Šta je novo?

Intel Pentium G3258 (Anniversary Edition)

Bravo, care, uvek bas tako i bude kada nemas dovoljno love.
Ja koristim amd-ove procesore skoro 15 godina. Sada sam prvi put kupio intel platformu zato sto kod amd-a ne vidim uopste pravac u kome ce se dalje razvijati.
Od momenta najave "kaveri" procesora stekam lovu i satima/danima/nedeljama/mesecima listam raznorazne sajtove, analize, benchmarke, *******cije u kojima se najavljuje nova platforma.
I onda desi se taj momenat, doje kaveri 7850k po ceni od 150 evra a performanse djoka. Ok, progutam ja tu gorku knedlu i kontam uzecu a8-7600, **** ga 45w/65w tdp, performanse, cuda, muda, itd...
I to sve bese trebalo da bude 14. januara. Od a8-7600 ni traga ni glasa i ja presecem, uzmem asus z97k, g3258 i na jedan klik ga kloknem sa stock coolerom na 4400. Kraj.

Care, zivot pored tebe,mene,njega, dok cekamo bolju plocu/cpu/memoriju... To ti je kad kupujes auto, kupis lagunu za 2500 evrica, a nemas 300 evra za registraciju a ni 500 evra za nove zimske gume.

kupuj ono sto ti je u skladu sa trenutnim mogucnostima, a ostatak vremena koje bi ubio gledajuci analize po netu, posveti nekoj devojcici vrednoj paznje.

Srdacan pozdrav,

Kartingdriver

Hvala. Znas kako. Meni treba komp koji ce da potraje ne nesto jaka konf..eto npr. da znam da cu imati podrsku za win.9 drajvere. U sustini igram samo lol, i ako bi jednog dana izasli generali 2.

Performanse jesu tu, ali na drugačiji način. Da li će doći do šire rasprostranjenosti upotrebe takvog načina rada, videćemo.

Kad se ljudi dvoume oko procesora, uvek bude: "Nemoj to, to je zastarela platforma" ili "Nemoj, to je novo, još uvek nema softvera koji će to iskoristiti". Svetu se ne može ugoditi. Mislim da previše razmišljamo o nebitnim stvarima. Većina današnjih procesora provede 80% vremena na 20% opterećenja.

Hvala. Znas kako. Meni treba komp koji ce da potraje ne nesto jaka konf..eto npr. da znam da cu imati podrsku za win.9 drajvere. U sustini igram samo lol, i ako bi jednog dana izasli generali 2.

Ja na tvom mestu ne bih prodavao to što imaš, očigledno je dovoljno za tvoje potrebe. Za Windows 9 ne brini, ima još godina do toga, a to što na sajtu matične ploče ne stoje drajveri za neki najnoviji OS uopšte ne znači da ga ne možeš koristiti.

Ja na tvom mestu ne bih prodavao to što imaš, očigledno je dovoljno za tvoje potrebe. Za Windows 9 ne brini, ima još godina do toga, a to što na sajtu matične ploče ne stoje drajveri za neki najnoviji OS uopšte ne znači da ga ne možeš koristiti.

Mozda imas pravo!! Da sacekam jos, ustekam malo para pa vidm posle N.G.sta ce biti...

Upravo sam naručio G3258, a i5 koji sad imam ide na prodaju. :d

Kanda si uzeo pogrešnu travu. :D

Kad se ljudi dvoume oko procesora, uvek bude: "Nemoj to, to je zastarela platforma" ili "Nemoj, to je novo, još uvek nema softvera koji će to iskoristiti". Svetu se ne može ugoditi. Mislim da previše razmišljamo o nebitnim stvarima. Većina današnjih procesora provede 80% vremena na 20% opterećenja.

Hm, ništa nisam želeo da kažem loše. Meni moja dva Trinity-ja sasvim lepo obavljaju posao. Da li su očekivanja oko Kaveri-ja bila nerealna kad je CPU u pitanju? Jesu. Ali akcenat Kaveri-ja nije na tome, već HSA i hUMA. Što se samo CPU-a tiče, definitvno bolje skalira, nego njegovi prethodnici. I dalje mislim da su dve opcije, koje su više puta rečene, bolje od ovog pentiuma. Ako bi još i izašao Athlon zasnovan na Kaveri-ju, koji bi jedva bio skuplji od 750K i 760K, eto još jednog razloga za pomalo besmislenu kupovinu G3258. S druge strane, Intel je tačno pogodio njegove perfomanse, da ne ugrozi, čak ni i3.

I mene, voleo bih da uz malo sreće dobijem solidan primerak. Bio bih zadovoljan sa 4.5GHz 24/7.

Hm, ništa nisam želeo da kažem loše. Meni moja dva Trinity-ja sasvim lepo obavljaju posao. Da li su očekivanja oko Kaveri-ja bila nerealna kad je CPU u pitanju? Jesu. Ali akcenat Kaveri-ja nije na tome, već HSA i hUMA. Što se samo CPU-a tiče, definitvno bolje skalira, nego njegovi prethodnici. I dalje mislim da su dve opcije, koje su više puta rečene, bolje od ovog pentiuma. Ako bi još i izašao Athlon zasnovan na Kaveri-ju, koji bi jedva bio skuplji od 750K i 760K, eto još jednog razloga za pomalo besmislenu kupovinu G3258. S druge strane, Intel je tačno pogodio njegove perfomanse, da ne ugrozi, čak ni i3.
Ne, ja se slažem sa tobom, samo sam se možda pogrešno izrazio :)
Inače, dobro klokovani Pentium može da ugrozi i3 u nekim slučajevima, ali generalno gledano, on je više igračka za klokere, jer odavno nije bilo takvih primeraka (posebno od intela)

Kanda si uzeo pogrešnu travu. :D
Kad sam kupio i5 i tad sam znao da mi realno ne treba, ali ono kao hajde da se ponovim kad mogu, da pređem sa 1155 na 1150. Pre njega sam imao i3 3220 i nikad neću oprostiti sebi što sam ga prodao. I sad kad se pojavio ovaj mališa, prosto ne mogu da odolim, moram da ga probam. :d Nedostaje mi doba C2D procesora, imao sam E4300 1.8GHz koji je mogao do 3.3GHz, a držao sam ga na 3.0GHz 24/7.
Poenta je da sam svestan da moje potrebe zadovoljava i Celeron G1820 od 3.500din, sve preko toga su moji hirovi. Sutra u toku dana stiže G3258, a i5 i grafička ćao, ne trebaju mi da idluju i skupljaju prašinu. :p

I troše struju bezveze. :D Svako će ostati u čudu, kad se menja i5 za pentium. Ali opet razumem, želja da se nešto proba, plus merak je tu, samo napred. ;)

Poslednja izmena:
@KOLOS, mozes samo da napises batch number procesora koji ti je stigao?

Upravo je stigao procesor :D

Batch 3418C019

002.jpg

Hmm, aj pa vidi javi kako se klokuje.

Instalirao sam mališu, sve je proteklo bez problema, samo sam u BIOS-u izabrao XMP profil za memoriju i sve je proradilo iz prve.

Untitled.jpg Untitled 1.jpg

Sad ću probati multi 40 i sve na AUTO, da vidim koliki će tad biti napon za CPU.

EDIT:
Ovo je napon koji je ploča odredila, sve na AUTO:

Untitled 3.jpg

Poslednja izmena:
Mani auto, stavi manuelno. Probaj da stavis 1.3v i da butuje na 5ghz. :)

Mnogo napona mu je dao, mislim da moze da radi i sa manje napona na toj frekvenciji. Okaci manuelna podesavanja bolje :)

4.5 je odlicno za stock. Probaj da ubodes najmanju potrebnu voltazu za tu frekvenciju i to je to.

Mislio sam da je sa stock kulerom, i da nije opet je ekstra. Jel stabilan? Greje li se?
Primecujes li razliku u realnom radu odnosu na i5?

Poslednja izmena:
Lool....4.5Ghz....:mad:..............Pusti neku jacu igru da vidis kako se ponasa .

Samo krljni 1.3v na 5ghz da vidim da li ce da radi. B98 batch radi 32M na 1.25v,pa me zanima kalav je ovaj C batch

Sa 1.3V neće u win ni na 4.6GHz :S:

Au koji smor, da li su tako losiji ovi procesori. Drzi ga na 4.5ghz i to je to, nadji najmanji napon i gotovo. Hvala ti!

Mislio sam da je sa stock kulerom, i da nije opet je ekstra. Jel stabilan? Greje li se?
Primecujes li razliku u realnom radu odnosu na i5?
Tek sledi testiranje stabilnosti u stres programima dok ne nađem najniži napon za 4.5GHz, pod uslovom da temp budu ispod 70-80°C.
Lool....4.5Ghz....:mad:..............Pusti neku jacu igru da vidis kako se ponasa .
Imam samo WoT instaliran :D, probao sam, isti fps kao sa i5 4570.

Tek sledi testiranje stabilnosti u stres programima dok ne nađem najniži napon za 4.5GHz, pod uslovom da temp budu ispod 70-80°C.

E da, ne zaboravi i Linx AVX. Iako ga nema, naćiće se nekako, sektaši smo mi.
rofl.gif

Nazad
Vrh Dno