Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

Par Pitanja!!!

:wall:
ajd da ne otvaram NOVU temu.... imam par pitanja...
citam ovde postove i kao svaki rookie primim se da i ja vidim kolko sta meni radi i kako...

E2140, L2 revizija

1. Da li je normalno da mi se napon na CPU u cpu-z menja svake 2sec. (u idle)
znaci napr. cita 1.224 pa za dve sec 1.344 pa 1.336 pa 1.208 ... i tako stalno
sumnjam u napajanje al nisam siguran, i JEL TO SKODI???

2. U idle mi je preko asus probe temp na proc 42 C!!! kad pustim orthos na default clocku on skoci do 64! DA LI JE TO MNOGO?? probao sam pre nedelju dana clock na 1066fsb i 2GHz al je onda isao i do 73C:mad: u orthosu na prioritet 9!

3. ako moze na private ili ovde (ne znam dal je dobra tema),
Kako da na pomenutoj ploci i sa ovim procom izvucem taj 1066fsb i makar 2Ghz a vidim da su neki gurali i do 3 al meni je bitno da radi za SVAKI DAN, i maltene mi komp radi 24-7:type:

HVALA,:smoke:,)

:wall:
ajd da ne otvaram NOVU temu.... imam par pitanja...
citam ovde postove i kao svaki rookie primim se da i ja vidim kolko sta meni radi i kako...

E2140, L2 revizija

1. Da li je normalno da mi se napon na CPU u cpu-z menja svake 2sec. (u idle)
znaci napr. cita 1.224 pa za dve sec 1.344 pa 1.336 pa 1.208 ... i tako stalno
sumnjam u napajanje al nisam siguran, i JEL TO SKODI???

2. U idle mi je preko asus probe temp na proc 42 C!!! kad pustim orthos na default clocku on skoci do 64! DA LI JE TO MNOGO?? probao sam pre nedelju dana clock na 1066fsb i 2GHz al je onda isao i do 73C:mad: u orthosu na prioritet 9!

3. ako moze na private ili ovde (ne znam dal je dobra tema),
Kako da na pomenutoj ploci i sa ovim procom izvucem taj 1066fsb i makar 2Ghz a vidim da su neki gurali i do 3 al meni je bitno da radi za SVAKI DAN, i maltene mi komp radi 24-7:type:

HVALA,:smoke:,)

1. verovatno zato sto su ti ukljuceni EIST i C1 u BIOS-u pa ti oni obaraju napon ifrekvenciju CPU-a.
2. Ako je to temperatura koju ocitava Core Temp i jos na BOX-u, to je to.
3. za OC, pa potrazi vec ima vec mnogo primera sa E21xx procesorima. Ako ti ploca dozvoljava moci ces da vozis CPU ne nekih 2.5-3.0GHz u zavisnosti o temperatura.

Prosao OCCT 3.6GHz na 1.440V Eh kad bih imao neko dobro hladjenje. Dobro, a ne ovaj GeminII koji je jedva 5 stepeni bolji od TX2. Ove temperature zanemarite jer sam ohladio sobu na 7 stepeni.
Ova druga je max slikanje 3750MHz na 1.464V. Probao sam jace ali puca pri ulasku u win na 1.5V i 3850MHz Mrzi me vise nocas da ga akam.
Jel moze nesto da crkne ako nastavim da dizem napon ako su temperature ok, tj. da li sam miran ako mi je cpu temp manja od 35 bez obzira na napon?

Prilozi

• OCCT stabilan 400x9 1.440Vbench.jpg
    OCCT stabilan 400x9 1.440Vbench.jpg
    348.5 KB · Pregleda: 82
  • 375x10ben.jpg
    375x10ben.jpg
    187.7 KB · Pregleda: 71
Prosao OCCT 3.6GHz na 1.440V Eh kad bih imao neko dobro hladjenje. Dobro, a ne ovaj GeminII koji je jedva 5 stepeni bolji od TX2. Ove temperature zanemarite jer sam ohladio sobu na 7 stepeni.
Ova druga je max slikanje 3750MHz na 1.464V. Probao sam jace ali puca pri ulasku u win na 1.5V i 3850MHz Mrzi me vise nocas da ga akam.
Jel moze nesto da crkne ako nastavim da dizem napon ako su temperature ok, tj. da li sam miran ako mi je cpu temp manja od 35 bez obzira na napon?

Pravilo je da nema pravila, tj. moze biti i na -100C, a da ga prevelik napon "ukoka", samo je pitanje koja vrednost. U tvom slucaju 1.5V je prilicno opusteno. Mislim da mozes da se "igras" na vazduhu sve do 1.6V, opusteno, bez panike.

do 1.6 ???? :zgran: Da nije malo puno ?! :d Ja nisam tolko hteo da idem ni sa vodom, ipak je 1.6V opterecenje i za ostale komponente, ne samo za CPU, dakle PWM na ploci, PSU...Pogledaj onog gore sa Frontierom 450W sto je postavio ona 3 pitanja, jadan decko sa tim napajanjem, zamisli da on stavi 1.6V :d KA-BOOM u momentu !

Poslednja izmena:
do 1.6 ???? :zgran: Da nije malo puno ?! :d Ja nisam tolko hteo da idem ni sa vodom, ipak je 1.6V opterecenje i za ostale komponente, ne samo za CPU, dakle PWM na ploci, PSU...Pogledaj onog gore sa Frontierom 450W sto je postavio ona 3 pitanja, jadan decko sa tim napajanjem, zamisli da on stavi 1.6V :d KA-BOOM u momentu !

Chicken! Baaaaak, baak, baak, baak! :D

Poslednja izmena:

WTF is this!? Dokle vise Sandre, Everesti i ostala ****** za ocitavanje temperature. Priznaje se samo Coretemp od verzije 0.95 pa na gore i nista drugo! Hajd ponovo ;)
:wave:

Ma potpuno je ista temperatura u Coretempu i everestu. Mozes da vidis po nekim drugim skrinovima koje sam postovao.

Hah ! Lako je tebi da se "mudasis" unaokolo kad to napajanje sto imas ni ne moze da izbaci zdravih 1.6V koji bi sprzili CPU :D Nije ni cudo sto ne mozes da o/c taj tvoj :p

E stavrno, ja kao da sam zidu pricao. Druze moj cenjeni NAPAJANJE IMA SNAGE! SVAKA GIGABYTE PLOCA IZ 965 SERIJE IMA PROBLEM SA PODESAVANJEM NAPONA. Podesi vrednost, a ona bude za 0.05V manja. Ima ovde ljudi na forumu sa 650W napajanjima, od 100+ eura, sa istim problemom. Ovo napajanje sto imam je teralo 2x7300GT u SLi i sve je radilo, a to je trosilo vise od ove 7900GS. Kako znam? Pa imam UPS i ocitavanje potrosnje u softveru, a i one dijode napred na UPS-u su na manjem nivou, tj. manje njih svetli. Tako da nije do napajanja, veruj mi. U ostalom stize mi 550W u subotu, cisto da ne mislim o tome vise, a veruj mi potvrdice se ovo sto sam rekao, tj. bice mi isti napon, nece biti veci. Ovaj moj komad CPU-a je sr*nje. Takav mi zapao. Dobro sam ga i na 3.06Ghz naterao.Ti imas sve preduslove, kako ti kazes, imas plocu, CPU, dobru memaru, vodeno... sta cekas, hocu da vidim 1.6V kod tebe:D

Poslednja izmena:
@gx-x
Trebao bi da to odradis sa makar 1.6v. Sta sam ja sve radio ovom mom...na vazduhu oko 1.65v za 3718MHz itd. Napajanje mi je ( aj i to da ubacim ) Codegen 400w.Ti imas i bolje napajanje i bolje hladjenje, ja bi ga unistavao i preko 1.7v, ako bi ploca to dozvoljavala.

Nije li sramota imati skuplji CPU cooler nego napajanje? :d

E stavrno, ja kao da sam zidu pricao. Druze moj cenjeni NAPAJANJE IMA SNAGE! SVAKA GIGABYTE PLOCA IZ 965 SERIJE IMA PROBLEM SA PODESAVANJEM NAPONA. Podesi vrednost, a ona bude za 0.05V manja. Ima ovde ljudi na forumu sa 650W napajanjima, od 100+ eura, sa istim problemom. Ovo napajanje sto imam je teralo 2x7300GT u SLi i sve je radilo, a to je trosilo vise od ove 7900GS. Kako znam? Pa imam UPS i ocitavanje potrosnje u softveru, a i one dijode napred na UPS-u su na manjem nivou, tj. manje njih svetli. Tako da nije do napajanja, veruj mi. U ostalom stize mi 550W u subotu, cisto da ne mislim o tome vise, a veruj mi potvrdice se ovo sto sam rekao, tj. bice mi isti napon, nece biti veci. Ovaj moj komad CPU-a je sr*nje. Takav mi zapao. Dobro sam ga i na 3.06Ghz naterao.Ti imas sve preduslove, kako ti kazes, imas plocu, CPU, dobru memaru, vodeno... sta cekas, hocu da vidim 1.6V kod tebe:D

lol :) ko ti je pricao o ploci uopste ?! Ja sam se zezao malo samo na racun tvog PSU i price o tvom "losem" primerku. A to sto UPS meri mozes macku o rep da okacis bez zezanja. Veruj ti u sta oces, ali Dusan je tog chief-a zamenuo jos kad je sempron uzeo posto je poceo da zeza i sa tim. No, to je off-topik.

A moj na 1.6 nemam sta da probam, na ~1.56V nije bio stabilan na 3600, slikao se na 3700, cisto sumnjam da bi 1.6 promenulo bilo sta, a pri tome nije bas ni ladan, tj ide na 70C.

Jos jedna stvar, biostar je jako tanak i krivi se ploca kad zatezem blok, tako da ne smem da ga stegnem dok ne napravim neku podlogu za od nazad. Ovo bukvalno izlaze kvrge tu gde su srafovi (kad zategnem) i sto ja vise stezem to se visi krivi, a blok se ne doteze uopste, samo vuglim plocu sa time :S: Videcu kad resim to, mozda opadnu temperature i mozda onda i probam 1.6V :D

Jos jedna stvar, biostar je jako tanak i krivi se ploca kad zatezem blok, tako da ne smem da ga stegnem dok ne napravim neku podlogu za od nazad. Ovo bukvalno izlaze kvrge tu gde su srafovi (kad zategnem) i sto ja vise stezem to se visi krivi, a blok se ne doteze uopste, samo vuglim plocu sa time :S: Videcu kad resim to, mozda opadnu temperature i mozda onda i probam 1.6V :D

Pazi sta radis sa stezanjem! Moze da "krcne" oko rupe, tu je najosetljivije (koncentracija napona-mehanickih). Sa prevelikim pritezanjem neces nista dobiti. Problem svih tih procesora je taj metalni poklopac. On stvara temperaturnu razliku, ma kako dobar i ravan bio, jednostavno to je 2 prelaza toplote umesto 1 prelaza i to mora da se primeti barem 5C, ako ne i vise.

ma znam, ali fora je sto ga jedva steze, mnogo mi skace temp kad ga opteretim , u momentu ode za 20C, ma sta 20, ode za 30C, sa 28 na 58 momentalno ! Imam podupirac za zadnji deo, treba da ga stanjim samo na nekih 5mm da moze da stane izmedju ploce i lima nazad, onda nece vise cupati rupe...nadam se... :D

ma znam, ali fora je sto ga jedva steze, mnogo mi skace temp kad ga opteretim , u momentu ode za 20C, ma sta 20, ode za 30C, sa 28 na 58 momentalno ! Imam podupirac za zadnji deo, treba da ga stanjim samo na nekih 5mm da moze da stane izmedju ploce i lima nazad, onda nece vise cupati rupe...nadam se... :D

Meni je idle oko 32C, a full load oko 55C, a to postigne za 2 sekunde. Visok mi je napon, pa mi je visoka i idle temperatura. U sobi mi je 22C. Tebi ako je u sobi 22C dosta tesko idle moze biti na 30C, trebalo bi da je nesto visi, mada ko zna nisu to isti procesori.

radi ravno 4C iznad sobne (na idle) na 3400mhz. Na def taktu i naponu je 1-2C iznad sobne...Naravno jasno ti je da to zavisi od temperature vode, pa ako vrtim ortos 7 sati i ugrejem vodu i nakon ortosa pogledam temperaturu za idle bice za 5-6C veca nego ono gore sto sam naveo, za 3-4 minuta kad se voda rashladi skroz bude opet kao sto sam na pocetku napisao.

radi ravno 4C iznad sobne (na idle) na 3400mhz. Na def taktu i naponu je 1-2C iznad sobne...Naravno jasno ti je da to zavisi od temperature vode, pa ako vrtim ortos 7 sati i ugrejem vodu i nakon ortosa pogledam temperaturu za idle bice za 5-6C veca nego ono gore sto sam naveo, za 3-4 minuta kad se voda rashladi skroz bude opet kao sto sam na pocetku napisao.

Meni je voda 3C iznad sobe, a max 4C u punom opterecenju, bez obzira koliko sati ga mucim. Ipak je to 4l vode i 2x12cm ventovi. Imas negde gresku u merenju temp. Voda ti je bar 2C iznad sobe, kako god da ga okrenes, kada je na idle, a WB je bar 1C iznad vode, a sam CPU bar 2-3C iznad vodenog bloka. Saberi to i videces da se dobije 5-6C iznad sobne da def. taktu, sa def. naponom @idle. Druze veruj mi, sve sam 10x merio sondama, cackao, racunao prolaz toplote (termodinamika) i sve se prilicno uklapa.

Poslednja izmena:
Ne znam kako je kod tebe ali meni je blok hladan, znam da nema puno smisla ali na dodir deluje hladniji od sobne temp, ja nemam 4l vode, imam 6 deci vode i to manje vise sve stane u radijator takod a je 70% tecnosti stalno hladjeno za razliku od tvoje 4l...mozda ima nesto i u tome...temperature su te koje sam napisao...ne bih dalje na tu temu posto je off-topik...

PS. Evo u sobi mi je 23-24C, CPU je 29C, blok je leden, radijator je takodje ladan ko i blok, voda takodje, duva 12-ica na 5V...nista se ne cuje...milina :,,:

Poslednja izmena:
Ne znam kako je kod tebe ali meni je blok hladan, znam da nema puno smisla ali na dodir deluje hladniji od sobne temp, ja nemam 4l vode, imam 6 deci vode i to manje vise sve stane u radijator takod a je 70% tecnosti stalno hladjeno za razliku od tvoje 4l...mozda ima nesto i u tome...temperature su te koje sam napisao...ne bih dalje na tu temu posto je off-topik...

PS. Evo u sobi mi je 23-24C, CPU je 29C, blok je leden, radijator je takodje ladan ko i blok, voda takodje, duva 12-ica na 5V...nista se ne cuje...milina :,,:

da on je uvek leden na dotir, to je bakar, a temperaturu osecas prema kolicini odvedene toplote sa koze. Zato je cebe uvek toplije od stakla, a nalaze se u istoj sobi, dakle iste su temperature. Jeste imam 4l vode i sve 4l "okrenek" kroz sistem za 1,5 minuta. Nije lose sto se mene tice. Hladnjak mi je efikasniji od tvog cisto sto su isto telo, a ja imam 2 kom 12cm, a ti 1 kom. Drzue moramo mi da se nadjemo na pivu, pa da ja "vidim" to tvoje hladjenje, malo sa temperaturnom sondom... ipak sam ja kumovao tvom WB. :D

Poslednja izmena:
Pa svrati, nije problem. Ja bi pre reko da si ti svojim mudrovanjem kod tebe nesto zezno ili ti je procesor jako vruc, znajuci tebe ono prvo je hahahah :D

Pa svrati, nije problem. Ja bi pre reko da si ti svojim mudrovanjem kod tebe nesto zezno ili ti je procesor jako vruc, znajuci tebe ono prvo je hahahah :D

Ma jok nisam nista mudrovanjem zeznuo, znas ti mene. Ovaj komad sto imam je djubre :smash:
Ima to da leti samo tako. :smash:
Znas ti da bi ja to "isedio" da moze. Inace grafika mi je na 39C full load, na 667Mhz za GPU, dakle nista nisam zeznuo. :)
Imao sam ja Barton 2500+, 3 komada, svaki je bio na razlicitoj temperaturi sa istim coolerom. Najhladniji-najtopliji razlika 6C!!! Hej! 6C! Da mi je neko pricao ne bih mu verovao. Skidao sam i stavljao cooler vise puta. Svaki put isto. Brooka!
Ne postoje dva ista procsora, a ovaj moj se bas greje i nece na 3.3Ghz i sad cu da mu j*bem milosnu majku. Ima da dobije 1.6V... odoh!!!

Poslednja izmena:
pa ocigledno si pokvario sondu na GPU :d:d:d

Poslednja izmena:
!

,)
Ne postoje dva ista procsora, a ovaj moj se bas greje i nece na 3.3Ghz i sad cu da mu j*bem milosnu majku. Ima da dobije 1.6V... odoh!!!

ne kontam cemu tolika frka oko par 100MHz ,)
kad se u realnom radu svakako ne osete

Svaka vam chast svima na klokovima.
Prvo sam skakao od srece kad sam video da sam ubo E2140 M0 reviziju, a sad loodim jer ne mogu da ga poteram preko 3.12GHz ma shta mu radio. Plocha je P5N32-E SLi, PSU LC550W, Cooler CM GeminII. probao sam razne delioce za memoriju i ne vredi, kao i spushtanje umnoshka CPU-a i isto uvek, 390FSB i zakuc :( Chashcavao sam ga i sa preko 1.6V i ne vredi, jednostavno kuca u sekundi chim se predje 3.12GHz. Probo razne biose al sa njima gore 20x. Sa biostarom 965PT je ishao do 2.95 ali sa boxom. Na difoltu ide do 2.8GHz. Gledao sam neshto i po netu, svima ide preko 3Giga i to podosta. Takodjer sam probao da preskochim fsb rupu al tad nece ni da se probudi, na recimo 425. Ima li neko ideju shta da radim? Pozdrav!

Svaka vam chast svima na klokovima.
Prvo sam skakao od srece kad sam video da sam ubo E2140 M0 reviziju, a sad loodim jer ne mogu da ga poteram preko 3.12GHz ma shta mu radio. Plocha je P5N32-E SLi, PSU LC550W, Cooler CM GeminII. probao sam razne delioce za memoriju i ne vredi, kao i spushtanje umnoshka CPU-a i isto uvek, 390FSB i zakuc :( Chashcavao sam ga i sa preko 1.6V i ne vredi, jednostavno kuca u sekundi chim se predje 3.12GHz. Probo razne biose al sa njima gore 20x. Sa biostarom 965PT je ishao do 2.95 ali sa boxom. Na difoltu ide do 2.8GHz. Gledao sam neshto i po netu, svima ide preko 3Giga i to podosta. Takodjer sam probao da preskochim fsb rupu al tad nece ni da se probudi, na recimo 425. Ima li neko ideju shta da radim? Pozdrav!

Pa daj coveche uozbilji se :wall: procesor koshta ~60 € i dobio si ~95 % overclocka i malo ti je a :zgran:
Evo ja sa mojim E4300 ne mogu da probijem FSB od 350 ma shta mu radio ( sa naponom sam ishao do 1.55 V ) ... na 351 se samo upale cooleri ( nebitno koji je mnozilac ) i onda se ugasi i resetuje CMOS...
Znachi ja najvishe shto sam izvukao je 3150 MHz i ni 1 MHz vishe.... Mozda me neshto ova budjava memorija zeza ali ja mislim da sam udario u FSB wall....

Svestan sam da sam mnogo dobio za ulozene pare, al brate kad znam da mogu dosta josh da dobijem onda se smorim. A i za tih 95% moram da mu dam 1.5v i da grejem lepo celo kucishte.

Pa daj coveche uozbilji se :wall: procesor koshta ~60 € i dobio si ~95 % overclocka i malo ti je a :zgran:
Evo ja sa mojim E4300 ne mogu da probijem FSB od 350 ma shta mu radio ( sa naponom sam ishao do 1.55 V ) ... na 351 se samo upale cooleri ( nebitno koji je mnozilac ) i onda se ugasi i resetuje CMOS...
Znachi ja najvishe shto sam izvukao je 3150 MHz i ni 1 MHz vishe.... Mozda me neshto ova budjava memorija zeza ali ja mislim da sam udario u FSB wall....

Pablo mozda je wall, a mozda i ploca. I ja dok sam imao e4300 na ovoj ploci nije mogao preko 350. Jednom je usao na 351 u win ali to je trajalo kratko.

Sada na e6700 sam zakucan na 10x350, jer nemam cuvene opcije u biosu (znas vec koje) tako da mi je mnozilac zakucan na 10 :(

Varijanta recimo 8x400 ne moze da prodje, makar ne na ovoj ploci koju imam.

Nazad
Vrh Dno