Šta je novo?

Intel Celeron E3300 - budget CPU for enthusiasts

ikonoklast

Čuven
VIP član
Učlanjen(a)
26.05.2006
Poena
510
http://wwg.xbitlabs.com/articles/cpu/display/celeron-e3300.html

If you have always associated the “Celeron” name with very affordable and slow processors, then time has come for you to change your opinion. The new representatives of this CPU family use 45 nm core with 1 MB L2 cache, which makes them extremely attractive against the background of their competitors and even their more expensive fellow processors.

table.png

roadmap.png

Prema ovome, novi Cel ce imati VT, dok E5xxx nece, malo cudno.
Zar nije objavljeno da ce Intel ubaciti VT i u E5xxx seriju?

Videćemo

kad bude stigao na kanal. Što se mene tiče jedini celeron koji valja, ali stvarno valja je tualatin (koji inače radi u mom sokoćalu). Svi ostali su šaka jada...

JEl su stigli novi Celeroni iz serije 3 kod nas i koja im je cena(ocekivana)?

A sta fali novom celeronu baziranom na c2d??
1. jeftiniji je od AMD dual core podrske...
2. nenormalno se OCuje i pri tome ubija i najace AMD procesore (dual core)

zar to nije poenta svih dobrih celerona?

fali mu podatak gde ima kod nas da se kupi i posto je

LGA775 Intel® Celeron® Dual-Core E3200 2.4GHz Box FSB 800MHz 1MB L2 64-bit # 4.179,89 Din

MK racunari

AMD
ATH-II-240

CPU AMD X2 2.8GHz 2MB Box S.AM3
4.700din

pwned :d

neisplativ je celeron za te pare.

Poslednja izmena:
A sta fali novom celeronu baziranom na c2d??
1. jeftiniji je od AMD dual core podrske...
2. nenormalno se OCuje i pri tome ubija i najace AMD procesore (dual core)

zar to nije poenta svih dobrih celerona?

ok je to sve samo role
"ubija i najace AMD procesore" ovo malo teze:smash:

AMD
ATH-II-240

4.700din

Isplati se ako oces da se upgradeujes sa nekog Celeron D procesora za (relativno)male pare (a ploca to podrzava) :d ili sklapas neku masinu za knjigovodstvo/kafic/zeni za sudoku i zumu a oces da uvalis svoju staru plocu...e da - isplati se i ako pogledas cene polovnih komponenti na PCBerzi (izadje skoro dzabe) :d

Znaci -sve zavisi od perspektive iz koje gledas problem ;)

Poslednja izmena:
AMD
ATH-II-240

4.700din

a jesi li ti svestan da ako se podrazumevamo da cemo obe konfiguracije OC-vati taj E3xx celeron pri 4Ghz je neuporedivo jaci od bilo kod dual core AMD resenja
A povrh svega intel ploca sa na primer G31 kosta skoro duplo jeftinije od AM3 resenja, dok je procesor 50% jeftiniji a pri OCu sa Stock kulerom ide bez problema na 4Ghz... neka mi neko objasni kako ovome moze AMD parirati?
intel chipset G31 + celeron 2.4Ghz 1MB kesa + 2GB DDR2 = 100e
OC veoma prost zbog velikom mnozioca i niskog FSB-a od 800Mhz tako da svaka ploca itekako moze nategnutu CPU do svog maximuma

I jos nesto da vas nebuni ime jer se radi o e5xx seriji jezgra sa 1MB kesa dok je drugi MB disablovan tako da je u pitanju isti procesor kao i e2180 na primer u 45nm izradi.. + ima VT

samo sto oko 95% kupaca kompjutera(i oko 99% kupaca najjeftinijih masina za koje je celeron i namenjen) ne razmislja o overkloku pa cak i ne zna sta to znaci

samo sto oko 95% kupaca kompjutera(i oko 99% kupaca najjeftinijih masina za koje je celeron i namenjen) ne razmislja o overkloku pa cak i ne zna sta to znaci

naravno, vidi se po tome sto i intel u marketinskom smislu zapostavlja celeron jer njim je u interesu da prodaju jace i voisestruko skuplje procesore..
ali za nase trziste gde ljudi gledaju da ustede svaki dinar on predstavlja trenutno najbolju kupovinu za ulozene pare

Isplati se ako oces da se upgradeujes sa nekog Celeron D procesora za (relativno)male pare (a ploca to podrzava) :d ili sklapas neku masinu za knjigovodstvo/kafic/zeni za sudoku i zumu a oces da uvalis svoju staru plocu...e da - isplati se i ako pogledas cene polovnih komponenti na PCBerzi (izadje skoro dzabe) :d

Znaci -sve zavisi od perspektive iz koje gledas problem ;)

pa opet za 10 eur više imaš E5200. ti ne bi dodao?

a jesi li ti svestan da ako se podrazumevamo da cemo obe konfiguracije OC-vati taj E3xx celeron pri 4Ghz je neuporedivo jaci od bilo kod dual core AMD resenja
Ma aj ne izmišljaj. Gde si ti to video, neki link? a da nije sa www.howyesno.com domena

A povrh svega intel ploca sa na primer G31 kosta skoro duplo jeftinije od AM3 resenja, dok je procesor 50% jeftiniji a pri OCu sa Stock kulerom ide bez problema na 4Ghz... neka mi neko objasni kako ovome moze AMD parirati?
alo vrati se u realnost.
athlon 240 košta 50 eur
50eur - 50% = 25 eur
celeron ne košta 25 eur
http://www.alternate.de/html/solrSe...detail&link=solrSearch/listing.productDetails
FAIL

Poslednja izmena:
pa pročitao sam ga čim je izašao. 10-15% sporiji u igrama od e5200 koji radi na istom taktu. Athlon II je brži od E5000 serije i na istom taktu, a još ima više MHz po defaultu.
http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=6700
phenom II ne želiš da ubacujemo u priču (to je vezano za onaj tvoj biser "celeron dere najjači amd dual core" :beat:)

pa pročitao sam ga čim je izašao. 10-15% sporiji u igrama od e5200 koji radi na istom taktu. Athlon II je brži od E5000 serije i na istom taktu, a još ima više MHz po defaultu.
http://en.inpai.com.cn/doc/enshowcont.asp?id=6700
phenom II ne želiš da ubacujemo u priču (to je vezano za onaj tvoj biser "celeron dere najjači amd dual core" :beat:)

ja neznam sto se vi AMD-ovi pravite coravi ja pricam o OC scenariju.... znaci celeron 3xxx na 4Ghz pa onda poredi
na xbitlabs-i je poredjena verzija na 2.5Ghz sto je dosta sporije od 4Ghz... i poredjen je sa AMD x2 na 2.9Ghz od kojeg je bio brzi sa 2.5Ghz, a tek onda zamisli sta bi mu uradio na 4Ghz gde verovatno mu ne bi mogao parirati ne phenom 2 derivat (dual core)

PS: nezaboravimo cene procesora

stvarno si šampion

1) nisam amdov, zabole me šta mi piše na bilo kojoj komponenti
2) šta si zapeo celeron na 4 pa celeron na 4, ko ti garantuje da će raditi na toliko. Prvo se pozivaš na jedan (1) test i jedan (1) primerak koji je radio na 4 GHz na 1.6V :d i onda to preslikavaš na neko redovno stanje gde će svaki celeron raditi na 4ghz na G31 ploči od 30 evra, sa box coolerom :beat:
3) na xbitu je poređen sa athlonom 5600+ koji, gle čuda, nije Athlon II :smash: Kako radi athlon II, i to u odnosu na E5000 seriju pogledaj na linku koji sam ti dao, nemoj da se praviš blesav :beat:
ti i dalje tvrdiš da celeron delje phenoma :laugh: btw jel znaš šta uopšte znači reč derivat?

p.s. tako je, ne zaboravimo cene procesora, celeron košta 45 eur a athlon II 50 eur :wave:

Ja sam ti dao konkretne primere i pouzdan sajt/test na xbitlabsu u cije tvrdnje nema potrebe neverovat, pogotovo sto znamo domete e5xx procesora u 45nm izradi a znamo da je celeron e3xxx isto to sa disablovanim 1MB kesa...
A ti spominjes neki kineski sajt za koji prvi put cujem sa testom Athlon II sa e5xxx i njemu verujes a Xbit labsu ne?
Razlika u ceni nije 5e vec 12-13e (www.mkracunari.rs) a da ne spominjemo razlike u ceni AM3 ploce sa slicnom za 775 socket kao i neku malu razliku izmedju ddr2 i ddr3

1. OC margina veoma bolja kod intela
2. brzina na OC vrednostima opet bolja kod intela
3. potrosnja visestruko povoljnija kod intela
4. cena procesora i cele platforme

ja neznam sta je ljudima vise potrebno da skontaju da AMD ne drzi low segment za OC-ere

Poslednja izmena:
ok celeron rulezzzzzzzzzzzzzzzz

http://www.xbitlabs.com/articles/cpu/display/phenom-athlon-ii-x2.html. Опис Athlona II на xbitlabs-у, у директном поређењу са Wolfdale-om.

@zeljko

AMD Athlon II i Phenom II хх5 фамилија подржавају AM3 подножје и DDR3 меморију, али је не захтевају, већ ће радити и у већем броју маторих AM2 плоча са последњом верзијом BIOS-a и обичном (читај "јефтином") DDR2 меморијом. Погледаj у "моја машина" за детаље. Плоча је стара нешто преко 2 године, до сад на себи провозала Sempron, Athlon, Athlon x2, a сад ево и Athlon II x2. Тако да та прича о скупој AM3/DD3 платформи пада у воду - није неопходна нај-сега-мега плоча и меморија.

А исто то важи и за Celerona... само је потребан нови BIOS и вози Мишко....

Иначе, процесор (Athlon II из "моја машина") пробан до CPU 3800/NB 2700/DDR2 @900 и пролази тестове стабилности при 1.425V, али ми тих 300MHz не значи пуно, па иначе стоји на "округлим" цифрама CPU3500/NB2500/DDR2@1000. Оних 4GHz и 1.6V за 45nm процесор што се горе помињу уопште нису здрави, првенствено напон - радиће то, али докле...

AMD још од времена s939 процесора подржавају хардверску виртуелизацију, што постаје значајна ставка у Windows 7 "XP compatibility" режиму. Wolfdale-у је то Intel из њима знаних разлога искључио...

А то се тиче Celerona о коме је и тема - сјајна куповина за те паре у комбинацији са јафтинијом плочом и DDR2 меморијом за кућу/канцеларију, па и за незахтевно играње.

Poslednja izmena:
А то се тиче Celerona о коме је и тема - сјајна куповина за те паре у комбинацији са јафтинијом плочом и DDR2 меморијом за кућу/канцеларију, па и за незахтевно играње.
ali ljudi, "te pare" su 5-10 eur manje od E5200, zašto bi bilo ko kupovao celerona u toj situaciji? evo ne pominjem amd sad :d

AMD-ovci a ne citate test :p... e3xxx celeron ima VT (virtualizacija), a sto se tice OC nemam sumnje da su mu losiji od e5xxx jer je u pitanju isti procesor kojeg pojedini clanovi ovog formua goraju na 4.3 - 4.4, sa tim sto znamo da je athlon 2 tu po brzini kao e5xxx
hendikep kesa 1MB prema 2MB je 1-9% u aplikacijama

Poslednja izmena:
ma lepo reci lagano 4 ghz sa box kulerom na ploči od 30 eur, šta se stidiš :beat:

Nazad
Vrh Dno