Šta je novo?

Intel Skylake

samo kasin kasap priznajem,svi ostali na forumu su previse pedantni za moj ukus. :)

Vala bas. Jos kad ga cujes: "ocemo da koljemo to kume"? Sve ti je jasno sto mu je nick Kasapin :D

a ne ova ekipa sto narucuje tamo neki svapski alat za samoklanje,bozemesacuvajisakloni.ti verujem i *****ju sa spustenom daskom na wc-u. :)

ccc gde ce ovaj svet!? :d

vrlo zanimljiv sled dogadjaja i bice zanimljivo odgledati kako ce se razvijati prica. koliko je realno da Intel zvanicno da zeleno svetlo za ovo i na taj nacin sasece granu na kojoj sedi? slicno je bilo i u nekoj od proslih generacija cipseta. bese, da li je neko uspeo da klokuje K CPU na B85 ploci ili tako nesto, pa svi proizvodjaci ploca izbacise preko noci biose pa kada su dobili zavrtanje usiju od plavih na kraju nikom nista.

Pozdrav svima,

imam par pitanja i nedoumica pa ako moze malo pomoci:

Razmisljam o menjanju platforme,posto sam spizdio dosta para ove godine dolazi samo opcija kupovine u prodavnici i to na cekove:d

1.Da li uzeti 6600k ili neku stariju generaciju i7 zakljucanu za iste pare..Kolika bi bila razlika u kom smeru?Posto nemam bas para da idem na i7 6700k tako da opcija je ili novi i5 ili stari i7(zakljucan ili i7-4820K)

2.Da li cekati Zen jos 1 god?I da li ima poente cekati od AMD nesto epohalno?

Slabo se razumem u Intel posto sam na AMD zadnjih 10 god.Ali posto sam sve novo stavio u racunar,resio sam da promenim sa AMD na INTEL

Samo me zanima u kom smeru gledati,posto sam slabo upoznat sa tokovima.

Pa imaš solidnu konfu? Ja bi ostavio to još neko vreme. E a ako je novogodišnja obnova 6500 I ova neka mb što može oc a ako baš ima cekica 6600k ;)

Dal je moguće da niste naišli na ovaj fantastičan test svega toga o čemu govorite, ginete da nađete po neki post na ko zna kom forumu. Evo sve lepo testirano u praxi. Da skratim - sve to zaista radi. http://m.pclab.pl/art67575.html

Razmišljam neki i7 ako opeglaju bios da radi očitavanje temperature i int GPU pošto su sve ovo beta verzije BIOS-a.

...ja sam opasno zagrizao kad sam vidio da radi OC odma sam se bacio u potragu za sto jeftiniju z170 plocu i i5 6400, ali kad procita da ne radi ocitavanje temeprature i da je napon uvjek kao i taktovi zakucani, onda sam malo ohladio, Int GPU, mi i ne treba iskren da budem preko toga bi lako presao, ali navodim sljedecu cinjenicu, npr:
Dignem i5 6400 na 4.5Ghz i on, uz recimo 1.325v toliko otprilike kazu da je sigurno, bi sve vrjeme radio znaci na 4.5Ghz i pomenutom naponu, recimo pustim prime logicno da se trebaju gledati stabilnost i temperature, ali kako? kad ne radi ocitanje temp. jednostavno veliki problem

Jednostavno ne shvatljivo mi je raditi OC testirati stabilnost, a da ne znam kolike su temperature, i da srede ocitanje temp, opet ostaje problem da procesor konstantno radi na zakucanim taktovima i naponu, a uvjek postoji mogucnost da intel zavrne ruke partnerima i kaze nema vise OC-a

Ljudi ovaj Skylake i5 6400 traži visok napon od 1,38V za 4500MHz. Nisam u toku, jel to normalan V za ovu arhitekturu. Moj Devil's Canyon i5 traži 1,2V za 4500MHz a 1.3V za 4700MHz. Nešto mi to izgleda preterano + sa ovim beta biosima(da zanemarimo nedostatak int GPU-a) nema c-state, turbo, power saving itd. što dalje znači da će CPU biti nonstop pržen na tom "visokom naponu" .

Za skylake ti generalno treba veći napon za iste klokove. Na 1.35V mozes da dobiješ neke frekvencije od 4.5GHz do 4.7GHz. Nekima čak treba i više napona za 4.5GHz, ali do nekih 1.40V je siguran napon, 1.45V je već visoko, za vodu eventualno.

ne zaboravite da 66k i 67k mogu da se kloknu,

[YOUTUBE]MrfTcXQlsbs[/YOUTUBE]

Naravno da mogu. Al kolko vidim na vazduhu retko koji primerak ide na 4.7 ghz pricam o 6600K a vrlo cesto ce ljudi da stabilizuju 6600K na 4.5 kolko ide i 6500. 60tak eu ustede za istu stvar taman kupis memaru.

ne radi intel turbo i ne mogu se ocitaju temp.

Možda će novi biosi da opeglaju stvar

Ako nekoga interesuje, uporedio sam Ivy Bridge i Skylake, clock za clock (4.6GHz). Postoji razlika u memorijskim podsistemima (DDR3-2133MHz 11-11-11-30 CR1 vs DDR4-2800 14-15-15-39 CR2) dok je ostalo isto (16GB RAM-a, Windows 10 64-bit, verzije programa). Prokomentarisao bih samo velike razlike kod Dolphin benchmark-a, x265 kompresije i y-crucher-a. Koristi se nove instrukcije (AVX2, FMA3) koje Ivy Bridge nema.

bw.png 3700Kvs6700K.png

Poslednja izmena:
Ja vidim da je lepo 6700K pojeo 3770k ;)

Poslednja izmena:
Gde to vidis?! :D Srednja vrednost tih procenata je oko 15-20% u korist 6700K. Nije da ga je pojeo...

Poslednja izmena:
i7-3770K se pojavio u prvoj polovini 2012-te...mali je to napredak posle 3.5 god.

Pa naravno. Mora da se B-ZiGER nesto preracunao...
Jedino sto su ponegde korisne ove instrukcije.

IN ZEN WE TRUST :)

Nije bolji, a za taj novac se ne uzima ni jedan ni drugi vec Athlon 860K komplet.

Razmisljam o kupovini i5 6400 u firmi na e*** na akciji i msi z170 gaming 7 ima li ko plocu i proc da potvrdi overclock preko backclocka.

Radi sigurno clock preko baseclocka. Svi proizvodjaci su izbacili BIOSeve za to.

Vidim i asus se upisao u listu videh na kp Asus z170 VIII hero 205e koje su mane koliko sam razumeo nema temperatura tj ocitavanja doticne, no iGpu tj integruse i nema obaranja klokova sto i ne koristim.

Pa znam ljudi ali bez obaranja klokova i očitavanja temperatura, to jednostavno nije to - to? Znači temperature će biti u svakom slučaju visoke u zavisnosti da li je idle ili CPU usage 100%.
Neka me neko ispravi ako grešim?

Nazad
Vrh Dno