Šta je novo?

Intel i7 vs AMD Phenom II X6?

vladicapevac

Cenjen
Učlanjen(a)
21.03.2011
Poena
169
Razlika je u ceni ali da li je i u perfomansama?
Zapravo pravim masinu za obradu video materijala pa sam u dilemi..

Poslednja izmena:
Ma daj, nemoguce je da se vishe isplati kupiti brzi procesor i sporiju karticu. To se jednostavno potire sa dosadasnjim poretkom stvari.

Pa ako ti sporiji procesor ne daje dovoljno 'snage' za neku igru, mozes imati i dve GTX590 u SLI nece ti pomoci. Zar je moguce da to ne shvatas?

U ekstremnom slucaju Flight Simulator-a recimo - nebitno da li imas GT450, GTX460 ili GTX480, na i5-2500K ces imati 40FPS tamo gde sa AMD-om imas 15FPS.

Ma jok. Bolji jeste osetno, ali ne da jedan baca 10fps a drugi 40. U testovima u 1920 res. nema razlike skoro uopste, a ja niko nece da zakaci jak cpu i jaku kartu i da se igra na medium u 1680, a takvim testovima dokazuju razliku... Pointless
U svakom slucaju, imam debele muke da instaliram Hackintosh na kompu, tako da moze da se nadje u oglasima :( Na intel radi... :)

Poslednja izmena:
Pa ako ti sporiji procesor ne daje dovoljno 'snage' za neku igru, mozes imati i dve GTX590 u SLI nece ti pomoci. Zar je moguce da to ne shvatas?

U ekstremnom slucaju Flight Simulator-a recimo - nebitno da li imas GT450, GTX460 ili GTX480, na i5-2500K ces imati 40FPS tamo gde sa AMD-om imas 15FPS.

Prijatelju ti cesh sa Phenom II X6 u FS imati 15FPS samo ako imash 256MB RAM.

Taj i5 na kolena baca i starog i5, a kamoli tvoj ili moj procesor, ali prestanite vishe da linkujete taj anandtech, onog dana kada budem krenuo da za referentno uzimam testove odatle, tada cu da gledam i testove grafichkih sa Tom's Hardware.

Za hackintosh, pa naravno da nece da radi, Apple nikada nije izbacio rachunar sa AMD grafikom, to bi bilo kao da krenem da se zalim zashto firmware koji mi je namenjen mikrotalasnoj nece da natera moj televizor da mi podgreva hranu.

LJudi hajde dajte mi predlog ze neki cpu tipa i5 i ploce koja bi bila po vama najbolja za ovaj procesor.Kroz vas razgovor sam zakljucio da je ipak bolja kupovina i5.Naravno imajte u vidu da cu kada budem imao vise para kupiti i7,zbog maticne.Hvala..

Poslednja izmena:
Meni je ovo daleko od impresivnog. 3god. stara tech, vs new!
U igrama narocito...
http://www.anandtech.com/bench/Product/146?vs=288

Pa gde bas to da linkujes Iwcham, ovde ne da je impresivno nego hiper-impresivno.:zgran:
Pripadne mi muka kad gledam ove cifre tipa-1090t daje 69.8fps u WoW-u a 2500k 119.4fps ili 108 naprama 159 u DragonAge-u. Sintetiku tek ne smem ni da pogledam. Jesam navijac AMD-a ali ovo je da se ne lazemo-porazavajuce, suvo demoliranje bez premca.:smackbum:
Dodje mi da odmah maknem ovaj X6 iz kucista i trcecim korakom odem po SB. :mad:

Meni pripade muka kada gledam to sto se tice Wow-a jer je takva nebuloza da ja nemam reci... Ako je i ovo drugo sa vidljivom razlikom kao WoW onda....Igram WoW od Vanile i dobro znam o cemu pricam. Razlike NEMA (izmedju i5 750 i 1090t - to sam imao) Ako je 2500k toliko bolji od i5 750 jedino onda... Ali imao sam i Athlon 2 x4. To je takvo g za WoW da je to tuga. Nema l3 kes i to jednostavno ne radi..... To sa procesorskom zahtevnosti WoW-a je enigma meni. Zaista oseca brzi Cpu, ali kad se igra stavi u Windowed u SW ili Ogrimar kada vrvi od igraca i otvori task manager, vidi se da jezgra raduckaju sa po 40%, i na Intel i na AMD.
@ B-Zigger. LOL brate

Poslednja izmena:
LJudi hajde dajte mi predlog ze neki cpu tipa i5 i ploce koja bi bila po vama najbolja za ovaj procesor.Kroz vas razgovor sam zakljucio da je ipak bolja kupovina i5.Naravno imajte u vidu da cu kada budem imao vise para kupiti i7,zbog maticne.Hvala..

Ono sto je neki preovladjujuci stav, koliko sam primetio po forumima je da su se Asus ploce pokazale odlicne za SB procesore, mislim da ti je jako dobra i kupovina Asrock extreme6, ima 16+2 faznu naponsku za vise nego povoljnu cenu i front panel USB3. Mislim da ti je najbolje da pitas za savet na SandyBridge pdf-u, imas ga u podforumu namenjenog procesorima. Citajuci iskustva po netu, izgleda da se Gigabyte ploce nisu nimalo dobro pokazale i njih bi trebalo da izbegnes ako ne zelis glavobolju. Po meni, Asus, Asrock, MSI, tim redom, ali opet kazem, najbolje da pitas za savet nekog ko je probao.

E to je bas ono Magny sto je nevazno. 108fps naspram 158fps... Pravo pitanje je da li Intel SB moze da ucini ono sto bude neigrivo na i5 750/ amd 1090t smooth (sa istim grafickim ofc) Mislim da ne. Kad nesto bude tako CPu zahtevno, nece raditi ni na jednom ni drugom....

Evo jednog zanimljivog poredjenja:

http://guru3d.com/article/core-i5-2500k-and-core-i7-2600k-review/13

ZAto kazem, nista spektakularno za intel. 3 god stara tehnologija vs brand new.. Mislim da Bulldozer flagship ima da ih rastrti... :p

Poslednja izmena:
iwcham pusti Guru3d, jedino je na tom sajtu i5 2500k samo malo bolji od x6, dok je na ostalim prilicna...

Ali ti realno neces nista osetiti, drugar ima i7 2600k, ali ja sam za razliku u ceni uzeo x6 i SSD pa mi je komp u realnom radu brzi od njegovog sa mehanickim HDD-om,

Ja sam planiram da predjem na I5, ali kao sto si rekao, ne postoji nesto sto mozes sa i5/i7 a ne mozes sa x6....

x6 je odlican proc, ali staces, kad imaju ljudi para za bacanje.....

edit: @ IvaNftw, lol pretece me.....

Meni pripade muka kada gledam to sto se tice Wow-a jer je takva nebuloza da ja nemam reci... Ako je i ovo drugo sa vidljivom razlikom kao WoW onda....Igram WoW od Vanile i dobro znam o cemu pricam. Razlike NEMA (izmedju i5 750 i 1090t - to sam imao) Ako je 2500k toliko bolji od i5 750 jedino onda... Ali imao sam i Athlon 2 x4. To je takvo g za WoW da je to tuga. Nema l3 kes i to jednostavno ne radi..... To sa procesorskom zahtevnosti WoW-a je enigma meni. Zaista oseca brzi Cpu, ali kad se igra stavi u Windowed u SW ili Ogrimar kada vrvi od igraca i otvori task manager, vidi se da jezgra raduckaju sa po 40%, i na Intel i na AMD.
@ B-Zigger. LOL brate
Prijatelju, moj procesor nema L3, a WoW leti na njemu, mislim radio je super i sa E6750, ali od kada imam ovaj, nikad mi fps nije pao ispod 60 van Dalarana(to josh u vreme WotLK-a, CATA nisam igrao) a u Dalaranu uvek je bio 25+(i to kazem na dva dvadesetdvoinchna monitora).
Od kada je izashla CATA, ja sam zbog nedostatka finansija preshao da igram na privatne servere i tu moram da kazem da su performanse(posebno u Dalaranu) pale, ali to je vec do njihove neoptimizovanosti, a ne do moje mashine.
Tj kada sam preshao na privatne servere sam tek video da mi fps u Dalaran-u dolazi na oko 25+, siguran sam da je pre bilo mnogo vishe.
P.S. Na kom realm-u igrash? Horda ili alijansa? Klasa?

Ono sto je neki preovladjujuci stav, koliko sam primetio po forumima je da su se Asus ploce pokazale odlicne za SB procesore, mislim da ti je jako dobra i kupovina Asrock extreme6, ima 16+2 faznu naponsku za vise nego povoljnu cenu i front panel USB3. Mislim da ti je najbolje da pitas za savet na SandyBridge pdf-u, imas ga u podforumu namenjenog procesorima. Citajuci iskustva po netu, izgleda da se Gigabyte ploce nisu nimalo dobro pokazale i njih bi trebalo da izbegnes ako ne zelis glavobolju. Po meni, Asus, Asrock, MSI, tim redom, ali opet kazem, najbolje da pitas za savet nekog ko je probao.
Ne slazem se u potpunosti, mislim Asus sigrno, oni su vodeci proizvodjachi matichnih plocha, sa njima moze jedino DFI da se meri, a ispod njih bi ja stavio EVGA. Vladice, ako vec planirash da uzmesh kvalitetniju matichnu plochu, uzmi je od ovih proizvodjacha.

iwcham pusti Guru3d, jedino je na tom sajtu i5 2500k samo malo bolji od x6, dok je na ostalim prilicna...

Ali ti realno neces nista osetiti, drugar ima i7 2600k, ali ja sam za razliku u ceni uzeo x6 i SSD pa mi je komp u realnom radu brzi od njegovog sa mehanickim HDD-om,

Ja sam planiram da predjem na I5, ali kao sto si rekao, ne postoji nesto sto mozes sa i5/i7 a ne mozes sa x6....

x6 je odlican proc, ali staces, kad imaju ljudi para za bacanje.....

edit: @ IvaNftw, lol pretece me.....
Prijatelju, iskreno mislim da je guru3d bolji izvor informacija od anandtecha.

@ivanftw :Onda da mi objasnis setovanja u biosu preko pm kad imas vremena... :) Ja sam probao iatkos 10.6.3 i nece :( Mozda u biosu nesto gresim ili distro ne valja.... Ako imas neki guide, molim te link na Pm. Ako ne uspem, ne gine mi prodaja/trampa za neki i5 750 ili SB...
@sole: Veoma moguce da gresim, posto nisi prvi koji kaze da radi ok na Athlon 2, jer sam imao najjeftiniju plocu a 5850 kartu ubo, tako da je sumnjivo radio sa tom kartom... Imam na Frostmane i Kazzak likove od sorte, i horda i alijansa... Svi su blood-elfice ili humanice hehe :) Nema muski...

Poslednja izmena:
@ivanftw :Onda da mi objasnis setovanja u biosu preko pm kad imas vremena... :) Ja sam probao iatkos 10.6.3 i nece :( Mozda u biosu nesto gresim ili distro ne valja.... Ako imas neki guide, molim te link na Pm. Ako ne uspem, ne gine mi prodaja/trampa za neki i5 750 ili SB...
@sole: Veoma moguce da gresim, posto nisi prvi koji kaze da radi ok na Athlon 2, jer sam imao najjeftiniju plocu a 5850 kartu ubo, tako da je sumnjivo radio sa tom kartom... Imam na Frostmane i Kazzak likove od sorte, i horda i alijansa... Svi su blood-elfice ili humanice hehe :) Nema muski...
Ma nemam ja Athlon II, ja imam Xeon X3380, to ti je neshto kao Core 2 Quad Q9750, samo malo bolje.

:D

Ontopic:
Jeste da trenutno imam Athlon X2 i da sam planirao da uzmem X6 u dogledno vreme, medjutim izlazak SB me je odvratio.
Moje subjektivno misljenje je da kad bih sada uzimao novi komp, definitivno bih isao na SB i5 bez obzira na razliku u ceni koju *neki korisnici* procenjuju na odredjene vrednosti.
Jeste da je postojao problem sa chipsetom i sve ostalo, ali ako se gleda cista CPU arhitektura i5 je bolji (sto je i ocekivano sa obzirom na datum izlaska).
Overclock potencijal i5 je ono sto je meni licno presudno (pored svih ostalih prednosti i mana).

E to je bas ono Magny sto je nevazno. 108fps naspram 158fps... Pravo pitanje je da li Intel SB moze da ucini ono sto bude neigrivo na i5 750/ amd 1090t smooth (sa istim grafickim ofc) Mislim da ne. Kad nesto bude tako CPu zahtevno, nece raditi ni na jednom ni drugom....

Evo jednog zanimljivog poredjenja:

http://guru3d.com/article/core-i5-2500k-and-core-i7-2600k-review/13

ZAto kazem, nista spektakularno za intel. 3 god stara tehnologija vs brand new.. Mislim da Bulldozer flagship ima da ih rastrti... :p

Nije impresivno da CPU sa 4 jezgra ima ~skor kao CPU sa 6 jezgra??? (razlika ~10e)
I da taj isti CPU može da se overclockuje veoma dobro. Što nisu stavili test 2500k na nekih ~4.5Ghz???

E a covek kaze da mu treba za posao procesor ne za igre, za posao uvek je bolji intel:p

Po kojoj to logici? Zar nije bash suprotno? Mislim, uglavnom su poslovne aplikacije optimizovanije za vishe jezgara.

I ja bih sada kupio SB. Razlika u ceni je 50e, ako hoces dobre komponente kod jednog i drugog, vidi sam. SB jeste bolji cpu, uprkos sitnim manama. Kada sam kupovao pre mesec dana, bila je samo 1 b3 ploca i kostala je 17000din.

Pa jednostavno intel izvlaci iz 4 jezgra vise nego amd sa 6 drugaciji pristup i drugacija arhitektura...

Pa nisam ja rekao da je i3 bolji od x6 taman posla rekao sam da moze da parira 955BE, nikad nisam rekao da je i3 boljiod x6 ali sam rekao da je i5 bolji i u cenovnom rangu je sa njime.

E a ono sto sam rekao za WoW, nismo se razumeli... Ako ne radi kako treba na AThlon 2 x4 zbog nedostatka l3 kesa, ne znaci da nece kod tebe da radi. Amd arhitekturi treba l3 kes i kod athlona 2 je isecen, tvoj cpu je zamisljen bez l3 kesa :)

Hvala vam za ovu temu i slke sa testova. Sad znam sta cu da uzmem sledece.

i5 2500k. :)

Fenomenalna kupovina. Inace mi treba za emulatore koji osetno bolje rade na intelu. Mislim vec je probano sa dva racunara na slicnom kloku. Cisto da me neko ne ubedjuje kako to nije tacno.

Nazad
Vrh Dno