Šta je novo?

Intel Pentium D

kovacm je napisao(la):
...Pentium IV (NetBurst) je pored toga (dodavanje novih funkcija) odbacio masu stvari koje su se koristile prilikom razvoja novih procesora u protekle 2 decenije (npr. izbacivanje shiftera, izbacivanje vishe dekodera instrukcija i ostavljanje samo jednog...)

Prvo, ako se dobro secam ni jedan x86 procesor nije tada imao vise od jednog dekodera instrukcija (za AMD nisam siguran doduse, neka me neko ispravi ako gresim).

NetBurst jezgro je pretrpelo dosta izmena u odnosu na prethodna, L1 instruction cache je pomeren iza dekodera tako da kesira dekodirane instrukcije, neke shift/rotate operacije su postale manje efikasne na ustrb vece efikasnosti nekih drugih, a narocito SIMD instrukcija iz SSE/SSE2 seta.

Sustina svega toga je da su inzenjeri iz Intela racunali na to da ce softver vrlo brzo ispratiti hardver i da ce te optimizacije pokazati sta NetBurst zaista moze. Ispostavilo se da su bili bar 5 godina ispred svog vremena jer u to vreme ne samo da softver nije pratio nego je problem bio i memorijski bandwidth za ovo jezgro koje je zaista dobro optimizovano za streaming algoritme. Na nesrecu Rambus koji je bio (a i dan danas je!) tehnicki superiornije resenje nije prihvacen iz ekonomskih razloga i spletki o kojima ne bih sada da pocinjem diskusiju. Tako je jedna, po meni sjajna arhitektura, u startu bila osudjena na propast jer se kosila sa osnovnim principom kapitalizma koji veoma rado primenjuju sve softverske kuce i koji glasi "prodaj sto vise, ulozi sto manje".

kovacm je napisao(la):
...Athlon usavrseni PIII (doato josh FPU jedica...).

Da, AMD je razvio neku vrstu paralelne obrade u hardveru kao sto to danas rade graficki procesori sa svojim mnogobrojnim pixel i vertex jedinicama. To je u sustini dobra ideja, ali negde se mora stati sa tim. Ne mogu se dodavati FPU ili bilo koje druge jedinice beskonacno, a da se pritom vrti prastari softver jer ce vrlo brzo nesto drugo (osim tih jedinica) postati usko grlo ako se nista ne promeni. Takodje, paralelizam koji je inherentan u obradi slike i koji je tako lako implementirati u grafickom hardveru, a da programeri ni ne osete nije moguce eksploatisati i u svim drugim oblastima jer se javljaju problemi sa koherencijom i sinhronizacijom.

kovacm je napisao(la):
Vec sam pitao sta znachi SSE optimizovan software: da li se to svodi na chekiranje opcije SSE u kompajleru ili se mora raditi ruchna optimizacija koda?

Odgovor je trojak:

1. Moguce je samo cekirati opciju i dobiti SSE kod nece raditi nikakvu paralelnu obradu (SIMD = single instruction multiple data) ali ce opet bolje raditi od generickog x86/x87 koda na Intelu, dok AMD-u nece ni najmanje smetati.

2. Moguce je (sa Intelovim kompajlerom) cekirati opciju i dobiti SSE/SSE2 kod koji zaista koristi SIMD principe (kompajler radi automatsku vektorizaciju, razmotavanje petlji, itd) i koji radi 3-4x brze nego kod generisan Microsoftovim ili GNU kompajlerom (mislim na stare verzije MSVC i GCC -- 2003 i 3.x, kod novih se stanje dosta popravilo).

3. Moguce je (sa bilo kojim kompajlerom) koristiti SIMD (SSE/SSE2) instrukcije preko intrinisic-a, ili direktno iz asemblera. Rezultat moze da varira u odnosu na Intelov kompajler. Rucno pisan kod je u 90% slucajeva bolji svega par procenata, mada moze biti bolji izmedju 4-6x u zavisnosti od toga da li kompajler "zna" da vektorizuje kod ili ne. To zavisi od tipa podataka (da li postoje odgovarajuce instrukcije) i nacina pristupa memoriji (sekvencijalan .vs. slucajan).

ivanbo2003 je napisao(la):
Odakle ti znas da vise registara donosi 3% ubrzanja?

"Slucajno" se bavim optimizacijom koda pa sam nesto kao i testirao, a i proucio sam krajnje nezgrapan AMD64 ABI i novu FASTCALL konvenciju u x64. Ako te ne mrzi potrazi AMD64 ABI na MSDN pa ces videti da se skoro sva prednost veceg broja registara gubi u startu. Zapravo ako se izbroji i nemas nesto mnogo vise slobodnih registara na raspolaganju jer je vecina rezervisana i ako hoces da ih koristis moras ih "prosuti" na stek.

ali kada ce quad(ili quad+) preci i zaziveti u desktop trzistu?Molim bez wild nagadjanja tipa "pri kraju sledece(06')" i sl.

Sve ti je tu, a konkretno desktop quad-core detalji su ti ovde pa uzivaj.

Sto se tice FarCry ,prica ispricana vise puta.Igra je samo rekompajlirana(u long modu nema MMX-a i 3Dnow! pa se mozda gubi koji precenat ako je igra koristila nesto od njih)

To stoji, ali rezultat makar u tom slucaju u potpunosti pobija PR tvrdnju Valve-ovaca da 64 bita donose znacajno ubrzanje u igrama.

Inace tek kad se budu pojavile igre iz temelja pisane za x86-64(ili Vistu),videcemo sta ce dobitak(ili mozda gubitak) biti.

Iz mog iskustva sa x64 Windowsom i softverom (ukljucujuci i VS2005) prilicno ce se pricekati na to. Ako programere mrzi (a softverskim kucama se ne isplati) da rekompajliraju kod postojecim kompajlerom, sta mislis koliko ce im trebati da predju na novi razvojni alat i novu platformu? :crash:

@all:
Srecna svima Nova Godina :wave:, zelim vam da imate toliko para da svi kupite Intel ploce i procesore. :D

Poslednja izmena:
Hehe Srecna svima Nova godina a posebno ranoraniocu intelfanu ;) :party:

audiofreak je napisao(la):
Prvo, ako se dobro secam ni jedan x86 procesor nije tada imao vise od jednog dekodera instrukcija (za AMD nisam siguran doduse, neka me neko ispravi ako gresim).

pa Pentijum (http://arstechnica.com/articles/paedia/cpu/pentium-1.ars/7) je imao 3 :type: :type: :type:
jeste intel lepo zamislio NetBurst i jeste trebalo neverovatno vremena da pocne da se koristi na pravi nacin. Bas me interesuje sta ce Cell uraditi posto isto donosi poprilichno drugachiju filozofiju- koliko ce trebati vremena da se iskoristi njegov potencijal i da li ce rezultat biti WOW!* tj. da li ce se osetiti drastican skok u performansama ili ce ga x86 jednostavno ispratiti vremenom- lagano ali sigurno :D
mada mislim da ce kod Cella tj. PS3 stvari ici mnogo boljim tokom jer PS programeri su mahom ex. demo coderi tako da ce se lakse snaci i pre svega zeleti da iscede sve sto mogu iz Cella :)
btw sta je sa ovom novom generacijom Intelovih CPUa, da li ce napustiti NetBurst (izmdju ostalog i jedan dekoder koji mora da dekodira blok od 64bajta intrukcija da bi napunio trace cache) i vratite se brutalnoj sili dodavanja izvrsnih jedinica povezanih povezanih na vec proveren nachin :)

Da, AMD je razvio neku vrstu paralelne obrade u hardveru kao sto to danas rade graficki procesori sa svojim mnogobrojnim pixel i vertex jedinicama. To je u sustini dobra ideja, ali negde se mora stati sa tim. Ne mogu se dodavati FPU ili bilo koje druge jedinice beskonacno, a da se pritom vrti prastari softver jer ce vrlo brzo nesto drugo (osim tih jedinica) postati usko grlo ako se nista ne promeni...
Na shta tachno mislis? pa sve od Pentium I generacije je superscalar (zato i ima vishe dekodera instrukcija). Vidish da vishe na moze da se dodaje FPU i ostalih jedinica na jedan core pa se zato primenjuje vrlo sofiticirano i hitech resenje: dodavanje jos jednog takvog cora :smoke: sa josh jednom gomilom izvrsnih jedinica :)

Iz mog iskustva sa x64 Windowsom i softverom (ukljucujuci i VS2005) prilicno ce se pricekati na to. Ako programere mrzi (a softverskim kucama se ne isplati) da rekompajliraju kod postojecim kompajlerom, sta mislis koliko ce im trebati da predju na novi razvojni alat i novu platformu? :crash:

tako tuzna istina... :(

btw @audio 10x za objasnjenje vezano za SSE! da li se ranije radio sa MC680x0 ili samo sa x86? ako se ne varam ti si examigista?

kovacm je napisao(la):

Vidi stvarno, skroz sam zaboravio na to, ALI...

Together, these three decoders are capable of passing up the three instructions per cycle into the ROB.

NetBurst decoder iako je samo jedan moze da postigne veoma slicne rezultate pogotovo ako se uzme u obzir da se kesiraju dekodirani µ-opovi.

kovacm je napisao(la):
btw sta je sa ovom novom generacijom Intelovih CPUa, da li ce napustiti NetBurst (izmdju ostalog i jedan dekoder koji mora da dekodira blok od 64bajta intrukcija da bi napunio trace cache) i vratite se brutalnoj sili dodavanja izvrsnih jedinica povezanih povezanih na vec proveren nachin :)

Za to nisam tacno siguran, ali nekako mi se cini da su mnogi otpisali NetBurst pre vremena (ukljucujuci i pojedince u Intelu). Iz tako slozenog dizajna moze se stosta nauciti, unaprediti i primeniti u buducim procesorima. Jedna interesantna stvar koju ce ubaciti je Rockton (neke instrukcije/ekstenzije za ubrzavanje rada virtualnih masina, Java, etc).

kovacm je napisao(la):
Na shta tachno mislis?

Ako pitas vezano za uska grla, prva stvar koja pada na pamet je memorija.

kovacm je napisao(la):
btw @audio 10x za objasnjenje vezano za SSE! da li se ranije radio sa MC680x0 ili samo sa x86? ako se ne varam ti si examigista?

Radio sam sa MC i sa Z80. Jesam ex-Amigista.

cene intela 9xx u US.

FUGGER from xtremesystems je napisao(la):
930 940 950

930 was $299
940 was $4xx
950 was $6xx

Poslednja izmena:
Ne znam za vas ali ja sam narucio Pentium D 930. Nadam se da ce stici uskoro.

Ne znam za vas ali ja sam narucio Pentium D 930. Nadam se da ce stici uskoro.
iznenadio bi se da nisi kao i verujem mnogi ovde na forumu :d

Novosti u vezi izlaska 65nm serije:
http://www.tomshardware.com/2006/01/05/the_65_nm_pentium_d_900s_coming_out_party/

Ovo je extra zanimljivo:
image012.gif

image015.gif

image025.gif

image030.gif

Naravno ima dosta stvari gde je AMD i dalje bolji -- na primer u obradi videa?!? Sad ce biti potpuno obrnuta situacija, kupi Intel da se igras i to jeftino, a AMD za kompresiju, ko ce vise da ih pohvata :D

Narocito mi je zanimljivo da Intel bolje radi multitasking od AMD-a, nema sumnje ovo je rezultat veceg L2 cache-a.

Poslednja izmena:
@audiofreak

Nije ok da poredis novu seriju intela i staru od amd-a
Sacekaj AM2 seriju pa poredi onda multitasking i sve ostalo(game-ing,a/v obradu...).Teeesko da ce intel biti bolji.Mozda Conroe bude nesto u prednosti kad se pojavi ali do tada ce AMD vec izbaciti sledecu inkarnaciju K serije,pa aj' 'jovo nanovo ;)

EDIT:
blah evo i zakljucak sa THG(da ne citiram sve,dovoljno je i poslednjih par recenica..):

Looking at the dual core sector, the Pentium D 900 is able to mix things up a little bit, but it is not capable of surpassing the Athlon 64 X2's performance at all. Thanks to a 4-MB L2 cache, it can compete with the X2 in many benchmarks, but the faster X2 models remain on top. You will have to get the Pentium Extreme Edition 955 to outperform AMD's dual core top models in some disciplines, but this has to be bought at a 50% price penalty when compared to Pentium D 950.

Although the new Pentium D 900 series clearly is better than the 800 family and the firm finally manages to come close to AMD, we would still recommend an AMD based system to any conscious computer buyer due to advantages offered in terms of both performance and power consumption.

Hehe bas sam se lepo zabavio i sit nasmejao dok sam "formatirao text" :d
THG je sve sam rekao,dzabe sam pominjao novi socket...nije bilo potrebe :d
Onaj deo o conscious computer buyer mi se najvise svidja ;)(u svetlu tvoje porudzbine :d )

Poslednja izmena:
Nije ok da poredis novu seriju intela i staru od amd-a

Do sad je sudeci po vasim postovima bilo u redu porediti AMD-ov "pravi" dual-core sa Intelovim "kobajagi" dual-core. Takodje ste poredili AMD dual-core i Intel Hyper-Threading. Mozes li da mi objasnis zasto ne bih smeo da poredim?!? I jedno i drugo je dostupno u isto vreme na trzistu i cilja na isti segment.

Sacekaj AM2 seriju pa poredi onda multitasking i sve ostalo

Podseti me molim te sta AM2 serija treba da promeni (osim podrske za DDR2)?

ali do tada ce AMD vec izbaciti sledecu inkarnaciju K serije,pa aj' 'jovo nanovo ;)

Samo se ti nadaj da ce AMD tako brzo nesto radikalno bolje da izbaci. To ne bi bilo lose jer bi Intel morao da ih prati, ali ja sam ipak malo skeptican prema AMD-ovim mogucnostima cisto s materijalnog i proizvodnog aspekta. Intel je inertan, i treba mu dosta vremena da prikoci i krene u drugom smeru, ali jednom kad se to desi bolje je da ne stojis ispred njega.

blah evo i zakljucak sa THG (da ne citiram sve, dovoljno je i poslednjih par recenica..):

THG zakljucak je samo delimicno tacan. Sto se mene tice, dovoljno mi je da vidim da Pentium D 930 koji ce me izaci 340€ u skoro svim testovima koji su meni bitni stoji ispred Athlon 3800+ x2 koji bi me kostao 395€ + neka dobra nF4 ploca + low latency DDR memorija.

Onaj deo o conscious computer buyer mi se najvise svidja ;) (u svetlu tvoje porudzbine :d )

Opet ne razmisljas o onome sto si procitao i jos mi se rugas, ccc...

Prvo, cela ta njihova recenica je besmislena. Ako je neko vec svestan onda mu ne treba njihov savet za kupovinu, zar ne? A ako nije svestan onda zar mislis da ce poslusati bilo ciji savet?

Drugo, naravno da ti se taj deo svidja -- svakome se svidja kad mu podilaze. Ta recenica je ocigledno namenjena vlasnicima i ljubiteljima AMD procesora koji obicno o sebi imaju visoko misljenje pa jos kad im neko potvrdi ovako javno kako su oni eto "svesni" kupci zato sto su izabrali taj i taj proizvod/brand... no comment.

Evo od mene i jedne kritike na racun Intela u vezi nove serije procesora:

AA30. - During an Enhanced HALT or Enhanced Intel® Speed Step Technology Ratio Transition the System May Hang

Problem: The BNR signal may not function properly during an Enhanced HALT or Enhanced Intel® Speed Step Technology ratio transition.

Implication: The system may hang due to incorrect BNR signaling.

Workaround: It is possible for the BIOS to contain a workaround for this erratum.

Rezultat ovoga je da EIST i C1E ne rade na novim dual-core procesorima. Ovo vazi za tekuci B1 stepping serije 9xx procesora, planirana je revizija B1 stepping-a koja ce izaci u Q2/2006. Trenutno postoji workaround za ovo, i vec je ubacen u najnovije verzije BIOS-a u vidu microcode update-a. Workaround se pretpostavljam svodi na kompletno iskljucivanje EIST i C1E.

Ovo ce mozda pogoditi ljude koji se odluce da sada kupe dual-core procesore na vise od 3.2GHz jer oni imaju veci TDP od 2.8 i 3.0 modela.

Uticaj EIST-a ce pritom biti zanemarljiv u odnosu na C1E koji utice na idle potrosnju i temperaturu.

Slusaj audio,ovo nije bilo nista licno,vec sam samo izvukao zakljucak sa linka koji si ti naveo ,a ne ja...
Anyhow,ja nikada nisam poredio intelov HTT sa "pravim" amd DC.Druga je stvar Pent. D i Amd DC poredjenje(ovo stoji jer je to intel odlucio da suprotstavi Amd-u ,a ne ti ili ja)
Znaci problem intela je mozda bio to sto je ova serija procesora trebala da bude izbacena umesto 8XX serije...Mada i tada bi Amd u dosta stvari bio bolji,ali to je druga prica.
A to sta ce i koliko AM2 da donese,aj mi da sacekamo tu seriju pa da cenimo,vazi ;).Dovoljno je da budu 10-15% brzi pa da amd-u i ne treba FX verzija(jer i ovaj 4800+ solidno izlazi sa novim XE).
E sad pohvale na intelov racun(poboljsanja):manji(nesto) TDP,dosta poboljsana OC margina(naravno trebace ti dobra ploca i memorija,kao i bolje hladjenje),animiranje industrije(soft.) ka DC,solidan 65nm proces.,dobre perform. yonah serije itd.
Naravno i cons(4 najvaznije mane):i dalje relativno visok power draw,drzanje ko pijan plota FSB filozofije(sto ce ga "ubiti" u server segmentu),odlaganje CSI(conroe bez CSI?!?) i los power management u desktop segmetnu(amd-ov c&q je za 2 koplja ispred intelovih "pandana")
Ti znas za sta ce ti sluziti dual core(tj. dual chip) cpu pa mozes i da pravis racunicu(i u pravu si imajuci u vidu "projekciju" cena),ali sta ce onaj "Pera Petrovic iz Loznice" da radi(a ni ne zna za sta ce mu racunar)?Da kupi intela zbog heavy kampanje po medijima?Nadam se da ce prvo da procita neki review pre nego se zaleti...

PS Doslo je vreme kada su razlike o kojima mi pricamo evidentne(i isplative na duzi rok) primetne samo u shaci aplikacija,tako da sta god neko uzme,nece mnogo pogresiti in the end line ;)
PPS Kome je bio namenjen onaj savet(opaska) na THG?Meni ne jer sam svestan realne situacije.Verovatno ne ni tebi(jer si zacrtao sta uzimas).Onda verovatno neodlucnim potencijalnim korisnicima koji bi all-'round racunar a da ima najbolji price/perf, odnos.Tako se meni bar cini.
I nisam to naveo da te prozivam da nisi conscious buyer,vec cisto iz zezanja(provokacija :d ).Ti valjda prvi znas (i svestan si) zasto uzimas intela.

Znaci problem intela je mozda bio to sto je ova serija procesora trebala da bude izbacena umesto 8XX serije...Mada i tada bi Amd u dosta stvari bio bolji,ali to je druga prica.

Slazem se.

A to sta ce i koliko AM2 da donese,aj mi da sacekamo tu seriju pa da cenimo,vazi ;)

Ja sam ipak ocekivao da ce neko znati koja su jos poboljsanja u jezgru ako ih uopste ima. DDR2 kao sto znas ima vece latencije pa bi to moglo mozda cak i da uspori AMD za par %.

manji(nesto) TDP

Pentium 630 single-core je 87W TDP, dok je Pentium D 930 dual-core 95W TDP sa svih svojih 376M tranzistora. Ne bih rekao da je to samo "nesto manji" TDP.

drzanje ko pijan plota FSB filozofije (sto ce ga "ubiti" u server segmentu)

Ne verujem da je tek tako lako promeniti to, odnosno preko noci preci na nesto drugo. Uostalom, sam FSB nije problem pogotovo ne sa postojecim softverom. Retko koja aplikacija (osim sintetike) moze da iskoristi pun memorijski bandwidth koji FSB nudi. Mnogi misle da je to usko grlo. Ja sam u praksi na NetBurstu uspevao da postignem do nekih 87% utilizacije magistrale pri izuzetno optimizovanom kopiranju memorije. Posto vecina aplikacija ipak nema tako optimizovan kod niti pristupa memoriji sekvencijalno nego uglavnom se radi o random pristupu latencija je to sto ubija performanse. Pri tom mislim i na memoriju i na cache.

Uostalom, moguce je da je Intel testiranjem dosao do zakljucka da jos nema potrebe za promenom tog tipa. Samo bi im sada falilo da promene jos jednom magistralu, chipset i podnozje, a da se to ne odrazi odmah na performanse nego tek kroz koju godinu kad softver i RAM isprate -- pa mogli bi sami sebe odmah da sahrane.

Onda verovatno neodlucnim potencijalnim korisnicima koji bi all-'round racunar a da ima najbolji price/perf, odnos.

Pa ja bih ipak za entry level dual-core preporucio 930 umesto 3800+. A evo i zasto:

1. Procesor je jeftiniji.
2. Performanse su skoro identicne.
3. Intel ploce vec odavno imaju DDR2 podrsku, npr. ako ja kasnije budem hteo brzi RAM kupicu DDR2-800MHz i staviti ga na ovog Asus-a. Neko ko sada ode i kupi 3800+ x2 morace da menja kasnije i RAM i plocu (zbog DDR->DDR2) i procesor jer je kontroler u njemu.

Meni se cini da je u tom slucaju odnos cena/performanse/rentabilnost ipak na strani Intel-a. Naravno, govorim za entry level. Onaj kome treba najbrze uzece sigurno 4800+.

I nisam to naveo da te prozivam da nisi conscious buyer,vec cisto iz zezanja(provokacija :d ).Ti valjda prvi znas (i svestan si) zasto uzimas intela.

Sad znas i ti, objasnio sam. Uopste ga uzimam zbog toga sto sam developer i treba mi support koji Intel nudi, a sada konkretno ga uzimam jer je jednostavan i relativno jeftin upgrade path na kom nameravam da se skrasim neko vreme i sacekam nesto drasticno bolje, mozda bolje i od Conroe, ko zna.

EDIT:

Khm... mislim da ce ova masina ipak biti brza od 4800+ :d
http://www.anandtech.com/tradeshows/showdoc.aspx?i=2664&p=2

Poslednja izmena:
Hehe taj OC pentium sigurno ce biti brzi.Koliko ce da kosta to cudoviste :d ?
Da obijam banku odmah ili da cekam jos malo :d ?
Ah da dual gpu 7800GTX 512?WTF?LOL to ce stvarno da jede malu decu...

Poslednja izmena:
Vrlo zanimljivo. Ovo su zapravo dve 7800GTX 512 sa dodatnim dother boardovima koje su ništa drugo do 7800GTX 512 ploče opet. Dakle SLI sa dva PCI-E slota. Ovo je mnogo elegantnije resenje od DUAL mutanata.

Poslednja izmena:
Mada su i ovo mutanti, pogledaj duzinu kartica -- duze su nego full ATX ploca! Ono sto je meni najzanimljivije je da Dell daje garanciju na skoro 25% O/C sistem. Znaci da je 65nm proces zaista extra, a ne samo solidan.

U pravu si za duzinu, ali staju u Extended ATX kucista.

Što se tiče tvojih ljubimaca i 820-ka je dobro stojala sa OC-om, a ovi "kolačići" u 65nm moraju biti bolji.

Prilozi

• quadsli.jpg
    quadsli.jpg
    48.3 KB · Pregleda: 64
Paradigma je napisao(la):
U pravu si za duzinu, ali staju u Extended ATX kucista.

Što se tiče tvojih ljubimaca i 820-ka je dobro stojala sa OC-om, a ovi "kolačići" u 65nm moraju biti bolji.

Extended ATX? WTF? Koliko vidim u mog Chieftec-a bi stalo, jos samo da zveknem neku banku :D

Da ali ima jos jedna razlika izmedju 8xx i 9xx serije:
tdp.gif

Kod 8xx samo 820 je bio 95W, ostali su svi bili 130W TDP. Kod 9xx serije je i 930 "upao" u 95W TDP -- to je znacajan pomak. Sve nesto ne mogu da se otmem utisku da ce Intel ipak uspeti da izbaci 4GHz model koji je obecao svojevremeno uz jos malo tweakovanja procesa.

Cini se da se NV nije posteno ponela prema svojim partnerima kad je ovaj quad-sli u pitanju...
Dell Quad SLI described as a publicity stunt

Reactions ranged from anger towards Nvidia to anger towards the press for covering something that for all intents and purposes seems to be a PR stunt.

http://www.theinquirer.net/?article=28865

Edit:
Nisam mogao da izdrzim a da ne citiram coveka iz VoodooPC-a(komentar na intel-exlusive quad-sli):

Now that some time has passed, has your opinion changed?
I hold Dell in high regard, however, throwing Quad SLI at an Intel based gaming system is much like putting lipstick on a pig.
:laugh: :laugh: :laugh:

I na kraju komentar autora clanka:
The launch of the Quad SLI system should be viewed for what it is - a paper launch of a product that is very unlikely to see the light of day, and by the time it is made available the next generation of Nvidia product should be hitting the shelves. If Nvidia managed to get Dell or Intel to pick up the entire development costs of this platform, good for them. Regardless, Nvidia has succeeded in irritating long-standing partners and potentially alienating the press, which is tired of paper launches.

Poslednja izmena:
Heh, kako bi zavidljivci inace komentarisali nego sa "kiselo grozdje"?

1. Tesko da ce to zastareti tako brzo (radi se ipak o 4x GTX 512 koji je tek izasao i koji vec u 1x konfiguraciji vazi za najbrzu kartu trenutno na planeti).

2. To nije pravljeno za "mase" jer ce mu cena biti oko 7,000 USD. U pitanju je vrhunski racunar koji ce biti proizveden u maloj seriji. Svako kuciste je rucno oslikano.

3. Originalna namena ovakve zveri je da tera Dell 30" flat panel u nativnoj (2560 x nesto) rezoluciji sa 32xAA i 16xAF sto je i demonstrirano.

4. Dual-core + HTT Pentium 955 EE je bolji kandidat za ovo nego Athlon x2.

Sve u svemu u pitanju je unikat u svakom pogledu i po mom misljenju vredi tih para ako ih covek ima. Ja se ne bih dvoumio ni sekunde vec bih kupio i slatko se smejao u facu svima koji ispaljuju kisele komentare -- mogli bi samo da me mrze.

EDIT - za skeptike u vezi temperature i O/C potencijala 65nm jezgra:
http://www.vr-zone.com/?i=3074&s=13

Poslednja izmena:
1. nisam preterano zagledao specifikacije, ali jesi li siguran da je GTX512 u pitanju? Nesto su mi tanani oni kuleri da bi hladili 550 MHz G70?!
2. E sad, rucno oslikani? Nema shanse! Ajde da je u pitanju desetak komada, ali ova masina ce sigurno da se napravi u barem 500 komada, tako da je rucno oslikavanje sumanuto.
3. slazem se da je ovo napravljeno za zzesce kurchenje, ali s pravom!
4. vecita tema za rasprave
ali evo jednog linka koji ce te demantovati: http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/athlon64-fx60_11.html
5. ovo je definitivno dream-machine i ne bih se bunio da mi ga neko pokloni. A kada bih vec imao te pare pre bi ih potroo na Logana ;)

P.S
Ma koliko ovo pod 3. bilo istinito, ovo je ipak sjajan koncept koji ce se sigurno transformisati u nesto mnogo pristupacnije sirokim masama. Za gomilu igraca i za jos vise developera ovo je extra masina.
Sto se tice exluzivnosti za Intel, svi znamo zasto je to tako - zbog DELL-a! Nikakav tehnoloski razlog zasto sve ovo ne bi mogo na S939 platformi ne postoji! Sta vise, sva je prilika da bi X2 platforma bla primerenija, jer su sva dosadasjna testiranja pokazala da je X2 brzi u gameingu od PEE!
U svakom slucaju, extra hardver i jos bolji marketinski potez!

Poslednja izmena:
Nedjo je napisao(la):
1. nisam preterano zagledao specifikacije, ali jesi li siguran da je GTX512 u pitanju? Nesto su mi tanani oni kuleri da bi hladili 550 MHz G70?!

Siguran sam:

"and were using total of four Geforce 7800 GTX 512 chips or should we just say four G70 chips. It comes to total 2 GB graphic memory."

Evo i podataka:
specs_2.jpg

Nedjo je napisao(la):
2. E sad, rucno oslikani? Nema shanse! Ajde da je u pitanju desetak komada, ali ova masina ce sigurno da se napravi u barem 500 komada, tako da je rucno oslikavanje sumanuto.

To ce biti pre 20 komada nego 500. Tako se nesto naculo od nVidije.

Evo kako izgleda jedno od kucista:
shipcase_2.jpg

I par slika sistema koji je bio na CES-u:
quadsli_power.jpg

quadsli_power3.jpg

quadsli_power2.jpg

Ovakav sistem zahteva 850W napajanje, a posto je ovaj na CES-u imao "samo" 650W u kucistu dodata su dva externa napajanja od po 150W (12V, 12.5A). Sa takvom potrosnjom ovakav sistem nije za nas jadnike bar dok nam EPS ne ukine kaznene tarife.

Jedan od komentara na ovu masinu koji mi se dojmio:

"My first pc was a 16mhz 286 and it cost me $7,000. My how far we've come."

Taman da ucutka svakog ko kaze da je 7,000 USD za ovakav sistem mnogo :D

Poslednja izmena:
Hehe audio,nisi quote-ovao i odgovorio na ovo :)

Nisam ni gledao, ali kad vec insistiras, nije koriscen 81.98 whql drajver, niti koliko vidim Q4 patch. Ili su koriscene samo SMP optimizacije u drajveru, ili i te i one u igri -- kako god okrenes ni jedno ni drugo ne valja, a iz teksta nije bas najjasnija metodologija testiranja.

81.89 drajver iskljucuje SMP optimizaciju za Q4 jer se kolje sa ovom ugradjenom u patch. Neka buduca verzija bi trebalo da radi kako treba.
Sto se tice metode, testiranja, ona je najverovatnije ista kao i u slucaju bilo kog drugog xbitovog testa...

Eh sad pa nevalja xbit-ov test.Nije nego ;)
Dokazi su tu i govore in favour of FX-60! :rtfm:
New performance king has arrived!

Nedjo je napisao(la):
81.89 drajver iskljucuje SMP optimizaciju za Q4 jer se kolje sa ovom ugradjenom u patch. Neka buduca verzija bi trebalo da radi kako treba.
Sto se tice metode, testiranja, ona je najverovatnije ista kao i u slucaju bilo kog drugog xbitovog testa...

81.89 ili 81.98? Nemoj jos ti da me zbunjujes :D
Ja inace ne sumnjam u njihove metode ali mi nije jasno kako je testiran SMP u konkretnom slucaju.

@Lukija:
Zasto nema prikaza potrosnje i temperature u tom testu FX-60?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno