratili ovu temu i trudili se da nesto doprinesu.

Nadam se da je moja prethodna tabela pomogla da se sto bolje vidi pravo stanje i cene.

ne nadjoh u cenovniku 6/8/16 a i
ova prva 3 su za "verne korisnike" sa preko godinu dana staza tako da ti bas i nije ispravna tabela :d ali svako navija za "svoje" :p

Prilozi

• ptt.JPG
    ptt.JPG
    24.8 KB · Pregleda: 92
Nisam znao da postoji i ta varijanta za verne korisnike. To im je dobra fora. Eh, kada bi i SBB to uveo, i da recimo smanji 10-15 posto cene za ljude koji imaju net preko godinu-dve, (a ja medju njima) to bi im bio jako lep potez, a i ja bih bio zadovoljan... (kao da je to njih nešto briga)

Samo nastavite da dopisujete u ovu temu i podrzite "revoluciju" i uskore ce cene da budu 1Mbs=1kg hleba...
Koncept revolucije podrazumeva da nekoga bijes da bi ti nesto dao.Niti je telekom niti je sbb doneo odluku o ubrzanju neta zbog ove teme niti ce ubuduce...
Poz

jos od 3.1. lupas ko maksim po diviziji

ptt nema pakete od 6,8 i 16 a pogotovu ne po ovim cenama
njih ima samo telekom a neki drugi provajderi stidljivo najavljuju poneki od ta 3 paketa

Takodje postoji mogucnost da ce paket od 16 megabita imati popust 30 posto.

Odakle ti info, kad vec to kazes onda morar reci od kog si saznao to ili ti je rekao direktor TS ili neka sto se javila teta na telefon koja pritom ni nezna sta je internet.?????

boZZaP: Ne nego ce popust biti 30 posto umesto 20 posto za najveci paket, posle 12 meseci naravno.

boZZaP: Ne nego ce popust biti 30 posto umesto 20 posto za najveci paket, posle 12 meseci naravno.

za male korisnike Telekom SpeedUP znaci vise nego popust
bio sam godinama korisnik PTT ADSL i kabla i napustio oba
kabel zbog katastrofalne politike sa cenama/brzinama i krsh konekcije
ADSL iako povoljan sa cenom konstantni paketloss tokom leta i u jutarnjim casovima
*bem ti ptt kad imas ~10% packetloss u lokalu

jos sad dodaj lepo pdv na ptt-ov cenovnik, uzmi u obzir upload i sve ce biti u redu.

Poslednja izmena:
@Achilles82

To i jesu cene sa pdv-om naravno do brzine od 4mbs sa korisnickim stazom duzim od 12 meseci sa popustom od 20%.U startu je cena ptt paketa od 1mbs 1400 i posle godinu dana sa 20% popusta placas 1120 dinara...
Poz

Poslednja izmena:
bozzap: Ja kod PTT-a nisam imao nikakve probleme, uvek je bila ista brzina tokom 3 godine koliko sam koristio.

weatherman: Pa rekoh ti vec bice uskoro.

bozzap: Ja kod PTT-a nisam imao nikakve probleme, uvek je bila ista brzina tokom 3 godine koliko sam koristio.

brkas brzinu i packetloss (ispod slika)
paketloss mozes samo da izmeris sa netgraphom ako si gamer ili na dnevnom/mesecnom nivou ako si zadrti downloader pa vodis statisiku. ako si "laca" korisnik kao sto sumnjam da jesi (nhf) onda ovo sto ja pisem su spanska sela za tebe :d
na kraju se ispostavilo da je problem do njihove lokalne mreze
znaci packetloss je bio pre telekoma...

na mesecnom nivou ovih 12% znaci kao da tri dana nisi imao net

Prilozi

• ptt_pl.jpg
    ptt_pl.jpg
    6.3 KB · Pregleda: 97
Poslednja izmena:
Bitno da si ti provalio da sam ja "laca" korisnik;)

Ko jos skida 24 casa dnevno uopste. I ako te bas zanima ja nisam imao nikakve probleme, pa ni te koje ti navodis. Radilo je sve super. A ni ping mi nije bio tako los kao tebi.

Danas su mi rekli u Eunetu da su ADSL paketi od 16 megabita prakticno unlimited, odnosno da je pusteno 24 megabita, tako da ako imate dobru vezu prakticno imate celih 16 megabita. Odnosno tih 24 ima maximum 19.5, a tih 19.5 se limitira na 16 i vi dobijate toliko. Pod uslovom da imate tehnicke mogucnosti.

Ima li korisnika koji mogu da ovo posvedoce?

ima.

Nazad
Vrh Dno