Šta je novo?

Intel Pentium G3258 (Anniversary Edition)

Ako misli da ga zaista "prodrma" onda OCCT sa avx. :D

Za sad je ovo 99% stabilno, testirao sa OCCT i LinX, ostaviću da se vrti Prime95 kasnije, mada su temp do 80-82°C(mereno sa CoreTemp), ali u svakodnevnoj primeni sigurno neće dostizati tu vrednost.
Untitled.jpg

Cime hladis na tom radnom taktu. Nije to malo mora da se greje cpu.

Imam nekoliko pitanja koja mi nisu jasna a vezana su za temu procesora.
1. Po cemu je npr. i5 bolji od nekog FX 4***, 6***??
2. Kako ovaj G3258 ili i3*** moze biti bolji od 760k, nema mi mi logike, 2 naspram 4 jezgra??
3. Koji procesor je najboje da uzme neki prosecan korisnik poput mene? Filmovi, office, internet, online strategije??

1. Po performansama u realnom radu što je i najbitnije, a ne specifikacije na papiru.
2. Nije sve u broju jezgara, bitna je i arhitektura.
3. Ništa iznad navedenog Pentiuma ili 740/750K/760K.

Poslednja izmena:
1. Skoro po svemu.
2. Zatosto nije sve u jezgrima.
3. Neki pentium, celeron ili APU.

Cekaj, sada trenutno, kada igrice traze cetiri jezgra, kako nije u jezgrima??

Rekao je online strategije.

Kako mozete da uporedjute i5 i fx4... i fx6... ?

Nije to nikakav problem. Jednostavno, i5 nudi 30-40% bolje performanse po 100% većoj ceni :) Mada zavisnost performansi od cene nikad nije bila linearna (i to se odnosi na sve, a ne samo na CPU). "Plati pa se klati", što kaže naš narod :)

Nije to nikakav problem. Jednostavno, i5 nudi 30-40% bolje performanse po 100% većoj ceni :) Mada zavisnost performansi od cene nikad nije bila linearna (i to se odnosi na sve, a ne samo na CPU). "Plati pa se klati", što kaže naš narod :)

30-40% vece performanse? Kako si to izracunao, gde si gledao? Vise je od 30-40%, sem mozda u igrama i low level ST operacijama. Cak u multitredovanom softveru razlika moze biti 300-400% u korist i5, a ne 30-40%.

http://www.anandtech.com/bench/product/1256?vs=837

edit: sve zavisi od namene naravno posto vidim da se pominje nezahtevna primena, ali ne moze se reci da za 100% vecu cenu dobijas 40%, to jednostavno nije tacno. Vredi i5 svaki evro, stvar je u tome da vecini ne treba tolika snaga.

Poslednja izmena:
Ljudi, a sta je na ovim novim plocama M.2 a sta sata express konektor?? Mislim jel to funkcionise zajedno za svaki ssd ili tek treba da se pojavi ssd koji podrzava te dve tehnologije??

^Testirane relativno cpu nezahtevne igre.. Nista od watch dogs, metro...
Inace sjajan u nezahtevnim igrama. Menjao bih moj Phenom 965 za njega cisto iz *******cije da se igram malo.

Situacija se menja od igre do igre u zavisnosti kako i koliko se koriste jezgra, negde ume da bude i kao i7, ali je u današnje vreme ipak samo konkurent Athlonu X4 i i3. Što rekoše Rusi u zaključku: Over time, with the expansion of the list of games that are optimized for multi-core processors, it will be seen to lag behind the four-, six- and eight-core CPU.

[YOUTUBE]QBfXruwe8w4[/YOUTUBE]

Sunce ti, ako je to tacno, cak je malisha i odrao (za frejm/dva) 4670K u BF4 :D....i to sto je najzanimljivije, i5 je na 4.6, a Pentium na 4.2, sto znaci da bi to sve bilo manje vise jednako da su na istim frekvencijama radili, dakle, gomila igara i dalje sljaka lepo na 2 jezgra. Naravno, ako ovaj lik nije nesto mutio tu :D

Poslednja izmena:
Pratim ga duze vreme i sve recenzije sto radi sam kupuje od svojih para. Zivi u Japanu i dosta je vredan poverenja, radio je i poredjenje i5-4670K i FX-8350.

Ma verujem, ja to onako usput rekoh, za svaki slucaj. Deluje mi kao posten lik :)

Ali sudeci po ovom videu, za 1080p gaming moj i5-4670K ima da traje jos dosta dugo. Sto je jos gore ja jos nisam ni dosao do 1080p.

***, kada sam morao da se cupam od pentium III, pa na Athlon 5000+, pa Phenom II 955, i sad konacno nesto besno, morao sam nesto da zapostavim. Posebno kada sam od poslednje konfe zadrzao samo monitor i hard disk. Presusilo kada sam dosao do stavke monitor, a ni 1280x1024 nije sad toliko lose. Toplije oko srca kada vidis 350FPS na Ultra detaljima :D

Poslednja izmena:
Realno, za tih nepotrebnih* 16GB rama si mogao uzeti 8GB i neki monitor. :d

*kontam da se ne bavis nekim profesionalnim radom, cim koristis takav monitor, pa da ti treba toooliko rama.

Poslednja izmena:
Definitivno, a to mi je promaklo. To je bio bez veze potez. Bolje uzeti 8gb+monitor pa dokupiti jos 8 kad se steknu uslovi, nego kupiti 16 i cekati na monitor. Skolski primer nelogicnog postupanja :/

Naravno, kada ti prekipi da svaka igra steka jer jede preko 4GB, onda mi je pukao film i uzeo sam 16GB i to je bilo u afektnom stanju i zalim malo zbog toga. A monitor jos skupljam pare da uzmem Asus VG248QE i da konacno arcim HW do daske :D I moglo je jos sto sta bolje da se odradi sto se tice kofe, ali kasno sad za to.
Edit: opet trujem temu, izvinjavam se ako Pike naleti.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno