Šta je novo?

Intel Kaby Lake

Citam po netu da bi mozda update BIOS-a pomogao. Moj je iz oktobra 2016., dok je na zvanicnom MSI sajtu poslednji izasao pre nesto vise od mesec dana, koji u patch beleskama ima i "improved memory compability." Posto je razlika svega 266MHz, iskreno mi se ne da bakcati sa tim, tako da nek radi na 2400.

Ono sto mene zanima je sta vi ljudi mislite o Game Boostu na MSI maticnim? Vidim da ova Krait ima Game Boost na 4.8 GHz, navodno rock stable, testirano od strane MSI-a. Valja li to icemu ili je jos uvek mnogo bolje rucno klokovati?

Probao Game Boost, diglo i memoriju, popio crash nakon 30 sekundi RottR bencha.

Izgleda da cu morati rucno kad pozelim da klokujem procesor posto memara nece preko 2400 da ga j.

Ma kakav auto-oc, pogotovo na 4.8GHz.

Ako si nasao informaciju da memorija zbog biosa nece prekk 2400, zasto ne uradis update?

P9 Lite TT

Ma kakav auto-oc, pogotovo na 4.8GHz.

Ako si nasao informaciju da memorija zbog biosa nece prekk 2400, zasto ne uradis update?

P9 Lite TT

Procitao sam one to many horror story. :D Salu na stranu, nisam ni pronasao informaciju da je to sigurno problem, nego da mozda pomogne. Da imam 3200 ili slicnu brzinu, verovatno bi se cimao oko toga, ali za 266 MHz razlike - dobro mi je i ovako, s obzirom da sve ostalo radi savrseno.

Sto se tice OC-a, kad budem OC-ovao verovatno ni necu terati preko 4.8 jer ne verujem da ce CM 212X moci vise.

Sta fali, 152e za 375GB?

Ova nula mora da je stamparska greska, posto 152e je vise nego 480GB ssd, ali oprosticemo mu zbog brzine.

1520 mozda bude 4TB SSD ;)

Kad bismo se salili!

P9 Lite TT

Bolje da si jos ranije uzeo jedan i3 ili zakljucani pentium/celeron i koristio to. U svakom slucaju mislim da bi trebao prodati taj pentium i uzeti bilo koji dual core za tu platformu. Tom klokerskin pentiumu ce brzo pasti cena u narednom periodu, dok ce cena ostalih komponenti ostati ista. Ako ti se performanse pokazu kao nedovoljne, kada izadje Ryzen uzmi prodaj maticnu i taj zakljucani dual core proc(koji bi trebalo da mozes da prodas po istoj ceni po kojoj si ga uzeo) i kupi sta se pokaze bolje izmedju Ryzen i Kaby Lake-a.

Prodaj sve i predji na platformu sa G4560 ili nekim slicnim AMD procesorom (videcemo uskoro). Cenovno nista ne gubis, a makar dobijas 3 godine garancije. ;)

Ja bih u toj situaciji prodao i postojeću mini konfu i ovu neraspakovanu tj delove i onda za sve te pare kupio nešto novo u garanciji što ima perspektivu.

Drugari, poslušao sam vas, prodao sam sve i sastavio bih novi "badžet" komp:
- CPU: Pentium G4560
- MoBo: ASRock H110M-ITX/ac, ASRock sajt, NewEgg ASRock reviews. Nema USB 3.1, nema mSATA, pogledaje specs, u principu mi nije ni važno toliko. Ima WiFi i bluetooth, što je super je ne moram da stavljam dongles za oba; pitanje je kako radi.
- Memorija: DDR4, piše da ploča podržava samo 2133MHz (neka posebna? Hyper X? XMP? Uzeo bih jedan stik od 8GB, da bih eventualno mogao još još jedan od 8GB kasnije).
- Sve ostale komponente imam (SSD, HDDs, kućište...).

Neka sugestija? Hvala! :)

Trebalo bi da svaka H110 ploča podržava i DDR4 2400MHz memoriju sa Kaby Lake procesorom. Ova moja H110 radi regularno na 2400. Na ASRock sajtu nema da piše, Asus je naglasio ovo. Ima male razlike u performansama po testovima u igrama, 2-3 FPS više sa 2400. Skupa je sada memorija, ja sam na kraju naručio HyperX 2400 CL15, ima ovde na BenchShop-u nahvaljeni GSkill, ali samo u kit-u od 16GB-a.

Poslednja izmena:
Aktivirao si XMP profil u bios-u ?

Ne, to je standardni takt za Kaby Lake.

Jeste za Kaby Lake, ali nije za tu ploču i čipset. Po defaultu stavlja 2133 Mhz.

I na H110 pločama standardno memorija radi na 2400MHz sa KL procesorima, sa SL je standardno 2133. Tako piše i u specifikaciji za ploču.

2 x DIMM, Max. 32GB, DDR4 2400/2133 MHz Non-ECC, Un-buffered Memory
Supports Intel® Extreme Memory Profile (XMP)
* Refer to www.asus.com for the Memory QVL (Qualified Vendors Lists).
* Due to Intel® chipset limitation, DDR4 2400MHz memory frequency is only supported by 7th Generation Intel® processors. Higher memory modules will run at the maximum transfer rate of DDR4 2400MHz.
** Due to Intel® chipset limitation, DDR4 2133MHz and higher memory modules on 6th Generation Intel® processors will run at the maximum transfer rate of DDR4 2133MHz.

Trenutna (do sutra) Samsung memorija je 2400MHz CL17 i upravo na toliko i radi. XMP i ne podržava, stoji mi Disabled, ali regularna je brzina, nije oboren takt.

Da li je Cooler Master 212X dovoljan za OC 7700K? Trenutno mi temperature u Witcheru idu do ~70C, na defaultu. CPU fan profil je isto default BIOS varijanta, sto znaci da moze malo agresivnije da se podesi. Kako god, moze li se od ovog kulera ocekivati nekih 4.8, GHz na svim jezgrima?

Tesko, pogotovo za stres testove.
Svakako je slab kuler za OC 7700k monstruma, par stotina MHz preko stocka, mozda mu je i to previse.

P9 Lite TT

Da li je Cooler Master 212X dovoljan za OC 7700K? Trenutno mi temperature u Witcheru idu do ~70C, na defaultu. CPU fan profil je isto default BIOS varijanta, sto znaci da moze malo agresivnije da se podesi. Kako god, moze li se od ovog kulera ocekivati nekih 4.8, GHz na svim jezgrima?

Kako si u bios-u stavio podesavanja za napon CPU ? ako si ostavio na AUTO, napon moze da bude prilicno velik za taj default clock !

Kako si u bios-u stavio podesavanja za napon CPU ? ako si ostavio na AUTO, napon moze da bude prilicno velik za taj default clock !

BIOS je na default podesavanjima, nista jos uvek nije dirano. Sada sam pogledao i default podesavanje zaista jeste Auto. To pretpostavljam znaci da je CPU overvoltovan tokom igara i na default kloku? Drugm recima, imam vise headrooma za OC kada podesim Offset ili Adaptive?

@Ivan
Hebat ga onda, trebao sam uzeti neki skuplji kuler. Racunao sam da je ovo dovoljno za 4.8-5.0, ocigledno nije.

Poslednja izmena:

Evo cisto da vidis, poredjenja radi, cime ljudi hlade 7700k na 4.8-5.3

Iskreno kontam da bi bio OK za neki OC do 4.5ghz ako nije bas neki los primerak. A dobitak u igrama izmedju 4.5ghz i 5ghz je toliko mizeran da ne vredi doplacivati 50+ eur za bolji cooler, ovo je imho ofc.

BIOS je na default podesavanjima, nista jos uvek nije dirano. Sada sam pogledao i default podesavanje zaista jeste Auto. To pretpostavljam znaci da je CPU overvoltovan tokom igara i na default kloku? Drugm recima, imam vise headrooma za OC kada podesim Offset ili Adaptive?

Pa da, za pocetak probaj recimo da stavis mnozioc na 45, napon za proc 1.26v/adaptive +10 (LLC na 5, ako si na asus ploci) i pusti realbench stress, prati temp i napon ;)

edit
sad vidim da imas MSI plocu, LLC se kod tebe oznacava CPU Vdroop Offset Control, e sad ne znam napamet koje su vrednosti

Poslednja izmena:
Mizeran je los izraz, nepotreban je prikladniji.
Dobitak, tu gde GPU nije bottlenek, je nesto vise od 10% kolika je i razlika u kloku.

Na vecim rezolucijama od 1080P je nebitno da li je na 4.5 ili 5.0, gotovo sa bilo kojom grafickom.
Znaci na 1080p da bi pokrenuo neke CPU bound naslove na 144Hz, kada se u istim naslovima odvrnu podesavanja [emoji4].

P9 Lite TT

Ionako se igram na 1440p, Overwatch rutinski drzi 165Hz na Epic podesavanjima, dok za SP mi je ionako dosta >60 - uz G-sync svakako nema tearinga i stutteringa.

Inace, 7700K vec boostuje na 4.4 tokom opterecenja (mislim da je to na svim jezgrima), tako da mi je 4.5... Meh. :D

^Da, bas to. Na brzinu otkucam i preskocim slovo ili pogresim.

P9 Lite TT

Da li je ko probao g4560, da li taj procesor moze da bude dostojan upgrade posle Phenoma 955, radio bi sa 270x grafikom.

Takodje me interesuje da li je ko probao overclock, bilo je mogucnosti da se i3 6100 overclockuje na z170, kakva je situacija sa ovim jeftinijim Pentium procesorom?

Da li ici na B250 ili nesto drugo kad je ploca u pitanju.

Razmatram sta dalje, i5 mi je precenjen, a cini mi se da i3 nema sta da trazi sad kada je dostupan ovaj pentium.

Ja imam taj pentium, u kombinaciji sa B250 pločom. U odnosu, na moju prethodnu konfiguraciju, sa Phenom 965 procesorom , napredak je vidljiv, i to poprilično.
Ali, za mene je preslab, posto imam RX 480, pa cu mozda da ga menjam.

Sent from my Nexus 5X using Tapatalk

Probalo je pola sveta pentium.

On na h110,b150,h170 i z170 zahteva bios update, a bios uodate oduzima opciju klokovanja zakljucanih.

U odnosu na phenom bilo bi to osetno bolje, pogotovo ako je Phenom na stock.

Plocu uzmes koja ti odgovara po konektorima, ne gledaj chipsete.
Samo uz 1XX ploce je obavezan bios update koji sam gore naveo.

I3 je otisao pod mach.

P9 Lite TT

Je li ozbiljan minus danas uzeti plocu koja podrzava USB 3.0, ali ne i 3.1 (razlika je velika)?

Nazad
Vrh Dno