Šta je novo?

Intel Core Ultra 200 Arrow Lake-S

Novi procesori nam stižu 26.3. Ostaje još samo da saznamo cijene u prodaji pa da prelomim kojeg singlethreadaša da odaberem. 🤔

Oбјављене су цене. Повољно.
270k plus ће бити 300 евра. Топ цена.
With these extra cores, Intel claims that the 250K Plus will have double the multi-threaded performance of an AMD Ryzen 5 9600X. That is a 6-core, 12-thread CPU that launched in 2024 at $280. This refers to what Intel calls “content creation” – rendering with Blender and Cinebench, for example.
JEDEC меморије ће бити 7200mhz, (касно су стигли на Косово што каже пословица, ал добро), макар може било шта да се стави од меморије и радиће добро.

Pitanja za dobro upućene i vlasnike Arrow Lake CPUova istih jer mi Google ne daje željene odgovore:
  • Da li za stabilan 24/7 single core overclock ima smisla uzimati AIO ili je i vazdušno dovoljno?
  • Ima li ikakve vajde od gašenja E jezgara i gašenja P jezgara za singel core overclock i smanjivanje RAM latencije?
  • Koja je uglavnom max brzina za RAM kad je IMC u Gear 1 režimu? Ako je neko već radio RAM benchmarke sa različitim setovanjima u nižim MT/s bio bih mu jako zahvalan.

Zašto Intel? AMD nema temeljan alat kao što je Intelov VTune profiler, a po Passmarku su Streljaši najbrži za singlethread.
Zašto poseban rig za single thread? Aspyr je samo uradio kompajliranje Neverwinter Nights 2 u x86-64 bez ikakvih optimizacija koda za NWScript engine i pokušaja da se uposli više jezgara. Modul za NWN2 "Sean Maxhell Town Simulator" ubija boga i u 5800X i u 11800H (jedno jezgro radi dok druga odmaraju) čim se mapa napuni gomilom stvorenja i loot bagovima. 3D cache na Ryzenima ne pomaže nažalost.
Za to mi lici da ti najbolji 14900k.sa 4 jezgra I 6.2ghz

Arrow Lake Plus procesori sasvim solidni po testovima. U igrama ih tuku samo x3d procesori.

270K Plus za te pare dobar procesor.

I slabiji je odličan za 200$/€. To je približno kao Ryzen 7700x od koga je bolji u svemu...
Napravili su dobar posao, šteta što je na ovoj platformi. Ali za nekog ko sastavlja sistem od nule ili menja matori vredi razmotriti.

Jedini problem je tajming - ko ce sada kupiti tu platformu kada se zna da nema dalje?

Svako kome IT nije hobi ili posao. Pri tome manja briga da li ce raditi, ubodi i vozi.

Nije da se ne slazem, samo jednostavno nisam ubedjen da ljudi koji su na dovoljno "slabim" konfiguracijama da im se isplati ulaganje u ovakvu (realno) mrtvu platformu sada i odmah - ima dovoljno za trzisni uspeh ove generacije.

7600x3D i 7500x3D su boji za gaming

WVvc7x7yHrYgJKwdTp7WEo-1200-80.png.webp

E4K6w9s2WiGrEhnExFPJpH-1200-80.png.webp

Screenshot 2026-03-23 173413 - Copy.png

Poslednja izmena:
Za jednocifren broj procenata, u 1080p...a i ko može da vidi razliku između 155 i 165fps, alal vera.
Plus, srećno s nalaženjem istih.

Kako to sada, pa ja mislio igra se samo u 1080p.

Ako ovo ne crkava kao AMD, Intel is back. Ni ne mora da bude brži od X3D-a kada je ovoliko bolji u svemu ostalom, pa plus $199, ludilo. Ali nije ovo iznenađenje za one koji su pratili šta sve dešavalo sa Intelom, da ne idemo u teorije zavere.

Imam 265K, meni je odličan, sa njim i Strix z890-f pločom memorija radi na 8000 (7200) svaki dan, jedva čekam da probam 270K, da uporedim

Kada bi mogao ovo isto ali sa DDR4 memorijom bio bi mnogo dobar CPU 🙂

Core Ultra 250K Plus kida koliko je dobar, sasvim lagano moze da se hladi sa slabim hladnjacima cak i ne throttle-uje na ID-Cooling IS-67-XT, sto znaci verovatno sasvim ok i na Thermalright AXP90-x47 Full Copper:

250k plus is-67-xt default - Copy.png250k plus is-67-xt default temperature - Copy.png250k plus is-67-xt otkljucan - Copy.png
power-games.png
power-applications.png

Dobri procesori, nadam se da će i sledeća serija biti nastavak ovoga.

Kod nas i Mađara ih još nema...
U Germaniji su po 20+ evra preko MSRP, koliko sam video.

Intel Core Ultra 7 270K Plus - 383e.
Intel Core Ultra 5 250K Plus - 240e.

Malo optimizma pred Nova lake.

Caseking.

Uvek me je zanimalo, zašto je tray skuplji od boxed ?

Nazad
Vrh Dno