Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

Ja imam Asus P5K. Sliku sam ti pokazao umesto njega. Da, to moze i na Gigabajtu.
Jel kod tebe na ploci ovo ne moze ili nisi isprobavao?

Poslednja izmena:
super, ne moram da instaliram everest :D
skapirao sam da je orthos bagovit, nema ni veze, znam sta sam podesio u biosu, a i cpu-z lepo ocitava. proc mi je stabilan na 3Ghz na 1.325V, T ide do 59 stepeni. mozda probam sutra 10x333 na 1.35V ili 1.375V, pa da vidimo...inace, memorija sa fsb-om na 333 i mnoziocem 2.4 normalno radi na 800. ne vidim u cemu je tu problem? tako mora biti na bilo kojoj ploci.
eto, pa javljam dalje utiske :)

"problem" je sto to tako ne bi trebalo da moze ako ti procesor nije 1333 strap kao sto nije. Delioc se na 965 i p35 plocama (vecini) MENJA u zavisnosti od strapa procesora. Dakle nije problem vec je cudno, i ne, kod mene ne moze taok, ne moze na DFI, ne moze na ABIT, ne moze na MSI...za ASUS ne znam da li radi kao i kod vas. Kao sto rekoh, treba da radi ovako kao sto ova tabela pokazuje (dakle skroz desna kolona je strap, go re ukucavate FSB, ostatak je jasan. Kod vas asa strap 800 cp-om radi kao da je strap 1333 i to mi je cudno) dakle jos jednom link:

http://www.peakin.com/xbx2/calculator.html

kod mene radi kako je prikazano na ovoj tabeli, takodje i na jos nekim plocama koje sam probao (dfi, msi)

PS. da meni radio kao na tom gigabajtu sad bi mi meroja bila na 255x2 tj na 510mhz, ali nije vec je na 850mhz. Takodje, drugi izbor je da mi radi tako, onda bi na 1:1 bila 850mhz kao sto je sada, medjutim kad stavim na 800mhz sto bi bilo 1:1 za 1333 strap CPU, memorija mi je na 1700mhz m da bi se u ovo uverio pokusao sam da stavim i naravno masina nije htela da butuje, cak sam morao i clear cmos. Dakle ploca definitivno vidi cpu kao strap 800 cpu, a ne kao 1333 strap cpu kao vama sa gigabajtima p35.

Poslednja izmena:
pa sto uzimate 2180 pa mu obarate mnozilac na 9 kupi lepo 2160 jeftiniji je.

zbog bolje revizije.
@gx-x:
da me ubijes ako sam ja tebe nesto razumeo :) nema veze, bitno je da mi memorija radi na 800Mhz. a ne bi bilo lose da se javi jos neko sa klokovanom E2000 ili E4000 serijom, a da nema Asus ili Gigabyte plocu...

edit: ako dobro razumem, ti kazes da se mem. delioci (u mom slucaju mnozioci) menjaju ako se na 1333 plocu stavi proc sa 200 ili 266Mhz FSB-om? za to jos nisam cuo. zar nisu delioci uvek identicni, ma koliki bio nativni fsb :trust:

Poslednja izmena:
"problem" je sto to tako ne bi trebalo da moze ako ti procesor nije 1333 strap kao sto nije. Delioc se na 965 i p35 plocama (vecini) MENJA u zavisnosti od strapa procesora. Dakle nije problem vec je cudno, i ne, kod mene ne moze taok, ne moze na DFI, ne moze na ABIT, ne moze na MSI...za ASUS ne znam da li radi kao i kod vas. Kao sto rekoh, treba da radi ovako kao sto ova tabela pokazuje (dakle skroz desna kolona je strap, go re ukucavate FSB, ostatak je jasan. Kod vas asa strap 800 cp-om radi kao da je strap 1333 i to mi je cudno) dakle jos jednom link:

http://www.peakin.com/xbx2/calculator.html

kod mene radi kako je prikazano na ovoj tabeli, takodje i na jos nekim plocama koje sam probao (dfi, msi)

PS. da meni radio kao na tom gigabajtu sad bi mi meroja bila na 255x2 tj na 510mhz, ali nije vec je na 850mhz. Takodje, drugi izbor je da mi radi tako, onda bi na 1:1 bila 850mhz kao sto je sada, medjutim kad stavim na 800mhz sto bi bilo 1:1 za 1333 strap CPU, memorija mi je na 1700mhz m da bi se u ovo uverio pokusao sam da stavim i naravno masina nije htela da butuje, cak sam morao i clear cmos. Dakle ploca definitivno vidi cpu kao strap 800 cpu, a ne kao 1333 strap cpu kao vama sa gigabajtima p35.

Nesto si pogresno ukapirao.

Na moju MSI P35 moze da podesim memoriju sa odnosima 1:1 1:1,2 1:1,5 1:2 itn ima ih vise.

Za sada na 2180 procesoru na 3ghz (10x300) memorija je 900mhz. Bila je i 750 i 800, ali sam je ostavio na 900mhz.

Sad i mene pocinje da zbunjuje...
@gx-x
Koje si ti ploce isprobavao kad to kod njih ne radi?
A radi na mom Asus-u, Chinaski-evom Gigabajtu, evo javio se i teneke sa MSI-em.

Poslednja izmena:
probah sada na 10x333 ali nece da udje u XP ni pri 1.4V, a preko necu da idem. sada sam na 10x320 memorija standardno na 800, 1.4V i sada cu da testiram stabilnost...

A sto mu ne das jos napona, jel' zbog temperature?
Kolike su sad?

ovako, na 10x320 je stabilan 2 sata ortosom. napon je 1.4V u biosu. u cpu-z idle je 1.36 a load 1.344V. T je 30, odnosno 68-69 stepeni.
e sad, valja probati da li hoce tih 3.2Ghz i sa malo nizim naponom. bilo bi odlicno kada bi htelo na 1.375V u biosu.
sto se tice 3.33Ghz, ne znam da li da pokusavam preko 1.4V obzirom da ce T ici preko 70 stepeni. znam da je i to ok i da u realnom radu ne ide toliko, ali ne bih da pravim furunu u kucistu. a, da, kada smo kod kucista, nisam rekao da je otvoreno za sada...

ovako, na 10x320 je stabilan 2 sata ortosom. napon je 1.4V u biosu. u cpu-z idle je 1.36 a load 1.344V. T je 30, odnosno 68-69 stepeni.
e sad, valja probati da li hoce tih 3.2Ghz i sa malo nizim naponom. bilo bi odlicno kada bi htelo na 1.375V u biosu.
sto se tice 3.33Ghz, ne znam da li da pokusavam preko 1.4V obzirom da ce T ici preko 70 stepeni. znam da je i to ok i da u realnom radu ne ide toliko, ali ne bih da pravim furunu u kucistu. a, da, kada smo kod kucista, nisam rekao da je otvoreno za sada...

Sto da ne pokusas, sta imas da izgubis. Ti i treba da juris trazenu brzinu sa sto manjim naponom. Ako vec neces navise da teras, onda teraj nanize napon. Ako uspes trebalo bi nesto manja temperatura da bude, ali to je neznatno(par stepeni), ali je opet bolje u svakom slucaju.

A sto se tice preko 1.4v i to nije na odmet da isprobas-cisto sebe radi, pa ako nekad resish da promenish hladjenje znaces mogucnosti procesora, pa ga posle terash dalje....Pa ja sam moj drndao do 1.5v sa box-om.

Poslednja izmena:
u pravu si. probacu ovih dana da malo oborim napon za 3.2Ghz, ako ne moze dole, ni ovako nije lose, a za 3.33Ghz cu videti takodje da poteram malo vise. za sve to treba da se odvoji 1 dan, a ja bih radije sada da igram neke igre jer sam bio bez kompa mesec i po dana...
bitno je da imam u glavi neke priblizne vrednosti (3.2Ghz 1.375V nece, ali 1.4V hoce), pa cu lako iscackati optimum :)
pozdrav

Kod mene neće više pa da mu bem M :S:

Negde grešim...:wall:
Čak sam i podigao napon malo (pre)više.
Ploča je Biostar TP35D2-A7
Memorija Geil 800 Ultra.

Prilozi

• cpuz.JPG
    cpuz.JPG
    177.2 KB · Pregleda: 123
to ce da ti kazu ovi isqsniji :) da nije opet ona cuvena rupa u fsb-u na biostar plocama? :trust:
u medjuvremenu, odradio sam markove na 3.2Ghz:
2005 daje 11975
2006 baca 6750
ja hepi za 75e :)

Kod mene neće više pa da mu bem M :S:

Negde grešim...:wall:
Čak sam i podigao napon malo (pre)više.
Ploča je Biostar TP35D2-A7
Memorija Geil 800 Ultra.

Nesto ne valja...prevelika voltaza za tu brzinu.
Prvo mi nije jasno sto drzis memoriju koja je fabricki DDR2 800 kao DDR2 640MHz?

memorija je u biosu podešena na 400.
Na ovom FSB-u pokazuje 640MHz.

treba da je poguras ne blizu 800, mada ti to nece resiti problem loseg klokovanja procesora...

Jesi li probao da flesujes bios? Pretpostavljam da je problem do ploce. Prosesor bi trebao makar na 3000 i to sa dosta nizim naponom.

Gde je sad onaj clocker sa 50 000 postova na benchu, kad ti treba:p
A ima i istu ploču, prepoznaće se :)

Pa, posto moze samo da se pretpostavlja uporedi podesavanja sa gx-x(om).
On ima istu plocu.
Sa tom plocom tera svog 2180 na 3400Mhz svaki dan.

Poslednja izmena:
@Madman Probaj da smanjis mnozilac a da dignes fsb. Ako nece sa tolikim naponom znaci da je zapeo na FSBu 320. Mozda uspes da zaobidjes. Probaj 7x400 da vidis da li hoce visi fsb od 320. Ako hoce, stavi 8x400 sto bi sa tolikim naponom trebalo da radi.

MadMan jeli imas dobro napajanje.

Ako nije to onda mozda je to L2 revizija, koju imas ti.

Zato je bolje uzimati 2180 jer je on M0 reviziju.

Sad i mene pocinje da zbunjuje...
@gx-x
Koje si ti ploce isprobavao kad to kod njih ne radi?
A radi na mom Asus-u, Chinaski-evom Gigabajtu, evo javio se i teneke sa MSI-em.

nisam rekao da ne radi vec da se ti odnosi menjaju (dobijas drugaciji izbor doticnih) u zavisnosti od strap-a procesora (1:1 i jos neki ostaju naravno). Da li mozes na tvojoj ploci da na 333FSB postavis memoriju da radi na ravno (manje vise par mhz) 800 ?

@MadMan:

Za mene i tebe vazi onaj link sa kalulatorom za brzinu memorije, a i ploca ti u biosu ispisuje na kolko ce memorija raditi. Ne znam sta pokusavas da uradis, ali vec sam napisao sve i svasta o tome kako podesiti biostar u onoj temi sto sam otvorio (o/c e2180 na biostar tp35d2..bla bla). Stavi memoriju na 400 u biosu, stavi FSB na 401, stavi cpu multi na 8X, stavi napon za CPU na +0.0200, za ram stavi 2.3V (oba su cisto da budemo sigurni sta je u pitanju), chipset (gMCH) ostavi na auto, FSB termination stavi na 1.55V, setinge za emmoriju (tajminge) ostavi na auto, iskljuci EIST i C1E, Iskljuci i execute dissable bit, Save&Exit. Trebalo bi da radi. Bios stavi onaj 927 poslednji.

Poslednja izmena:
nisam rekao da ne radi vec da se ti odnosi menjaju (dobijas drugaciji izbor doticnih) u zavisnosti od strap-a procesora (1:1 i jos neki ostaju naravno). Da li mozes na tvojoj ploci da na 333FSB postavis memoriju da radi na ravno (manje vise par mhz) 800 ?

Jesi li hteo ovo da vidish....
Evo sta sam podesio u bios-u i sta je posle pokazao cpu-z

Prilozi

• FSB 333.jpg
    FSB 333.jpg
    493.4 KB · Pregleda: 140
  • FSB 333 (2).jpg
    FSB 333 (2).jpg
    199.9 KB · Pregleda: 137
Jesi li hteo ovo da vidish....
Evo sta sam podesio u bios-u i sta je posle pokazao cpu-z

sad mi je jasno. Vi imate da menjate FSB STRAP ka NB u biosu, ne podesava automatski u odnosu na CPU. Interesatno. Ok, resena stvar. Da stavis FSB strap na 200 (sto je fabricki za e2xxx i e4xxx) onda bi bilo onako kako sam rekao.

edit: Hvala na trudu (i razumevanju ;) ) ! :wave:

Poslednja izmena:
sad mi je jasno. Vi imate da menjate FSB STRAP ka NB u biosu, ne podesava automatski u odnosu na CPU. Interesatno. Ok, resena stvar. Da stavis FSB strap na 200 (sto je fabricki za e2xxx i e4xxx) onda bi bilo onako kako sam rekao.

edit: Hvala na trudu (i razumevanju ;) ) ! :wave:

Bas tako, a ovako se dobija "samo" siri spektar mogucnosti driblanja, jer radi sa 200,266 i 333. Cisto da napomenem da najnovija Asusova ploca (X38) P5E3 Deluxe WiFi podrzava pored gore ispisanih i 400. Sto je mora se priznati FANTASTICNA STVAR.

Nema frke, pa zar nismo tu da se ispomazemo...:wave:

Poslednja izmena:
da ali kao posledicu toga imate losije bandwidth rezultate jer se ocigledno magistrali to bas i ne svidja...(ovo zakljucujem na osnovu one slike sto si okacio na prethodnoj strani). Bolje stavi taj strap na 200 pa probaj da vidish oce se popraviti to malo, slabo mi je 5900 za 4-4-4-12 na 800mhz sa cpu na 3ghz, ja imam oko 7500 na tim setinzima...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno