Šta je novo?

Intel Celeron G530

Izvinjavam se za 939. Neznam kako sam mislio da su Athloni X2 939 :lupko:

Citam sve sta pises.

Da li je nesto pregazeno ne zavisi od toga da li ga neko koristi ili ne. Veliki broj ljudi ima i single core procesore, pa su opet pregazeni odavno.
Pregazeno je ako je ispod standarda, ako je suvise slabo za "uobicajeno" koriscenje, ako su ostale karakteristike ispod standarda (grejanje, potrosnja, sporija platforma koja ga koci...), i ako je suvise skupo i staro za ono sto nudi.

Slazem se i sa ove dve stavke sto si rekao. Overall default nije jaci ali nije ni slabiji. Stim sto bi za broj 2 dodao da nije za one koji imaju od E7400 pa navise ako vec imaju aftermarket kuler i overklokovan CPU.
-Ako nemaju onda je najbolje da prodaju to sto imaju jer drzi visoku cenu i kupe neki G530 (sa podrskom za DDR3, eventualno SATA ako nemaju, hladnijim procerosom i manjom potrosnjom). Mozda im cak i ostanu neke pare kad prodaju staro i kupe novo.
-Ako imaju OC onda opet mogu da ga prodaju i da dodaju malo para i kupe znatno jaci i noviji cpu i sve iznad navedene benefite. Ali to naravno tada nece biti bilo koji Gxxx procesor a kamoli G530.

Nemanja, upravo tako. Postoji Athlon 64 x2 za 939, i neka primarna razlika je u mem. kontroleru - koji je za DDR1...

U redu, cenim ako citas sve sto napisem, izvini na tome onda - i na onome "tvrdoglav", preterah malo! :)

U vezi sa ovime: " Pregazeno je ako je ispod standarda, ako je suvise slabo za "uobicajeno" koriscenje, ako su ostale karakteristike ispod standarda (grejanje, potrosnja, sporija platforma koja ga koci...), i ako je suvise skupo i staro za ono sto nudi."

Pa kako bre, covece, moz' da kazes da je ispod standarda Wolfdale jezgro ili derivati doticnog, kada su tu negde sa g530, koji navodno "nije" ispod standarda? Haj' da razumem da govoris o Presler, tj, Netburst arhitekturi koju sije i K8 AMD, ali, da kazes da je CPU u 45nm ili 65nm preslab za uobicajeno koriscene i da je ispod standarda, hm?

Ako sam te pogresno razumeo, onda izvini. Ali ja zaista ne bih mogao da se slozim sa tobom da je jedan Wolfdale ili derivate, kao i neki 65nm derivat ili pravi C2D/C2Q(q6600, na primer) - pregazen CPU..

Pretpostavicu da si imao doticne procesore, te onda opet ne razumem o kakvom pregrevanju govorimo? Nisu to neke GTX280/GTX480 koje trose po 200w i idu na 90c. Probaj, videces... Stvarno gresis u vezi sa ovime.

Dakle, mislim da previse generalizujes stvari, jer stvarno niti nesto koci LGA775(cak ima i DDR3 ploce za lga775).

Mada, haj' da ti to i ovako preciziram. Mislis da se 2500k ne greje mnogo sa box hladnjakom? Ili, recimo, neki Ivica? Think about it one more time..

I za kraj, ovo u vezi sa e7400 zaista nije istina po mom misljenju. Preci sa G530 na E7400 samo radi garancije je po mom misljenju skroz paradoksna, ali u redu, svako ima pravo na izbor..

EDIT:

Mrzi me da ispravljam svoje gramaticke i ostale greske, sada sam dosao sa BF-a, tako da, unapred se izvinjavam citaocima zbog toga.

Laku noc. :D

Poslednja izmena:
IMHO, diskusija je pomalo bzvz ;).

Činjenice:
- s775 procesori su EOL odavno. Ako neko može na račun "popularnosti" E8xxx/E7xxx dobiti nadogradivu entry-level s1155 platformu, zašto nebi?
- termalne karakteristika G530 su superiorne (iako Intel kaže 65W, procesor disipira dvostruko manje). To je valjda prvi "pošteni" desktop procesor koji može skroz pasivno sa nekim ne-preskupim hlađenjem.
- novi čipseti i nadogradivost na i3/i5
- fičeri: VT-x (npr. E7xxx modeli to nemaju), relativno dobar iGPU, jeftini DDR3

Nisam znao to za 939. Ako on nema podrsku ni za DDR2 onda je on pregazen, odavno.
AM2 ima DDR2 stavljam ga u istu kategoriju sa C2D, tj jeste pregazen. Moj iz podpisa :D
Mogu ja da radim sve na njemu ali to ne menja cinjenicu.
Uglavnom kad sam govorio za Athlon 64 X2 mislio sam na AM2.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Pregazeno je ako je ispod standarda, ako je suvise slabo za "uobicajeno" koriscenje, ako su ostale karakteristike ispod standarda (grejanje, potrosnja, sporija platforma koja ga koci...), i ako je suvise skupo i staro za ono sto nudi."
Ovde bi trebalo umesto zareza svuda da stoji ILI, a ne I.
Znaci ako nesto ima sve pobrojane karakteristike identicne (ili za nijansu bolje) na defaultu (ili malo bolje sa dodatnim ulaganjem - hladnjak... nebitno sta) a jedan ili vise karakteristike mnogo gore (u ovom slucaju cak 4 od gore pobrojanih) - onda JESTE pregazen.

Ajd da ovako formulisem. Imas dva BMW-a jedan starija generacija (nebitno koliko), a jedan novi. I da imaju identicne performanse (brzina, ubrzanje), ali je ovaj noviji duplo skuplji, duplo vise trosi, duplo vise se greje, nema podrsku za ostale nove i brze "stvari" (ne znam sta bi bio ekvivalent DDR3 i USB 3.0...). Zanemarimo izgled. Koji automobil bi bilo ko od nas uzeo?
Znaci stariji moze da bude malo bolji ako se nabudzi, ali je za to potreban dodatan kes, plus su mu i osnovni delovi duplo skuplji nego novi (jer se izmedju ostalog vise ne proizvode). E sad tu dodas njegovo "trosenje" godinama i nedostatak garancije (svih delova ne samo motora, jer kad jedno ode to moras da menjas). Takodje zanemarimo "miris novog automobila".
Sta bi se onda kupovalo, a sta bi bilo pregazeno... :)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I kad to sve uzmes u obzir, onda naravno da se sendi i ivica greju, neki i daleko vise od normale (urnebesni naslov "sporet" za 3770k) ali su im sve ostale karakteristike ili iste ili bolje.

C2Q je druga prica. On opet, ako nista drugo za razliku od C2D, ima vise jezgara i bice duplo boji od C2D za render (mada opet stoji to da ima DDR2, ali zbog duplo veceg broja jezgara ipak ne bih moga da kazem da je pregazen. Ali da je zastareo to jeste). Za igrice i temperature nisam testirao niti sam pratio sta ljudi pisu. Testiracu burazerov Q9550 ali ce zbog obaveza i druge zemlje to biti malo teze i trebace malo vremena.
Ali se nikad ne bi usudio da poredim G530 sa C2Q po performansama (najvise zbog multithread-a), ali ako uzmem u obzir SAMO po ceni po kojoj se prodaju on jeste pregazen jer moze da se uzme bolji i5 i bez OC da bude mnogo jaci.

RecklessLife vidim da se ne slazemo za E7400. Bez ljutnje, stvarno bi voleo ako ti ili bilo ko ima prilike da testira na defautlu i OC od E7400 pa navise da to uradi i napise ovde. Jer bih stvarno voleo da znam koliko je to u procentima bolji i kako se nosi sa aftermarket kulerom. Da bi mogao objektivno da poredim OC C2D sa bilo kojim drugim procesorom.

Potrudicu se da ti izadjem u susret u vezi sa E7400.

Rekao bih da je najveci benefit u vezi sa DDR3 memorijom njega pristupacna cena i superiornost u sintetici.

Ne mogu da se slozim sa tobom da je razlog prelazka sa e7xxx e8xxx na g530 USB 3.0, SATA 6Gb/s, DDR3...

Opet kazem, EOL je jedno - a pregazno je za mene nesto sto vise nije upotrebljivo, a stvarno se ne slazem sa tobom da je Wolfdale jezgro neupotrebljivo.. :)

Elem, svako ima svoje misljenje, to je logicno.

Odoh da jedem. :D

Ok, slazemo se da se ne slazemo :D

Samo nemoj tako, ljudi ce da pomisle da sam za G530 samo zbog usb 3.0 i DDR3.
Ja sam za prelazak zbog istih procesorskih performansi, brze memorije, sata 3, zato sto se sve dobije novo, i sve to po nizoj ceni nego C2D konfiguracija i to polovna, zbog manjeg grejanja, manje potrosnje, pune garancije i USB 3.0.

Ako mozes uradi test, to bi doprinelo nekoj konstruktivnijoj raspravi.
Svako dobro.

Ajd da se i ja ukljucim, pomalo se slazem s obojicom. Dakle prijatelj s kojim radim oko hardvera upravo godinama poseduje E8400, i preko svojih ruku je prevalio gomilu konfiguracija sa G530. Testove koje zajedno guramo vec neko vreme su TMPGenc, Format Factory, WinRar, 3D Mark i sl. Dakle, iz ovog softvera se itekako moze videti kako stoje stvari. Naime, govora nema da je G530 bolji-brzi od E8400 taj ko pise-prica evo ja mu kazem da nema pojma...:p G530 je negde tu sa E7200 ili Pent. E6300 i to sve na def. Wolfdale je neverovatno cudo ikada i Intel ga je maksimalno iskoristio u svim segmentima pocevsi od C2D, zatim Pentiuma pa sve do slinavog Celerona E3xxx koji je na kraju ispao otrov. OC potencijal necemo pominjati-zna se, ne vidim sto je toliki problem kupovina after market kulera, kao da treba neka Fenomcina da se hladi ili ne znam ti sta, vec kuler od ~15e-20e to zavrsava. Svakako ko poseduje bilo kog itekako upotrebljivog Wolfdale-a pa cak i E3xxx nece ici na G530, glupo je..mislim usb 3.0 sata III ...:vomit: Ali onaj ko prelazi sa nekog AM2 ili starog 775 treba da gadja na to, jer za te pare jednostavno nema bolje. Sto se tice C2Q tek to nije za bacanje, cak sta sad su ugledali pravu svetlost. Tako da 775 platforma je jos uvek upotrebljiva pogotovu na ovu nemastinu, jer Intel je postao jako bezobrazan s cenama i platforme menjaju kao pelene i konkurencija je takva pa mu se moze ;)

Ko je bio godinama na E8400 i resio je da se upgradeuje , definitivno ne treba da ide na G530 vec da gadja neki daleko bolji procesor..

Ajd da se i ja ukljucim, pomalo se slazem s obojicom. Dakle prijatelj s kojim radim oko hardvera upravo godinama poseduje E8400, i preko svojih ruku je prevalio gomilu konfiguracija sa G530. Testove koje zajedno guramo vec neko vreme su TMPGenc, Format Factory, WinRar, 3D Mark i sl. Dakle, iz ovog softvera se itekako moze videti kako stoje stvari. Naime, govora nema da je G530 bolji-brzi od E8400 taj ko pise-prica evo ja mu kazem da nema pojma...:p G530 je negde tu sa E7200 ili Pent. E6300 i to sve na def. Wolfdale je neverovatno cudo ikada i Intel ga je maksimalno iskoristio u svim segmentima pocevsi od C2D, zatim Pentiuma pa sve do slinavog Celerona E3xxx koji je na kraju ispao otrov. OC potencijal necemo pominjati-zna se, ne vidim sto je toliki problem kupovina after market kulera, kao da treba neka Fenomcina da se hladi ili ne znam ti sta, vec kuler od ~15e-20e to zavrsava. Svakako ko poseduje bilo kog itekako upotrebljivog Wolfdale-a pa cak i E3xxx nece ici na G530, glupo je..mislim usb 3.0 sata III ...:vomit: Ali onaj ko prelazi sa nekog AM2 ili starog 775 treba da gadja na to, jer za te pare jednostavno nema bolje. Sto se tice C2Q tek to nije za bacanje, cak sta sad su ugledali pravu svetlost. Tako da 775 platforma je jos uvek upotrebljiva pogotovu na ovu nemastinu, jer Intel je postao jako bezobrazan s cenama i platforme menjaju kao pelene i konkurencija je takva pa mu se moze ;)
I taman se razgovor doveo na normalan nivo i ti si se nasao da pises a da nisa od predhodno napisanog ne procitas.
Evo ti http://www.anandtech.com/bench/Product/56?vs=406 i http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php pa idi da im kazes da nemaju pojma.
Mislis da je bolji, jos imas i uslove... pa onda testiraj i stavi ovde testove! Ovo je deseti post gde to molim i nista. Jos ti prosli toliki procesori kroz ruke a nisi nasao za shodno da testiras, ali zato mozes da napises da niko nema pojma. Ili kazes da si testirao i da treba da ti verujemo na rec??? Jos se ti rezultati razlikuju od svih na netu.

Nemoj da mesas babe i zabe. Niko ovde ne pominje kuler od 20e za fenoma, nego za prastari Exxx koji itako gazen, polovan i sa jednom nogom u grobu kosta kao DVA NOVA G530. I NA NJEGA DODAJES TIH 20 EVRA.
Tebi je glupo da neko predje sa E3xx na G530 i dobije bolje performanse, sve novo, garanciju, brzu DDR3, hladniji, tisi i stedljiviji kompjuter. Na ovo nemam komentar.
I vadis iz konteksta usb 3 i sata III pa pricas kao da neko SAMO zbog toga prelazi na G530. Evo i ostalo nacrtano:
-jaci procesor
-brza memorija
-sve novo
-hladnije
-tise
-manje trosi
-garancija
-sve je jeftinije NOVO od tog POLOVNOG
To se izgleda sve zaboravilo???

Sa AM2 moze da se predje na G530 a sa C2D ne moze... Kad se tako "argumentovano" i "objektivno" kaze onda stvarno...

Zbog ovakih "argumenata" se i drzi ta kultna cena C2D.
Za te pare za koje se moze uzeti C2D se moze kupiti novi i jaci kompjuter i da ti ostane para u dzepu. TO JE POENTA.

Ne znam ni zasto se vise raspravljam, kad se uvek ubaci neko ko ce da troluje.

@seizmos
Slazem se. I ja da sam u istoj situaciji sigurno ne bih gledao G530. Ali ako ga vlasnici nisu klokovali i nemaju potrebu za vecim performansama od default E8400 onda bi im G530 super dosao. Uzmu sve novo sa garancijom, vise rama i brzeg, manje trosi i hladniji, a slicne performanse. I za sve to ne dodaju nijedan jedini evro. Nego moze samo da im ostane kada prodaju staro i uzmu novo.

Dakle, opet ta prica da je E8400 sporiji od G530 na difoltu? Dokle vise? Je l' si probao ti to, ili gledas ove nemerodavne sajtove koji VEZE SA VEZOM nemaju sa realnoscu, pa su ti oni neka merila?

Zivo me zanima da li si imao neki E8400 i da li si video kako to radi?

Citam vec par poslednjih stranica se prepirete oko toga sta je bolje...cemu to?g530 kosta 35evra i najslabiji je trenutno dvojezgarni intelov procesor!Sta zelite da dobijete za 35evra?
Kako neko moze da poredi e8400 koji je bio TOP klasa u svom segmentu sa g530 koji je trenutno LOW klasa?Realno poredjenje je e8400 vs I3 21xxx

I taman se razgovor doveo na normalan nivo i ti si se nasao da pises a da nisa od predhodno napisanog ne procitas.
Evo ti http://www.anandtech.com/bench/Product/56?vs=406 i http://www.cpubenchmark.net/cpu_list.php pa idi da im kazes da nemaju pojma.
Mislis da je bolji, jos imas i uslove... pa onda testiraj i stavi ovde testove! Ovo je deseti post gde to molim i nista. Jos ti prosli toliki procesori kroz ruke a nisi nasao za shodno da testiras, ali zato mozes da napises da niko nema pojma. Ili kazes da si testirao i da treba da ti verujemo na rec??? Jos se ti rezultati razlikuju od svih na netu.

Nemoj da mesas babe i zabe. Niko ovde ne pominje kuler od 20e za fenoma, nego za prastari Exxx koji itako gazen, polovan i sa jednom nogom u grobu kosta kao DVA NOVA G530. I NA NJEGA DODAJES TIH 20 EVRA.
Tebi je glupo da neko predje sa E3xx na G530 i dobije bolje performanse, sve novo, garanciju, brzu DDR3, hladniji, tisi i stedljiviji kompjuter. Na ovo nemam komentar.
I vadis iz konteksta usb 3 i sata III pa pricas kao da neko SAMO zbog toga prelazi na G530. Evo i ostalo nacrtano:
-jaci procesor
-brza memorija
-sve novo
-hladnije
-tise
-manje trosi
-garancija
-sve je jeftinije NOVO od tog POLOVNOG
To se izgleda sve zaboravilo???

Sa AM2 moze da se predje na G530 a sa C2D ne moze... Kad se tako "argumentovano" i "objektivno" kaze onda stvarno...

Zbog ovakih "argumenata" se i drzi ta kultna cena C2D.
Za te pare za koje se moze uzeti C2D se moze kupiti novi i jaci kompjuter i da ti ostane para u dzepu. TO JE POENTA.

Ne znam ni zasto se vise raspravljam, kad se uvek ubaci neko ko ce da troluje.

@seizmos
Slazem se. I ja da sam u istoj situaciji sigurno ne bih gledao G530. Ali ako ga vlasnici nisu klokovali i nemaju potrebu za vecim performansama od default E8400 onda bi im G530 super dosao. Uzmu sve novo sa garancijom, vise rama i brzeg, manje trosi i hladniji, a slicne performanse. I za sve to ne dodaju nijedan jedini evro. Nego moze samo da im ostane kada prodaju staro i uzmu novo.

Slusaj ovako, po ovom tvom se vidi da NIKAD ali NIKAD nisi drzao niti seo za E8400 i zato lepo spusti malo loptu. Ti prvi kreces u neku raspravu i tvrdis nesto sto nisi probao. Verujes sajtovima koje sam Intel gura ili finansira ... normalno je da tvrdi da je E8400 postao neupotrebljiv da bi ti OTEO pare iz dzepa, citaj malo detaljnije moj post. Nije mu u cilju da ti budes na E8400 zadovoljan godinama, vec da ga njakas neko vreme i ajmo novo, zato Intel i tim tempom sve to i radi, mocan je i jak-moze mu se. I nisi mi jasan s onim GAZENJEM procesora, pa nije to djon da se haba. Znam gomilu ljudi sto godinama drze naklokovane C2D i nijedan nije trokirao niti bilo sta stradalo, dok Sendi po koji ispusti dusu na def.;) Testove nemam namere ponovo da radim i kacim samo zbog tebe, ti i dalje veruj cyber sajtovima i budi tvrdoglav. Prvi me napadas bez potrebe, ja pisem samo ono sto sam video i probao, a ti ocigledno nisi ...;)

Aj manje price u prazno, dajte konkretne testove sto ste VI licno radili, pa da uporedimo. Ali opet kazem, sve ima svoje prednosti, bez obzira na brzinu. G530, novija platforma, ultra jeftin, otvorene mogucnosti za dalji upgrade, dok e8400 ima mogucnost kloka uz malo bolje hladjenje.

Ja mogu ponudim test za g850... ako koga interesuje radi uporedjivanja...

Aj manje price u prazno, dajte konkretne testove sto ste VI licno radili, pa da uporedimo. Ali opet kazem, sve ima svoje prednosti, bez obzira na brzinu. G530, novija platforma, ultra jeftin, otvorene mogucnosti za dalji upgrade, dok e8400 ima mogucnost kloka uz malo bolje hladjenje.
Amin!

Nisam imao Exxx i zato inace bi testove video u mom prvom postu pre bilo kakve rasprave.
Testove merodavnih najpopularnijih sajtova sam dao.
Ako neko misli da nisu dobri, NEKA URADI SVOJE! "Zato sto ja tako kazem" ne prihvatam kao argument jer to i nije.
Test or GTFO.

Ja mogu ponudim test za g850... ako koga interesuje radi uporedjivanja...

Nudio sam ja G860 ali sam odustao jer je na ovu temu sve receno.

Zgodno je poredjenje G860 vs E8400 jer su na istom taktu (3GHz). Sije ga G860.
Onda sam trazio poredjenje E8700 (recimo o/c E8400) vs G860 i tu su negdje. Stvarno mi se ne da ponovo "kopati" da to nadjem.
Igram samo WoT koji vidi jedno jezgro tako da mi ne treba nista jace.

Ljudi, niti jeftinijeg a ni slabijeg intel procesora a poredjenja i galame oko njega su tolika da ni sam intel nije mogao ovo da pretpostavi :d. Ovaj procesorcic i ploca odlicni su za htpc uz manji gameing i to je to, za sve ozbiljnije rabote on nije dobro resenje iako je dzab dzabe sa cenom.

Ljudi, niti jeftinijeg a ni slabijeg intel procesora a poredjenja i galame oko njega su tolika da ni sam intel nije mogao ovo da pretpostavi :d. Ovaj procesorcic i ploca odlicni su za htpc uz manji gameing i to je to, za sve ozbiljnije rabote on nije dobro resenje iako je dzab dzabe sa cenom.

Da si to rekao za single core G440 (koji košta gotovo isto kao i G530 !!) možda bi još bio u pravu ;). I da, meni igranje nije ozbiljna rabota ... ni OC.

Poslednja izmena:
I dalje je ovaj procesor super kupovina za tacno svoju namenu ili za one sa manje kesa koji nece ocekivati puno od njega, zeznuce se svako ko ga kupi a ocekuje puno od njega, u tom slucaju bolje mu je da kamari pare za jaci....mozda ja sklopim ovih dana jedan htpc bas da vidim kako sve radi pod xbmcom i ostalim HT programima..

Ne mogu da kažem za windows, ali što se tiče OS X Liona, prijatno sam iznenađen G530 kelerabom, prvo što je brutalno jeftin procesor (doduše, ja sam moj nabavio ispod cene, 3400din), a drugo što dolazim u situaciju da mi OS X + G530 na def-u radi brže u realnom radu nego W7 + Phenom X3 odvaljen na 3.5GHz, pri tome na ovih 35C se u sobi ne oseti da G530 radi, dok posle pola sata rada Phenoma nije moguće živeti... (mada je ovo generalno zasluga drugog OS-a, doduše, zbog toga sam ga i uzeo :))

A 45nm C2D procesori nisu za bacanje, mada su realno malo precenjeni...

Slusaj ovako, po ovom tvom se vidi da NIKAD ali NIKAD nisi drzao niti seo za E8400 i zato lepo spusti malo loptu. Ti prvi kreces u neku raspravu i tvrdis nesto sto nisi probao. Verujes sajtovima koje sam Intel gura ili finansira ... normalno je da tvrdi da je E8400 postao neupotrebljiv da bi ti OTEO pare iz dzepa, citaj malo detaljnije moj post. Nije mu u cilju da ti budes na E8400 zadovoljan godinama, vec da ga njakas neko vreme i ajmo novo, zato Intel i tim tempom sve to i radi, mocan je i jak-moze mu se. I nisi mi jasan s onim GAZENJEM procesora, pa nije to djon da se haba. Znam gomilu ljudi sto godinama drze naklokovane C2D i nijedan nije trokirao niti bilo sta stradalo, dok Sendi po koji ispusti dusu na def.;) Testove nemam namere ponovo da radim i kacim samo zbog tebe, ti i dalje veruj cyber sajtovima i budi tvrdoglav. Prvi me napadas bez potrebe, ja pisem samo ono sto sam video i probao, a ti ocigledno nisi ...;)

Čovek je lepo naveo GOMILU prednosti nove platforme, uopšte nije sporio da je E8400 loš, ali je rekao da ima bolje za manje para, šta tu nije jasno? U ovom slučaju "bolje" ne znači jači procesor, već procesor otprilike jednake snage, ali ono "bolje" ovde znači sve ostalo - nov računar, nova platforma za kasniju nadogradnju, nova jeftinija i brža RAM memorija, 2 godine garancije, manja potrošnja, manje zagrevanje. Sve od navedenog i ja potpisujem. Pa nije računar stan, ne kupuje se na 20-30 godina, posle isteka garancije je lutrija kad će nešto crći i uvek je bolje zameniti uz neku malu doplatu za novo nego gledati u pasulj i plaćati kasnije kada nešto crkne mnogo više.

Ja sam nekada, dok su računari bili slabiji ali i dosta brže napredovali svakih godinu dana menjao ceo komp, jednostavno je bilo daleko isplativije tako raditi. Danas su dosta jači pa mogu da izguraju i po 3-4 godine a da budu i dalje dobri, ali sve više od toga realno ne vredi, treba menjati iz svih navedenih razloga.

Q6600 je stariji od tih 3 godina, pa i dalje radi, odlicno. Zasto bi neko ko ima Q6600 ili E8400 presao na g530? Ja i dalje ne vidim tu logiku nikakvu, sem ako ga nuzda ili koincidencija ne natera...

Čemu sad uvlačiti još i Q6600 kad o njemu nismo ni pričali ??

I dalje je ovaj procesor super kupovina za tacno svoju namenu ili za one sa manje kesa koji nece ocekivati puno od njega, zeznuce se svako ko ga kupi a ocekuje puno od njega, u tom slucaju bolje mu je da kamari pare za jaci....mozda ja sklopim ovih dana jedan htpc bas da vidim kako sve radi pod xbmcom i ostalim HT programima..
Koliko se možeš zeznuti s dual-core SB koji košta 30-40€ novi?

Poslednja izmena:
Ma pusti, to ovi sto imaju stare C2D i C2Q, pokusavaju da se izbore za jos koji trenutak slave. Ljudi, vreme ide, tehnologija se razvija, prihvatite to, ne zivite u proslosti :)

Salu na stranu, ali vi koji imate C2D ili C2Q, ako u skorije vreme budete jurili neki brzi procesor, gledajte jace SB i IB quad core procesore, G530 vam nece doneti ubrzanje, al je Ace vec naveo, a vala i svi mi, sto puta ponovili od pocetka teme. I jos jednom cu: slicne performanse, jeftiniji, trosi manje struje, manje se greje, 2 godine garancije, jeftiniji ram, sirok spektar daljeg apgrejda. Ako to nije dovoljno stavki po cemu je G530 bolji od navedenih penzionera, onda ne znam sta da vam kazem, vama covek sta god bude dao, necete biti zadovoljni.

Za kraj da se ponovim po ko zna koji put. Niko vas ne tera da menjate vase C2D i C2Q za G530, oni su solidni, i ako vec menjate, kao sto sam rekao, jurite jace SB i IB procesore, ali nemojte ljudima davati pogresne preporuke da kupuju matore procesore, koji su po svim stavkama losiji, i jos su i dosta skuplji a cak i da pretpostavimo da su marginalno brzi i to u sintetickim testovima, prosecan korisnik to nece ni primetiti.

nije poenta menjati sa c2d ili c2q, nego ako dodje lik sa pentium na 3ghz 775 i kaze jel da uzmem e7500 koji je 100jura nov, ja mu kazem za 100 jura imas h61 + g530 + 4giga ddr3, e tu je isplativo jer se otvaraju siroke opcije kasnije prelaskom na 1155...dobro, sa boljom plocom bas siroke, al sa h61 moze kasnije da ubode i3 2100 sto je veoma fin cpu...

vi se peglate oko gluposti, dal da prodam ficu da kupim peglicu... xD

Pa ko je uopste pomenuo da je bolje kupiti C2D ili C2Q nego G530 brateee, :S:niko ne cita. Pa naravno da smo uvek za novije, ali ovde se govori o tome da je glupo prelaziti sa bilo kog Wolfdale pogotovu E8400 ako ga vec imate, ja ne znam kojim jezikom da pricam!!! Jedino ako nuzda natera da ugine plojka i nema se para, onda je svakako G530 zakon. Naravno da nisam za to da se kupuje polovan C2D po nenormalnim cenema na limunadama i ostalim pijacama. Shvatite celu poentu, glupo je da neko ko je na E8400 ide na G530, moze eventualno kao prelazno resenje ukoliko se nema para za i3 ili i5. Mlatimo slamu ...:smoke:

nije poenta menjati sa c2d ili c2q, nego ako dodje lik sa pentium na 3ghz 775 i kaze jel da uzmem e7500 koji je 100jura nov, ja mu kazem za 100 jura imas h61 + g530 + 4giga ddr3, e tu je isplativo jer se otvaraju siroke opcije kasnije prelaskom na 1155...dobro, sa boljom plocom bas siroke, al sa h61 moze kasnije da ubode i3 2100 sto je veoma fin cpu...

Zapravo, ovde je rec o tome da li prodati golfa dvojku dizela i kupiti novog punta, ili pricati jos godinama da je golf zakon i da jedino vredi prelazak sa golfa na maserati, sve jeftinije od toga je njesra.

+1

imas pivo od mene za ovo cheers

Vrh Dno