Šta je novo?

Intel ARC B-Series (Battlemage)

Ko planira da uzem B580 prvo da ispuni zahtevnost kartice da bi radila kako treba
1. rebar obavezan
2. pcie 4.0 jer karta ima samo x8 konekciju
3. minimum i5 12400/ryzen 5600 ako se igraju cpu intensivni dx11 naslovi (trenutni drajveri)
4. dodatna podesavanja u bios-u i windows da karta spusti potrosnju u idle (kome smeta), po default je visoka

Ako je sve ispunjeno dobija se moderna karta i najbolje ulozeno/dobijeno, takodje ima overclock rezerve od ~10%
1/1

Bacite pogled kad se koristi PCI-E 3.0 protiv 4.0 na istom CPU, nije prevelik gubitak. Nmg da nadjem nigde kako radi sa R5 5600G

Evo i da napisem par utisaka iz prve ruke doduse nisam je nesto detaljno testirao jer ko za djavo nisam imao ni puno vremena preko vikenda, ali jedva sam cekao da je kupim jer je stvarno najbolji odnos ulozeno dobijeno i u odnosu na RX 6600 koju sam do sada imao bas je lep skok u performansama kada su igre u pitanju.
Naravno nisam dosao do nje preko noci, slucajno sam otkrio da je izasla nova Intel serija grafika i da se ova pokazala dosta bolje nego prethodna A serija, a pre nje sam gledao polovne RX 6700 XT i RTX 3070, ali me je iskreno odbijalo da dam 250-280eur za grafiku koja sutra moze da crkne i onda nista nisam uradio jer nikada nisam dao za GPU vise od 150eur, a i primarno se igram na Xboxu.
Uglavnom pre ugradnje sam upalio ReBar na ploci, i posle toga ugradnja same grafe je plug&play bez nekih dodatnih podesavanja i imao sam spremne drajvere za instaliranje, a koji su pritom novi, izasli 29.1 koji su verujem dosta toga ispeglali i super je stvar sto u samim drajverima mozete videti da li je ReBar upaljen ili nije sto korisnicima koji zaborave da ga upale moze znaciti kao neki podsetnik da to urade.
Elem sto se performansi na masini iz potpisa tice idemo ovako, bar ovo sto sam upalio:

Star Wars Outlaws sve medium, rez je dignuta na 2K i bez upscale-a baca oko 45fps-a gore dole i da desava se kada se spusti rez ili zahtevi dolazi do slabije iskoriscenosti GPU-a, tako da to ce nadam se u nekom trenutku da srede. Samo da uporedim na RX6600 je bila 1080p kao osnova, sve na low, i naravno ukljucen ultra performanse fsr, jedva radilo izmedju 35-40fps sa sve frame gen, ali se videlo da je 8GB vrama malo, imalo je stuttering-a.

Starfield podesavanja nisam ulazio, ali su ista bila kao na RX 6600 tako da medium-high i 2K rez, bacalo u Akili oko 70fps bez fsr i frame gen, dok kod RX6600 je bacalo oko 50-60 ali sa frame gen i fsr.

Last of us part 1, bitna stvar ovo nije update-ovana verzija vec ono maltene 1.0 koja je bas bila lose optimizovana jer je jelte sa Kariba baca slican fps kao i Outlaws, ali neka podesavanja na high, vecina medium, rez je 2K i bez ikakvog ukljucenog upscale-a ili frame gen-a i igra lagano povuce 10.5gb vrama. Dok RX6600 sve na low, ukljucen fsr i frame gen, 1080p kao osnova jedva radilo izmedju 35-50fps zavisi od scene, naravno mutno na sve strane i dosta stuttering-a zbog 8gb vrama, ovde toga nema.

Destiny 2 koja je moja main igra je u pocetku lose radila, bilo je stuttering-a i frame dropova, ali kada se malo duze igralo pocela je da radi kako i treba ono buttery smooth, ima i dalje negde da malo uspori, ali nista sto skodi gameplay-u, mada ova igra generalno nije zahtevna i ovu kartu nisam uzeo zbog nje vec Sony igara i igara koje nemam na konzoli ili su SP i ne daje mi se para za nju pa odem na krstarenje.

Ali da velika je mana sto ima taj problem da ako stavis nizu rez i npr smanjis podesavanja ne izvlaci maksimum iz kartice, prosto se vidi manje zauzece i da nije to to, ali nije deal breaker definitivno jer ona snagu ima, samo da Intel sredi ovih par decijih bolesti.

Sto se temperatura tice u idle oko 50 stepeni, doduse kuciste je silent, i sama karta ima 0rpm mode, tako da to mi ne smeta, a u igrama tu izmedju 50 i 60 stepeni, ali nista preterano, bas kako treba, a potrosnju nisam gledao, svakako trosi jedan 8pin-ac, a napajanje je dovoljno jako da je tera koliko god da trosi, tako da mi to nije bitno.

Meni je ovo svakako super kupovina jer ima vise vrama nego 4060, malo je brza u 2K, a svakako planiram uzeti 14600K/F kroz neki mesec pa ce se i ovo sa procesorom resiti, ali i 12400 je dovoljan za ovu grafu, definitivno bez problema moze da izvuce performanse iz nje, ali potrebni su drajveri od Intela da se to nadam se sredi.

Pa eto ako imate jos pitanja pucajte :D

Пусти неки 4K remux филм преко mpc-hc и madvr уз ngu very high. :)

CS2 1440p, bez FSR sa nekim srednjim podesavanjima bar, koji je 0.1% ili 1% low, na Dust2 recimo DM ili 5v5?

Evo i da napisem par utisaka iz prve ruke doduse nisam je nesto detaljno testirao jer ko za djavo nisam imao ni puno vremena preko vikenda, ali jedva sam cekao da je kupim jer je stvarno najbolji odnos ulozeno dobijeno i u odnosu na RX 6600 koju sam do sada imao bas je lep skok u performansama kada su igre u pitanju.
Naravno nisam dosao do nje preko noci, slucajno sam otkrio da je izasla nova Intel serija grafika i da se ova pokazala dosta bolje nego prethodna A serija, a pre nje sam gledao polovne RX 6700 XT i RTX 3070, ali me je iskreno odbijalo da dam 250-280eur za grafiku koja sutra moze da crkne i onda nista nisam uradio jer nikada nisam dao za GPU vise od 150eur, a i primarno se igram na Xboxu.
Uglavnom pre ugradnje sam upalio ReBar na ploci, i posle toga ugradnja same grafe je plug&play bez nekih dodatnih podesavanja i imao sam spremne drajvere za instaliranje, a koji su pritom novi, izasli 29.1 koji su verujem dosta toga ispeglali i super je stvar sto u samim drajverima mozete videti da li je ReBar upaljen ili nije sto korisnicima koji zaborave da ga upale moze znaciti kao neki podsetnik da to urade.
Elem sto se performansi na masini iz potpisa tice idemo ovako, bar ovo sto sam upalio:

Star Wars Outlaws sve medium, rez je dignuta na 2K i bez upscale-a baca oko 45fps-a gore dole i da desava se kada se spusti rez ili zahtevi dolazi do slabije iskoriscenosti GPU-a, tako da to ce nadam se u nekom trenutku da srede. Samo da uporedim na RX6600 je bila 1080p kao osnova, sve na low, i naravno ukljucen ultra performanse fsr, jedva radilo izmedju 35-40fps sa sve frame gen, ali se videlo da je 8GB v

Last of us part 1, bitna stvar ovo nije update-ovana verzija vec ono maltene 1.0 koja je bas bila lose optimizovana jer je jelte sa Kariba baca slican fps kao i Outlaws, ali neka podesavanja na high, vecina medium, rez je 2K i bez ikakvog ukljucenog upscale-a ili frame gen-a i igra lagano povuce 10.5gb vrama. Dok RX6600 sve na low, ukljucen fsr i frame gen, 1080p kao osnova jedva radilo izmedju 35-50fps zavisi od scene, naravno mutno na sve strane i dosta stuttering-a zbog 8gb vrama, ovde toga nema.
Ovi ti nesto lose radilo, verovatno zbog verzije, ja sa 4vram nisam imao problema

Пусти неки 4K remux филм преко mpc-hc и madvr уз ngu very high. :)
Gde to da skinem, sibni mi na pp neki link, jer to su verujem ozbiljni 4k fajlovi, pa ako imas neki dobar izvor svakako mi posalji da imam i zbog sebe da odvrnem to na TV-u.

CS2 1440p, bez FSR sa nekim srednjim podesavanjima bar, koji je 0.1% ili 1% low, na Dust2 recimo DM ili 5v5?
To cu za vikend jer ne igram CS2 pa dok izdvojim malo vremena da to lepo probam i javljam utiske

Ovi ti nesto lose radilo, verovatno zbog verzije, ja sa 4vram nisam imao problema
Ne znam, ako mislis na Last of us moguce da je do verzije, ali svakako su performanse u odnosu na B580 solidno bile gore, jos zamucenje zbog FSR u performance modu, ok u zatvorenom je izvlacio lep fps ali ono sve na low, a sada druga prica..

Svakako kada nabavim 14600k bice to jos bolje

Sve u svemu, ostajes iza tvrdnje da je osetna razlika u odnosu na 6600? (tvoj odgovor utice na moj kućni budžet, budi korektan :) )

Sve u svemu, ostajes iza tvrdnje da je osetna razlika u odnosu na 6600? (tvoj odgovor utice na moj kućni budžet, budi korektan :) )

Zavisi o kojoj cifri pričamo, ali 6600 je danas pričino loša kupovina. Posebno ako se kupuje nova.

Zavisi o kojoj cifri pričamo, ali 6600 je danas pričino loša kupovina. Posebno ako se kupuje nova.
Sad ga vec pretera. Karta je prevazidjena, ali i dalje je odlicno budget resenje, srecom pa ih ima i dosta na oglasima, a mislim da je jedna od najzastupljenijih AMD grafickih kartica kod nas sa razlogom.

Sad ga vec pretera. Karta je prevazidjena, ali i dalje je odlicno budget resenje, srecom pa ih ima i dosta na oglasima, a mislim da je jedna od najzastupljenijih AMD grafickih kartica kod nas sa razlogom.
Ima ih polovnih od 130e, sto je 15k dinara, puno je to para, realnija cena bi bila oko 100e, mene interesuje RX 9060, kad bi je napravili sa 12GB VRAM, FSR4 i okej da budu RT performanse za oko 40-45k dinara, odmah bi uzimao

nije tema šta da se kupi

Arc 580 najjeftinije što može da se nađe je 300 evra na Aliju, za te pare može da se uzme nova GF 3060 12GB koja je po performansama tek malo slabija, a ne moram zbog nje na Linuxu da čupam kosu. Kad bi maloprodajna cena bila obećanih 250, to bi već bilo nešto, ali ni Intel, kao ni n$idia i AMD, nema dovoljno kartica da ponudi. Sve je na kašićicu, zbog toga ovolike cene za sasvim meh proizvode.

Pa nije baš, ima u Nemačkoj za 300e. USA da ne pominjem, to je daleko. U Holandiji je ispod 300e, neznatno doduše...

Ali generalno, u pravu si da je cimanje za malu uštedu, u ovom trenutku.

Pa pazi u 2K je 10% snažnija od 4060, ali isto tako sa mojim 12400f vidi se da ponekad gubi performanse, prosto nikako da bude zakucano 99% usage već dosta varira i zato ima tih problema sa fps dropovima, naravno ja svakako sam planirao uzeti 14600k pa će se ovo rešiti.

Ali za sada grafika za entuzijaste koja može dosta da pruži ali isto tako može nekog da razočara, meni lično u odnosu na prethodnu je top, mislim sinoć sam probao Horizon zero dawn, ono sve na ultra u 2K baca avg oko 50fps što je meni top za takvu igru, ali je proc koči definitivno, jer čim spustim detalje da kao dobijem veći fps dobijem manji jer zauzeće padne fazon na 60% i logično bude sličan ili gori fps, ali kod te igre su mi svakako detalji bitniji nego performanse, a sada je nebo i zemlja, ali da može bolje može itekako :)

Pa pazi u 2K je 10% snažnija od 4060, ali isto tako sa mojim 12400f vidi se da ponekad gubi performanse, prosto nikako da bude zakucano 99% usage već dosta varira i zato ima tih problema sa fps dropovima, naravno ja svakako sam planirao uzeti 14600k pa će se ovo rešiti.

Ali za sada grafika za entuzijaste koja može dosta da pruži ali isto tako može nekog da razočara, meni lično u odnosu na prethodnu je top, mislim sinoć sam probao Horizon zero dawn, ono sve na ultra u 2K baca avg oko 50fps što je meni top za takvu igru, ali je proc koči definitivno, jer čim spustim detalje da kao dobijem veći fps dobijem manji jer zauzeće padne fazon na 60% i logično bude sličan ili gori fps, ali kod te igre su mi svakako detalji bitniji nego performanse, a sada je nebo i zemlja, ali da može bolje može itekako :)
Ne mozes da dobijes gori fps, nema teorije.

@Solesoslav paa i ja sam to mislio, ali ovde je tačno nažalost, znači spustim na high konkretno Horizon sa ultra i fps ostane isti, a čak negde i manji jer zauzeće grafike dosta padne, a proc ode na zakucanih 99-100% što je čist primer bottleneck-a..

Ali u suštini ja se nadam da će to ispeglati jer ako omasove ovu grafu u pravom smislu te reči dobićemo super karticu za pristojan novac, a da ti ne treba neki snažniji procesor jer realno 12400f i 5600x bez problema guraju 4070 i grafe slične snage tako da ova bi trebala biti mačiji kašalj.

@Solesoslav paa i ja sam to mislio, ali ovde je tačno nažalost, znači spustim na high konkretno Horizon sa ultra i fps ostane isti, a čak negde i manji jer zauzeće grafike dosta padne, a proc ode na zakucanih 99-100% što je čist primer bottleneck-a..

Ali u suštini ja se nadam da će to ispeglati jer ako omasove ovu grafu u pravom smislu te reči dobićemo super karticu za pristojan novac, a da ti ne treba neki snažniji procesor jer realno 12400f i 5600x bez problema guraju 4070 i grafe slične snage tako da ova bi trebala biti mačiji kašalj.
Izvini, ali to sto opisujes nema pokrica u realnosti. Ne raste zauzece procesora kad smanjis grafiku, on je manje vise isto opterecen, tako da jednako dobro "snabdeva" graficku i na visim i na nizim podesavanjima. Manje zauzece graficke imas zato sto graficka na manjim podesavanjima "uspe da odradi" workload brze nego sto procesor uspe da "ga prosledi ili snabde" graficku njime, pa onda ona moze da malo olabavi potrosnju. Inace je u igrama uvek graficka ta koja je bottle neck.

Ja verujem da ti u svojim iskustvima vidis dokaze za te tvrdnje, ali kada bi adekvatno testirao sa detaljnim logovima video bi da ti se samo cinilo, da si bio pristrasan.

Arc 580 najjeftinije što može da se nađe je 300 evra na Aliju, za te pare može da se uzme nova GF 3060 12GB koja je po performansama tek malo slabija, a ne moram zbog nje na Linuxu da čupam kosu. Kad bi maloprodajna cena bila obećanih 250, to bi već bilo nešto, ali ni Intel, kao ni n$idia i AMD, nema dovoljno kartica da ponudi. Sve je na kašićicu, zbog toga ovolike cene za sasvim meh proizvode.
Ne izgleda bas tek malo slabija

Kako je pocelo sa onim trgovinskim ratom, nije sigurno dali ce cene uopste biti nize...

Izvini, ali to sto opisujes nema pokrica u realnosti. Ne raste zauzece procesora kad smanjis grafiku, on je manje vise isto opterecen, tako da jednako dobro "snabdeva" graficku i na visim i na nizim podesavanjima. Manje zauzece graficke imas zato sto graficka na manjim podesavanjima "uspe da odradi" workload brze nego sto procesor uspe da "ga prosledi ili snabde" graficku njime, pa onda ona moze da malo olabavi potrosnju. Inace je u igrama uvek graficka ta koja je bottle neck.

Ja verujem da ti u svojim iskustvima vidis dokaze za te tvrdnje, ali kada bi adekvatno testirao sa detaljnim logovima video bi da ti se samo cinilo, da si bio pristrasan.

Nije bas bez pokrica

Moze se desiti bas iz razloga sto sa padom opterecenja GPU sa npr 85% na 60% jer CPU ne prati i drajveri imaju velike overhead (imas testova po netu) takodje padne i takt GPU, pa da se desi da u nekom vrlo kratkom trenutku fps bude i nizi. Definitivno poznata stvar sa Intel B580 grafikom. Treba ili jak CPU ili da Intel ispegla drajvere sto je malo verovatno da ce se desiti u skorije vreme. R5 7600 je vec uveliko ispod 200eur, 7700 je oko 300eur tako da resenja ima za neke normalne pare, a da izvuce 90% iz karte.
1739540081937.png
1739540135007.png
edit: 7600 + B580
1739540841120.png

Poslednja izmena:
Moze se desiti bas iz razloga sto sa padom opterecenja GPU sa npr 85% na 60% jer CPU ne prati i drajveri imaju velike overhead (imas testova po netu) takodje padne i takt GPU, pa da se desi da u nekom vrlo kratkom trenutku fps bude i nizi. Definitivno poznata stvar sa Intel B580 grafikom. Treba ili jak CPU ili da Intel ispegla drajvere sto je malo verovatno da ce se desiti u skorije vreme. R5 7600 je vec uveliko ispod 200eur, 7700 je oko 300eur tako da resenja ima za neke normalne pare, a da izvuce 90% iz karte.
Pogledajte prilog 480699
Pogledajte prilog 480700
edit: 7600 + B580
Pogledajte prilog 480701
Da, u pravu si, ako drajver ne forsira automatski visoke klokove u 3D aplikaciji to moze da se desi, zanemario sam to.

Stigao 14600KF, i grafika je prodisala, sada nema vise dropova kao sto je bilo sa 12400F, sve radi bolje i skocio je i avg fps, i za 200eur vrh cpu, doduse stavio sam ga na 5Ghz jer mi hladjenje nije bas najbolje, pa dok ne kupim bolje..

Inace svidja mi se kod intela sto cesto izbacuju nove drajvere i brzi su kada je u pitanju game ready i uvek lepo navedu za koje igre mozemo ocekivati neki boost, trude se da srede i ispeglaju, nije savrseno ali nije ni strasno, a grafika kida u ovom cenovnom rangu kada se gledaju nove grafike.

U zadnje vreme sam malo pratio ovo prepucavanje o temi CPU overhead problema na B580. Da li je to zaista toliki problem? Gledao sam neke testove gde su upoređivali Ryzen 5700x i 7600 na RTX 4090. Čak i sa ovom grafikom u nekim igrama se vidi poprilična razlika sa slabijim procesorom, dok je u nekim igrama FPS identičan.

Pazi samo pogledaj par postova gore što sam pisao, igrivo je sa 12400f/5600x npr, ali isto tako ti procesori koče ovu grafiku iako u realnosti to ne bi trebalo da se desi, ali tako je. Na YT svi koji kao sklapaju budget konfe stavljaju 12600K i ispod njega ne bih išao, ili eto 7600x kod AMD-a, i daću ti još jedan primer, sa 12400f sam u Horozon zero dawn imao oko 50fps na ultra u 2K i dosta je padalo na 45fps i ako bih spustio detalje ostao bih na istom ili smanjio rez, a kada sam bocnuo 14600KF igra je prodisala, fps je otišao na 70, dropova više nije bilo i naravno sve na max u 2K.

Isto i MP igre tipa CoD BO6, OW2, Destiny 2 sve igre su se sredile sa novim procesorom, tako da ako bi uzimao B580 preporuka je minimum 12600k koji je oko 150eur ili 7600x kod AMD-a, ispod toga ne bih išao, mislim radiće naravno, ali kako to je nešto drugo.

Ali jedan veliki plus sa moje strane je konstantno update-ovanje drajvera, nije jednom mesečno, zna da bude i 3 puta u toku meseca, a sa jednim u Martu su podigli 15% avg fps u BO6 na 2K i mogu potvrditi da je stvarno tako, osetio se lep boost, a evo i sada su početkom Aprila izbacili drajver koji diže 15% u 1080p pa verujem da su malo smanjili driver overhead u ovoj igri.

Ovde je link https://www.intel.com/content/www/us/en/download/785597/intel-arc-iris-xe-graphics-windows.html ka drajverima, imaš gore da biraš kao verzije pa eto možeš gledati kako su šta popravljali, ja update-ujem kako vidim neku igru koja mi je bitna, a navedu da su je boost-ovali kao što su BO6.

Ako imaš još nekih pitanja tu sam :)

Ja imam Ryzen 5700x. Zato sam i naveo gornji primer.
Evo i drugog primera:

Ne bih prelazio na novu platformu samo zbog toga.
B580 mi deluje ok na papiru. Ostali proizvođači sa karticama od 8 GB ne deluju kao dobra ponuda. Mislim prvenstveno na buduće Nvidia 5060 i AMD 9060. Zar je moguće da škrtare na 4 ili 8 GB memorije?

Poslednja izmena:
Ako imaš još nekih pitanja tu sam :)

Ima! Jel te ne mrzi da izvrtiš ovo?

DL, instal, klik, pa posle ako ima da se bira po testovima
izaberi samo 3ds max, jer ovo ostalo nikoga na forumu ne zanima,
msm možeš i celo ako hoćeš, traje dobrih 45min, a za 3dsmax sam
mislim da nije više od 10m, jedino DL traje oko sat satipo nije im brza veza
Zahvalan unapred!

Ima! Jel te ne mrzi da izvrtiš ovo?

DL, instal, klik, pa posle ako ima da se bira po testovima
izaberi samo 3ds max, jer ovo ostalo nikoga na forumu ne zanima,
msm možeš i celo ako hoćeš, traje dobrih 45min, a za 3dsmax sam
mislim da nije više od 10m, jedino DL traje oko sat satipo nije im brza veza
Zahvalan unapred!
Izvini sto tek sada pisem, pokusao sam ali mi nesto ne uspeva, izbacuje neku gresku i obrisao sam program 😅 Aj vidi nesto next next install da izvrtim, mrzi me da se bakcem oko podesavanja tih benchmarka i taman dok sam na odmoru da je istestiram

Probao Ai Playgroung, zanimljiv program skroz, ono nista spec ali da se igras malo u njemu skroz simpa

Nazad
Vrh Dno