Šta je novo?

Internet Revolucija

wizz011: nema veze sa tvojim modemom, mozes da uzmes drugi ili ce ti provajder obezbediti, vazno je da usluga bude u ponudi.

Inace rekao mi je danas majstor iz tehnicke sluzbe koji me je zvao da bi uklonio eho koji se pojavio na mom fixnom, da ce od januara stvarno biti povecanja i da se svasta planira. Nadajmo se.

Poslednja izmena od urednika:
Ja nisam pominjao Kosovo, uostalom nije bilo politike vec samo komentar na neke druge stvari, bez razloga si obrisao post, ali nije ni vazno hajde da se skoncentrisemo na ovu temu.

Poslednja izmena:
Ja nisam pominjao Kosovo, uostalom nije bilo politike vec samo komentar na neke druge stvari, bez razloga si obrisao post, ali nije ni vazno hajde da se skoncentrisemo na ovu temu.

I mene je kaznio sa 2 poena:mad: a samo sam se trudio da ukazem na nedostatak volje ljudi koji o tome odlucuju da se nesto u ovoj oblasti drasticno promeni na bolje. To sto sam pomenuo konkretne ljude ama bas nikakve veze sa politikom nema. Na kraju krajeva, ko je odgovorniji za postojece stanje u ovoj oblasti od ministra za telekomunikacije i od generalnog direktora Derikoma? Ovo sam hteo da bude vid pritiska na njih i smatram da svi treba da ih pritiskamo jer se samo tako moze napred. Ako je zabranjeno prozivati ih onda bi to trebalo jasno da stoji;"Zabranjeno je prozivati ministarku telekomunikacija zbog katastrofalnog stanja u oblasti telekomunikacija na ovom forumu.". Evo sad nisam pomenuo ni imena ni strnacku pripadnost pa da vidim hocu li biti opet kaznjen ali bih voleo da obrazlozenje ovog puta duze od dve reci i jedne recice.

Oni su spustili cenu najjeftinijem paketu od 256kb... ovo mi se sve cini da nas opet prave budalama. Umesto da 2 megabita bude 700 dinara oni i dalje imaju u ponudi 256.

samo se ti nadaj da ce ti neko dati 2Mb/s za 7.5e. mislim hoce, ali 2020.

Vazno im je disati za vratom stalno. Stalni pozivi, mailovi, stalni pritisak od sto vise ljudi. Zamislite sta cini 10 poziva dnevno, pa ima da nam puste vece brzine samo da ih ne bi vise smarali. Predlazem da svako najmanje dva puta mesecno pozove sve brojeve i posalje 2 maila na sve adrese.

Upravo sam video i kampanju za odrzavanje postojecih korisnika koja je katastrofalna i krajnje uvredljiva. Vec sam na toj temi napisao da treba izvrsiti pritisak i da najmanje nas 1000 pita, hoce li biti od januara povecanje ili nece? Ako nam kazu da hoce, znacemo imenom i prezimenom ko je to rekao, za to preti otkaz. Da skinemo vise lazi i zamajavanja, kompanija koju mi placamo mora da nam da tacne informacije!

A svima predlazem da svi predjemo kod SBB-a. I naravno da nastavimo pritisak na Telekom i pomognemo svima onima koji nemaju mogucnost za alternativu i koje Telekom pravi budalama.

Cak mislim da je i januar daleko. Treba napraviti neki skandal odmah!

Svi treba jos ujutru da zovemo i pravimo haos! Naravno molim da budu svi kulturni ali izriciti u svojim zahtevima!

Telekom nece dozovliti da izgubi korisnike i odgovor ce sigurno biti adekvatan u smislu da ce pre ili kasnije povecati brzine. Nadam se barem.

Poslednja izmena:
Zamislite sta bi se ovde desilo kad bi imali nesto slicno...

Poslednja izmena:
Mislim da je potrebno i napraviti jedno opste udruzenje korisnika koje ce se obracunati sa provajderima i dati im jasno do znanja da moraju da slusaju nas i nase zahteve. Znaci ne trazimo neke "sulude brzine" samo normalne ponude:) Ali u slucaju da nam se ne ispune, znaci naprimer kao sada sto Telekom nije povecao brzine, a trebao je, napravimo neki protest tipa, da niko jednostavno ne plati ovog meseca racun i onda obavestimo provajdera i medije:) A pre protesta ili slicne stvari, napravimo mali forum da vidimo da li se svi slazu sa takvom odlukom. Ili naprimer napravimo forum da vise niko ne zove sa fixnog broja ka mobilnim mrezama dok ne smanje cenu i slicno (ovo je samo bio glup primer).

Zanima me sta svi misle o ovakvom nacinu? Znaci ne samo pozivi i pritisak, vec konkretne mere. Zamislite kada bi 10 000 korisnika ovog meseca odbilo da plati racun i da je jedini uslov da ga plate taj da Telekom mora da poveca brzine i isprati ono sto je SBB uradio jos pre 2 meseca. Zar ne mislite da bi oni morali da reaguju malo brze nego inace?:)

Da cujem komentare i misljenja?

Mislim da je potrebno i napraviti jedno opste udruzenje korisnika koje ce se obracunati sa provajderima i dati im jasno do znanja da moraju da slusaju nas i nase zahteve. Znaci ne trazimo neke "sulude brzine" samo normalne ponude:) Ali u slucaju da nam se ne ispune, znaci naprimer kao sada sto Telekom nije povecao brzine, a trebao je, napravimo neki protest tipa, da niko jednostavno ne plati ovog meseca racun i onda obavestimo provajdera i medije:) A pre protesta ili slicne stvari, napravimo mali forum da vidimo da li se svi slazu sa takvom odlukom. Ili naprimer napravimo forum da vise niko ne zove sa fixnog broja ka mobilnim mrezama dok ne smanje cenu i slicno (ovo je samo bio glup primer).

Zanima me sta svi misle o ovakvom nacinu? Znaci ne samo pozivi i pritisak, vec konkretne mere. Zamislite kada bi 10 000 korisnika ovog meseca odbilo da plati racun i da je jedini uslov da ga plate taj da Telekom mora da poveca brzine i isprati ono sto je SBB uradio jos pre 2 meseca. Zar ne mislite da bi oni morali da reaguju malo brze nego inace?:)

Da cujem komentare i misljenja?
Voleo bih da je tako,ali imam osećaj da ako se to napravi da će ove lopine da oslobde mesta za novih 10000korisnika:mad:

sta to radi nas telekom ?

Veoma cesto pratim ove diskusije i moram da
cestitam svima, svaka cast na trudu.

Sinoc oko 21h poludeo mi je telekom ADSL
do sada nisam imao velikih problema iako sam noviji korisnik
osim cesceg zaglupljivanja rutera Hauwei HG510.
ali hajde da oprostim i to jer nadam se da u skorijem periodu
mogu ocekivati samo bolje.
Od sinoc evo i sada na speed testovima
mi meri brzine od 5250kb.s pa padne na 1850kb.s u downloadu
a u uploadu od 455kb.s pada na 195kb.s
Koristim paket 1.5mb/128K bez prijavljenog speed up-a
u normalnom downloadu brzina varira od 320k do 162K
Ovo se desilo dan posle od kada sam se prijavio
za nove usluge IPTV-a
Inace provincijski grad Bela Crkva u Vojvodini.

Veliki pozdrav svima

Danas sam presao na SBB, i ubuduce nameravam da menjam provajdera cim bude neka bolja ponuda. Vec sam prevaren od Telekoma i izgubio sam vec 2 i po meseca, ili nesto manje ako se racuna ovo jadno povecanje od 33 posto na najbrzem paketu koji ja imam. Mislim da bi trebalo da nastavimo pritisak zbog pomoci ostalim korisnicima kojih ima mnogo i koji nemaju alternativnu opciju. Takodje od samog Telekoma zavisi i SBB, a i cela ponuda na trzistu. Ali predlazem da u znak protesta svi predjemo, pa cemo videti sta ce Telekom da radi kad izgubi veliki broj korisnika. Ali pozivi i pritisak treba da se nastave i to svakodnevno. Treba da ih zovemo svaki dan, dok potpuno ne polude, treba im disati za vratom, stalno imati neke zelje, predloge, molbe, zahteve. Jedino tako mozemo dobiti ono sto hocemo. A moj cilj je trenutno 24 megabita ADSL i 30 megabita kablovska, sto ce naterati Telekom da pocnu da nude i VDSL od 50 megabita. Uostalom sve je jako prosto, samo nema nikoga da to sve sprovede. I jos nesto, hocemo i televizore uz pakete, ako vec daju modeme i dekodere nek nam daju i televizore, zasto smo mi losiji od Slovenaca. Uostalom ima nas mnogo vise, pa ce na kraju vise i da zarade. I to necemo Philips nego Samsung televizore. Eto jednog dobrog predloga, sutra svi da zovemo i kazemo da smo culi da u Sloveniji nude televizore uz IPTV i ostale tv pakete i trazimo to i kod nas. I onda tako svaki dan. Ta dva minuta dnevno za poziv od nas 10 000 i njima ce biti prebukirani telefoni po ceo dan, jednostavno non stop ce ih zvati neki "cudaci" koji ce traziti nesto. I jedino resenje ce biti da nam i ponude to nesto.

Takodje mislim da se nismo ovde dotakli jos jedne teme:

ADSL na istoj brzini kao i kablovska je 20 posto sporiji, to svi znamo i prihvatili smo za normalno, ali zasto? Zar nije logicno da u tom slucaju ponude brze od konkurencije, jednostavno mora se dodati i informacija da je trenutno ADSL za istu brzinu kod Telekoma skuplji za 20 posto nego kod SBB-a (Eunet, Sezam i ostale pljackase necu da pominjem). Jedina firma koja po ceni parira je PTT i to tek kad prodje 12 meseci i kada dobijete popust. Tada vam je kod te firme ADSL i dalje 20 posto sporiji na istom paketu kao i kod SBB-a, ali je za 20 posto jeftiniji, pa mu dodje na isto.

Takodje moram da napomenem da ovaj gubitak brzine u pocetku bilo nadoknadjen od strane Telekoma. Setimo se samo testa u Svetu kompjutera u kome im je na najslabijem paketu od 256 kb/s bila pustena brzina od 384kb/s sekundi da bi se taj nedostatak smanji i zataskao. Ne znam zasto svi koji znamo za gubitak od 20 posto cutimo. Zasto uopste ljudi uplacuju kod skupih provajdera. Telekom bi morao u konkretnom slucaju da nudi pakete brze pakete, dakle ako SBB ima 1, 2 i 3, oni bi morali da nude 1.5, 2.5 i 3.5 ili 2, 3 i 4. Naravno na ovo niko ne obraca paznju.

Takodje hocu da vas obavestim o najnovijim informacijama, a to je da je Telekom inace od samog starta prepustio ADSL provajderima da bi se na odredjeni nacin pomalo prikrio njihov monopol, a da je nov cilj potpuno gasenje svih ISP operatera kod nas. Jednostavno ko ce jos da uzme ADSL kod drugog provajdera, kad IPTV ima samo Telekom, a i sto bi uzeo kod drugog kada ce u Telekomovom paketu biti i fixni telefon, odnosno mesecna pretplata sa neogranicenim pozivima ka fixnim mrezama.

P.S. Nazalost moram da priznam da osim mojih predloga nisam primetio da se i vi ostali angazujete i dajete predloge ideje i zahteve, sto bi bilo odlicno, jel se moramo zajednickim snagama da se izborimo za bolji net. E sad neko za net, neko za druge grane i malo po malo bice bolje, ali sve je iskljucivo i samo do nas. Ako se mi ne iscimamo niko to nece umesto nas.

Poslednja izmena:
ma ljudi budimo realni,u situaciji kada svakog dana u Srbiji oko 500 ljudi ostane bez posla,ko ce razmisljati o internetu,vidite da je drzava na strani poslodavaca,kao svetska ekonomska kriza,a stranci kazu da kod nas nema krize i da je pravo vreme da uradimo nesto i privucemo investitore,i kome sad da veruje obican covek,i na sta pre da misli na hleb za sutra za celu porodicu,ili na veci paket interneta,koji uglavnom koriste deca,a roditelje skoro da to i ne zanima,jednostavno nije pravo vreme za ovakve stvari,doduse kod nas nikad i nije pravo vreme ni za sta....

Sine Nebojsa: Upravo zbog toga svako treba da radi svoj posao i da se bavi onim gde moze nesto da ucini. A mi mozemo ovde, prema tome to je to. Nemoj da imas takav stav, jel ako necemo mi i ako nece neko, nekada, onda kad ce? Ako se stalno ceka neka kriza ili slicno da prodje.

A moj cilj je trenutno 24 megabita ADSL i 30 megabita kablovska, sto ce naterati Telekom da pocnu da nude i VDSL od 50 megabita.

Ahm, adsl bi mozda i mogao da izgura do 20mb tamo gde je telekom malo obnovio infrastrukturu ali kad vidim kako im i ove brzine rade nesto ne verujem da ce tako nesto biti u skorije vreme. O vdsl-u i da ne pricamo, slobodno zaboravi na to kad je telekom u pitanju. Pa oni su adsl najavljivali kao novu tehnologiju iako su kasnili bar 4 godine sa uvodjenjem kod nas.

A kablovska od 30 megabita je cak i veci san od maksimalno brzog adsl-a zbog ogranicenja kablovske mreze gde mnogo korisnika deli odredjeni propusni opseg sa istog cvorista. Ja se secam kad je sbb nekada davao u lokalu 1m/1m pa su posle morali brzinu uploada da spuste na 384k jer im je taj protok u lokalu opterecivao mrezu i uticao i na tv signal. To je bilo odavno, ne znam kakva je sad situacija sa njihovom mrezom ali znam da dok su brzine neta npr. 1, 2, 3mbita i dok cvoriste nije zaguseno maksimalnim brojem korisnika to lepo radi (vecini bar).

Ako bi bilo povecanje na 2, 4, 6 ili 8 to bi bio neki maksimum kablovske mreze za flat rate uslugu. Sve preko toga vise ne bi radilo tako dobro kao sad i zahtevalo bi dodatna ulaganja u njihovu mrezu a poznato je koliko nase firme vole da se odreknu svog profita na ustrb zadovoljstva svojih korisnika. Sve trce da se polome oko nas radi bolje usluge.

Poslednja izmena:
Dodat4c: Jednostavno neka nam ponude bolje. A tvoj komentar da je dobro ovako, da lepo radi je veoma los komentar, posto je to zadovoljavanje postojecim i koci napredak.

Ja mislim da provajderi imaju mogucnosti da nam pruze mnogo bolje usluge, takodje ne vidim poentu zasto govoriti o necemu sto je bilo pre 2 godine, kada je sada situacija potpuno drugacija. 2005 glavna prica je bila agregacija, koju ja nikada nisam osetio preko ADSL-a.

Evo sta znaci monopol. Hteo sam da uzmem IPTV ali u medjuvremenu saznao da to ne mogu da uradim sem ako ne zivim u BG-u,NS-u,NI-u, ili KG-u. Posto zivim u JA postavi sam pitanje kada cu moci da koristim IPTV. Udostojili su me automatic replay – a u kome su mi rekli da se zahtevi primaju i zavode.

@vladakostic
Pojedinacne akcije nece dati rezultata. Treba prvo napraviti sajt, ili jos bolje forum i cekati da se napravi kriticna masa od npr 1000 ljudi koji bi ucestvovali u akciji (promene provajdera, bojkota telefonije itd), jer firma kao sto je Telekom nece osetiti (a verovatno ni primetiti) da je dvadesetak ljudi nezadovoljno uslugom. S druge strane, kada to postane masovnije bice price i za medije i jedno za drugim pokrece se lavina... Dakle treba krenuti od toga, podici forum i motivisati ljude sa bencha, elitesecurityja, sk foruma da pristupe i angazuju se oko eventualne akcije.

Oni su spustili cenu najjeftinijem paketu od 256kb... ovo mi se sve cini da nas opet prave budalama. Umesto da 2 megabita bude 700 dinara oni i dalje imaju u ponudi 256.

A odakle ti informacija da su spustili cenu najjeftinijem paketu na 700dindzi?
Evo sad sam proveravao i na njihovoj prezentaciji stoji:

ADSL Start 256/64 Kb/s 999,00 1178,82 dinara sa pdv-om ili 999dinara bez pdv-a.

Poslednja izmena:
@vladastosic: odrasti. Ne primecujes da niko ne odgovara na tvoje akcije i ideje, jednostavno videli ljudi da si ti ukapirao da nekog glavonju interesuje sta ti mislis i da ne ti ne vredi objasnjavati i ignorisu te. Malo mi je postalo glupo da gledam kako u svakoj temi prstis od ideja i energije a svi prolaze pored tvojih poruka kao da nisu tu.

Da li mislis da je nekom sefu ili direktoru Telekoma problem da promeni taj pristupni broj koji zivkas kad im to postane opterecenje?

Da li mislis da ce bilo koji provajder osetiti gubitak 50ak korisnika koji su spremni na toliku za..banciju? Sta mislis koliko firmi koristi ADSL za svoje poslovanje, kojima od toga zavise plate radnika i ne pada im na pamet bilo kakva gimnastika koja bi im mogla ugroziti konekciju.

Da se razumemo, i ja bih voleo da imam mnogo brzi pristup ali mi je jasno da je to u zemlji gde ga manje od 10% stanovnistva aktivno (bar 1 mesecno) koristi, predzadnja rupa na svirali odmah ispred cena i snabdevenosti trzista papajom.

Usmeri svoju energiju na studije, karijeru, skolu. Imaces mnogo vise koristi nego od ovog mlacenja oko interneta.

Sine Nebojsa: Upravo zbog toga svako treba da radi svoj posao i da se bavi onim gde moze nesto da ucini. A mi mozemo ovde, prema tome to je to. Nemoj da imas takav stav, jel ako necemo mi i ako nece neko, nekada, onda kad ce? Ako se stalno ceka neka kriza ili slicno da prodje.

tacno,potpuno si u pravu.ali to je i najveci problem kod nas,svi su sposobni za sve,sacekaj koji mesec pa da vidis kad ovaj tip iz Zeleznica Srbije ponovo postane direktor neke drzavne firme,a sto se tice akcija pa ja sam lepo predlozio u drugoj temi na ovom forumu,SVI korisnici adsl u Srbiji nebitno kod kog su provajdera,OBUSTAVLJAJU koriscenje usluge adsl u znak protesta zbog kavaliteta doticne i zbog cena,iskljucimo modeme i rutere i odbijamo da koristimo adsl pod ovakvim uslovima,pre toga posaljemo mailove telekomu sa najavom,pa onda medijskim kucama,i isljucimo sve dok ne povecaju brzine na nivou zemalja u okruzenju,Hrvatske;Bosne,Bugarske i sl,mene zanima koliko vas je spremno da se odrekne adsl-a zarad viseg cilja.ja mislim vrlo malo,ili niko.

A odakle ti informacija da su spustili cenu najjeftinijem paketu na 700dindzi?
Evo sad sam proveravao i na njihovoj prezentaciji stoji:

ADSL Start 256/64 Kb/s 999,00 1178,82 dinara sa pdv-om ili 999dinara bez pdv-a.

Imas na ovom thread-u i za adsl start i za speed up slicice ponuda..

http://www.benchmark.rs/forum/showthread.php?t=182003&page=2

Adsl start vise ne vazi a za speed up ne znam posto me i ne zanima previse pa necu i ni da ulazim u to,ali prelistaj detaljno topic-e da vidis sta ljudi misle o tome!

Poz:wave:

Poslednja izmena:
Dodat4c: Jednostavno neka nam ponude bolje. A tvoj komentar da je dobro ovako, da lepo radi je veoma los komentar, posto je to zadovoljavanje postojecim i koci napredak.

E svasta...

To sto ti malo losije kapiras napisano je tvoj problem. Ja sam rekao da ta postojeca usluga radi dobro, u kontekstu ocene trenutnog kvaliteta, gde sam rekao da se time zadovoljavam?

soko: Vec sam govorio o takvom stavu, zasto nam se ne pridruzis, vec u startu kritikujes i mislis da ce akcija propasti, zar da sedimo, cutimo i zalimo se jedni drugima po forumu, pravimo sale na sopstven racun kao zadnjih 10 i vise godina. Glavni problem kod ljudi u nasoj drzavi je to sto niko nista ne trazi jel u startu misli da nece dobiti.

Sine Nebojsa: Nazalost ili srecu mi se svi ovde dovoljno razumemo u ono sto trazimo:) U redu ja se slazem sa tobom, potpun bojkot ADSL-a ali podrska ostalima koji nemaju drugi izbor. Inace ja mislim da ima mnogo vise onih koji mogu da bojkotuju.

Dodat4c: Nisam ni mislio da te kritikujem, mozda si i ti mene pogresno shvatio. Samo ti kazem da moramo stalno da trazimo bolje i to mnogo bolje.

Ocoolaja: Slazem se sa tobom, ali najbolje je za pocetak da obavestimo koga god mozemo i svima kazemo da predju na SBB.

Ja ti lepo kazem da se sa marsa vidi da te ljudi ignorisu jer vide da ti ne vredi objasnjavati. Ne znam ni ko je mene terao da pokusam da ti dam savet.

A to da VAM se pridruzim? Kao prvo, ne znam ko ste to VI? Nesto ne vidim neke masovne akcije i proteste.

Drugo, ja sam 10 godina obijao pragove i podnosio zahteve. Isao kod raznih sefova i direktora, pa cak i do nekog zamenika, pomocnika gen. direktora, da dobijem jos jednu liniju i da ne bude dvojnicka. Najbolje sto sam dobio je ponuda da mi ugrade liniju preko PCM-a. I dok nisam posolio pravu corbu - nista. Disa zapise, pozove nekog sefica u centrali, ovaj mu slozi izvestaj da nema teh. mogucnosti i ovaj kaze, zao mi je - eto hteo sam ali stvarno ne moze. Na kraju, kad sam nasao gde skripi, da vidis kako moze da se prevuce kabl iz druge ulice i da ja dobijem samo soju paricu.

Zato ti kazem, potrosi svoje vreme i snagu na nesto korisnije. Ja sam to osetio na svojoj kozi i dovoljno mi je bilo da shvatim da je to jedan debeli slon koji se nece mrdnuti ni puskom da ga teras a kamoli zbog komaraca.

Nazad
Vrh Dno