Šta je novo?

Intel Coffee Lake S 6 Core Desktop Processor Leaked

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
tek tada jeftine ili uopste?

Definiši jeftino, 50e, 100e, 150e?

B čipset odnosno H kako god ga budu zvali stiže početkom sledeće godine, jer u prvoj turi idu otključani modeli sa Z pločama.
Video sam i jeftine Z ploče MSI je ima model oko 100 dolara koliko se sećam. Ukratko, biće i sad jeftinih ploča, mislim da će ušteda biti fazon 20e, ako budeš čeko januar.

Apropo rezultata, 8700k/8600k su opasne zverke i petarda je sigurica. Ono što dami sreću kvari jer temperatura i to me zanima kako izgleda kroz krštene bencheve.

Napomenucu samo da se radi ipak o ES primerku.
Takodje Prime rezultat koji je prikazan nije ni S od stabilnosti.
Pravo przenje krece tek nakon 20-tog minuta, do 30 min pa na dalje.
Dakle minimum 1h testa.

U odnosu na 7700k temperature su ok tako da moze donekle da se izvede neko misljenje sta bi moglo da se ocekuje.
Jedino sto nigde nije navedeno na kom cooler-u je testirano.

Procesor svakako ima potencijal, cekamo zvanicne review-e sa retail primercima.

Treba sacekati jos rezultata ali ako je ovo tacno, 8700K je zanemarljivo bolji od 7700K u igrama, toliko o tome da je 4C/8T prevazidjeno. Isto se vidi da Ryzen ima mnogo losije min fps od Intela. Tako da sto se tice igara, ko sada kupuje procesor, 8600K na 5GHz i moze unuku da ga ostavi u amanet za igranje. Na srednji rok vrv i i3 radi za sve pare.
Mene zanimaju sledeci testovi u igrama. Na istom kloku recimo 3.6GHz 1200, 1600X i 1700. I od Intela na recimo 4.5GHz 7600K, 7700K, 8600K i 8700K. Verujem da su razlike zanemarljive kako rastu C/T.

Po ovome i7 7700K = i5 8600K u ovih 6 testirani igrica, usput i7 8700K gotovo da im ne bjezi male razlike s obzirom da ce biti mnogo skuplji sigurno...vidicemo jos testove u drugim igrama i sa jacom kartom GTX 1080Ti ali po svemu sudeci nije jos doslo vrijeme da treba jaci procesor od i7 7700K/8600K za gaming. Doslovno procesori su obesmislili i7 7820x i i9 7900x kad je u pitanju gaming.

AMD procesori naravno zbog nizeg takta i slabijeg IPC-a vec znacajno zaostaju.

Sve u svemu i7 7700K dobice zamjenu u i5 8600K kad je gaming u pitanju sve ostalo (ukljucujuci i i7 8700K) nije vredno doplate.

Poslednja izmena:
Znaci lepo sam rekao da mora 5.3GHz da bi presao 1700 u R15. Usput, onih 1620 je radjeno na 5.1 i temp je otisla na 94c za to vreme :S: Znaci bez skalpiranja ne pomisljajte na 5GHz.
Zanimljivo je da su totalno preskocili da prikazu temp i potrosnju za klokovani 8700K. 92c je za 8600K na 5.1GHz, 8700K jednostavno ne moze da se zadrzi tu, sigurno bi probio 100-ku za par minuta. Potrosnja ce biti sumanuta. Rekao sam da ce biti preko 150W jos na startu teme. Moja racunica sada kaze da je to oko 190W za 5.1GHz. Ljudi, to nije *******cija, to je ozbiljna potrosnja za toliki clock.

Poslednja izmena:
Koliko poboljsanje u performansama se ocekuje od i3 u odnosu na r3?

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

Sto se tice toga moji testovi su uglavnom 3-6h Prime AVX smallFFT.
Nikad nisam imao problem.

24h FMA3 SmallFFT. Desavalo se da mi Prime pukne posle recimo 20h pa sam podizao napon dok ne prodje bar 24h. FMA3 verzija je bas stres za CPU sto se tice temperatura ali zato za skoro 2 godine - zero problems.

Znaci lepo sam rekao da mora 5.3GHz da bi presao 1700 u R15. Usput, onih 1620 je radjeno na 5.1 i temp je otisla na 94c za to vreme :S: Znaci bez skalpiranja ne pomisljajte na 5GHz.
Zanimljivo je da su totalno preskocili da prikazu temp i potrosnju za klokovani 8700K. 92c je za 8600K na 5.1GHz, 8700K jednostavno ne moze da se zadrzi tu, sigurno bi probio 100-ku za par minuta. Potrosnja ce biti sumanuta. Rekao sam da ce biti preko 150W jos na startu teme. Moja racunica sada kaze da je to oko 190W za 5.1GHz. Ljudi, to nije *******cija, to je ozbiljna potrosnja za toliki clock.

Ali su zato one prime temperature za 5Ghz sasvim ok. Pogotovo što se u realnoj upotrebi neće videti :)

Za realne temperature najbolje je pustiti RealBench, maksimalne temperature i njemu su mi se uvek poklapale sa maksimalnim realnim temperaturama.

Poslednja izmena:
Ma pusti ti to. 100% procesora je 100% procesora. Ili je stabilan 100% ili nije. Ne mora te temperature nikada da dostigne u gaming-u ali pusti render jednom u zivotu i gledaj haos. Pritom testovi su radjeni na spoljnih 28c, leti u neklimatizovanom prostoru bice jos gore. Pritom, temperature za 8700K nisu ni prikazane zato sto se CPU zestoko regrevao. Cinebench je za 10-15 sekundi dogurao do 94c. O cemu dalje da pricamo? Pusti ga 2 minuta pa vidi koliko ce throtlovanje biti. Da nema limit nabio bi 120c ocas posla.
Zvaka ne sme da postoji! Tacka. Ako procesor treba da disipuje onih 190W koliko sam sracunao na 5.1 to nema sanse da uradi kroz zvaku pa se zato i pregreva. I bez zvake trebace odlican cooler da se to ohladi, sa zvakom je to nemoguce.
Ko nema nameru da skalpira cpu morace dobro da razmisli o performansama i dali mu se uopste isplati da kupi K verziju i daje pare na skuplju plocu za nekih 300-400MHz vise.
Nijednog trenutka nisam sumnjao u performanse procesora ali od pocetka teme sam pricao da ce potrosnja na visokim klokovima i temperatura biti problem. Sa 4 jezgra to prolazi, kada se potrosnja poveca 50% to ne pije vodu. Razlog vise da se Intel kritikuje zbog te zvake.

Zamislite sada 8-core varijantu... :D

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Pazi, ti pričaš o 5.1Ghz, ja pričam o onom primu @5Ghz koji je za desetak minuta zabeležio maksimalnih ~80c. Pa tako se ponaša i 7700k u prajmu @5Ghz ili [email protected], možda 4-5C manje i to maksimalno na vazduhu bez delida, osim ako nije neki ludi primerak u pitanju. Kao što sam ja ranije pisao ja zadovoljan i sa 4.6-4.7Ghz. A ako bude moglo 5Ghz koji posle desetak minuta prajma postiže 80C na vazduhu i to je super.

Poslednja izmena:
Razumem da ne solderuju ali zašto ne potroše jednu sićušnu kap Conductonauta umesto žvake, pa to ne košta ni $1 kada bi oni radili. Možda im je i taj $1 puno, a bilo bi dovojno samo da ga upotrebe na top procesorima ili barem da pruže opciju pa ko želi da plati par dolara više da može i tako da kupi cpu sa tečnim metalom. Jasno mi je da se oni bave tim xy godina i da znaju sve bolje, ali ako korisnik želi, pusti ga da plati i koristi Conductonaut, ako neće žvaku njegov prob. Skrati garanciju na 1 god i ćao.

Još jedan test

Poslednja izmena:
Ma pusti ti to. 100% procesora je 100% procesora. Ili je stabilan 100% ili nije. Ne mora te temperature nikada da dostigne u gaming-u ali pusti render jednom u zivotu i gledaj haos. Pritom testovi su radjeni na spoljnih 28c, leti u neklimatizovanom prostoru bice jos gore. Pritom, temperature za 8700K nisu ni prikazane zato sto se CPU zestoko regrevao. Cinebench je za 10-15 sekundi dogurao do 94c. O cemu dalje da pricamo? Pusti ga 2 minuta pa vidi koliko ce throtlovanje biti. Da nema limit nabio bi 120c ocas posla.
Zvaka ne sme da postoji! Tacka. Ako procesor treba da disipuje onih 190W koliko sam sracunao na 5.1 to nema sanse da uradi kroz zvaku pa se zato i pregreva. I bez zvake trebace odlican cooler da se to ohladi, sa zvakom je to nemoguce.
Ko nema nameru da skalpira cpu morace dobro da razmisli o performansama i dali mu se uopste isplati da kupi K verziju i daje pare na skuplju plocu za nekih 300-400MHz vise.
Nijednog trenutka nisam sumnjao u performanse procesora ali od pocetka teme sam pricao da ce potrosnja na visokim klokovima i temperatura biti problem. Sa 4 jezgra to prolazi, kada se potrosnja poveca 50% to ne pije vodu. Razlog vise da se Intel kritikuje zbog te zvake.

Zamislite sada 8-core varijantu... :D

Ajmo prvo o totalnom odsustvu logike u tvom postu.
Neko ce da kupi procesor od 400e i komp od otprilike 1000-1500e, zivece od njega tako sto ce renderovati i drzati ga na 100% overklokovanog, ali ce sve to raditi u nekoj neizolovanoj supi bez klimatizacije, na letnjih 40 stepeni?
Ok je da zelis da tvoje ispadne najbolje, ali ne dozvoli da ti ta zelja pojede zdrav razum.

O ostatku posta mozemo pricati kada procesor izadje, sada je sve to poprilicno neodredjeno prezentovano.

Daleko od toga da nece biti visoke temp i slicno, ali je najbolje sacekati i videti.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.

Poslednja izmena:
Da li je neko nashao neke v-ray testove? Ja ne nalazim.

U principu za gaming jos je i7 7700K top procesor, nisu igre jos na nivou da im treba 6c/12t ili vise

Ko bude uzimao tek procesor za gaming vjerovatno ce birati i5 8600K.

imge-batch.jpg

ST na 5ghz prakticno jednaki procesori i7 7700k vs i7 8700K

Pa jednaki a ti sintetiči testovi ne variraju kao igre gde čim pogledaš u nebo eto ti 1% bolji CPU rezultat ili čim se desi eksplozija -eto ga lošiji. Možda bude mogao 8700k par 100 MHz više na delidu i vodi i to će biti 6% razlike u ST naspram 7700k. Možda se i oseti ako bude moglo tako u MT da se nagura stabilno. To bi bila zver da se ne gleda više sekcija Procesori 5 godina.

@goldi
Znam, to sam na neki način i pohvalio jer je merodavno tj lakše se meri i upoređuje tako. Upravo to, zalepljeno još 2 jezgra sa poboljšanim procesom izrade.

Poslednja izmena:
Sintetika je jedno igre drugo, naravno zato sam i postavio ovu sliku gdje se prakticno vidi da su procesori jednaki u ST i da je i7 8700K u stvari dodata 2 jezgra na i7 7700K

Apropo temperatura, počinje kenjkanje crvenih i sekiranje kako ćemo ohladiti procesor. Nemojte brinuti. :D
Svakome treba da bude jasno da će OC temp biti katastrofa. Mnogi će to dočekati na nož posle prvih zvaničnih testova. Ali posle delida...zver. :)

I ako ne mora nesto posebno da znacii a sa druge strane moze da ima uticaja, to cemo tek videti kada izadju zvanicni testovi
podseticu vas jos jednom da su svi testovi koji su se pojavili sa ES primercima.

Vidicemo jos je sve ovo za mene Rumor dok izadju pravi testovi ako on mogne za 24h upotrebu na 4.8-5Ghz (zavisno kakav ko ubode primjerak) bez sjeckanja to ce biti odlicno, kome treba vise slobodno "reži" :)

Ajmo prvo o totalnom odsustvu logike u tvom postu.
Neko ce da kupi procesor od 400e i komp od otprilike 1000-1500e, zivece od njega tako sto ce renderovati i drzati ga na 100% overklokovanog, ali ce sve to raditi u nekoj neizolovanoj supi bez klimatizacije, na letnjih 40 stepeni?
Ok je da zelis da tvoje ispadne najbolje, ali ne dozvoli da ti ta zelja pojede zdrav razum.

O ostatku posta mozemo pricati kada procesor izadje, sada je sve to poprilicno neodredjeno prezentovano.

Daleko od toga da nece biti visoke temp i slicno, ali je najbolje sacekati i videti.

Sent from the 7th edge of the 3rd World.
Zasto mislis da.bisam realan? Procitaj lepo sta sam napisao bez pokusaja da izvrces cinjenice. Bisam spominjao jos to i da oni testiraju na work benchu a da ce klasican user imati i kuciste, da je dovoljno da se nakupi malo prasine i da hladjenje ne bude ok, da ce u toku igranja i graficka nabijati temp u kucistu... Ima gomile faktora. Nisam rekao ni da neko treba da zivi od rendera vec da je dovoljno jednom da pusti render i da vidi da ima problem.
Slazem se s tobom da uslovi u kojima masina radi kod prosecnog dzoa nece biti tako surovi ali to ne menja cinjenicu da taj user mozda nema fu stabilnu masinu. A nisam siguran ni koliko prosecan user zeli da mu cpu radi na 90c. U sobi bez klime sa ozbiljnom grafikom u kucistu to je sasvim realan scenario. Samo mi nemoj reci da svi imaju HAF kucista itd.

Naravno da cemo sacekati testove ali pcbeast se u pocetku nadao i optimizaciji, kako ce 8700 trositi manje pa nista od toga. Da ne bude da nisam rekao sta ce da se desi ;)
Stvarno nemoj pogresno da me shvatis, ja se jako trudim da vudem realan. Uzmem ja digitron u ruke pa racunam sve. Ona zvaka sve kvari, to je jedina stvar koji ja kritikujem osim cene platforme ponekad. CPU je toliki koliki je, ima 50% vise jezgara i 50% vecu potrosnju na istoj povrsini. Naravno da ce biti mnogo teze hladiti ga i ne razumem zasto Intel u ovakvom trenutku stavlja zvaku a bitno im je da izbace sto bolji cpu zbog naleta amd-a.

Sto mene sada pominjes? Ja sam istakao mogucnosti i to cu uvek da kazem rado.
Kakve to veze ima sa nekakvom nadom? Zapravo, istina je da se nicemu nisam nadao ni najmanje
kao sto ni sada ne pridajem neki znacaj ovim "testovima" makar se poklopili u milimetar, cekam zvanicne.

Zar je tesko sacekati jos malo? Hajde posle testova da prosetamo po postovima sta je ko i kada izjavio a ja se vrlo dobro secam i
ako treba citiracu svaki ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno