Šta je novo?

Intel ARC B-Series (Battlemage)

(0.1 low u CS2 bukvalno je 5x lošiji)

Isto koliko i prva generacija i ne zanima ih da to ispravljaju.
Što je neko već napisao za te stare mašine ima izbor polovnih grafika za mnogo manje para.

Ma 6600 ostaje best buy u dogledno vreme za starije mašine, alternativa od polovnjaka ima dosta, ali ko hoće novo sa garancijom i da sigurno radi dobro od Sandy na ovamo samo 6600 nema šta da razmišlja.

Inače ne radi se ovde samo o resizable bar podršci, već o tome da su intelovi drajveri daleko daleko CPU zahtevniji od nVidia, a posebno od AMD i jedino AMD ima smisla za računare sa sporijim CPU. I tu se sva priča završava. Lepi su ti testovi na 9800x3d, ali ko kupi taj CPU ne kupuje najjeftiniji GPU i obratno, sa tim CPU se uparuje od 7900 GRE na gore.

Da, zvanicno Resizable Bar nije podrzan na seriji 2000, mada nakon update-a BIOS-a pise da je ON i da radi, ali pitanje je kako to tada zaista radi. U svakom slucaju nije mi jasno zasto je koristio R5 2600 umesto najpopularinjeg R5 3600 procesora.
Takvi kanali grabe svaku sitnicu da prave "content", samo dan posle hardware canucks videa sa istom temom i i5 9600k, hardware unboxed takodje pravi slican video ali sa r5 2600 eto da nije cista kopija, onda naravno ostali youtube kanali takodje po istom zato sto nemaju drugog materijala.

Poslednja izmena:
^^^
A taman smo se ponadali da je ovo nešto što će za relativno male pare produžiti život starim konfiguracijama, a ono čovek kaže čak i 7800x3d već ima pad i to u igrama gde 4060 se ne pomera na dole do 7600...

Poslednja izmena od urednika:
Takvi kanali grabe svaku sitnicu da prave "content", samo dan posle hardware canucks videa sa istom temom i i5 9600k, hardware unboxed takodje pravi slican video ali sa r5 2600 eto da nije cista kopija, onda naravno ostali youtube kanali takodje po istom zato sto nemaju drugog materijala.
Ko će drugi no HUB, lol...
Karta je tek izašla, tek treba da se peglaju drajveri i Arc je dobijao poprilično kroz to peglanje u prvoj generaciji.
Svi to znaju kao što znaju i da je Re-BAR neophodan, znaju i ovi mufljuzi al' se prave blesavi i nastavljaju da farmuju anti-Intel/NV voz...

Nek nam poživi Arc, samo da idioti iz Intela ne ugase projekat jer nije bacio NVidiju na kolena posle samo 2 generacije kartica...

Cek, cek, sad ispada da je problem sto neko uopste primeti da postoji problem? Valjda je bolje da svi znaju kako tacno nesto radi. Zapazanje da prosecan kupac B580 nece koristiti 9800X3D je skroz na mestu i ja tu ne vidim nista cudno. Prosecan kupac B580 ako i "dobaci" do R7 7700 ili 5700X3D, a svakako ce verovatnije koristiti R5 7600 ili R5 5600, a tu vec ocigledno ima problema, posebno sa 1% FPS gde nikakvo "stelovanje" rezolucije i nivoa detalja nece pomoci. Dakle da rezimiramo. Karte nema nigde u prodaji, karta lose radi sa slabijim procesorima, karta ia tu i tamo po neki problem u drajverima. U ovom trenutku Itelu predstoji ozbilno peglanje drajvera i naravno povecanje dostupnosti karte.

Karta je tek izašla, tek treba da se peglaju drajveri i Arc je dobijao poprilično kroz to peglanje u prvoj generaciji.
Svi to znaju kao što znaju i da je Re-BAR neophodan, znaju i ovi mufljuzi al' se prave blesavi i nastavljaju da farmuju anti-Intel/NV voz...

Nek nam poživi Arc, samo da idioti iz Intela ne ugase projekat jer nije bacio NVidiju na kolena posle samo 2 generacije kartica...
Ček, zar nisu ono do juče bili anti AMD? 😂

Mislim da trebaš bar da pogledaš test. I ja bih voleo da Intel uspe, još se sećam i740 kartica koje su terale Need for speed 3 bolje od Voodoo Banshee po nekoj smešnoj ceni u odnosu na ostale. Treba nam konkurencije ali ljudi moraju da budu svesni šta je kompromis, posebno što u EU ove karte idu za 420 do 470 €. Za te pare ima još opcija.

Ps. HU se smatra najboljim kanalom za test hardwera na svetu i to oni pa 10 mesta prazno. Ako je iko objektivan oni jesu. Još jedno je tu HN blizu.

Cena je takva kakva je, gomila "skalpera" je pokupovala karte da bi ih preprodala plus velika potražnja...Battlemage će biti popularan za encoding.
Da ne vredi za pare za koje se trenutno može naći, stoji.

Za objektivnost i stručnost HUB-a neću ni da komentarišem...

...Nek nam poživi Arc, samo da idioti iz Intela ne ugase projekat jer nije bacio NVidiju na kolena posle samo 2 generacije kartica...

I da stignu modeli sa 24GB, i da se lepo pozdravimo i razdružimo sa envidijom!
barem ja...dosta je bilo....

Bez brige sa ovim razvijem događaja biće uskoro i po MSRP... Čitam juče par tech foruma skoro nije bilo većeg razočarenja u neki proizvod od ovoga.

Ne sumnjam da će se prodavati, ali onaj početni hype je otišao u nepovrat i mnogi koji su čekali da se pojave u prodaji su odustali. Bukvalno car je go momenat.....

Poslednja izmena:
Ja mislim da više cena uopšte nije bitna, ako vam za ovaj GPU treba CPU+RAM+MB od barem 1200e, onda je priča potpuno promašena, onaj ko kupi te komponente daće barem 600e za pristojan GPU, verovatno 800. To je kao da neko napravi super dobre budžet gume, ali u veličlini od 21, 22 i 23 inča...

Ovo baca i svetlo na metodologiju testiranja.
Izoluje se GPU tako što se koristi najbolje u ostatku sistema i dobiju neupotrebljivi rezultati.

Kad zelis da prikazes teoretske mogucnosti tako se testira. Minimizujes sve potencijalne bottleneckove ostatka sistema. Ali obicno zaborave da testiraju realnu upotrebu (npr ovo uparivanje GPU od 300e sa 3-4 gen starijom platformom) koje ce se najcesce desavati. Ko ima za Ryzen 5800x3d (ni on nije najnoviji, nego kao primer), verovatno nece uzimati 300e karticu nego 500, 600...

(Ne)srecom, danas je svako tjuber pa cesto mozes naci kombinaciju tvog procesora/platfrome sa GPU koji te interesuje, pa tu moze svasta da se iskopa. Ali dosta njih testira sa klokovanim komponentama, ne mozes da uhvatis referencu i kad ti potrefi hardver jer je naklokovao i karticu i CPU pa ti ekstrapoliraj iz malog mozga...

Kad sam domaceg tjubera pitao da proba A770 bez ReBAR dobih odgovor da intel kaze da je obavezan. Super, obavezan je, ali ja ga na Z97 ploci nisam imao a interesuje me kako radi bez istog, daj bar probaj i okaci rezultat. Bice interesantno jos nekome sem meni, doci ce ti i stranci na video jer ne mogu da nadju na drugom mestu...

Ali niko nece da se cima, idu klikovi i monetizacija i bez toga, cemu "extra mile". Kad neko i uradi takav test, onda "hejtuje" proizvod i kompaniju. Pa sta ce vam onda review, citajte press release proizvodjaca :)

Poslednja izmena:
Изгледа да су корисници сами нашли решење за слабије перформансе и прегревање процесора, ако сам добро разумео само се онемогући "језгро 0" и то је то.
Овај линк су окачили како се то ради, јер је ваљда то познато од раније (види се по хардверу на линку) Како онемогућити језгро 0.
Вест је са "reddit" и ако сам добро разумео, више њих са разним "слабијим" процесорима је почело тест.

Ovo Google translate?? 🙄

R5 5600 i B580 18% sporije od R7 9800X3D i B580. Strasno lose, bolje da brzo ovo peglaju u drajverima ili slobodno mogu skidati cenu.

Kad sam domaceg tjubera pitao da proba A770 bez ReBAR dobih odgovor da intel kaze da je obavezan. Super, obavezan je, ali ja ga na Z97 ploci nisam imao a interesuje me kako radi bez istog, daj bar probaj i okaci rezultat. Bice interesantno jos nekome sem meni, doci ce ti i stranci na video jer ne mogu da nadju na drugom mestu...

Kada sam ja pratio temu (za prvu generaciju), ARC kartica bez uključenog ReBAR i još jedne stavke (ne mogu trenutno da se setim koje ) na matičnoj ploči, je skoro neupotrebljiva za igrice. Slično kao integrisana grafika. Nisam siguran za drugu generaciju.

Proveri među poslednjim biosim a, za tvoju matičnu ploču Z97 . Trebalo bi da je otključan ReBAR. Zako je bilo za moju MSI B450 Gaming plus

Poslednja izmena:
Niko da prokomentariše ovu sirotinjsku kartu!? Svi čekaju 5090 :)

Odgledao sam nekoliko recenzija i čini se da je B580 oko 15% jača, tj. tačno koliko je i skuplja (mislim na USA MSRP). HUB i GN su odradili testove i sa slabijim procesorima (12400/5600) i uporedili sa 9800X3D rezultatima i primetili su da manje utiče na performanse u odnosu na B580. Dosta zavisi od konkretne igre, a u proseku par frejmova obori na QHD. Veći problem je, čini mi se, nestabilni frametime i posledično slabiji "1% lows" rezultati. Steva iz GN reče i da je imao manje problema sa drajverima u odnosu na B580, tako da su možda nešto u međuvremenu i popravili. Kao i B580 daje bolje rezultate na visokim rezolucijama, tako da je po TechPowerUp na 4K čak malo bolja od 4060 (testirano na 9800X3D).

Složio bih se sa većinom da je po ceni preblizu B580 i da je MSRP od $199.00 verovatno prava mera za ovu karticu.

Nisu se sve rasprodale ni u USA, a koliko vidim ni u Nemačkoj. Tamo su cene 269-279 EUR za tri modela Acer, Sparkle i ASRock. Prikazuje da ih ima na stanju, ali preblizu je cena 4060 (može da se nađe za 299 EUR).

Prvi model je stigao, i to ASROCK-ova Steel Legend izvedba. Cena, 42K u Exceed-u i 50K u Gigatronu, svakako jako cena. Na KP se isto tako pojavila za 390e sto je nekih 45K. Cekamo da se pojavi i u ostalim prodavnicama ai da vidimo jos neke modele.

linkovi ka prodavnicama nisu dozvoljeni. a i postoje sajtovi poput ePonuda, IT svet, PC berza...

Vrh Dno