Šta je novo?

Intel Pentium G3258 (Anniversary Edition)

Ali taj A8-7600 kosta kao i3-4xxx, pa ga ne treba porediti sa Pentiumom (40ak evra jeftiniji).

Poslednja izmena:
http://www.anandtech.com/bench/product/1270?vs=1192

Evo i poredjenja cena za cenu.

A8-7600 vs i3-4330
Sve instrukcije prisutne (intel ima i avx2 )
Oba imaju hipertreding (intel i fpu i integer , amd samo integer)
Open cl neznatno bolji kod amd , jer je hd4600 malo slabiji.

Jedina situacija u kojoj je moguce opravdati kupovinu A8-7600 (iako licno mislim da je to daleko "najbolji" procesor koji je AMD napravio u poslednjih vise od pet godina, a mozda i jos dosta duze) je gaming sistem u koji iz bilo kog razloga nije moguce upakovati nikakvu dodatnu graficku karticu. Taj procesor kada se konfigurise da trosi 45W (sto skoro uopste ne utice na gaming performanse) realno nema nikakvu konkurenciju na trzistu, a opet se mozes odigrati vrlo pristojno. Ako gejming nije cilj, ili se moze smestiti discrete graficka karta u kuciste (low profile ili "skaceni PCB), ima daleko boljih resenja.

Evo i poredjenja cena za cenu.
FX-6300 je brži u 5 od 8 testova, a 1500 dinara jeftiniji. Činjenice :D
http://www.anandtech.com/bench/product/699?vs=1192

Za slučaj da neko krene o tome kako za FX treba još kupiti i grafu, citiraću profesionalca :)
Integrisane grafike su jednako (ne)upitrebljive , tako da svejedno treba dokupiti posebnu

Izgleda da G3258 i nije tako loš izbor za low-budget gaming :)
http://www.tomshardware.com/reviews/pentium-g3258-b81-cheap-overclocking,3888-7.html

Poslednja izmena:
To su moje reči. Što jes jes ... :)

Dobrivoje, nemoj više. Stavo si i3,i5 i a8 u isti koš...

Ontopic: nedavno sam uzeo g3258 da se malo zanimam dok čekam 4690k i cpu je Best buy za budget mašine pogotovo ako ga uzmete sa nekim cheap b8x i h8x pločama. Imao sam i [email protected] iako sam sa tim proc imao veći max i avg fps imao sam zato i manji min fps nekim čudom...

Poslednja izmena:
;3939312 je napisao(la):
Dobrivoje, nemoj više. Stavo si i3,i5 i a8 u isti koš...

Ontopic: nedavno sam uzeo g3258 da se malo zanimam dok čekam 4690k i cpu je Best buy za budget mašine pogotovo ako ga uzmete sa nekim cheap b8x i h8x pločama. Imao sam i [email protected] iako sam sa tim proc imao veći max i avg fps imao sam zato i manji min fps nekim čudom...

zyllion
Necu vise uopste obecavam ;), samo sam zeleo reci da cpu haswell pentium sa diskretnom grafickom secka na zahtevnijim igram npr. BF4 dok toga seckanja nema sa haswell i3, i5, ili sa A8 7600 . Svestan sam i ja toga da I5 i A8 nisu za poredjenje ......elem G3258 je odlican procesor tj. koliko para toliko i muzike . G3258 za neku osnovnu varijantu , mozda laksi gaming .

p.s.
U kuci ima vise korisnika racunara tako da G3220 , i3 4130, i5 4670K , Athlon 750K , A8 5600K , A10 5800K, A8 7600 koristim ili sam koristio sa diskretnom GDDR5(6670, 6790, 7770, R7 260x, R9 270x) ili integrisanom grafickom , tako da ne moze neko da mi prodaje jeftinu pricu . Mislim sve moze ali je smesno .

Dali se isplati prelazaksa celeron g1820 na g3258?, jeli ista grafika ili bolja?

Poslednja izmena:
isplati se samo ako ces da klokujes.mada ako te zanima grafika na pentium chip-u,nesto sujmam da ce to biti slucaj,tj da ce ti dodatni megaherci znaciti.

Ja imam g1820 i nisam bas nesto zadovoljan skrolom u pretrazivacima (posebno fb)a ni brzinom otvaranja visestrukih tabova (on launch) a imam ssd. Sta mi je prvi sledeci upgrade da bih primetio razliku u tako nekim stvarima? Drugarov 750k sije skroling po veb-u.

i5 ili i7. Mozda i i3, mada ne znam kakav je on po tom pitanju.

Zanima me grafika, igram samo dotu 2, lepo radi ali bi 'teo full hd, kontam da samo prelaskom na i5 mogu da dobijem te performanse :D sto se tice celerona sabija kako radi za taj novac, ja prezadovoljan :)

Zanima me grafika, igram samo dotu 2, lepo radi ali bi 'teo full hd, kontam da samo prelaskom na i5 mogu da dobijem te performanse :D sto se tice celerona sabija kako radi za taj novac, ja prezadovoljan :)
Dota2 ne radi lepo na full hd na i3 3220. Sve na najgorim podesavanjima. Secne kad je akcija. Ako se spusti malcice rezolucija, na prvu nizu od fullhd, radi ok. Ali izgleda njesra. Eto, da ti sluzi kao poredjenje.
Dok sa ubacenom 9500gt moze fullhd i cak i malo detalji da se pojacaju i izgleda pristojno.
Znaci ne ocekuj nesto od integruse

Ja imam g1820 i nisam bas nesto zadovoljan skrolom u pretrazivacima (posebno fb)a ni brzinom otvaranja visestrukih tabova (on launch) a imam ssd. Sta mi je prvi sledeci upgrade da bih primetio razliku u tako nekim stvarima? Drugarov 750k sije skroling po veb-u.

To je zbog preslabe integrisane graficke, da si uzeo amd apu sigurno ne bi imao problema, ali dzabe kad se na ovom forumu za surfing, skype i fejs igre preporucuju celeroni i pentium-i zbog jaceg cpu dela i pricama kaka je tu grafika ne igra ulogu.. :)

Dali se isplati prelazaksa celeron g1820 na g3258?, jeli ista grafika ili bolja?

Naravno da se ne isplati, sve je to isto.

Ne bih baš rekao da se ne isplati. Imao sam oba procesora, prvo G3258 pa G1820. Na def frekvencijama teško da će neko uočiti razliku, ali G3258 @4.6GHz vs G1820 @2.7GHz je već neka sasvim druga priča.

E sad, diskutabilno je to što na njegovoj ploči teško da će da može tih 4.5-4.6GHz, realnije je očekivati 4.0-4.2GHz.

Edit:
U stvari ne znam kuju ploču ima telenorce, pomešao sam sa vladax10 članom koji ima MSI H81-P33. :)

Što se tiče iGPU dela, tu svakako nećeš osetiti razliku između G3258 i G1820.

Poslednja izmena:
sto ne bi mogla h81 p33 da ga natera na 4,6ghz?nisam nigde video da niko nije uspeo,problem je u stock ventu,ne u ploci.

Problem je max 1.2V za vcore na non Z pločama, a npr. mom primerku je trebalo 1.366V za 4.6GHz na Z ploči.

Poslednja izmena:
mislio sam da je i na p33 voltaza otkljucana,ima par modela non z gde jeste,trebalo bi podrobnije istraziti i taman ovde pobrojati modele gde je otkljucana.

Pa jeste otključana sa novim BIOS-om koji su inače svi proizvođači izbacili kad se pojavio G3258, ali je limit 1.2V, kao i na drugim non Z pločama.

E sad, da li postoji non Z ploča na kojoj može više od 1.2V, to stvarno ne znam, možda neka H97, ali pitanje je koliko je to isplativa investicija. Z ploča za G3258 je svakako neisplativa, osim ako se planira upgrade na K i5.

Poslednja izmena:
^ ASRock B85 ploča omogućava VCore preko 1,2V. Spada u rang jeftinijih, nema u radnjama, ima kod "madjara". Mogu da dam i tačnu oznaku - za nju sigurno znam. Takodje i Asus na B85 čipsetu nudi isto, ne znam oznaku modela. Gigabyte B85 ima limit na 1,2V.

pa daj tacnu oznaku ploca za koje sigurno znas da daju VCore preko 1,2,cemu poenta,nije reklamiranje,a moze citaocima teme jako da pomogne.

Tako je. Lično mislim da je to odlična kupovina za neku Z97 ploči dok se čekaju ovi noviji intelovi 5 generacije ako se ne varam ili neki od jačih sadašnjih u zavisnosti koliko Bog bude hteo da pomogne. Mislim da bi lepo legao na MSI Z97 MPOWER???

taj pentium ce se uvek lako i lepo moci prodati,sa te strane nisu nikad bacene pare.

^ ASRock B85 ploča omogućava VCore preko 1,2V. Spada u rang jeftinijih, nema u radnjama, ima kod "madjara". Mogu da dam i tačnu oznaku - za nju sigurno znam. Takodje i Asus na B85 čipsetu nudi isto, ne znam oznaku modela. Gigabyte B85 ima limit na 1,2V.

pa daj tacnu oznaku ploca za koje sigurno znas da daju VCore preko 1,2,cemu poenta,nije reklamiranje,a moze citaocima teme jako da pomogne.

Gigabyte GA-B85M-D3H, poslednji BIOS(F14), Vcore up to 1.8V. Za 7.700 din savršena ploča za ceđenje G3258. :)

cak i lepo izgleda,da su tuknuli jos 2 sata porta perfektna.

Jedna od retkih koja ima hladnjak na regulaciji napona u tom cenovnom rangu. Sve se mislim da je i ja pazarim za jednu konfiguraciju.

Nazad
Vrh Dno