Šta je novo?

Intel Coffee Lake S 6 Core Desktop Processor Leaked

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Vatrogasac53 Nude po dva modela 4/4, 6/6 i 6/12 Coffee. Vidi se rupa u ponudi (4/8). Interesantno je zašto je ona tu, to me kopka. Da je izašao novi 4/8, morali bi dozvoliti korisnicima da ga bocnu u stare ploče jer tu ne pije vodu priča o 6 jezgara kojom opravdavaju novi čipset. Verovatno bi nadigrao skuplju braću u gejmingu, i dodatno smanjio prodaju novih ploča i skupljih modela i oborio 7700k cenu. Sa druge strane možda jednostavno nije napredak u max kloku toliki kod CLake da bi novi 4/8 mogao da radi na 5.3-5.4GHz, a bez toga je sasvim besmislen u odnosu na taj kojem kažeš da pada već cena. Znači odgovor na tvoje pitanje je neophodan je ako može 300,400 MHz brže. Tipujem da ne može, ali ne znam, čekam da vidim.

Iskreno nije mi jasna ta logika, jer mislim da je 4/8 potpuno nepotreban pored živog 7700k. Siguran sam da će on i dalje nalaziti kupce ako cena ode značajno na dole.

Ne mora Intel da dozvoli ništa jer:
1) Coffee Lake je najavljen i pre nego što je Ryzen izašo (jasno, nisu se znale specifikacije)
2) Kompatibilnost sa starim pločama je savršeno glup zahtev jer su prošle 2 iteracije na istom socket-u (Sky i Kaby). Plus ne vidim kako bi updejt biosa mogao da nadomesti 2 dodatna jezgra na socketu. Ne kažem da to nije moglo, ali je svakako bilo glupo očekivati da će Intel (kobajagi uspaničen od AMD) da omogući kompatiblnost sa starim pločama.

Znam samo da 8600k i 8700k imaju potvrđenu petardu, sve ostalo je samo očekivanje neizbežnog.

2) Kompatibilnost sa starim pločama je savršeno glup zahtev jer su prošle 2 iteracije na istom socket-u (Sky i Kaby). Plus ne vidim kako bi updejt biosa mogao da nadomesti 2 dodatna jezgra na socketu. Ne kažem da to nije moglo, ali je svakako bilo glupo očekivati da će Intel (kobajagi uspaničen od AMD) da omogući kompatiblnost sa starim pločama.

Ovo je savršeno glupa izjava.

Pa jeste glupa, trebao da dozvoli tri iteracije na istom socket-u, i dobar kupac bi opet uzeo Ryzen.

To nisu tri iteracije, to je jedno isto jezgro, u istom procesu sa tri različita imena. Ako nisu mogli 6-core, onda nema nekog opravdanja za 4-core procesore.

Na temu 4/8 modela - nema potrebe za tim, pošto je i5-8xxx manje-više isto to.

To nisu tri iteracije, to je jedno isto jezgro, u istom procesu sa tri različita imena. Ako nisu mogli 6-core, onda nema nekog opravdanja za 4-core procesore.

Na temu 4/8 modela - nema potrebe za tim, pošto je i5-8xxx manje-više isto to.

Tačno, al' tek bi ih onda kupci napali zbog selektivne podrške za određene procesore. Ukratko, više štete nego koristi.

Ne bi, zato što bi objasnili da raniji dizajn ploče ne podržava više od 4 jezgra. Ovako, niko ne zna u čemu je tačno razlika između Z270 i Z370. Odnosno zašto stare ploče ne podržavaju 4-core Coffee, ili zašto Z ploče sa dobrom naponskom ne podžavaju 6-core? Još je i TDP ostao isti (65W/95W). Zašto bar nema podrške za 65W Coffee?

Ne kažem da je to veliki problem, jer većina ljudi menja i ploču kad menja CPU. Posebno što će retko ko sa Skylake/Kaby Lake prelaziti na Coffee. Samo je glupo sa njihove strane.

Ne samo da je jedno te isto jezgro, nego su i jedne te iste ploče, odnosno čip setovi, čak je i ležište ostalo isto. To se popularno zove prodavanjem magle, ali se uvek nađe neki fanboy (bilo Intel ili AMD) da opravda kupovinu magle.

+1
a tek sto nepije vodu prica o nedovoljno struje na z270 a prilikom objave svake od tih ploca su trubili da se rade sa rezervom i komponentama koje mogu daleko vise od potrebnog, pa gde je sad to mnogo vise.Cisto prodavanje magle odnosno nov nacin da se izvuce kinta kupcu.Po meni sve sto rade trenutno govori o tome koliko su i dalje bahati i nepostuju svoje kupce.

Za ploče se ne pitaju samo oni, već i partneri. Zadovoljniji partneri znače i manje problema tipa da memorije prva tri meseca ne mogu da izvuku ni deklarisane brzine ;)

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Poslednja izmena:
Ima dovoljno partnera da se tako nešto ne desi. Siguran sam da kad bi Asus ili GB brljavili sa podrškom za nove modele, da bi Biostar ili MSI uradili sve da iskoriste priliku i uzmu im deo tržišta. Ako se desi svima to je onda do proizvođača procesora i čipseta :)

Pa imamo situaciju sa X299 čipsetom gde su partneri čak i javno kritikovali intel što na istom čipsetu moraju da podrže od 4 do 18 jezgara i da im to predstavlja "previše" posla. Sigurno ne bi bili prezadovoljni sada da umesto prodaje novih ploča troše vreme na apdajtovanje starih, pogotovo da bi omogućili procesore sa više 6 jezgara.

Poslednja izmena:
Pre ce biti da su se zalili na to kako da na istoj ploci podrze manji broj pci linija uz procesore sa manje jezgara i vise linija za procesore za vise jezgra uz ostala ogranicenja tj gubljenje vremena na tako nesto umesto da sve radi sa bilo kojim procesorom. Na struju se niko nije zalio. Lepo se pisalo da intel ne dozvoljava proizvodjacima ploca da podrze procesore a da bi oni mogli tako nesto da omoguce uz apdejt biosa. Radi se o uzimanju para i nista vise od toga.

Kako Intel da izbaci 4/8 procesor kad bi to bio preimenovani 7700? Sta im to treba?

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

pa i i3-8100 je preimenovan i5-7400 dok je i3-8350K preimenovan i5-7600K samo po 50-60e nizim cenama. mozda se kasnije pojavi i5-8500 4C/8T. inace, Intel i dalje naplacuje $100+ za HT.

Poslednja izmena:
Za tacno nedelju dana izlaze, nadam se da ce biti opisa barem par dana ranije.

Najvise me zanima koliko ce moci da se klokne 8700k sa dobrim AIO (npr uzimao bi kraken x62 ili slicno) bez delida i kako ce se tada nositi tj koliko bi vise fps mogao da izvlacim u 4k sa 1080ti u odnosu na r5 1600 @3.9 koji trenutno vozim. Pa ako bude neka primetna razlika mozda predjem na kafene.

Na toj rezoluciji razlika će biti mizerna, ja tu opciju ne bih ni razmatrao.

Što se tiče OC mogućnosti 8700k, mislim da petarda može bez delida, al to su sve glasine. Pitanje je kolika temp će to da bude.
Svakako ako tražiš najbolji OC, onda će delid biti jedina opcija, nema druge, jer tečni metal je bolji od njihove paste.

Tesko da ces nesto primetno dobiti Grunte. Mi koji teramo 1080/120 mozda i hocemo :).

Upravo tako, oni koji imaju 120/144Hz monitore @1080p/1440p primetiće, oni koji se igraju na 4k@60hz neće primetiti ništa :)

Sutra kad uzme Voltu lako moze da menja ono sto je sada zamislio. Do tada nema potrebe nista da dira.

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Kad ce vise ta Volta I need more gpu power xD

Dzaba i Volta 2 ako ekran ima osvezenje od 60hz, jaca grafa znaci samo mogucnost vecih podesavanja jer ce i igre biti zahtevnije u buducnosti. Prvo 4k sa visokim osvezenjem pa onda grafe. Svakako nista ne bih dirao dok ne izadju Volta, ice lake i rajzen 2. :)

Izgleda da ne može pera odbiti 7700k ci u igrama niti R7 1700 ci u renderingu. Biće 8700k fin za renderovanje i gejming, nešto kao dete R7 1700 i 7700k :). Best of both worlds pa za svaštojede super procesor.

Zna li se da li ce biti neke jeftine ploce?

Sent from my CUBOT_NOTE_S using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno