Šta je novo?

Intel Skylake

Ma ja je ne koristim, koriste je radnice za Corel i surf, trenutno sam na telefonu. Moram da sklopim nešto za sebe, za stan.

PS
Zaboravio sam da dodam :)
Office mašina ima 4x4GB Black Mamba XMP 1866 OC@2133
CPU je na defaltu sa fabričkim kulerom.

Da ubacis jednu diskretnu graficku kartu, imao bi odlican kompjuter za gaming. GTX 960 ili GTX 970, u zavisnosti od mogucnosti.
Ukoliko surf ne sluzi svrsi zvanoj "posao", radnicama bih to zabranio. Kada dodju kuci, neka rade sta im je volja. :) Surfovanje koje nije vezano za posao, iskljucuje poslovnu efikasnost.

Pa 180, mozda 200e bi mogao da uzmes za njega.
Ja nigde druze nisam napisao da ga prodas ili bilo sta slicno, daleko od toga, bice to opasna office masina koja ce te dugo sluziti upravo zbog dobrog procesora. ;)

Ne moze prodati isti model procesora za 200 eura, zato sto se za 210 moze kupiti novi sa tri godine garancije na Kupujem Prodajem. Ukoliko ne naidje na nekoga ko se dovoljno ne razume. :)

E vidis, to su muke dobrog dela ljudi na Benchmark forumu, ne mogu da sede skrstenih ruku i da budu zadovoljni ovim sto imaju. A u potpunosti te razumem, ja bi i dalje sljakao Phenom II 955 BE na 3,8GHz dok nisam otkrio cari ovog foruma kao i magiju PC Master race :d

Ja sam zadovoljan sa onim sto imam (najverovatnije zato sto borderlands radi odlicno). Samo sto je problem kad imam viska para, znam unapred na sta cu da ih bacim :D

Ništa onda, ne dam ga. Neka služi ni za šta. Razgledam Skylake modele ;)

Ne brini, uzivaju u surfovanju radnice. ;)

Vratimo se ozbiljnosti. Bolje bi ti bilo da taj kompjuter opremis jednom odlicnom grafickom kartom i preneses ga u svoju kucu. Na i5 Skylake ne vredi prelaziti, ukoliko vec imas takav Haswell i5 (4690k). Bilo bi to bacanje para.
Ako vec razmisljas o Skylake, usredsredi se na i7 samo. i7 6700 ili i7 6700k. Jedan od ova dva modela mozes upariti sa Asus z170-p ili -p d3 maticnom plocom. Imas i jeftinijih. Ali, ti si ocigledno odlucio "da potrosis novac". Ucini onako kako mislis da ce tvom zadovoljstvu najvise odgovarati.

Pa ja bih uzeo ovaj 6700 običan i upario ga sa nekom što manjom ql pločom tipa Asus ili MSI sa onim LED forama, stavio na providan plexiglas i okačio na zid iza TV-a. Napajanje stoji na polici ispod. Nego, dal može OC na B150 čipsetu, mrzi me da čitam unazad. Ima za male pare B150 MSI Bazooka i onaj Asus što samo nije izašao sa CES-a 2016 B150l Aura, tako nešto. Prelepa mala ploča. Sli nilada neću da pravim tako da to nije loše šta znam?

PS
Smučilo mi se da postujem sa telefona više a bitna mi je estetika i veličina ploče.

Poslednja izmena:
1. I7 6700 nije namenjen overklokovanju. (cini mi se da je moguc "bclk", ali tada racunaj na mogucu nestabilnost.) Ne bahci se sa tim. Ukoliko zelis overklokovati, preporuka je i7 6700k.
2. Ta ploca je solidna.
Dalje ti uradi kako ti odgovara.

Šta se ovo dešava sa ponudom novih 6xxx procesora i ploča za njih?
Nikako da se pojave u većem broju na našem tržištu tj. u najvećoj maloprodaji u Srbiji. Da stvar bude gora, ni od stare generacije ne može da se sastavi ono što je moglo do pre mesec dana.

Šta se ovo dešava sa ponudom novih 6xxx procesora i ploča za njih?
Nikako da se pojave u većem broju na našem tržištu tj. u najvećoj maloprodaji u Srbiji. Da stvar bude gora, ni od stare generacije ne može da se sastavi ono što je moglo do pre mesec dana.

Valjda su i domaci pajaci skontali da ih niko ne bi kupovao (po tim cenama).

Procesor koji gledam je i3-6100 i u tih par radnji gde ga ima košta oko 16.000 din.
Zašto misliš da je to skupo? Koliko ovaj procesor košta u Mađarskoj? Ako si na to mislio kad si rekao da su kod nas skupi?

Mislio sam na cene i5/i7 kao i maticnih ploca, i sam si rekao da je inace slab izbor.

cak nije toliki problem cena procesora,ali je ogroman problem cena maticnih,a cela platforma ne nudi nista vise od haswell-a,tako da u sustini dajes pare samo da bi eto imao zadnju platformu.da ne spominjem da za pare koje te izadje taj i3+ploca lagano mozes da pojuris i stariji i5+plocu,koji ce znacajno biti brzi.mene mnogo,mnogo vise zulja sto broadwell nece da spuste,i verovatno ce samo biti skuplji i skuplji naredno godinu-dve.to je jedini mejnstrim intelov cpu na koji bih sad dao pare.tako da cu najverovatnije da ganjam amd 76xxk i da polako skupljam lovu za zen,ili ako bude flop onda x99 platformu.

Izvinjavam se sto pitam, sta je na kraju bilo sa overklokovanjem zakljucanih procesora. Jel je moguce, jel zavisi od broja jezgara(tipa da moze samo na Pentium/i3 procesorima) i jel zavisi od ploce(konkretno od same ploce, ili samo od chipseta)?

^

Mogu odredjene Z ploce sa odredjenim beta biosima.
Prakticno bilo koji non K cpu mogu da overklokuju ali onda nemas uvid u temperature isl.

Sto ce reci: clockovati u granicama razuma uz propratno hladnjenje. Problema bez.

Da li realno ima smisla to raditi? Odnosno da li je bolje kupiti brži i5 procesor i H110 ploču ili i3 i Z170 ploču?

Da li realno ima smisla to raditi? Odnosno da li je bolje kupiti brži i5 procesor i H110 ploču ili i3 i Z170 ploču?

Ma de nema, najsporiji i5 radi na 2.7 GHz, realno svaki bi trebalo da dostigne 4GHz, to je 50% povecanje frekvencije, a brze je i za jedno 500MHz u odnosu na najbrzi i5, plus sto imas bolju plocu. Za i3 tek znaci.

Može neko ko ima neku MSI, Gigabyte ili ASRock ploču da pogleda da li u HWInfo piše da je SST (Speed Shift Technology) uključen ili je crveno? Na Asusu je isključeno, pa da vidim kako je kod drugih.

ASRock Z170 Extreme7+ - SST crven.

Zar to be treba tek nekim BIOS update-om da se omoguci?

Bilo je samo pitanje vremena :)

Dakle, ostavi se onaj BIOS koji omogucava overclock i to je to. :d

Mada pretpostavljam da je malo ljudi kupilo Z170 ploču i zaključan procesor. Ali kad ih budu prodavali za 2-3 godine, ploče sa tim BIOS-om držaće cenu :D
Ti možeš da ručno upucaš koju god hoćeš verziju BIOS-a na svoju ploču. A pazi, možda neko napravi unofficial BIOS hack gde radi turbo, EIST, očitavanje temperatura, mislim sve u fulu :)

To za ručnio BIOS će malo teže da ide, pošto ne znam ko to može da uradi bez saradnje sa intelom. A ovo sa starijim verzijama je ok za trenutne revizije ploča. Ne bi čudilo da intel natera proizvođače da buduće verzije ploča naprave tako da ne podržavaju OC čak ni sa starim verzijama BIOS-a. Sve se može kad se plati :D

Vrh Dno