Šta je novo?

Intel i7 vs AMD Phenom II X6?

vladicapevac

Cenjen
Učlanjen(a)
21.03.2011
Poena
169
Razlika je u ceni ali da li je i u perfomansama?
Zapravo pravim masinu za obradu video materijala pa sam u dilemi..

Poslednja izmena:
Znaci po ovome da intela sa najslabijim sestojezgricnim procesorom radi tj. ima bolje perfomanse od najjaceg amd ovog..??
Koliko kosta najslabija verzija intelovog sestojezgricnog procesora?

Po meni je upravu MIO..Za tu cenu cu dobiti procesor tri puta skuplji cije perfomanse necu ili cu u maloj meri primetiti.Mislim da je bolja kupovina AMD ovog proocesora a odtatak para dati za kvalitetnu plocu..

Prijatelju, po tvom prvom postu ja sam zakljuchio da ti zelish da vidish da li je Intel onoliko bolji koliko je i skuplji i ja sam ti dao takav test.
E sad, ako ti ne primetish razlike u performansama, onda neshto ne valja sa tvojim sposobnostima percepcije.
Anyway, ako zelish da uzmesh neshto jeftinije bolje uzmi i7 2600k, a ne i5 2500k.

stabilniji je vrlo diskutabilno pitanje... Bolja investicija je bolje pitanje a i5 to svakako jeste ako vec uzimas celu novu platformu... A ako vec gledas AMD nemoj gledati 1100t jer nema nikakve razlike u odnosu na 1090t koji je jeftiniji :)

Poslednja izmena:
Primetio sam razlike u perfomansama i konstatovao da za te pare necu primetiti neku veliku razliku osim po dzepu.Mislim da ce i5 da zavrsava posao.Hvala svima..saceka cu jos malo da vidim jos koji komentar iz iskustava drugih pa da sklopim komp.

kao sto rece s16 i5 u tom cenovnom rangu je najbolja investicija, ja isto sklapljam novi komp i najbolje je da uzmes novu platformu koja ce trajati neki veci period i moci ces je po potrebi nadograditi :)

Kad smo vec kod toga tesko da ce moci p67 (1155) da se "nadogradi"... To je u sustini glavna mana Intela, oni menjaju socket kao carape dok AMD vec dugi niz godina vrsi manje promene mada i nisu nesto bitnije i menjali arhitekturu proca tako da novi socket i nije bio potreban ako vec to gledamo ali u svakom slucaju :p

Kad smo vec kod toga tesko da ce moci p67 (1155) da se "nadogradi"... To je u sustini glavna mana Intela, oni menjaju socket kao carape dok AMD vec dugi niz godina vrsi manje promene mada i nisu nesto bitnije i menjali arhitekturu proca tako da novi socket i nije bio potreban ako vec to gledamo ali u svakom slucaju :p
Prijatelju, pa nije tako. Seti se da dok je AMD "menjao sockete kao charape" (754, 939, dok se nije skrasio sa AM2) intel je imao LGA 775.

Al sad imas ploce koje mogu da drze x2, x4, x6 i buldozer!

Prijatelju, pa nije tako. Seti se da dok je AMD "menjao sockete kao charape" (754, 939, dok se nije skrasio sa AM2) intel je imao LGA 775.

Na am2 i mislim a tesko da se Intel skrasio sa 775 :)

Al sad imas ploce koje mogu da drze x2, x4, x6 i buldozer!

Bas na ovo mislim, dok intel trenutno na trzistu ima 1155, 1156, 1366 i krajem godine, koliko vidim, jos jedan...

mislio sam da ce posle mocu da stavi neki i7 sandy ako mu bude trebalo ;)

Ovo stoji...

1090t kosta 17000din, neka fina ploca tipa asus m4a89gtd pro 11000din.
i5 2500k kosta 18500din, a neka fina ploca p67 15000din.
Znaci intel je 5500din skuplji...
Ja recimo sam zaista udario u neki finansijski wall i nisam bio spreman dati vise od 29000din za cpu i plocu, tako da sam uzeo 1090t i asus m4a89gtdpro.
Nisam pogresio. CPu ujeda kako radi. Malo je majanje da se klokne na 4Ghz a da sve to radi na opustenom naponu, ali i to sam sredio.... Veoma sam happy sa svojim novim setupom :p 6 jezgra cpu na 4ghz za 160e, lepota u svakom slucaju :)
I jos nesto. Sandy Bridge ima bubica, a da dam tolike para za nesto sto je buggy nisam hteo - Zale se ljudi na socket burn,

http://www.techreaction.net/2011/01/14/blog-socket-burn-is-back-with-sandy-bridge/

na slow usb transfere, ovo su kao sredili oko sata....tako da me je i to malo odvratilo, iako mozda trip, ali ipak najvise cena... (nekako sam se lakse odvojio od 29000din za cpu i plocu nego sto bi od 35000 :) )
U sustini, mislim da nema greske koji god da se izabere.
DA znas Vladice, intel se lepo overklokuje, ali moras da se lepo ispruzis za plocu ako hoces da overklokujes, dok za AMD za 11000din imas da biras odlicne 8+2 power phase ploce...
Iako je cpu bio extra primerak i radio na 3.3Ghz undervoltovan Linx, nisam smeo vise od 3.8ghz da ga teram zbog ploce, i to joj je mnogo, a kostala oko 12000din (Za Amd za te pare overklok do mile volje)

Poslednja izmena:
Da, cijene i mogućnosti ploča i upgrade rijetko ko pominje u ovim poređenjima, kao i činjenicu da optimizacije svega i svačega za preko 4 jezgra tek dolaze. Ja sam isto uzeo 1090t razmišljajući o tome da ga ne mijenjam par godina bar.

DA znas Vladice, intel se lepo overklokuje, ali moras da se lepo ispruzis za plocu ako hoces da overklokujes, dok za AMD za 11000din imas da biras odlicne 8+2 power phase ploce...

P8P67 je 13900din, i ima 12+2 power phase, tako da nije baš 15k za dobru ploču ;)

1090t kosta 17000din, neka fina ploca tipa asus m4a89gtd pro 11000din.
i5 2500k kosta 18500din, a neka fina ploca p67 15000din.
Znaci intel je 5500din skuplji...
Ja recimo sam zaista udario u neki finansijski wall i nisam bio spreman dati vise od 29000din za cpu i plocu, tako da sam uzeo 1090t i asus m4a89gtdpro.
Nisam pogresio. CPu ujeda kako radi. Malo je majanje da se klokne na 4Ghz a da sve to radi na opustenom naponu, ali i to sam sredio.... Veoma sam happy sa svojim novim setupom :p 6 jezgra cpu na 4ghz za 160e, lepota u svakom slucaju :)
I jos nesto. Sandy Bridge ima bubica, a da dam tolike para za nesto sto je buggy nisam hteo - Zale se ljudi na socket burn,

http://www.techreaction.net/2011/01/14/blog-socket-burn-is-back-with-sandy-bridge/

na slow usb transfere, ovo su kao sredili oko sata....tako da me je i to malo odvratilo, iako mozda trip, ali ipak najvise cena... (nekako sam se lakse odvojio od 29000din za cpu i plocu nego sto bi od 35000 :) )
U sustini, mislim da nema greske koji god da se izabere.
Iako je cpu bio extra primerak i radio na 3.3Ghz undervoltovan Linx, nisam smeo vise od 3.8ghz da ga teram zbog ploce, i to joj je mnogo, a kostala oko 12000din (Za Amd za te pare overklok do mile volje)

Iako i ja furam X6 1090T, nisam bas ubedjen da jos uvek vredi ona nekada aktuelna prica oko cena ploca, bar gledajuci ove cene po IT Svetu. Tacno da ima 8+2 phase ploca za AMD, medjutim Thuban da se na tom klokuje fino-nece da moze. Tacnije-nece da moze uopste, nije za dobar OC dovoljno da ploca ima 8+2phase nego ta naponska mora biti i fino hladjena a ploce tog cenovnog ranga koje pominjes to nemaju. Imas iskustvo Villy-a s jednom takvom plocom ovde na forumu, da ti ne pricam sad a i na sekiri je Fedja pojasnjavao tu "problematiku". Thuban je zver, posebno kad se klokuje, i lepo je verovati da sve to moze fino da fercera na ploci od 11k dinkica ali realnost je drugacija nazalost.
Koliko ja vidim ove ploce za SB su vise nego povoljne, imas neku MSI jeftinjaru npr na kojoj svaki SB ide lagano na 4.5, 4.6 gHz. Pa imas Asrock plocu vrhunsku sa cak 16+2 phase za nekih 176k din, pa kad to uporedis sa onih 8+2phase koliko imaju Thuban ploce nije nikako dobro. CPU je nekih 1500 din skuplji, mislim da gledajuci gap u performansama AMD cene moraju jos dole.

Poslednja izmena:
Magny, moja ploca je 11000din. Ne pricaj gluposti ;) Evo sad mi cpu crunchuje na 4GHz. Ploca je extra hladjena. Ploca je jedva topla.
A ima bar 20 pozitivnih reviewa i za ovu od 9000din....

Evo za moju od 11000din
http://www.techspot.com/review/252-asus-m4a89gtd-amd-890gx/

Nemojte bre ljudi da pricamo odokativne poluistine....

Poslednja izmena:
magny, moja ploca je 11000din. Ne pricaj gluposti ;)

Znam koliko je tvoja ploca. I verujem ti da verujes da ce Thubance fino da sljaka na 4gHz 24/7 rock stable od sad pa nadalje. Tek si ga kupio, tacno znam kako ti to sad izgleda ;) I ja sam ga vozio na 4.1gHz 24/7, posle sam ipak zbog neceg malo smanjio dozivljaj, sto i tebi savetujem, ne bez razloga. Ali videces i sam uostalom ;)

Ne sekiraj se. Moj Cpu idluje na 1.45vcore, a pod Prime je max 1.476vcore. Nae bi ga ja ni u ludilu drzao na 1.5v i preko (kao sto mora za 4.1Ghz+) TEmp mi je idle 25c, a load u igrama max 38c....
Ako smanjim klok, necu zbog straha, jer je sve daleko od tacke degradacije. Smanjicu da ne skida bez veze nocu torrente na 4Ghz i jer i na default radi kao zmaj....
Tebe uplasili ovi sto siluju 1055t na 4ghz na 1.55v. Pa naravno da nece...

Poslednja izmena:
Na am2 i mislim a tesko da se Intel skrasio sa 775 :)

Bas na ovo mislim, dok intel trenutno na trzistu ima 1155, 1156, 1366 i krajem godine, koliko vidim, jos jedan...

Ovo stoji...

Nisi shvatio moj post. AMD-u je trebalo neko vreme da stigne na AM2, a pre toga je situacija bila katastrofa, dok je Intel za sve to vreme furao LGA775 i eto tek pre 2 godine ga je ugasio i krenuo sa novim socketima, pa onda je zabo malo sa 1156 i onda tek izbacio 1155 koji ce od sada biti standard, a 1366 je od pochetka bio za one sa izuzetno dubokim dzepom a svi vi koji kupujete najjache AMD plochu i procesor ne bi za te pare ni dobili 1366 procesor(dobro sad su cene malo pale, ali shestojezgrani Gulftown necete naci za manje od 800e), jedino mi nije jasno zashto sad gase 1366, ali dobro, kao shto francuzi kazu, c'est la vie.

Ne sekiraj se. Moj Cpu idluje na 1.45vcore, a pod Prime je max 1.476vcore. Nae bi ga ja ni u ludilu drzao na 1.5v i preko (kao sto mora za 4.1Ghz+) TEmp mi je idle 25c, a load u igrama max 38c....
Ako smanjim klok, necu zbog straha, jer je sve daleko od tacke degradacije. Smanjicu da ne skida bez veze nocu torrente na 4Ghz i jer i na default radi kao zmaj....
1)Kako bre na load-u ti daje vece voltaze, kod mene je obrnuto. Javlja se takozvani vdrop.
2)Chekaj pa zar procesori odavno vec nemaju onaj fazon da kada se ne radi nishta zahtevno mnozioc obara na neku izuzetno nisku vrednost? C2D procesori imaju to.

Nego, shto prichate za pregrejavanje naponske jedinice, realno, jedan ventilator uperen u problematichan deo ploche, kao i solidan airflow reshavaju problem.

Poslednja izmena:
Sole, Pa ovo skakanje voltaze je tzv. LLC. Idle je na 1.452, gaming na 1.464, Prime95 na 1.476. To je pametna stvar, mnogo pametna...jer vdroop te tera da cepas jake voltaze na idle bez ikakve poterbe da bi pod load kad padnu izdrzala makina da ne krasira.... Ovako je obrnuto... Idle malo, load vece, stress test load, najvece :) Imam C&Q, kojemi obara frek na 800Mhz, ali puca mi Prime kad ukljucim pri overkloku :( Zato cu i da spustim sa 4Ghz na def. za koji dan kad mi prodje volja, jer makina i na def. letiiii hehe, a torrentima preko noci mnogo i 800mhz...

Poslednja izmena:
mislim da cu da sacekam ovu am3+ plocu koja podrzava unazad sve procesore sa am3 ploce ako bulldozer procesori budu skupi.Pa kasnije da ubacim neki bulldozer(naravno ako mu cena bude realna pa ga ne kupim odmah)

Poslednja izmena:
am3+ ce moci da koristi samo am3+ i am3 procesore a ne sve unazad...

Konkretan odgovor na postavljeno pitanje je INTEL, on je uvek bio vise naklonjen profi radu a ako poredis u testovima videces da je on bolji od najskupljeg amd-a, da li je cenovno opravdan ja mislim da jeste jer intel nudi stabilniji sistem, tisi, hladniji(ovo sve pricam i svog licnog iskustva a imao sam i q6600, 1055, 955BE i sad sam se vratio dobrom starom intelu jeste da su dva jezgra ali kada ih poredim sa 955BE tu je negde. Sta to znaci znaci da sa intelom koji ima 2 jezgra moze da parira amd sa 4. Mislim da ti to najvise govori o konkretnom pitanju i7 ili x6. Za obradu moja preporuka ti je i7 2600. Ja cu to uzeti za nekih mesec dva a ovaj 13 2100 ostavljam devojci a bavim se obradom slika i video materijala i za to je intel fenomenalan.

Nazad
Vrh Dno