Šta je novo?

Intel Celeron G530

Sa g530 na i2100 je minimum neki da se unapredi dok je ovo izmedju(6xx.8xx) ova dva procesora skoro pa neisplatljivo da se uzima.

Tako nekako - da 8XX serija ima HT isla bi vrlo dobro :)
Ja sam hteo da uzmem G530 medjutim u par prodavnica ga nisu imali pa sam uzeo G630 - razlika u ceni mi nije bila toliko bitna jer bi otisla u MB a s obzirom da je neka srednja klasa ocaj nije mi bilo poente.

Mala razlika izmedju g530 i g630, recimo g530 oko 16gflops-athlon II x2 250 def takodje oko 16;
g630 oko 19 gflops-athlon negdje na 3.6 daje oko 19 gflops.
Ja sam malo trazio i uporedjivao rezultate g530 i athlon II X2 procesora tu su negdje stvarno jako blizu s tim da athlon ima mogucnost oc-a i kao takav malo je bolji, s druge strane g530 jeftin, hladan, brz jedina steta ne moze se oc-ati ;(

Upravo to sto si naveo - clockovan athlon ce da vuce skoro duplo vise struje nego g530.Jos jedna mana je sto memorija radi na onoliko koliko radi mem. controler na cpu-u - znaci zakucan sam na 1066MHz, dok kod Athlona II moze da se ide preko 1600+ MHz - tu se isto moze uracunati neki pad performansi u odredjenim aplikacijama za 1-3%.

Bas gledam linx rez, pa i ja izvlacim oko 16gf. Da promenim platformu nista posebno ne dobijam.... CPU je znaci tu negde, a integrisana grafika mozda i losija (ili problematicnija zbog drivera) od ove moje...

Iskreno najvise bih menjao zbog DDR2 memorije, malo mi je 2GB a nemam nameru da je placam duplo skuplje od DDR3...

Imao sam 785 chipset i HD4200 integrusu - veruj mi da ne moze da se poredi sa ovom - moja neka procena je da je 2x slabija od intelove integrisane.Primera radi - LoL na 1920x1080 je morao da bude na low/verylow podesavanjima dok sa intelovom integrisanom je na medium/high ;)

@OA5599
Da li bi mogao da pokreneš Team Fortress 2 :)? Interesuje me rezulucija 1440x900 :D.

Kupio sam procesor pre par dana, maticna ASRock H61M-HVS i 4GB Kingston HyperX 1600Ghz, i mogu vam reci da je procesor stvarno izvanredan, izuzetno je brz sa obzirom da radi na 2.4Ghz, prijatno sam bio iznenadjen i multitaskingom. Jedino mu je Kaspersky Internet Security 2012 stao na crtu i pomrsio racune, ali samo malo :))) Iskreno, value for money, tu nema dileme. Pozdrav
Je l' čemu ploča pošto planiram istu kupiti uz G530?
Na memoriju si bacio pare jer ne može preko 1.066 MHz. I najjeftiniji Exeleram odrađuje posao :D.

Poslednja izmena:
Intelove integruše svoje navodno bolje performanse postižu zamućivanjem tekstura, pisano je o tome na forumu.

Intelove integruše svoje navodno bolje performanse postižu zamućivanjem tekstura, pisano je o tome na forumu.

Moguce, ali i da je bolja od HD4200 opet je to integrusa... Ispade da ne mogu da prodjem "jeftino" a da kupim nesto bolje od trenutne konfiguracije... Nista bez i3 ili PII X4 965, plus neka graficka...

Moguce, ali i da je bolja od HD4200 opet je to integrusa... Ispade da ne mogu da prodjem "jeftino" a da kupim nesto bolje od trenutne konfiguracije... Nista bez i3 ili PII X4 965, plus neka graficka...

Trenutno sta bi dobio sa prelaskom na g530 je nova platforma, manji potrosac,tisi racunar, manje grejanja, rasterecujes napajanje, malo bolju graficku,ddr3 memoriju koja je jeftina i bolja nego ddr2, generalno g530 je jeftin pa mozes da ga drzis u racunaru sve dok ti ne iskoci neka fina prilika za i3, a samom prodajoj g530 neces puno izgubiti.
Uglavnom ako nekad planiras da predjes na i3 isplati se prelazak na novu platformu, a verovatno prodajom sadasnjih komponenti bi skupio dovoljno para za ceo nov racunar, stim kad ti se pojavi prilika za i3 samo bi na njega ulozio i dobio solidnan racunar.

Trenutno sta bi dobio sa prelaskom na g530 je nova platforma, manji potrosac,tisi racunar, manje grejanja, rasterecujes napajanje, malo bolju graficku,ddr3 memoriju koja je jeftina i bolja nego ddr2, generalno g530 je jeftin pa mozes da ga drzis u racunaru sve dok ti ne iskoci neka fina prilika za i3, a samom prodajoj g530 neces puno izgubiti.
Uglavnom ako nekad planiras da predjes na i3 isplati se prelazak na novu platformu, a verovatno prodajom sadasnjih komponenti bi skupio dovoljno para za ceo nov racunar, stim kad ti se pojavi prilika za i3 samo bi na njega ulozio i dobio solidnan racunar.

Prije neki dan igram WoT u nocnim satima i poceo alarm da se pali. Nesto se pregrijva...
Ukljucim HWInfo32 i vidim da mi je CPU na 61C a graficka 96C :zgran::zgran::zgran:
Dobro, nakupilo se prasine, ocistim i tada su temp. 55C i 87C. Kuler na CPU je TX2 a otkljucan Sempron radi trenutno na 3.4GHz mada na ovoj ploci moze 3.6GHz.
Sto je najgore, NB se zagrijava na 82C na ovoj Gigabyte ploci, prste mozes da opeces.
Kum ima isto 760g chipset samo ASUS plocu i NB je malo topliji ali ne i vreo.
Soba mi se bukvalno zagrije za 15 minuta.

Jedini razlog zasto jos nisam sklopio konfu je taj sto cekam Fractal Design Arc Mini kuciste pa da vidim sta moze ovaj G860 :)
Evo prodje vec 3 mjeseca od kako sklapam komp :)

...OA5599 i mr008...
Hvala momci na testu, vidim da ste oziveli temu, jedino G630 nisam saznao frekvenciju jel na 2.7GHZ ili veca. Hvala jos jednom...

Moze on i u sadasnju platformu ulagat recimo jedan Phenom II 955 BE je odlican procesor koji je sigurno rame uz rame core i3 procesorima tako da sto se tice te platforme nije to tolika prednost, realno nece niko uzimat core i5 pa stavljat na h61 plocu.
Realno gledano ko ima athlon II ili neki pentium 775 recimo E 5700 ili E6600 i jaci nema potrebe da uzima G530 jer ne dobije se nista drasticno jace, onaj ko tek kupuje naravno da treba da u najuzi izbor uzme g530 s obzirom na cjenu i performanse koje daje predstavlja po meni prvi izbor.

Moze on i u sadasnju platformu ulagat recimo jedan Phenom II 955 BE je odlican procesor koji je sigurno rame uz rame core i3 procesorima tako da sto se tice te platforme nije to tolika prednost, realno nece niko uzimat core i5 pa stavljat na h61 plocu.
Realno gledano ko ima athlon II ili neki pentium 775 recimo E 5700 ili E6600 i jaci nema potrebe da uzima G530 jer ne dobije se nista drasticno jace, onaj ko tek kupuje naravno da treba da u najuzi izbor uzme g530 s obzirom na cjenu i performanse koje daje predstavlja po meni prvi izbor.

Hocu ja i to jedan "non K" :)

Ljudi, ošnjarim na poslu, nemam vremena da čitam celu temu, pretraga mi ne izbacuje ništa. Uzeo sam ovaj CPU pre par dana i win 7 x64 mi ne prepoznaje grafiku nakon instalacije sistema...Ima li neko slična iskustva?

Ubaci CD koji si dobio uz ploču ili skini zadnji drajver sa Intelovog sajta i onda idi u Device Manager, desni klik na grafu, pa Update Driver ... Pa mu onda ukaži na putanju do drajvera sa ploče ili onog koji si skinuo.

Pentium 4 je znatno bolji CPU od Celerona te generacije, sa Netburst arhitekturom. U to vreme, Athlon 1700+ je jeo najjaceg 478 Celerona. Nista nije bilo bolje i kasnije, kada je dosao lGA775/S754.

@OA5599
Da li bi mogao da pokreneš Team Fortress 2 :)? Interesuje me rezulucija 1440x900 :D

Moracu da skinem igru - videcu da bude ovih dana :)

Pomak jeste u odnosu na starije integrisane grafike ali za neki komotan gaming na Full HD ti treba 5770 minimum ;) Nema jeftinog gaminga :D

...OA5599 i mr008...

Hvala momci na testu, vidim da ste oziveli temu, jedino G630 nisam saznao frekvenciju jel na 2.7GHZ ili veca. Hvala jos jednom...

Stock clock je - 2.7GHz...

Ljudi, ošnjarim na poslu, nemam vremena da čitam celu temu, pretraga mi ne izbacuje ništa. Uzeo sam ovaj CPU pre par dana i win 7 x64 mi ne prepoznaje grafiku nakon instalacije sistema...Ima li neko slična iskustva?

Mozes preko Windows Update-a da instaliras zadnji drajver za integrisanu graficku (barem je meni bio ponudjen) ili preko intelovog sajta...
Takodje pogledaj po biosu kako je namesteno vezano za koriscenje integrisane graficke.

Poslednja izmena:
Malopre sam probao integrisanu intel HD 4500 grafiku i u pomenutoj igri cs 1.6 ne moze da drzi fps na 100. procesor je bio e5700 a integrisana graficka na asus g41 ploci. Jel moguce da ove intelove integrisane graficke ( mislim na ovi int. graficku na ovoj g41 ploci i int.grafiku u g530 procesoru) nisu dovoljne da u ovoj prastaroj igri pruzaju dovoljan fps. Moze li neko da jos oproba cs 1.6 na integrisanoj grafickoj u ovom g530 znam da je jedan kolega testirao al nekako ne mogu da vjerujem da ne moze da drzi 100 fps u cs-u, ako neko hoce nek proba pa javi.

Apdejtuj win na sp1 i instaliraj sve apdejte pa ce u nekom momentu da povuce i drajver sa neta.

Malopre sam probao integrisanu intel HD 4500 grafiku i u pomenutoj igri cs 1.6 ne moze da drzi fps na 100. procesor je bio e5700 a integrisana graficka na asus g41 ploci. Jel moguce da ove intelove integrisane graficke ( mislim na ovi int. graficku na ovoj g41 ploci i int.grafiku u g530 procesoru) nisu dovoljne da u ovoj prastaroj igri pruzaju dovoljan fps. Moze li neko da jos oproba cs 1.6 na integrisanoj grafickoj u ovom g530 znam da je jedan kolega testirao al nekako ne mogu da vjerujem da ne moze da drzi 100 fps u cs-u, ako neko hoce nek proba pa javi.

Moguce je. Napisao sam vec zasto.

Na ovoj intel X4500 udjem u igru pun server 30 igraca fps 100 krenem dalje pada 60 baci neko smoke ma 30 i ispod totalno fps nestabilan intel grafika i driveri znaci cista 0.
@ RecklessLife sta mislis ili da li si imao ikad priliku da probas neku integrisanu graficku na amd chipsetu recimo HD3200 ili HD4200 moze li se na njima cs 1.6 tjerati na 100 fps? ako je neko probao i ovo nek javi.

Na ovoj intel X4500 udjem u igru pun server 30 igraca fps 100 krenem dalje pada 60 baci neko smoke ma 30 i ispod totalno fps nestabilan intel grafika i driveri znaci cista 0.
@ RecklessLife sta mislis ili da li si imao ikad priliku da probas neku integrisanu graficku na amd chipsetu recimo HD3200 ili HD4200 moze li se na njima cs 1.6 tjerati na 100 fps? ako je neko probao i ovo nek javi.

CS 1.6 na HD4200 drzi 100fps, samo kad je dimna malo padne na ~70 ali je potpuno igrivo. Ne verujem da bi primetio da ne pokazuje fps u uglu... Pun server naravno i rez 1680x1050

Inace test je bio sa njegovim box kulerom, ako je nekom vazno zbog temperature, pri 1200 obrataja je necujan, od 1500-1700 se cuje, al to je bas kad ga forsirate.

@crossfire

da li ti je bucan cpu (TX2) pri tako velikim temp ?

Dobar CPU, i dušu dao za neki low-power serverčić/workstation, ali nije ta grafika za igranje ... minimum neki HD4670/5670.

Kod mene je g530 + 5570 i vidi se da treba jaca grafa za igranje, procesor je i ne oseca.

Inace test je bio sa njegovim box kulerom, ako je nekom vazno zbog temperature, pri 1200 obrataja je necujan, od 1500-1700 se cuje, al to je bas kad ga forsirate.

@crossfire

da li ti je bucan cpu (TX2) pri tako velikim temp ?

TX2 je sa Noctua 9cm ventilatorom na 7V.
Originalni je davno stradao kada je kablic uletio u krilca :(
Inace, kuler se ne cuje od Glaciatora na 8800GS koji je najbucniji.

Inace, nemam BOX za G860 pa razmisljam o http://geizhals.at/de/638641

Za taj g860 uzmi najjeftiniji 1155 kuler. Nit se greje, nit ima potrebe za besnim kulerima. Cak sta vise, ovde u Srb se prodaje oridjidji box kuler za 300-400din, iliti oko 6 marki :p

Poslednja izmena:
Za taj g860 uzmi najjeftiniji 1155 kuler. Nit se greje, nit ima potrebe za besnim kulerima. Cak sta vise, ovde u Srb se prodaje oridjidji box kuler za 300-400din, iliti oko 6 marki :p

Imam ovaj TX2 ali mi se nesto ne "tura" pa razmisljam da odem u servis kod drugara da mi ostavi jedan BOX ako neko uzme nesto bolje...
Ali znajuci kako se stedi na svemu, tesko da iko uzima ista jace za celerabe i pentiJume :S:

edit: Stiglo kuciste FD Arc Mini :)

Dok ti sastavis tu masinu, kod mene nikla nova zgrada za to vreme i ljudi se uselise :p

Ma i Targo ima da ti uvede optiku pre nego što cross sklopi igračku.:p

TX2 je ok, i sigurno ide na tu ploču. Šta mu fali?

Fali mu S775 montaza koja je tu negdje ali je ne vidim :S:

Evo, montirao sam Ultima 90 kuler sa s775 montazom. Izgleda opako :)
E sad sam u dilemi...
Da li da stavljam Noctua 9cm vent sa adapterima (na 5V ili 7V) ili ipak da stavim 9cm sa 4pin konektorom i da imam PWM kontrolu?

Vrh Dno