Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

1.408v u idle,ispravka

ja cenim da je RAM undervoltovan od strane ploce. Zezali smo se drug i ja sa istom tom memorijom i jako se cudno ponasa cim krenes da je klokujes, a da pri tom neces da je peces sa naponom...

dzonika, prikazuju ti 4GHz zato sto kontaju da je mnozilac ostao 10x, to nije nista cudno, i meni to radi. evo moj je na 4450mhz :d. elem, aj skini memset aplikaciju, pokreni je i reci koju brzinu memorije memset vidi i koji je performance level. NE verujem da je CPU nestabilan 1.4V bi moralo biti dovoljno za 3.2, pa makar za 30 minuta orthosa... Daj da vidimo taj ram. Mozes brzinu da vidis u everestu, ali neces videti PL i ne mozes da podesavas nista.

poz

Evo moj slucaj, imam Intel 2140 i po svim net testovima trebao bi do 3 GHz bez podizanja napona. Ja na mom primerku dodjem do 2,704 GHz (8X338) i to je to, sve preko toga nije islo.
Ploca je Gigabyte P31 i pri tom sam ispostovao svu proceduru vezanu za overklokovanje.
I onda sasvim slucajno ostavim PCIExpres na Auto (dotle sam uvek stavljao na 100 MHz prema preporukama) i gle cuda dosao sam do FSB 400 !!!

Jel zna neko na kojoj mi frekvenci radi PCIExpres u Auto modu kada se poveca brzina procesora za >75%

Mislim najbitnije je da graficka radi kako treba ali imam nedoumicu doklece :)

Poslednja izmena:
@dzonika:

ne kontam, stavio si 1.5V, a dobio si 1.4V na load-u ? PA onda je sve jasno - idi kupi napajanje jer sa ovim nece da moze...Mislim, undervolting od 0.1 moze da znaci samo dve stvari:
1. neispravna ploca
2. Slabo napajanje

@Black Adder:

trebalo bi i na auto da ga drzi na 100. Proveri u everestu.

@ gx-x

Pa neznam, obicno u Auto modu sinhrono se povecavaju frekvence prema brzini procesora (FSB'u) ili gresim, valjda zato postoji mogucnost da se manuelno podesi, kod mene na ploci ako bilo sta ostavim na Auto sve se poveca sa povecanjem FSB'a (latencije memorije, naponi,... pa pretpostavljam i frekvenca PCIExpresa)

...gledao sam u Everestu i nisam nasao

... I jos nesto, i kod mene u Biosu prijavljuje jednu Voltazu a u Windowsu drugu (recimo Bios 1,4 - Win 1,344)

Napajanje Thermaltake 430W

Poslednja izmena:
@ dzonika
Ako u BIOS-u postavish na 1.5 V u winu dobijesh 1.408 ?? Pa to neshto definitivno nevalja... nemoze plocha da ima toliki vdrop.... Moja ima vdrop od 0.015 tj kad mi je u BIOS-u 1.375 u Winu dobijem 1.36 V....

koje imash napajanje ??

Lepo je covek napisao na prethodnoj strani

Da i napajanje termal-take 420w....

Imamo skoro pa istu konfiguraciju, "problem" sa voltazom se javlja i kod mene tako da sumnjam da je bas ispalo da su i moja i njegova ploca neispravne, kod mene je najnoviji BIOS verzije F8.

:)

1.408v u idle,ispravka

.
I na 3.0 podesen napon u biosu 1.3500v u cpu-z u idle-u 1.328 ram stavljen na 800 pa nece i nece.... Iskljucen c1e i eist i opet dzabe!!! Sta radim ybeno pogresno?????????????????????????????????????????
Kada ucitam optimized defaults,sa ukljucenim c1e i eist na 2.0 radi u idle-u na 1.15v!
Kada dignem na 3.0,iskljucim c1e i eist, i stavim volt na auto on digne za proc na 1.39,sto je po meni pre mnogo!!!!!!!! Sta da mu ybeno uradim???? Nemojte mi samo reci u ruke pa kroz prozor... :) Dajte malo help,zao mi vise da smaram djwiba,vec sam udavio coveka...
Da,btw bios je f8...
Ko zna zna,ko ne zna,nervira se..... :)

Poslednja izmena:
@ dzonika

odradi ono sto si napisao u postu #450, ako sve prodje kako treba smanji voltazu tako da u Loudu neprelazi 1,36 (prema testovima koji se mogu naci na netu to bi trebalo biti sasvim dovoljno)

i prati temperaturu procesora

Na 3.2, 10x320,mem na 800 radi sa najmanjim naponom u biosu od 1.46875,idle je 1.424,load 1.408. i na 3.2 ali 8x400,mem na 800,radi sa najmanjim naponu u biosu od 1.5v,idle 1.47 a load 1.44. Temp nijedna nije presla 60C. Sta jos da radim?
Da,da pustim orthos 12 sati.... Orthos je na ovim podesavanjima radio 45min,dalje nisam probao,tek cu....
Jel' ovo max koji mogu da izvucem iz proca ili treba da se igram sa jos nekim naponima?

da upravu ste za onaj vdrop..a greska je naravno bila moja...sve i svasta sam drndao pre tog testa na 3.2 i iskljucio sam eist ali ne i c1e... (******) I ponovih test i dobih ovo iznad...

da pci-e je na auto,napajanje je termal-take 420,novo (staro 20 dana),a za onaj vdrop je bila moja greska..

orthos ume da pukne i posle 7 sati...KAd se sve lepo zagreje posle par sati onda ces videti kako se sta ponasa. Nazlost, ne moze brze. Brze jedino OCCT pola sata, sat. Ali ni to nije sigurica. BEz 7-8 sati orthos blend-a na priority 9 i 3-4 sata na Small FFT's priority 9 nista nije sigurno. A ni ako to prodje ne mora da znaci da je ultra stabilno ;) Ako ti prodje to, spusti jos malo napon za CPU pa ponovo, pa ako opet prodje, spusti jos malo...Ono, legnes da spavas, ostavis test, ako je ujutro sve ok (tj ako te u toku noci ne probudi PC Speaker :D ) onda tako kosristis taj dan, pa uvece opet malo smanjis i tako u krug dok ne nadjes "meru" :)

:wave:

Ne mere to tako brzo. Ja skoro mesec dana ganjam 100% stabilno, tj. uganjao sam pre neki dan. OCCT prsne posle 6,5-7 sati, Orthos prsne posle 9-10 sati. Otprilike svaki drugi dan makneš malo neko podešavanje, pa dok ne prođe oba nisam siguran da sam nešto napravio. To sve traje, i mora da traje. Ovo je prvo veče u mesec dana da je računar ugašen, jer Orthos (tj. sad novi Prime) i OCCT prolaze koliko hoćeš, tj. ne vrti ništa preko noći, a ja čukam na službenom lapu samo zato što peglam kičmu u krevetu :)

Zasad sam sve na difolt voltažama, 2140 na P35-DS3L, FSB 355, CPU 2840, MEM 1065 5-6-6-18. U principu sam zadovoljan, posebno što je sve ladno ko špricer u idle. Kad se napne ide od 67-70C.

Poslednja izmena:
tebi se nesto pregreva, OCCT vrti svoje algoritme za pola sata. Sat vremena je dva loopa prakticno (ne znam de sam procitao to za OCCT ali mi je u glavi). , ako to prodje, bolje je testirati necim drugim na duze staze, necim sto ce da cima sve. NE kazem da sam siguran da se tebi nesto pregreva ali jako mi mirise na to. Mozda memorija, mozda CPU...Uzmi vrti S&M memory test 4 , stavi long i loop, to ce da usija memoriju posteno, ako radi sat i kusur onda nisam u pravu :)

Meni S&M memory test ne prolazi na ovoj mašini u bilo kom slučaju, ni na difoltu. Posebno problematičan je 2. test, koji prsne po mojoj proceni uvek na istom mestu, negde kad prođe 512Mb. Ne prolazi ni na 600MHz sa totalno opuštenim latencijama, a prolazi OCCT i Prime na 1065. Nema teorije da sam dobio sva 4 neispravna Black Dragona, tako da verovatno postoji neki drugi problem. Mašina je sastavljena za težak Photoshop i nikad ni najmanji problem za, evo, mesec dana, tako da je S&M zasad otpisan, do neke novije verzije.

BTW, ne verujem da se bilo šta pregreva u CM690 sa 6 12ica na punoj brzini. Black Dragon je jedna hladna memara ko špricer.

Jednostavno verovatnoća greške raste sa dužinom test perioda, tako da nema veze što računar prođe 10 puta OCCT od 30min, ako 11-ti put prsne. To znači da nije stabilno i - kraj priče. Na žalost, dugo mi je trebalo da prokljuvim da S&M nešto zeza, tu sam izgubio dosta vremena jer sam puno verovao tom programu. Kao što rekoh, u kratkom periodu sam zamenio Geil Ultra za Black Dragon, P31 za P35 i stvarno mislim da je šansa da sam sve to dobio neispravno ravna nuli, pa sam otpisao S&M (zasad), a računarom sam veoma zadovoljan.

Jel imas poslednju verziju ? Ako imas, ili ako je skines pa se isto desava, onda ti nesto nije ok. Ne mora da znaci da je memorija neispravna, moze biti napon chipseta, CPU-a...kako god...

mada, najverovatnije imas neku stariju verziju

Pitanje za ljude koji koriste box kulere na e2140 M0... Iskljucivanjem opcije u bios-u njegov ventilator na box-u se vrti na 1750 obrtaja. Jer toliki broj obrtaja nece da steti box-u pro svakodnevnoj upotrebi???

Pitanje za ljude koji koriste box kulere na e2140 M0... Iskljucivanjem opcije u bios-u njegov ventilator na box-u se vrti na 1750 obrtaja. Jer toliki broj obrtaja nece da steti box-u pro svakodnevnoj upotrebi???
On je predvidjen da radi non stop, ne moze da steti.

Jel imas poslednju verziju ? Ako imas, ili ako je skines pa se isto desava, onda ti nesto nije ok. Ne mora da znaci da je memorija neispravna, moze biti napon chipseta, CPU-a...kako god...

mada, najverovatnije imas neku stariju verziju

Jeste najnovija verzija i ne prolazi nikad. Kad je RAM presviran pukne odmah, a u svakom drugom slučaju pukne negde kad odbroji 512 u drugom testu, ma šta mu stavio. Suprotno je sa zdravim razumom da RAM deklarisan na 800 CAS4 ne prolazi S&M na 600 CAS5, a prolazi Prime, OCCT i Memtest na 1065 CAS5.

pa to stvarno nema smisla onda. Probaj samo test 4, iskljuci sve ostale mem testove. Ne znam sta se desava, meni prolaze testovi normalno (ver.: 1.9.0)

Cini mi se da mi Everest ne daje tacne rezultate za temperaturu procesora. Jel se desava ovo jos nekom?

znaci koliko sam se smorio kad sam sklapao komp... uzeo p35 ds3l i e2160 i sav srecan krecem da stavljam hyper 6 koji je hladio s754 kad ono ne moze... ne poklapaju se rupe na ploci... UZAS!

Valjda nisi bacio BOX? ;) Naravno da se ne poklapaju rupe. Mada ne znam šta će ti bolje od BOX-a, meni je temperatura poslednja stvar koja predstavlja problem kod o/c-a kućne mašine.

Nazad
Vrh Dno