Šta je novo?

Intel E2140/2160/2180 temperature & hladjenje (DEF. & OC)

Evo mog prvog jaceg zezanja sa mojim novim procesorom. Imam samo box pa sam otvorio kuciste i vrata od tease zbog temperature. Samo sam dizao napon i gledao idle load temp. i probavao fsb do 400. Ovo je stabilnih 30 min OCCT na 3339MHz i 1.34V.
3400MHz na 1.36 CPU-z puca OCCT. I dalje nisam hteo da dizem dok se ne konsultujem :) Ima li uticaja koliki je mnozilac tj. da li, ako nece da radi 10x340 mozda hoce da radi 9x377 ili 8x425?
I da li smem da dizem napon dokle god su temp normalne?

idi odma na 8x425 i memoriju stavi na 400. To ce ti biti 1:1 odnos FSB:RAM i to jako lepo radi. Ja tako drzim za svaki dan. Znaci sada vec moras voditi racuna na kolikoj frekvenciji ce ti memorija raditi. CPU te nece sputavati sem ako nema bas neki zesci FSB wall na 340 i nece ni makac dalje cak ni preko 400. Ako oce - samo memorija ti je limit :) Sa temperaturama si bezbedan do 80C tako da ne brini, ako dodjes sa tim tvojim ludackim primerkom do 75C bices vec uveliko na 3600MHz :)

Koju budalu od procesora imas ladno hehehehe :) Ja takav jos ne videh, extra je !

:wave:

Dobro jutro. Memorija je Geil Ultra 800MHz 4-4-4-12. FSB preko 400 nisam ni pokusavao jer je trebalo prvo podici napon. Znaci opet nema spavanja. Da li da odnesem kuciste sroz do vrata terase i napravim promaju, valjda bih tako bio siguran sto se tice temperatura?

ne treba nikakav napon da dizes, 425x8 je 3400mhz ravno, dakle CPU bi trebalo da ti radi (taj tvoj primerak) na na maltene istom ili malko vecem naponu nego sto je potreban za onih 3380 ili kolko si vec stavio (mrzi me da gledam sad). Ne moras nigde ni da nosis kuciste, opusti se, nece mu nista faliti, kazem ti, moj radi na 1.45V za svaki dan. Ako se pregreje sam ce se ugasiti. Jedino za cega ces mozda morati dizati napon je za memoriju, mislim da ce joj za 850mhz 4-4-4 trebati 2.2V, za 1000+ mhz na 5-5-5 joj treba 2.3V kolko se secam, testirali smo je kod drugara pre mesec i kusur dana...

Evo probao sam ovako. Od testova sam imao vremena samo za OCCT. E sad na 1.4V 9x392 puca OCCT a kad sam podigao napon u biosu za najmanji podeok (mislim da je 0.125V) prilikom OCCT se resetovao. Stavio sam komp na promaju i temperature su uglavnom ispod 60, ali nije pomoglo. NB voltaza u biosu je na auto i tako radi na 400x8. Al ste me nalozili sad necu imati mira dok ne postignem 400x9 a prezadovoljan sam sa 3GHz na 1.24V. OC je porok. Bio sam ubedjen, posle svog vremena koje sam spizdio na klokovanje Athlona i cackanje svake sitnice na lanparty-u, da sam zavrsio sa paljenjem i planirao da namestim nov proc na nesto razumno i da sedim miran, a evo ga opet, with vengeance. No, treba da odlucim sta cu za hladjenje da uzmem, posto je box posluzio svrsi tj testiranju kvaliteta ovog konkretnog primerka, i red bi bio da mu uzmem bar Hyper TX2, da ga malo rashladim.
@Markobb koliko si dobio sa GeminII i koje ventilatore imas na njemu?

Nije preporucljivo smanjivati mnozilac jer se tada dodatno opterecuje NB:
http://www.thetechrepository.com/showthread.php?t=30

Ne mogu tvrdit da je isto tako i na P35, ali je logicno da jest.

Pazi stvarno a ja sam se pitao sto je pogresan frequency u core tempu. Znaci da je isto i na P35.
Jel to SRV ima veze sa Stevie Ray Vaughanom ili je neka pismena stvar :)

Prilozi

• 9x378 1.4v.jpg
    9x378 1.4v.jpg
    299 KB · Pregleda: 86
Poslednja izmena:
Spustio sam za nekih 15-tak stepeni temperaturu. A ventovi su Cooler Master SUF S12 silent. Stavio na 1200 rpm i spasava me :exploder:
Meni je uvek otvoreno kuciste i parkirano je na stolu i stvarno se ne cuju ventilatori, mislim, naravno, ne bukvalno, ali sasvim ok br. dB.

Nije preporucljivo smanjivati mnozilac jer se tada dodatno opterecuje NB:
http://www.thetechrepository.com/showthread.php?t=30

Ne mogu tvrdit da je isto tako i na P35, ali je logicno da jest.

ne vidim kakve veze ima smanjivanje mnozioca sa "smetnjama" i opterecivanjem NB-a ? Pa naravno da se opterecuje vecim FSB-om, to je i normalno i ocekivano. Bole me bas sto se on dodatno opterecuje, bitno je da radi ono sto treba da radi :) Po defaultu CPU podrzava smanjivanje mozioca da bi radio EIST i C1E gde ploca sama smanjuje mnozilac po potrebi. A to sto na odredjenim strapovima i FSB-om memorija gubi na protoku - pa ***. ne moze i pare i jare. Gubi na protoku ali kad znatno predjes odredjeni broj (koji sa 10x mnoziocem ne bi mogao preci) onda pocinjes da dobijas na protoku jer ga drugacije ne bi ostvario...Ja ocu recimo 3400mhz, sa 10x340 to ne mogu da postignem jer memorija mora raditi na 1134MHz (ili 680), tako da cu vrlo rado da opteretim NB dodatno i da ga nateram na 425x8 jer mi to treba i to odlicno radi ;) Mem bandwidth je odlican (bolji na 850 nego na 1066mhz jer je memorija 1:1 odnos, visok FSB itd). Tako da ne vidim zasto bi se uopste brinulo o NB-u.,..

Jel to SRV ima veze sa Stevie Ray Vaughanom ili je neka pismena stvar :)
Itekako da ima veze sa najvecim gitaristom svih vremena :)

ne vidim kakve veze ima smanjivanje mnozioca sa "smetnjama" i opterecivanjem NB-a ? Pa naravno da se opterecuje vecim FSB-om, to je i normalno i ocekivano. Bole me bas sto se on dodatno opterecuje, bitno je da radi ono sto treba da radi :) Po defaultu CPU podrzava smanjivanje mozioca da bi radio EIST i C1E gde ploca sama smanjuje mnozilac po potrebi. A to sto na odredjenim strapovima i FSB-om memorija gubi na protoku - pa ***. ne moze i pare i jare. Gubi na protoku ali kad znatno predjes odredjeni broj (koji sa 10x mnoziocem ne bi mogao preci) onda pocinjes da dobijas na protoku jer ga drugacije ne bi ostvario...Ja ocu recimo 3400mhz, sa 10x340 to ne mogu da postignem jer memorija mora raditi na 1134MHz (ili 680), tako da cu vrlo rado da opteretim NB dodatno i da ga nateram na 425x8 jer mi to treba i to odlicno radi ;) Mem bandwidth je odlican (bolji na 850 nego na 1066mhz jer je memorija 1:1 odnos, visok FSB itd). Tako da ne vidim zasto bi se uopste brinulo o NB-u.,..
NBCC, na to sam mislio. Autori onog teksta su skontali da EIST drugacije radi, on ne mijenja takt NBCC-a, ali nisu dali objasnjenje za to.

Dakle ovo govorim nevezano za strap, cisto zbog NBCC takta. Samo eto da se ima na umu ta "pojava". :)

Poslednja izmena:
Evo ja upravo ovog mog naterah na 3700:banana:.
Kazem vam ja greje se dobro, ali se tako i kloka.

Prilozi

• 071028_021641.jpg
    071028_021641.jpg
    180.6 KB · Pregleda: 133
draga gospodo, kupih i ja E2180 :)
e sad, posto je greota da se drzi na defu, a i trebace mi brz sporet za buduce graficke, reko' da ga poteram malo.
prvo da kazem par stvari:
1. klokovanje memorije me apsolutno ne interesuje u zivotu :) dakle 800Mhz sa zategnutim latencijama (4-4-4-12) apsolutno zadovoljava moje apetite :)
2. ne zelim ni sa kim da se trkam, obaram rekorde i sl. klokujem samo zato sto nemam para za E6850, dakle iz nuzde :)
koliko sam video def napon je 1.26250 i pri istom se proc greje do 44 stepena pri orthosu. kuler je TT Golden Orb II.
nista, sada sam ga postavio na 266Mhzx10 i sada koliko vidim ne prelazi 52 stepena. napon je default, a koliko vidim, postoji solidan vdrop od 0.05-0.06V :)
evo slike, pa molim experte za neki komentar. sta mislite o T na 2.66Ghz i sta mislite koliko ce se grejati na 3Ghz, odnosno 3.33Ghz (preko me ne zanima). drzacu se FSB-a od 333Mhz (9 multi ili 10), kako bi memorija radila na 800Mhz. za 9x333Mhz sam planirao da stavim u biosu 1.35V, a za 10x333Mhz 1.4V. to sam uzeo onako odokativno citajuci vasa iskustva.
neki predlog, sugestija, predvidjanje?
hvala unapred :)

Poslednja izmena:
Slika ti ide na imageshak, ne otvara se.

A za temperature, probaj, pa nas izvesti.

Poslednja izmena:
Ne mogu da ucitam sliku...
Nije ti bas hladan primerak, sto ga ne bi testirao na 9x333, pa okacio.

i meni ne otvara. kako se kaci ovo?
tempqr3.jpg

dakle, mislis da nije bas hladan :( odoh sada da malo pikam Bioshock, pa cu mozda kasnije probati 9x333 na 1.3V. ili da stavim 1.35V u biosu?

Poslednja izmena:
Meni se cini da je 52C za toliko nisku voltazu veca cifra, al' videcemo sta ce biti na vecim frekvencijama i voltazama.
Pazi, nemoj ti unapred nista zacrtavati koju ces voltazu, kreni od 1.3, pa ako je stabilno ti ostavi, ako nije dizi voltazu dok ti ne bude stabilan.

draga gospodo, kupih i ja E2180 :)
e sad, posto je greota da se drzi na defu, a i trebace mi brz sporet za buduce graficke, reko' da ga poteram malo.
prvo da kazem par stvari:
1. klokovanje memorije me apsolutno ne interesuje u zivotu :) dakle 800Mhz sa zategnutim latencijama (4-4-4-12) apsolutno zadovoljava moje apetite :)
2. ne zelim ni sa kim da se trkam, obaram rekorde i sl. klokujem samo zato sto nemam para za E6850, dakle iz nuzde :)
koliko sam video def napon je 1.26250 i pri istom se proc greje do 44 stepena pri orthosu. kuler je TT Golden Orb II.
nista, sada sam ga postavio na 266Mhzx10 i sada koliko vidim ne prelazi 52 stepena. napon je default, a koliko vidim, postoji solidan vdrop od 0.05-0.06V :)
evo slike, pa molim experte za neki komentar. sta mislite o T na 2.66Ghz i sta mislite koliko ce se grejati na 3Ghz, odnosno 3.33Ghz (preko me ne zanima). drzacu se FSB-a od 333Mhz (9 multi ili 10), kako bi memorija radila na 800Mhz. za 9x333Mhz sam planirao da stavim u biosu 1.35V, a za 10x333Mhz 1.4V. to sam uzeo onako odokativno citajuci vasa iskustva.
neki predlog, sugestija, predvidjanje?
hvala unapred :)

e vidi, ne znam kako mislis memoriju da drzis na 800mhz, ali tako kako si zamislio nece da moze :D

http://www.peakin.com/xbx2/calculator.html <- overi ovaj link pa izracunaj kolko oces. Posle javi sta si uradio :) Ne znam koju memoriju imas (zaboravio sam da pogledam pre pisanja ovoga), ali probaj recimo 320x10 , napon za CPU stavi da bude oko 1.34V pa vidi da li je stabilno, ako jeste probaj da spustis malo napon, ako nije dodaj malo, "trial & error" princip. Inace nije ti vruc CPU, ok je ona temp, ima hladnijih ali bas te briga. Ako oces memoriju na ravno 800mhz da drzis onda idi na 400x8, po meni i bolja varijanta jer ces imati 1:1 odnos CPU:RAM

@gx-x:
nisam se nista is3povao :)
prosto je:
fsb 266, mnozilac je 3 = 800Mhz za memoriju, i toliko je sada.
fsb 333, mnozilac je 2.4 = 800Mhz.
to potvrdjuje i ta tabela koju si dao. koliko ja znam, u tome i jeste jedna od razlika P35 cipseta u odnosu na 965: moze memorija da radi na 800Mhz pri FSB-u od 333Mhz (1333Mhz quad pumped).
ako mi je sada 52 stepena u orthosu, kapiram da u igrama nece prelaziti 45 stepeni.
odoh sada malo da opicim Bioshock, pa cu uvece mozda probati 9x333Mhz na 1.3V. mislis li da je to dosta napona?

Poslednja izmena:
Nije visoka temperatura posto, koliko sam video, taj golden orb ne hladi nista bolje od boxa. Za napon - nemoj da dizes napamet nego probaj, dizi fsb dok hoce da udje u windows, pa onda pocni sa naponom i to po podeok u biosu. Onda test. A mozes i da stavis na 1.3 da odradis testove pa ako prodju da probas i sa manjim naponom. I jos jedna stvar u vezi napona. Na Asus P5k je ovako u biosu namestis napon recimo 1.35V. To se posle reseta u biosu ocitava kao 1.32 a u windowsu i manje od 1.3. Ja sam zato pitao da li je napon o kome ljudi ovde govore, namesten u biosu ili ocitan u CPU-Z, i dobio odgovor da je ovaj drugi. Znaci moras da namestis napon na koliko god dok ne bude sa svim dropovima u CPU-z 1.35. Konkretno imam ovaj rezultat na kome se vidi da je u IDLE napon 1.44 pri LOADu pada na 1.42 a u biosu je namesteno 1.475V

A sad malo ja. Probao sam 3700 nece na 1.5V u biosu da udje u win. Izgleda da na boxu ne moze vise. Tada je u biosu cpu temp 42 sto znaci da su jezgra bar 50. Jel normalno sto mi je razlika temp izmedju jezgara i do 5 C?
Ovo je maks za sad - 1.475V u biosu 3600MHz.

Prilozi

• 360x10 1.475bios.jpg
    360x10 1.475bios.jpg
    243.4 KB · Pregleda: 76
Poslednja izmena:
ne znam odakle ti to da Golden Orb hladi kao box? imas test ovde na benchu, u rangu je HyperTX-a, ili za nijansu losiji. moguce da je meni malo topliji proc, mada opet, briga me za T u orthosu, u igrama ne ide toliko.
inace, mene strasno mrzi da cinculiram po 1Mhz fsb i da dizem napon po 0.005V. hebes to. dakle, da napon bude 1.35V u CPU-Z? za koji klok toliki napon? to je ~1.4V u biosu. za 10x333Mhz?
probacu kasnije 1.35V u biosu (da bude oko 1.3V u CPU-Z) za 9x333. koliki je tebi napon u CPU-Z za 3Ghz?

Ovo za orb sam video na benchu neke Mishkove komentare pa onda pogledao reviewe, posto i ja trazim zamenu za box. Nije isti ali su razlike male sto se tice temperature. Meni na boxu LOAD na 3GHz 57 stepeni u zatvorenom kucistu bez kulera ako ostavim ventilator na miru i ne smanjujem mu broj obrtaja u biosu. Za 334x9 u cpu-z 1.248V. Ima na prethodnoj strani. Moj primerak je stabilan 333x10 na 1.35V.

Poslednja izmena:
samo 1.248V? odlican rezultat, nema sta. mada ti je bas velika razlika izmedju 3 i 3.33Ghz. celih 0.1V. ja cu biti zadovoljan, ako u CPU-Z za 3Ghz budem imao 1.3V, a za 3.33Ghz 1.35V, pa nek' ide zivot. nadam se da ce moci toliko da mi se protegne proc, samo jos da izmerim T :)

Jeste velika razlika, zato se razmisljam da li da kupim neki pasivni kuler i da ga drzim na 3GHz ili neku zver pa da napadam 3.6.
Moze i OCCT test koji traje 26 minuta a greje vise od Orthosa koliko sam uspeo da primetim.

Poslednja izmena:
@gx-x:
nisam se nista is3povao :)
prosto je:
fsb 266, mnozilac je 3 = 800Mhz za memoriju, i toliko je sada.
fsb 333, mnozilac je 2.4 = 800Mhz.
to potvrdjuje i ta tabela koju si dao. koliko ja znam, u tome i jeste jedna od razlika P35 cipseta u odnosu na 965: moze memorija da radi na 800Mhz pri FSB-u od 333Mhz (1333Mhz quad pumped).
ako mi je sada 52 stepena u orthosu, kapiram da u igrama nece prelaziti 45 stepeni.
odoh sada malo da opicim Bioshock, pa cu uvece mozda probati 9x333Mhz na 1.3V. mislis li da je to dosta napona?

ne radi tako kako si napisao posto zavisi od strap-a procesora, a tvoj procesor ima strap 200, a ne 333, pa se i mnozioci za memoriju menjaju u skladu sa time. Pogledaj ponovo tabelu, ukucaj 333 gore i gledaj iz tabele strap 200 kolone...

cekaj, ako u CPU-Z pise da memorija radi na 400Mhz, onda je sve ok (imam 800Mhz). zar nije tako?
edit: inace, TD:U je poleteo na dual core procesoru. sada imam 50-60fps u 12x10, high, 2xAA iz igre i 16xAF iz drajvera. kada iskljucim AA i ukljucim HDR (16xAF je opet iz drajvera) imam maltene konstantnih 30fps.

Poslednja izmena:
gde tebi CPU-Z ispise brzinu memorije ? Meni nigde u CPU-Z ne pise brzina memorije, cak ni pod "memory" jezickom...hmmm

los ti cpuz i meni ispise brzinu mem

neki uobicajan bug je da ne ispisuje vcpu ali ne i brzinu ram-a...

Nazad
Vrh Dno