Šta je novo?

Intel Coffee Lake S 6 Core Desktop Processor Leaked

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
3.2 je default na R7 1700 a na 3.9 izvlaci 1700 MT. S tim sto ce R7 biti mnogo lakse i jeftinije hladiti. I za AMD znaci i memorija. Bice tu negde, jako blizu ako 8700 ide na 5.3. Ja sam ga cenio na 1600 u R15 na 5GHz, videcemo koliko je realan jaci klok od toga ali svakako je i petica bruka cifra. Mislim da bez skalpiranja to nece biti moguce.

Sve u svemu, sjajna godina za procesore, ovo godinama cekamo. Za sada sam prezadovoljan :D

Sent from my HUAWEI VNS-L21 using Tapatalk

Da, klok sa 3.6Ghz na magičnih 4.1Ghz je procentualno veći od skoka sa 4.2Ghz na 5Ghz. 8700k i 1600x imaće isti base klok, isti broj jezgara, pa ćemo onda suditi koji se bolje procentualno klokuje :)

Nesto ne stima matematika ovde... ako mozes da obrazlozis/te?

Poslednja izmena:
Znaci doslo je dotle da se OC potencijal meri na osnovu toga koji je base klok procesora, a ne na osnovu OC limita.

Znaci R7 1700 ima mnogo bolji OC potencijal od 1800X, iako oba imaju isti :D

Evo ja se bavim oc-om ko zna koliko dugo, uvek se potencijal merio od osnovnog clock-a, kako drugacije?
Limit je nesto drugo, to je zid gde udara arhitektura.
Jedino ako u pricu zelite da ubacite boost ali stim da se racunaju sva jezgra. Mozda to neko posmatra drugacije, ne znam.

Poslednja izmena:
Imam utisak da je rama u postu iskoristio nesto sto se zove ironija. Ne verujem da je mogao to ozbiljno da kaze ;)

Evo ja se bavim oc-om ko zna koliko dugo, uvek se potencijal merio od osnovnog clock-a, kako drugacije?
Limit je nesto drugo, to je zid gde udara arhitektura.
Jedino ako u pricu zelite da ubacite boost ali stim da se racunaju sva jezgra. Mozda to neko posmatra drugacije, ne znam.

Kako onda porediti OC potencijal dve razlicite platforme, koje u ovom slucaju inaju slican IPC, a stock klokovi flagship procesora jedne platforme su iznad maks. OC klokova druge platforme?

Kako porediti dva procesora sa istim brojem jezgara, oba otkljucana i oba imaju isti gornji limit za OC, treba reci da jedan ima dobar OC potencijal, a drugi ne?
Mozda jeste tacno, kada se gleda tako, mada je meni to potpuno nelogicno.

Kako onda porediti OC potencijal dve razlicite platforme, koje u ovom slucaju inaju slican IPC, a stock klokovi flagship procesora jedne platforme su iznad maks. OC klokova druge platforme?

Kako porediti dva procesora sa istim brojem jezgara, oba otkljucana i oba imaju isti gornji limit za OC, treba reci da jedan ima dobar OC potencijal, a drugi ne?
Mozda jeste tacno, kada se gleda tako, mada je meni to potpuno nelogicno.

Nema to nikakve veze sto jedna arhitektura ima limit koji je ispod neke druge. Ti gledas potencijal na osnovu defaultnog clock-a.
Isto ti je kod chipova iste arhitekture. Meris sa default-a. Gornji limit gde udara to je prag arhitekture, zid, pa nek je pisljivih 200 Mhz, to je to. To je potencijal chip-a.

To je sto se tice OC-a. A kada bi se IPC naknadno merio, tu se postave isti clock-ovi.

Poslednja izmena:
Imam utisak da je rama u postu iskoristio nesto sto se zove ironija. Ne verujem da je mogao to ozbiljno da kaze ;)

Izgleda da bez milion smajlija nije lako prepoznati sarkazam :)

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Znaci bice petarda, i7 8700K na 5Ghz vs R5 1600x na 4Ghz razlika je velika uz to ide veci IPC

ST je suvisno komentarisat tu ce razvalit u MT da vidimo jos moze li ufatit Ryzen 7 procesora vrlo moguce i ono sto je najbitnije cijenu, ali isplati se cekat da vidimo realne testove.

Interesantno je baš kako su uspeli da strpaju 50% više jezgara i opet da naguraju na 5GHz i to sve sa žvakom. Ako se ispostavi kao istina, i još i cena ne bude paprena, srećna vam kupovina i uživancija pa da bude testova i na benču iz prve ruke.

Ja cekam 8 jezgara i da ne vidim onu zvaku, ici cu da hatujem intel po celum forumu :d

Izgleda da bez milion smajlija nije lako prepoznati sarkazam :)
Izgleda. Jedan post i odmah krenula da se dize frka polako. Svi su postali takvi u poslednje vreme ;)

Znaci bice petarda, i7 8700K na 5Ghz vs R5 1600x na 4Ghz razlika je velika uz to ide veci IPC

ST je suvisno komentarisat tu ce razvalit u MT da vidimo jos moze li ufatit Ryzen 7 procesora vrlo moguce i ono sto je najbitnije cijenu, ali isplati se cekat da vidimo realne testove.
Morace da sljaka na 5.3 da bi izvukao preko 1700 u MT. Ja sam tu negde sa na 3.9GHz i ramom na 3066. Ne verujem da moze biti brzi ali od R7 na 4GHz ali djavolski je blizu. Razlika je zanemarljiva ako mene pitas. Mislio sam da ce i 5GHz biti problem a ne 5.3. Izvukli su izvanredan clock, skidam kapu za to.

Jos sam sumnjiv prema ovi 5ghz sve su ovo rumori bude li se morao rezat za 5ghz hbt ga ako bude mogao sa normalnim hladjenjem da se ne pregrijava onda je to dobar posao.

Ja i dalje mislim da je 4.7 bez delida plafon.

Takođe, mada i to je sasvim dovoljno.

http://wccftech.com/intel-core-i7-8700k-msi-z370-krait-benchmarks-overclocking-leaked/amp/

Ne znam jel bilo ovo. Manje vise detalji o cpu su poznati od ranije tj 4.3 boost i da nece biti zalemljen ali u tekstu interesantnije mi je da se i dalje prica da ce ipak biti podrzan i 200 cipset sto bi i imalo smisla obzirom da ce u pocetku izaci samo Z ploce a ko bi npr uzeo zakljucan procesor sta ce mu Z ploca. Izgleda ih pritiskaju da podrze i starije cipsete kad vec koriste isti soket. Super bi bilo cak i da podrze sve zakljucane procesore na stare cipsete a da za otkljucane treba vec 300.

Tehnički nema ni jednog razloga da ne podrže sve od H110 do Z270, eventualno da neke ploče ne mogu top procesore zbog visokog TDP-a (mada ova moja H110 podržava i 7700k). Mislim da će zavisiti od startne prodaje, ako ne bude išlo kako su zamislili pusti će podršku i za starije čip setove. Zato su verovatno i ostavili isto ležište.

Naravno da bi trebali ali ko zna sta ce biti, intel je to. Kazem neki minimum bi bio da podrze non k na starije cipsete sta znam uvek mogu da izmisle nesto zasto K ne moze a da ne gube musterije za zakljucan i5 6/6 za ljude koji imaju starije cipsete jer jednostavno zasto bi kupio zakljucan i5 sa Z plocom. Evo ja bi uzeo jedan za drugi komp tj zamenio bi g4560 sa tim i5 jer sam uklopio lepo kuler, plocu i ram u bild pa me mrzi da prelazim na rajzen dok bi bocnuo onaj i5 mesto g4560 za ispod 200e npr.

Zato i kazem, neka smisle nesto zasto K procesori moraju na novi cipset a za ostalu 'sirotinju' neka omoguce non K na stare cipsete. Lisice su to mogu da smisle nesto. :)

Ne vidim problem. Niko nikoga ne bije po ušima da kupuje određeni procesor. To što ih intel možda ostavi na 4c/8t, iako su dali 150-200€ za novu ploču (platformu) u 2017. to je već nešto drugo. Ajde što do marta i nije bilo alternative, ali od marta je itekako ima :d

Mlaćenje prazne slame i mašenje teme zadnjih par strana.

Za gaming, relano, nema boljeg cpu od ražanog serije 3 i 5 za budzetsko rešenje sa 250 pločom i nekom jeftinom memarom. E sad drugi je problem što su " normalne" memare za ražanog skupe, pa perf nisu na očekivanom nivou. S'druge strane, i5k i i7k i dalje drže primat u perf, rade sa bilo kojom memarom, ali dobre ploče su skupe. Zen 2jčica i kofiša kad dodju i kad 6/12 i 8/16 threadova postanu standard može se razglabati šta je "bolje". Ovo je sve krpljene i neka "siva faza" u fazonu ako hoćeš ST perf moraš da furaš 4/8, ako hoćeš dobar MT, moraš da pržiš cpu i jedva dobaciš 4GHz.

Intel relano malo više *ebe stavi. Loša "pasta" ispod IHS-a, nepovezane serije cpu-ova tipa i3 za 2099, pa čas Z370, pa Z390, mislim ftw? Sad i ovo isti socket, ali mora da platite novi chipset... Ma daj...

Gledam i 7820icu i 1920icu, šta posle 7700k. Kako stvari stoje, mislim da ću da izkuliram jedno par godina ipak. Komp mi donosi pare na afterwork poslovima i svaki % perfomansi mi znači, ali ne vidim šta bih gde mogao da dobijem sad. Da kaspaim 7820icu i klokujem na 4.4-4.6 za svaki dan ili uzmem 1920icu i zlopatim se sa kompatibilnošću (sa teslom i xonarom)...

Poslednja izmena:
Sto se tice ovih testova pre svega sam za official review. Nikad nisam padao na ove "vesti" pre vremena.
Uzevsi u obzir specifikacije koje sada vec znamo, definitivno je neka rekonstrukcija radjena, poboljsanja i tweakovanje tako
da to ipak sa jedne strane ostavlja prostor za ocekivano/neocekivane rezultate. ;)

Videcemo. Performanse su mi ocekivane jedino ne govore ono sto me najvise zanima. Ne govore temp, ne govore jel peglaju one klokove sa delidom? I dalje mi deluju kao da hajpuju maksimalno. Samo zato jedva cekam zvanicne testove s vise strana.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno