Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

@MadMan:

Za mene i tebe vazi onaj link sa kalulatorom za brzinu memorije, a i ploca ti u biosu ispisuje na kolko ce memorija raditi. Ne znam sta pokusavas da uradis, ali vec sam napisao sve i svasta o tome kako podesiti biostar u onoj temi sto sam otvorio (o/c e2180 na biostar tp35d2..bla bla). Stavi memoriju na 400 u biosu, stavi FSB na 401, stavi cpu multi na 8X, stavi napon za CPU na +0.0200, za ram stavi 2.3V (oba su cisto da budemo sigurni sta je u pitanju), chipset (gMCH) ostavi na auto, FSB termination stavi na 1.55V, setinge za emmoriju (tajminge) ostavi na auto, iskljuci EIST i C1E, Iskljuci i execute dissable bit, Save&Exit. Trebalo bi da radi. Bios stavi onaj 927 poslednji.

Sad sam probao i tako ali ništa, nakon save&exit, komp se ugasi, upali ali se monitor ugasi i nema bip:S:
Posle me upozorava da je "CPU overclock bla bla".
Jedino ne nađoh gde je: execute dissable bit :trust:
Nisam pametan više, izgleda da sam ubo' najgori proc.

@teneke

Napajanje je Chieftec 750W, tako da sumnjam da je on problem ;)

da ali kao posledicu toga imate losije bandwidth rezultate jer se ocigledno magistrali to bas i ne svidja...(ovo zakljucujem na osnovu one slike sto si okacio na prethodnoj strani). Bolje stavi taj strap na 200 pa probaj da vidish oce se popraviti to malo, slabo mi je 5900 za 4-4-4-12 na 800mhz sa cpu na 3ghz, ja imam oko 7500 na tim setinzima...

Izgleda da nesto drugo ne stima evo mojih rezultata sa istim klokom, i ne znam da li ima veze ali otvorenim tcmd, opera, utorrent i acdsee.

Prilozi

• memorija.jpg
    memorija.jpg
    72 KB · Pregleda: 118
Poslednja izmena:
da ali kao posledicu toga imate losije bandwidth rezultate jer se ocigledno magistrali to bas i ne svidja...(ovo zakljucujem na osnovu one slike sto si okacio na prethodnoj strani). Bolje stavi taj strap na 200 pa probaj da vidish oce se popraviti to malo, slabo mi je 5900 za 4-4-4-12 na 800mhz sa cpu na 3ghz, ja imam oko 7500 na tim setinzima...

Zato ja drzim ovako, pa imam 7222, jer ti si stavio memaru u dual chanel, a kako ja da stavim mojih 1GB-jedan modul(nikako).
Zato su rezultati i losiji.
E sad, posto uskoro planiram da stavim drugi modul. Posto ja menjam komponente cesto, cestito na njih ne padne prasina, razmisljam da li da uzmem jos jedan ovakav modul OCZ-a ili da isprobam Geil Ultra na 800.
Ne znam kako se pokazala, do koje brzine ide itd. Pre 3 meseca sam uzeo prvi modul OCZ-(Gold Edition DDR2 800) i terao sam je na 1130Mhz sa 2.3v. Ovu pre mesec i po ( razlika je u onom XTC, tj. prva je fabricki imala latencije 5-5-5-15, a ova druga ima 5-5-5-12 ). Sad ova ide do nekih 1065MHz sa istom voltazom-razocarenje, nesto skuplja, a losija.
Volim sve da isprobam, da klokujem, pa posto je Geil jeftiniji od ove, a dosta se uzima ne znam sta da radim.
Ako je neko klokovao neka okaci slicicu.

Prilozi

• 3005MHz-DDR2 1002MHz(5-5-5-15).jpg
    3005MHz-DDR2 1002MHz(5-5-5-15).jpg
    200.9 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
Zato ja drzim ovako, pa imam 7222, jer ti si stavio memaru u dual chanel, a kako ja da stavim mojih 1GB-jedan modul(nikako).
Zato su rezultati i losiji.
E sad, posto uskoro planiram da stavim drugi modul. Posto ja menjam komponente cesto, cestito na njih ne padne prasina, razmisljam da li da uzmem jos jedan ovakav modul OCZ-a ili da isprobam Geil Ultra na 800.
Ne znam kako se pokazala, do koje brzine ide itd. Pre 3 meseca sam uzeo prvi modul OCZ-(Gold Edition DDR2 800) i terao sam je na 1130Mhz sa 2.3v. Ovu pre mesec i po ( razlika je u onom XTC, tj. prva je fabricki imala latencije 5-5-5-15, a ova druga ima 5-5-5-12 ). Sad ova ide do nekih 1065MHz sa istom voltazom-razocarenje, nesto skuplja, a losija.
Volim sve da isprobam, da klokujem, pa posto je Geil jeftiniji od ove, a dosta se uzima ne znam sta da radim.
Ako je neko klokovao neka okaci slicicu.

isto tako ide i geil ultra, 2.3V za 1050mhz...

ma imas sad RAM da biras, ja sam ovaj kingmax 1066 paltio 70e 2x1gb...de ces bolje od toga...

Konacno resih da odradim vDROOP mod

Da ne otvaram novu temu, vec da nastavim ovde.
Resio sam da odradim malo ovaj mod i mogu da kazem da sam do sad zadovoljan vidjenim.
Naime, svi koji su ovde pratili videli su da sam morao za brzinu od 3000-3056MHz
da stavim napon u biosu 1.4. Padovi napona su bili fantasticni.
Na brzaka sam istestirao sadasnje stanje i otprilike utvrdio da je moguca stabilnost
otisla sa 1.4 na 1.375v(u biosu)-sto se tice napona.
Pustio sam Orthos 15-tak min.ranije je pucao momentalno, sad je preziveo.

Novi podaci su:

bios: 1.375v
cpu-z idle: 1.360v
cpu-z load: 1.368v

Evo i grafickih prikaza stanja pre i posle odradjenog moda,
kao i pre i posle Orthosa.

Prilozi

• 2007-11-07-00h46-VCore.png
    2007-11-07-00h46-VCore.png
    24.9 KB · Pregleda: 70
  • 2007-11-07-02h48-VCore.png
    2007-11-07-02h48-VCore.png
    26.3 KB · Pregleda: 65
  • 071107_031606.jpg
    071107_031606.jpg
    242.2 KB · Pregleda: 83
  • 071107_031852.jpg
    071107_031852.jpg
    234.2 KB · Pregleda: 81
Poslednja izmena:
zaista je interesantno da ti je veci napon kada mrcvaris procesor? meni pod orthosom padne napon u odnosu kada ne radim nista.

zaista je interesantno da ti je veci napon kada mrcvaris procesor? meni pod orthosom padne napon u odnosu kada ne radim nista.

Tako je i meni nekad bilo, pratio si i moje i rezultate drugih, sad sam malo poboljsao satnje. Videcu kasnije da jos poboljsam rez. Sad mi se iskreno smucilo, juce sam dva puta raskalpao komp.Sinoc legao u pola 5.

da, secam se da ti je bilo i ranije tako. ali zar nije logicnije da pod opterecenjem pada napon vise, nego obrnuto? i kada napajanje opteretis, pada mu efikasnost...

Druze gde ima uputstvo za taj mod? Imam istu plocu i isti problem. Ponovio sam se kulerom pa da ga nagazim malo. Sad je load 47 ali je as5 sveza i nadam se da ce da ohladi jos malo, jer je sa zvakom bila 46.
Mitch kakve su ti temperature na 1.35V?

nikada nisam imao 1.35V u biosu. za 3Ghz sam koristio 1.325V u biosu, a za 3.2Ghz sam digao na 1.4V (na 1.375V nije hteo da udje u XP), a pre neki dan sam spustio jedan podeljak nize ispod 1.4V, zaboravio sam koliko tacno iznosi. inace, pod orthosom na 3.2Ghz i 1.4V je islo bogami do 69 stepeni. no dobro, verujem da u igrama ide dosta manje, a i sada sam smanjio malo napon...smorilo me vise da petljam po kompjuteru, hocu da igram igre, za sta sam ga i kupio, a ne da ga stelujem do besvesti :)

Druze gde ima uputstvo za taj mod? Imam istu plocu i isti problem. Ponovio sam se kulerom pa da ga nagazim malo. Sad je load 47 ali je as5 sveza i nadam se da ce da ohladi jos malo, jer je sa zvakom bila 46.
Mitch kakve su ti temperature na 1.35V?
Druze sliku na koju sam naleteo prebacio sam u tel. i izbrisao po zavrsenom modu, posto znam napamet sta treba da radim. Odradicu verovatno uskoro jos neki mod, kad mi dune. Ja sam naleteo na slike od nekog Francuza, "ludak" neki.

Ah da, cestitam za kuler. Bio je red, jer imash extra cpu-zasluzio je.

Evo novih rezultata.

bios:1.425v( pre moda bilo 1.475v)
cpu-z idle:1.416v
cpu-z load:1.416v
vdrop je znaci 0

Prilozi

• 3200MHz 1.4250v idle.jpg
    3200MHz 1.4250v idle.jpg
    268.1 KB · Pregleda: 84
  • 3200MHz 1.4250v load.jpg
    3200MHz 1.4250v load.jpg
    277.3 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
E2160 L2 default (1.8GHz) @ Cooler Master Hyper TX2

2003156765823130523_rs.jpg

Naspram BOX-a, temperature sa zvakom koj je bila na Hyper-u su pale pa skoro 10C a Cooler je constantno na nekih 1000-1100RPM-a.

Poslednja izmena:
@Markobb:
ti bas moras da odsrafis voltazu za 3.2Ghz :(
kod mene je trenutno 3.2Ghz i cpu-z pokazuje 1.344V kada je idle.

@Markobb:
ti bas moras da odsrafis voltazu za 3.2Ghz :(
kod mene je trenutno 3.2Ghz i cpu-z pokazuje 1.344V kada je idle.

Moram, takav mi je cpu. Ranije sam napisao da trazi dosta napona, al' se dobro i kloka. Za sad sam na 3700MHz, posto planitam i cpu da modujem videcu sta ce onda da kaze.
Pazi sad sam smanjio podosta voltazu kolika mu je ranije trebala. A default mu je 1.292v po cpuz, sto znaci da je po biosu npr. 1.305v.

Napisah gore za 3200MHz mu je ranije trebalo za stabilan rad 1.475v u biosu, a sad 1.4250v-dosta smanjeno.

Nasi procesori se ipak razlikuju, pored 2000MHz fabricki ti imash bolju reviziju procesora koja je hladnija i tebao bi da se bolje kloka. Tvoj CPU bi trebao da izdrzi i nesto vece temperature.

Poslednja izmena:
E2160 L2 default (1.8GHz) @ Cooler Master Hyper TX2

Naspram BOX-a, temperature sa zvakom koj je bila na Hyper-u su pale pa skoro 10C a Cooler je constantno na nekih 1000-1100RPM-a.

Kolike vrednosti ti cita Core Temp, posto meni Everest pokazuje 15C nize?

EVEREST, SpeedFan, CoreTemp i TAT chitaju isto.

Poslednja izmena:
Ok i meni se poklope TAT i Core Temp u idle. Core Temp brze priazuje promene temperature pri load-u(makar kod mene), pa kasnije dodje do malog ne slaganja, ali su tu negde.
Nego me zanima kako podesi EVEREST i SpeedFan da pokazuju tacno?

Poslednja izmena:
vi ste prsli. Postoje dva pravila:
1: jel vam dobro na klokovima koje ste stavili ? (jel stabilno)
2: Jel preko 75C ?

ostalo je nebitno....smarate vise...

Ok i meni se poklope TAT i Core Temp u idle. Core Temp brze priazuje promene temperature pri load-u(makar kod mene), pa kasnije dodje do malog ne slaganja, ali su tu negde.
Nego me zanima kako podesi EVEREST i SpeedFan da pokazuju tacno?

Everest pokazuje tacno, a SpeedFan isto pokazuje tacno, samo trebas da provalis koji senzor je za CPUcase.
Ona dva senzora koji su za Core0/1 trebas korigujes sa +15 tako sto ces uci u "configure" pa na karticu "Advanced" pa odabrati Intel Core i tu za obe stavke "Temperature 1/2 Offset" setovati 15 i chekirati "remember it".

Time ce se na Core 1/2 temperature dodati 15C, tacno onoliko koliko bi trebalo da prikazuje, tj. koliko prikazuju Everest, CoreTemp i TAT.

meni SF pokazuje isto kao i CT, kad bi digao za 15C to bi bila katastrofa. Kako mozes tako olako da dajes savete ? Nije svima isto kao i tebi :(

Odradio sam Vdrop mod. Markobb druze nisi jedini koji ne spava. Uradio sam po Dominatorovom uputstvu http://www.sx-team.com/forum/index.php?showtopic=232 5B olovkom sa upaljenim kompom i pratio promenu napona u CPU-z pri optereccenju. Ispalo je savrseno, a mogu da kazem da je ovo najbolja stvar koju sam uradio za OC, jer sad vise nema dropa pa mi recimo za 333x10 vise ne treba 1.35V vec je dovoljno 1.31V. Hvala Markubb na pomoci, covece bas si drug i fanatik :). I naravno Dominatoru na uputstvu.

Prilozi

• 2007-11-08-08h01-VCore.png
    2007-11-08-08h01-VCore.png
    11.5 KB · Pregleda: 71
meni SF pokazuje isto kao i CT, kad bi digao za 15C to bi bila katastrofa. Kako mozes tako olako da dajes savete ? Nije svima isto kao i tebi :(

po sa tim savetom mu nece explodirati CPU, samo ce podesiti SF.
Dobro, de, nisam napomenuo da razlika ili ne u temperaturama od ploce do ploce moze da bude razlicita.

Ja sam svoj SF podesio bas kako sam napisao.
Prvo proveris pod opterecenjem koji senzori u SF-nu reaguju (temp. skace), i zakljucis, da postoji temperatura kucista CPU-a ili ti CPUcase i Core 0/1 tj. Tjunction temperature za Core 0/1.
Pa u skladu sa nekim Temp metrom za koji si siguran da prikazuje ispravne temperature, korigujes i temperature u SF.

Meni SF prikazuje ispravne temperature za CPUcase, HDD, Chipset, GPU, dok za Core 0/1 prikazuje tacno 15C manje, sto sam korigovao i sad je OK.
:D

Odradio sam Vdrop mod. Markobb druze nisi jedini koji ne spava. Uradio sam po Dominatorovom uputstvu http://www.sx-team.com/forum/index.php?showtopic=232 5B olovkom sa upaljenim kompom i pratio promenu napona u CPU-z pri optereccenju. Ispalo je savrseno, a mogu da kazem da je ovo najbolja stvar koju sam uradio za OC, jer sad vise nema dropa pa mi recimo za 333x10 vise ne treba 1.35V vec je dovoljno 1.31V. Hvala Markubb na pomoci, covece bas si drug i fanatik :). I naravno Dominatoru na uputstvu.

Odlichan druze. To je trazeno. Sad mozes malo vise da mucis cpu, probaj koliki mu je maksimum(klok) za pocetak sa 1.5v pa ako se ne pregreva gruvaj jos. Ja sam moj cepao i nesto preko 1.6v.

Nisam znao da su nasi ljudi postavili upustvo, ja se odrao jureci.

@ DjWibe, ja ne kontam gde je temp za nb u sf. aj pojasni ako mozes posto ja ne kontam, inace i meni sf,core temp, i tat ocitavaju iste temp.

Meni to ne deluju kao temp za nb, jer kad pustim neki load pipnem cooler na ploci, on vreo, a prog ocitava 37-39. everest pise samo mb a u stvari je ambient.

Meni to ne deluju kao temp za nb, jer kad pustim neki load pipnem cooler na ploci, on vreo, a prog ocitava 37-39. everest pise samo mb a u stvari je ambient.

U pravu si, nije MB ali je i daleko od ambient temperature.

Evo na kraju i koliko je poboljsanje sa CM Hyper TX2.
U proseku pri LOAD-u temperature su za nekih 5C manje nego na BOX-u.
Nije da nisam zadovoljan, al sam racunao na bar 10C nize temperature.

Ovako stoje stvari.

E2160 L2-revision @Hyper TX2

...........................................Hyper TX2............
.....Clock....Voltage.........Tcase........Tjunction.....
................................IDLE..LOAD...IDLE..LOAD....
....1.8GHz...1.264V.......27C...43C.....37C...55C.....
....3.0GHz...1.300V.......30C...55C.....40C...67C.....
....................................................................

Za clock-ove od 3.2GHz, 3.33GHz, 3.4GHz potrebni su naponi preko 1.35V, sto moze ali su i temperature nesto vece.
Prosto mi jos nije jasno zbog chega M0 ima gotovo 10C manje temperature od L2 revizije, kad je tehnologija izrade ista, ista kolicina cache-a itd.

:wave:

Poslednja izmena:
Meni se zakucava komp kad je temp 70 stepeni. To ne stignem ni da vidim nego raste postepeno i kad dodje do 69 posle pola minuta zakuca. Jel postoji nesto sto treba da promenim u biosu da bi radio na vise od 70 stepeni? Ne znam koji mu je.

Nazad
Vrh Dno